Recenzije: Mother of Tears, Puffball, Be Kind Rewind

13.06.2008 ob 12:17

MOTHER OF TEARS (zda & italija 2007, grozljivka, režija: Dario Argento, igrajo: Asia Argento, Udo Kier, Adam James, Philippe LeRoy, Moran Atias)

Zaključek trilogije, ki sta jo pred davnimi leti začela Suspiria in Inferno.

Legendarni Dario Argento spet lovi čarovnice. Tokrat v Rimu, kjer je glavna njegova hčerka Daria Argento, nič hudega sluteča študentka umetnosti, ki nevede prebudi starodavno čarovnico, ki hoče zavladati svetu. Starodavno “Mamo solza”, ki zbira svoje podanike in Rim spreminja v mesto živih mrtvecev, demonov in zlobnežev. Atmosfero Suspirie in Inferna zamenja grafično in zelo brutalno nasilje, film pa je le skupek v bistvu dolgočasnih prizorov, ki kar pokajo od klišejev preveč podobnih grozljivk. Prav imate, maestra žanra so zasenčile njegove kopije.

Ocena: 4/10

PUFFBALL (anglija, irska, kanada 2007, drama, režija: Nicolas Roeg, igrajo: Kelly Reilly, Miranda Richardson, Donald Sutherland, Rita Tushingham, Oscar Pearce, William Houston)

Brez skrbi, tole ni še ena športna komedija Willa Ferrella in Adama Sandlerja.

Nicolas Roeg je kariero začel zelo bombastično. S filmi Performance, Don’t Look Now in The Man Who Fell On Earth. S tremi kultnimi klasikami, ki se ga držijo še danes. S tremi filmi, ki se jim potem seveda ni mogel niti približati. Zadnja leta je pač lenaril. Tako zelo, da je za kamero v pravem pomenu besede nazadnje stal leta 1995, ko je posnel vojno dramo Two Deaths, kar pomeni, da se je prav s filmom Puffball na sceno vrnil po dvanajstih letih. Po več kot desetletju suše, ki bi morala dati boljši film. Žal je dala le povprečno in malce zmedeno, pa vendar močno štorijo mladega dekleta (Kelly Reilly), ki na deželi preživlja dolgočasne dni, naleti na zlobo sosedov in pogreša svojega fanta, ki je moral na službeno pot v mesto. Finta je namreč v tem, da si starejša soseda Miranda Richardson želi še enega otroka, kar pomeni, da postane alergična nanjo. Na dejstvo, da ne more zanositi in da je nevoščljiva njeni nosečnosti. Še posebej, ko mladenka okusi čare njenega moža in ko je prepričana, da je prav on zaplodil nerojenega otroka. Da ji je pravzaprav ona vzela njenega otroka in ji uničila srečo. Čudna situacija, ki zadiši po srhljivki. Še posebej, ko se v igro vmeša mama Mirande Richardson, ki obvlada copranje. Ki si želi nesrečo mladenke in ki upa, da se bo otrok prijel v telesu njene hčerke. Tako je, Puffball je film o nerojenem otroku. O želji po nosečnosti. In o tem, kako divje so ženske, ki jim ne gre. Ko se jim otrok ne prime in ko bi sosedo, ki zanosi, najraje obglavile. Drugačen film. Čisto v stilu Nicholasa Roega, ki pač ne zna snemati navadnih celovečercev. To je seveda dobro in hkrati slabo. Še posebej v našem primeru, kjer se na zelo čuden način zmešata realna socialna podlaga in nadnaravna srhljivka, kjer gledalec malce zmedeno sledi zgodbi. Seksualno zelo nazorni štoriji, kjer se vsak seks konča z notranjim in zelo medicinskim posnetkom brizga semenske tekočine. Tega soka življenja, o katerem sanja Miranda Richardson.

Ocena: 4/10

f531ce09-0eec-48ff-b8c104b1afda21fc.gif

BE KIND REWIND (zda 2008, komedija, režija: Michael Gondry, igrajo: Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Melonie Diaz, Sigourney Weaver)

Dajte skupaj Matinejo Joea Danteja in Nuovo Cinema Paradiso Giuseppeja Tornatoreja, pa boste vsaj približno ujeli atmosfero domiselne filmske komedije režiserja, ki nam je dal tudi Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Dobrodošli v lokalno videoteko Be Kind Rewind, ki jo vodi ostareli in nostalgični Danny Glover, kateremu zaradi slabega posla grozi deložacija. Jasno, gospod še vedno izposoja VHS, njegova konkurenca pa šiba DVD. Ker odpotuje na poslovni sestanek, vodenje videoteke zaupa svojemu edinemu delavcu Mosu Defu, ki v prostem času prijateljuje z malce nenavadnim Jackom Blackom, avtomehanikom, ki ga matra bližnja tovarna električne energije. Ker ima občutek, da mora stvari vzeti v svoje roke, se loti sabotaže, ki pa se ne konča preveč dobro. Ki se konča tako, da ga pošteno strese elektrika, da njegova glava postane močan magnet in da se prav zaradi tega iz videokaset zbrišejo prav vsi filmi, ki jih imajo na zalogi. Mos Def je seveda tik pred živčnim zlomom, Jack Black pa se domisli genialne ideje. Snemanja rimejkov, ali še bolje, svojih verzij znanih uspešnic, ki jih bosta pač vtaknila v originalno škatlo in upala, da ljudje ne bodo pogruntali razlike. Prav ste slišali, fanta še enkrat posnameta Izganjalce duhov, King Konga, Levjega kralja, Ful gas, Fante iz soseščine, Driving Miss Daisy in še vsaj dvesto drugih uspešnic, ki si jih želijo izposoditi njune stranke. Da ne bo pomote, v vseh filmih igrata sama, prav vsi filmi pa so posneti z ročno kamero in brez budžeta. Improvizacija pač. Čista gverila in delanje norca iz originalov. Ter upanje, da stranke ne ugotovijo prevare. Zelo zabaven in hkrati očarljiv film. Poln nostalgije in spominov na stare dobre čase, ko bi bilo kaj podobnega mogoče celo v resnici.

Ocena: 8/10

null

 

3 komentarjev na “Recenzije: Mother of Tears, Puffball, Be Kind Rewind”

  1. Andrej pravi:

    Pogledal Mother of Tears. No ja, meni je bil povsem všeč, tipični Argento, toda kje za vraga je glasbena atmosfera??!!

  2. Recenzija: The Green Hornet « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] saj je imel za sabo filme Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Human Nature in meni zelo všečni Be Kind Rewind, se pravi filme, ki niso ravno rezime za režijo tipične akcijske komedije o superjunakih. Prav [...]

  3. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Gambit, The Baytown Outlaws, Dracula 3D, Hot Rod pravi:

    [...] Jebat ga, Argento je izgubil kompas (to se je več kot nazorno videlo že pri filmih Giallo in Mother of Tears), zato bi bilo v prihodnje bolje, da odide v penzijo in ne kvari svojega kultnega rezimeja, kjer [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !