Moja oma praznuje 80 let

18.06.2008 ob 15:01

Pa saj ne morem verjeti, toda moja oma na današnji dan praznuje osemdeseti rojstni dan. Celih osemdeset let. Hudičevo dolgih osem desetletij, ki so minila kot bi trenil. Moja oma je totalni zakon. Najboljša oma na svetu. Tako je bilo nekoč, ko sem bil še čisto majhen, tako je sedaj, ko sem že velik fant. Ona je vedno ista. Frajerska, razumevajoča, topla in pametna. Nikoli ne bom pozabil, kako enkratno se je igrala z mano. Nikoli ne bom pozabil, kako enkratno mi stoji ob strani tudi danes. Moja oma je eno neverjetno kul bitje. Neponovljivo, edinstveno in tako, da sploh ne morem verjeti, da je resnična. Da ni morda filmski lik. Tako prekleto popolna in brez napak je. Oma v pravem pomenu besede. Rad jo imam. Zelo močno. Tudi takrat, ko mi pove, kar mi gre. Vedno najde točno prave besede. Vedno se spozna na vse. Vedno je mojster komunikacije in prebrisanih idej. Pa še moderna je. Na tekočem z vsemi popularnimi rečmi. S filmi, politiko, knjigami, trendi in glasbo. Super oma, torej. Edina, ki mi je kot otroku pustila kuriti na balkonu. Edina, ki me poleg moje punce zares razume. Edina, ki kljub letom šteka tudi najbolj odklopljen humor. Edina, neponovljiva in enkratna. Moja oma, pač. Največji frajer na svetu, ki danes praznuje osemdeset let. Še vedno je taka kot nekoč. Še vedno ima goste črne lase. Še vedno skače po stanovanju. Še vedno gre v trgovino. Še vedno obvlada sceno. Še vedno se lahko z njo po cele ure pogovarjam, kar mi pade na pamet. Spoštujem jo. Hvaležen sem ji. Rad jo imam. Za vedno.

In danes je pravi dan, da objavim tudi delček najinega pogovor, ki je nastal pred dvema letoma. Uganili ste, beseda je tekla predvsem o filmu.

Takole je šlo:

Kateri so bili tvoji najbolj seksi igralci?

Od nekdaj mi je bil všeč Robert Donat. Še posebej v filmu Zadeva Winston. Sledi mu Jean Marais. Na tretje mesto pa bi dala Tonyja Curtisa iz filma Hudini.

Kaj pa novejši?

Brez dvoma Colin Firth in Sean Bean. Všeč sta mi tudi Brad Pitt in Johnny Depp. No ja, Johnny je v Piratih preveč namazan, mi je bil pa zelo lep v filmu Nick of Time. Antonio Banderas je sedaj že malce star, kar je škoda.

Je bil deda kaj ljubosumen na tvoje idole?

Morda samo na Miho Baloha, kjer je bil Slovenec, drugače pa je imel tudi on svoje lepotice. Recimo Debro Paget in Hedy Lamarr. Sicer pa je rad gledal Jamesa Stewarta, Jamesa Cagneyja in Garyja Cooperja.

Kot sem rekel, moja oma je totalni zakon. Nora na filme. Tako kot jaz. Nazadnje sva skupaj gledala The Big Country z Gregoryjem Peckom, nikoli pa ne bom pozabil kako zelo je uživala ob filmu Young Guns. Da ne bo pomote, od smeha je crkovala tudi med Golo pištolo in Top Secretom. Moja oma je bomba. Čista desetka. Pravljica, ki jo želim poslušati do konca življenja.

 

12 komentarjev na “Moja oma praznuje 80 let”

 1. saaba pravi:

  super, odlično napisano… tudi jaz imam podoben odnos s svojo bako :)

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Saaba, ome so zakon, ker vnukom dovolijo veliko več kot starši :)

 3. razkritOdkrito pravi:

  Hej, o ja, poznam takšne vrste ome. Moraš jo še le prepričati, da odpre svoj blog, če ga še nima :) . Lp, Mateja

 4. david.pelko david.pelko pravi:

  Vse najboljše, Oma :)

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Razkrito, morda pa res :)

  David, hvala.

 6. Spela pravi:

  Saaba

  Kak ironično, nekdo ki se podpiše kot “Dedek” ma dober odnos s svojo babico :) V enem lepem jeziku “saaba” pomeni dedek.

  Sicer pa Iztok – Ome so zakon. Ful boljše kot babice. Moje ni več, ampak veliko mislim na njo. Ko se odločam, mislim na to kaj bi oma rekla.

  Ome so kul.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Špela, jaz raje niti ne pomislim kako hudo mi bo, ko je enkrat ne bo več.

 8. Tomac pravi:

  Verjamem, da je edinstvena, vendar pustiti otroku kuriti na balkonu ni ne pametno, ne modro in tudi ne kul. Vse najboljše, oma….

 9. Svit pravi:

  Prijeten zapis, simpatična babica in luštna fotka.
  Če bi bil na tvojem mestu, bi jo dal v okvir. :)
  Tvoji omi želim še veliiiiko zdravih let. :)

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tomac, bila je zraven, kuril pa sem v vedru, kar pomeni, da ni bilo nevarno.

  Svit, ne boš verjel, toda prav to sliko sem dal v okvir in ji jo podaril za 79. rojstni dan.

 11. Svit pravi:

  Iztok, se mi je zdelo, da si vnuk in pol. :)

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Svit, samo oma in pol, lahko ima vnuka in pol :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !