Jane Russell praznuje 87. rojstni dan

21.06.2008 ob 14:22

Legendarna Jane Russell, ki bi jih lahko mirne duše rekli temnolasa Marilyn Monroe, je danes usekala častitljivo in zelo visoko starost. Celih 87 let. Skoraj devet desetletij. Za razliko od Cyd Charisse, ki nas je zapustila nekaj dni nazaj in se je prav tako rodila davnega leta 1921, je bila Jane znana kot zares pravi seksualni simbol, ki mu pred davnimi časi skorajda ni bilo para. Še posebej v nekoč zelo spornem in kontroverznem vesternu The Outlaw iz leta 1943, kjer je počela stvari, katerih ženske takrat niso smele početi. V provokativnih cotah je koketirala s kamero in izzivala gledalce ter seveda cenzorje, ki jih je bolela glava. Vse zavoljo škandala in režiserja Howarda Hughesa, ki je užival v rušenju tabujev. Jasno, čez noč je postala huda zvezda in leta 1953 v filmu Gentlemen Prefer Blondes zaigrala z Marilyn Monroe in še enkrat navdušila naše dedke, ki so dobili dvojno dozo.

Zanimivo, Jane sploh ni posnela veliko filmov. Njena kariera se je pravzaprav končala že v petdesetih. Po moje se ji ni ljubilo več nastavljati kameri. Dosegla je svoje in lahko je počela, kar si je želela. Ni se umaknila kot Greta Garbo, pač zmanjšala je tempo. Na vsega tri filme v šestdesetih in le enega v sedemdesetih. Kaj vem, morda jo je prizadel finančni propad filma The Fuzzy Pink Nightgown, morda pa ji je šlo na živce, da je nihče ne jemlje za resno in dobro igralko. Pa vendar, če posnameš vestern The Outlaw, ki ga celih 5 let ne spustijo v kina, je jasno, da bo tvoja usoda zapečatena in da bodo gledalci v tebi videli le provokacijo. In pozor, odpičeni Howard Hughes je prav zanjo izumil poseben modrček. Na način, kot je izumljal svoje letalske reči. Povsem tehnično in z namenom, da njene prsi na platnu naredi čim bolj popolne. Nič čudnega, da jo je zabavljač Bob Hope nekoč napovedal kot: “The two and only Jane Russell.” Še več, nič čudnega, da se nek predel na Aljaski imenuje celo The Jane Russell Picks. Tako je bilo nekoč, dragi moji. Nekoč, ko so po Hollywoodu hodile prave zvezde. Danes namreč hodijo le še njihove sence.

Dear Jane, happy birthday.

 

14 komentarjev na “Jane Russell praznuje 87. rojstni dan”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Absolutno se strinjam, da Hollywood več ne premore resničnih zvezd.

 2. Luka pravi:

  Hm…. samo kako je bila lušna ej.

 3. maja pravi:

  ja, res. današnje igralke jium ne sežejo do kolen. j. russel, ingrid bergman itd. res izjemno lušne in nadarjene punce.

  z moškimi je isto. ti novodobni “zvezdniki” ne sežejo takim kot je henry fonda niti do gležnjev. da ne govorim o bogartu… mmmmmm :P on je res ded, za katerim se splača noret ;)

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Maja, tudi za moške imaš prav. Bogart recimo v koš vrže čisto vse ta nove skupaj. Da o kakem Clark Gableu niti ne začenjam govoriti.

 5. m pravi:

  res je bila lepotica!
  vse najboljše in na zdrava leta.
  m.

 6. maja pravi:

  gable tudi ni švoh, ampak imam raje bogarta :)

  j. russel mi je ena redkih žensk, ki so se lepo postarale. če ni ime kak kirurg parkljev vmes, kar malo dvomim :) malo manj divje šminke ji pa ne bi škodilo. ;)

 7. Dajana pravi:

  Pet let starejša od MM. Ta bi lahko veliko povedala. Škoda, da se ne pojavlja v javnosti. Happy birthday, Jane! ;)

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Maja, Bogart je resda Bogart, toda Gable je zame poosebitev zvezdništva v starem Hollywoodu. Edino on si je namreč dovolil posneti rimejk svojega filma po tridesetih letih. Me res zanima, kdo od današnjih mulcev bi si drznil kaj takega in le kdo bo sploh zdržal trideset let na vrhu.
  Glede šminke, pri skoraj devetdesetih letih je dovoljena tudi taka šminka :)

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dajana, saj se pojavlja, a ne tam, kjer so paparaci.
  Za povedati pa bi imela brez dvoma veliko, ja.
  Še posebej o Howardu Hugesu :)

 10. notnow pravi:

  Meni je pa najbolj v spominu ostala po tistih dveh filmih, kjer ji družbo dela še Robert Mitchum.

  The Outlaw si moram pa še pogledati, prav tako si bom po vsej verjetnosti enkrat še njeno avtobiografijo nabavila.

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Notnow, mene zanima, kaj je bil pravi razlog, da je nehala snemati filme in da v bistvu ni bila tako velika zvezda kot bi morala biti. Če recimo vprašaš nekega povprečnega gledalca filmov, se mi zdi, da ne bo imel pojma, kdo je Jane Russell. Morda se motim, a tako se mi dozdeva.

 12. notnow pravi:

  No, ti povem potem, ko si dobim njeno avtobiografijo. ;) Samo zna trajati, glede na to, da imam že zdaj kup knjig, katere čakajo na branje. In se izogibam kupovanju novih dokler te ne preberem.

  Sem pa malo po netu pobrskala. In mislim, da tole zna biti odgovor.
  “Had Jane not been wasted during the Hughes years, she could have been a bigger actress than what she was allowed to show.”

  Baje je bil edini interes Howarda Hughesa, da ji je dal čimbolj takšne vloge, kjer je do izraza prišla njena zunanja lepota in pa telo. (No, pa priznajmo, res je čudovito zgledala svoj čas.) Da bi pa svetu pokazala svoj igralski talent, mu je bilo pa malo manj mar.

  In mislim, da ji je to (dolgoročno) škodilo. Sploh pri igralkah zna biti to problem, saj ne morejo biti skoz mlade pa lepe.

  *
  Ampak je pa že tako dolgo odkar sem si nazadnje ogledala kakšen njen film, da se jo komaj še spomnim. Vse, kar imam v spominu je to, da je res dobro zgledala. Drugo pa tema…očitno bi bil čas, da si malo spomin obudim. :-D A kaj ko je toliko tega…

 13. Rak pravi:

  Zelo lepo, da jo omenjaš. Včasih sem o filmu in igralcih vedel skoraj vse, kar je bilo v medijih. No, papirnih, seveda. To pa je bil spomin, ne kot danes, ko se težko spomnim, kje je listek, kaj se moram spomniti.
  Eh, kako je bilo lepo na vasi, ko je bil na spored njen film.
  Ja, kar nekaj njenih slik je viselo nad mojo posteljo. Prepričan sem, da še marsikateri srarejši mladenič tako misli.

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Notnow, vse seks bombe se soočajo s takim problemom. Prav to je po moje pokopalo tudi Marilyn Monroe. Mi je pa neverjetna izjema iz tistih časov Sophia Loren, ki je prav tako veljala za seks bombo, potem pa so ji dali celo oskarja. Torej, če si res dobra igralka, ti po moje tudi lepota ne sme škoditi.

  Rak, lepo, da se najde nekdo, ki ima tako nostalgične spomine na stari dobri Hollywood. In to kar s prve roke.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !