Recenzije: Hulk, The Incredible Hulk

19.06.2008 ob 14:00

HULK

Pokojni Bill Bixby, originalni doktor Bruce Banner, je leta 1990 režiral film The Death of the Incredible Hulk, poslednje poglavje televizijske sage, ki se je pričela konec sedemdesetih. Nepozabni Lou Ferrigno, legendarni bodibilder in najmlajši Mister Universum v zgodovini, ki se je vse od leta 1977, ko je ameriška televizija zavrtela pilota, tako zelo rad barval v zeleno in nas strašil kot divji Hulk, je seveda utonil v pozabo, Johnny Depp, ki naj bi sredi devetdesetih igral glavno vlogo v filmu, katerega niso potem nikoli posneli, pa si je pač premislil. Potem sta prišla Spider-Man ter Daredevil, junaka stripovske hiše Marvel, otroka inovativnega Stana Leeja, ki sta nas znova spomnila na stare dobre super junake, na čas, ko smo raje ostajali doma in brali stripe. In končno je padla ideja za novega Hulka. Režije se je lotil Ang Lee, ki je zavrnil celo tretjega Terminatorja, stari dobri Hulk pa je znova vstal od mrtvih in prvič v karieri usekal na velika platna. Bolje, da ne bi. Bolje, da bi ostal doma. Tam, kjer mu je šlo najbolje. V mali škatli, na straneh svojega stripa in v risani seriji, ki je prvič štartala že v šestdesetih letih. Njegov problem je več kot očiten. Prevelik je. Močno prevelik. Tako zelo velik, da nas spomni na King Konga in Godzillo. Tako zelo velik, da so ga morali ustvariti s pomočjo računalniške animacije, saj so bili Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno in Dwayne »The Rock« Johnson premajhni. In ker ga pilotira ravno Ang Lee, zna tudi leteti. Kot Superman, ali še boljše, kot Prežeči tiger in Skriti zmaj. Kot Rocketeer, kjer je nekoč igrala tudi naša Jennifer Connelly, sedaj velika Hulkova ljubezen Betty Ross. Da ne bi pozabili na doktorja Frankensteina, je tu še srhljivi Nick Nolte. Da je mera polna, pa seveda ne moremo mimo Doktorja Jekylla in Gospoda Hydea. Povedano z drugimi besedami, najnovejši Hulk je le King Kong, ki išče svojo Fay Wray, ali če hočete, svojo Jessico Lange. Le Godzilla, ki nujno potrebuje seks. In na žalost le dokaz, da se s pretirano uporabo posebnih efektov ne pride nikamor. Lou Ferrigno je bil zakon, najnovejši Hulk pa ni niti Hulk Hogan.

Ocena: izguba časa

null

THE INCREDIBLE HULK

Okej, novi Hulk je resda boljši od tistega iz leta 2003, toda žal ga mučijo podobni problemi. Spet je prevelik, prenapihnjen in tak, da nismo prepričani, če morda spet ne gledamo King Konga. Ali še bolje, Godzille. Še posebej v trenutku, ko se Tim Roth spremeni v tisto blesavo pošast in se sredi mesta pomeri z našim Hulkom, ki ga tokrat namesto Erica Bane pač igra Edward Norton. Prizori, kjer ni Hulka, so vsekakor boljši kot leta 2003, ko smo komaj čakali, da bo kdo razjezil doktorja Brucea Bannerja, ki se sedaj bremza. Ki skuša nadzorovati svojo jezo. Ki se gre Anger Managment. Ki išče način, da bi se ozdravil svojega prekletstva. Toda vse skupaj žal spet ni tako kot bi moralo biti. Otročje je. Primerno le za predšolske otroke in srednješolce, ki bodo pač navdušeni nad vsemi mogočimi bedarijami. Mi ostali bomo namreč pogrešali boljšo dramaturgijo, boljše igralske predstave, boljšo atmosfero in zgodbo, ki na koncu ne bo izgledala kot risanka. Kot dvoboj Godzille in King Konga. Povedano drugače, Hulk mi je bil veliko bolj všeč brez tako ekstremnih posebnih efektov, se pravi v časih, ko ga je igral Lou Ferrigno, ki mu prav zdaj Edward Norton prizna, da je bil “the man”. Stari dobri Lou namreč ni potreboval posebnih efektov, saj je imel dovolj mišične mase. Tile novi dripci pa so brez računalniških pizdarij seveda mrtvi, saj nimajo nikogar, ki bi jim lahko odigral jezno inačico. In prav to je glavni problem teh novih Hulkov. Preveč so odvisni od efektov in premalo od domiselnih idej. Jasno, proračun jim to dovoljuje. In prav proračun potem iz filma naredi karikaturo.

Ocena: nič posebnega

 

9 komentarjev na “Recenzije: Hulk, The Incredible Hulk”

 1. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  meni osebno je bil Ang Leejev Hulk čisto dober in nevem zakaj se vsi nekaj pritožujete čez njega… tale novi Hulk (ki si ga še nisem ogledal) pa je že sodeč po prikolici, IMDb-ju in tudi po temle zapisu le še ena brezvezna akcijada… koga pa zanima polurni boj dveh pošatkov? dolgčas… mi je pa že bolj všeč da je pol ure uvoda, kot je bilo pri prvem Hulku… ki je dejansko kar dober, poglobljen filem… (malo me motijo le tisti 6-kilometrski Hulkovi skoki)

 2. Pris Pris pravi:

  @Iztok: Stan Lee ni risar.

  @vetervlaseh: Angov “Hulk” ni sledil stripu. Lahko, da ti je bil dober kot film, ampak izvor in predvsem velikost Hulka nista bila v skladu s stripom.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Veter, tudi pri tem Hulku je dolg uvod, kjer boš morda prišel na svoj račun. No vidiš, mene pa te skoki motijo zelo močno.

  Pris, kako pa bi ga ti imenoval z eno besedo?

 4. Pris Pris pravi:

  Pisec?

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pris, torej si je samo zgodbo izmislil? A ni tudi risal in kreiral stripa?

 6. Pris Pris pravi:

  Stan Lee si je izmislil večino likov hiše Marvel, risali pa so jih drugi. Serijski stripi imajo vedno scenarista in risarje, ki se ponavadi delijo na tiste, ki rišejo npr. s svinčnikom, in pa na “tracerje”, ki grejo čez linije s črnilom. Potem so tu še tisti, ki barvajo in tisti, ki pišejo tekst v oblačke. Skratka, cela industrija.

  Stan Lee je bil v glavnem scenarist, že zelo zgodaj pa je postal tudi vodja Marvelovega kreacijskega centra, kjer so razvijali nove like.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pris, pač bil sem prepričan, da če je bil vedno zraven, da je tudi kaj narisal. Bom popravil, hvala za natančen info.
  Pač a veš, kreator Hulka pa to. Takoj imaš v glavi, da ga je tudi narisal.

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Wolfman, Fantastic Mr. Fox, The Secret of Kells, Outlander pravi:

  [...] reševati z razkošnimi posebnimi efekti, kjer volkodlak Benicio Del Toro zgleda enako bedasto kot Hulk Anga Leeja, ali kot Hyde sicer solidne akcijske grozljivke Van Helsing, ki ga je Hugh Jackman [...]

 9. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Tetsuo: The Bullet Man, The Delta Force pravi:

  [...] junak Anthony (Eric Bossick) postane robotska pošast, ki želi maščevati sinovo smrt. Predelava Neverjetnega Hulka takorekoč, ali še bolje, miks Kafkove Preobrazbe, cyberpunka, Lepotice in zveri in Hulka. Pač [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !