Recenzije: Sex and the City

12.06.2008 ob 19:41

zda 2008, komična drama, režija: Michael Patrick King, igrajo: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris North, Jennifer Hudson, David Eigenberg, Evan Handler, Jason Lewis, Candice Bergen, Gilles Marini, Joanna Gleason

Tudi za tiste, ki niso videli niti enega dela kultne serije.

Pozabite na tv serijo, v katero so se zaljubile vse ženske našega planeta, celovečerni film Seks v mestu je zelo dobra romantična komedija tudi sam zase. Zelo prikupna in močno gledljiva mešanica drame in komedije, ki bo všeč tudi tistim, ki za istoimensko serijo še slišali niso. Povedano drugače, oboževalci serije bodo uživali sto na uro, vsi ostali pa se jim bodo pridružili in padli v simpatično zgodbico štirih prijateljic, ki se jim dogaja vse tisto, kar se jim je dogajalo že po televiziji. Vse tisto, kar se jim sedaj dogaja prvič. In vse tisto, kar se štirim prijateljicam lahko zgodi tudi v resnici. V poplavi slabih romantičnih komedij je Seks v mestu pravzaprav dobrodošla poslastica. Dovolj kvaliteten predstavnik žanra, ki spretno baranta s prav vsemi klišeji, ki jih ima na razpolago. Skoraj tri ure dolga epizoda, ki teče elegantno, zanimivo in brez pretiravanja. Ki pokaže vse reči, ki so jih pričakovali oboževalci. In vse stvari, ki jih morajo od romantične komedije dobiti vsi ostali. Jasno, tukaj so vse štiri babnice, ki jih imamo radi. Carrie (Sarah Jessica Parker), Samantha (Kim Cattrall), Charlotte (Kristin Davis) in Miranda (Cynthia Nixon). Prva se še vedno ukvarja z Gospodom Bigom (Chris North), drugo še vedno privlačijo tiči, tretja je v veselem pričakovanju, četrta pa se mora spopasti z moževo nezvestobo. Vse štiri so takšne, da jih moramo imeti radi. Da bi jih vzeli domov. In da bi se z njimi ure in ure pogovarjali ob kavici. Ženske pač. Zanimive, prikupne, trapaste, pametne in samosvoje. Vse v enem paketu. V paketu, ki ga na tako enkraten način zna zapakirati le ženska iz Seksa v mestu. Ženska, ki gre seveda močno na živce feministkam, ki si še vedno nočejo priznati, da bi jim bile rade podobne. Da bi rade vsaj za en sam dan ujele njihovo srečo, njihove probleme in njihove pripetljaje. Prav imate, Seks v mestu se dela norca iz feministk, te pa so tako zelo neumne, da tega še vedno niso poštekale in se raje jezijo ter zmrdujejo.

Ocena: vredno ogleda

 

33 komentarjev na “Recenzije: Sex and the City”

 1. Luka pravi:

  Ma sej bo dobro po moje.

 2. klemenix klemenix pravi:

  Ne vem kakšen okus imam za ženske…Kim Catrall mi je namreč ful simpatična :D Škoda, da je kšno leto prestara zame :P

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Klemen, za Kim boš moral pa še veliko špinače pojest, da te bo sploh opazila. Lahko bi ti bila mama. Ma kaj mama, stara mama :)

 4. demi pravi:

  Ma ne da si šel gledat tale film za ženske :-D

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Demi, jaz grem gledat vse filme :)
  Sicer pa, le kako najbolje razumeti ženske, če ne prav preko ženskih filmov.

 6. demi pravi:

  Ah, mogoče je še boljša opcija sploh ne razumeti žensk? :-) Prava pot je ta, da one razumejo in se ravnajo po tebi :-)
  Uf zdaj si me spomnil, da si tudi sam moram malo odmora vzet in skočit v kino na kak film…

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Demi, žensk itak nikoli ne moreš razumeti do konca. To je dejstvo. Za razliko od njih, ki nas imajo v malem prstu. Prav zato pa je važno, da jih razumeš vsaj toliko kot ti dovolijo, da jih :)
  Zdajle boš pa bolj težko v kino skočil, je že vse zaprto.

 8. pocahontas pravi:

  Filma še nisem utegnila pogledat, serija mi je ful všečna.
  Če površno gledaš, se ti res zdi da imajo kao vse, če pa pokukaš v njihovo notranjost, so pa vse relativno nesrečne in niti malo zadovoljne s svojim življenjem. To je tudi bistvo celotne serije.
  Kot si sam napisal, se rugajo feministkam.
  One 4 imajo vse, kar bi si naj ‘moderna’ ženska poželela, uspešno kariero, denar, samostojnost, neodvisnost, oblečene so po zadnji modi..
  A želijo nam sporočiti, da 99% žensk za popolno srečo še vedno potrebuje moškega ob sebi! Vsaka od njih namreč išče svojega BIGa. Tudi Samantha.

  Tako si jaz interpretiram zgodbo.

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pocahontas, tudi feministka potrebuje moškega. To, da pravi, da ga v bistvu ne, je sprenevedanje.
  Glede sreče glavnih junakinj, ne bi rekel, da so nesrečne, rekel bi, da imajo pač svoje težave. Kot vsaka ženska. Torej ne gre za žensko, ki na videz glumi srečo in ima kao vse, v resnici pa je nesrečna in jo marsikaj žre. Ne gre za blef, gre pač za težavice, ki pridejo v lajfu.

 10. tomx pravi:

  Ne vem..prej bi se šel ustrelit kot, da bi gledal te 4 ženske…ki za povrh niso niti lepe. Folk je res neumen, ko poveličuje to serijo in ta film in te igralke…kr neki!

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tomx, kakšne filme pa ti rad gledaš?

 12. tomx pravi:

  Green mile, Kaznilnica odrešitve, GATTACA, Društvo mrtvih pesnikov, City of angels, Mullholand drive, Minority report, Event horizon, Blade runner, Donnie Darko,…

 13. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tomx, pretežno moški filmi torej :)

 14. ursaminor pravi:

  Pozdravljen iztokgartner
  Zaneslo me je na vašo oglasno desko na glasnih razmišljanj. O in v temi, ki je neposredno povezana z našim delom, ne mislim diskutirati, saj, kljub temu da se nam vedno znova zazdi, da lahko, se v zid ignorance in abotnosti ne da prebiti z glavo razuma in razlage polno.

  Se mi je pa oko ustavilo na besedi, ki jo tako radi uporabljate a se mi zdi, da je resnično ne razumete – gre za besedo ‘kult’ in njene izpeljanke. Besedo namreč vztrajno (v tem, v omenjenem zapisu, na katerega nočem odgovarjati, v nekem vašem komentarju, ki ste ga nemarno pljunili v naše globine, …) menjate z besedami ‘bedasto’, ’stupidno’, ‘brezpomensko’. Storite nekaj zase, pobrskajte po SSKJ in razsvetlite svoj um o pomenu te in drugih besed.

 15. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Ursaminor, če ne veste, da je prav serija Seks v mestu poosebitev besede kult, potem vam predlagam, da SSKJ začnete uporabljate vi sami.

 16. tomx pravi:

  Ja…:)
  Bolj vleče v sci-fi. A si mogoče gledal katerega od teh sci-fi filmov?

  Meni osebno so všeč sci-fi, apokaliptični, zgodovinksi, akcijski, kriminalke (ala Poirot),grozljivke,…važn da je dobra zgodba in da je neka skrivnost…ki se jo na koncu razreši.

  Sem tudi velik fan Star Treka in dobrih komedij!

  LP!

  P.S. Priporočam film GATTACA in Nemesis game!

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tomx, gledal vse.
  No pa dajva, he, he.
  Zelena milja mi ni bila všeč. Kaznilnica odrešitve je totalni zakon. Gattaca m ij nekje vmes. Društvo mrtvih pesnikov je poglavje zase in je res krasen film. City of Angels me ni preveč prepričal. Mullholand Drive prav tako ne (pa ne me tepst zavoljo te izjave). Minority Report mi je bil bomba, potem pa me je zjebalo zadnjih deset minut. Event Horizon nič posebnega. Blade Runner itak klasika. Donnie Darko pa me ni zadel niti malo (spet me ne tepst).
  Glede Star Treka, serije nisem ravno gledal, nekaj filmov pa mi je bilo zelo všeč.

 18. tomx pravi:

  @Iztok: Sej te ne bom tepel:) Vsak ma svoj okus. A si vedel, da sta bila Minortiy report in Blade runner narejena po knjigah (no za Minoritiy report baje je bila le krajša zgodba) Phillip K. Dicka?

  Poglej si še Nemesis game.
  Kaj pa te je zjebalo pr Minority report?

  Aja ..tudi I, robot…je prirejena po knjigah klasika znanstvene fantastike Isaaca Asimova : Jeklene votline. Priporočam te knjige!

 19. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tomx, res je, vsak ima svoj okus. Poznam Dicka ja. Po njegovih zgodbicah sta mi bila zelo všeč tudi Impostor in Total Recall.
  I Robot me ni prepričal, res pa je, da še nisem bral knjig.
  Nemesis Game ruknem, če bo čas.
  Glede Minority Reporta pa takole, zmatralo me je zadnjih dvajset minut, ki jih sploh ne bi smelo biti. Film bi se moral končati dvajset minut prej in dobili bi enega najboljših ZF filmov vseh časov. Se pravi v trenutku, ko Tom izve resnico in pritisne na petelina. Tako bi se moral film končati. Ker se ne, nastane katastrofa in začnejo se dolgočasni klišeji, ki vsaj zame uničijo vse, kar je bilo prej.
  Prav spomnim se, kako jezen sem bil leta 2002, ko sem sedel v kinu.

 20. tomx pravi:

  Ja,no…meni je pa fajn videt kako se je uni stari splaniral vso stvar…

  I, robot pa se konča zelo dobro.

 21. Muki Muki pravi:

  Meni je beden, kle ni presežkov. Več kot oceno tri, pa nobena romantična komedija, že po difoltu ne more dobit. To je njen žanrski plafon. Mogoče si mislu 3+ pa si pol na 4 zaokrožu reda radi? :)

 22. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Muki, ne strinjam se. Tudi romantična komedija lahko faše petko, če je dobra. Po tej tvoji logiki bi si najvišjo oceno itak zaslužila recimo le Casablanca, še posebej če bi vse ostale filme primerjali z njo. Tako to ne gre pri ocenah. Bi bilo zelo nepošteno do posameznih filmov in žanrov. Če je film je dober, je dober, pa ni važno iz katerega žanra je.
  In glede na poplavo bednih romantičnih komedij, si Seks v mestu več kot zasluži štirko.

 23. Muki Muki pravi:

  Hja, če je to ocena znotraj žanra in ne v absolutni konkurenci se strinjam. V nasprotnem primeru pa ne. Ker v tem primeru si ga dejansko postavil skorajda ob bok Casablanci ali botru in tega ne sprejmem.

 24. Pris Pris pravi:

  @tomx:
  V navedenih filmih je Dicka zgolj za vzorec. Še najbližje knjižni predlogi je Blade Runner (“Do androids dream of electric sheep?”), pa še tam je marsikaj izpuščeno in postavljeno na glavo.

  Knjižni “Minority report” ima drugačen konec in glede filma dam čisto prav Iztoku.

  Total recall naj bi bil posnet po kratki zgodbi “We can remember it for you wholesale”, vendar razen osnovne premise prodajanja spominov film z Dickom nima nič skupnega.

  “The impostor” je klasična Dickova kratka zgodba iz zgodnjega obdobja. Film je bil ok, nič posebnega.

  Največje sranje pa je film Next, posnet po Dickovi kultni kratki zgodbi “The golden man”.

 25. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Muki, kot sem rekel, tako ne moremo gledati na ocene. Ni pošteno. In več kot jasno je, da petka za Botra ne pomeni iste petke za kakšno romantično komedijo.

  Pris, Next še nisem videl, vem pa, da je popolnoma pogorel, zato verjetno res ni bogve kaj. No ja, če je boljši od Ghostriderja, bo vseeno presenečenje :)

 26. tomx pravi:

  Pris…nisem vedel za tisto v zvezi s koncem Minortiy reporta. A si bral Jeklene votline od Asimova?

 27. Lucille95 pravi:

  hudooooo dobr film…bi kar še in še in še…

 28. Majči pravi:

  Filma še nisem šla gledati, zaradi študijskih obveznosti pač.
  Ampak ob prvi priliki ko bom imela malo več prostega časa ga bom seveda šla gledat.
  Videla sem napovednik, kjer se mi zdi najbolj zanimivo ko Carrie majhni kitajki- posvojenki od Charlotte reče:
  “The prince and the princess lived happily ever after.But things don”t end like this in real life.
  I think you should know now.” Me prav zanima kako se konča film.

 29. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Majči, kul prizor je to ja. Kako se konča? Ne povem.

 30. Majči pravi:

  Ravno včeraj sem ga šla gledat v kino.
  Zelo super film je,še boljši kot nadaljevanke.
  Najbolj me je presenetil Mr.Big,ki je Carrrie samo pustil in se najprej sploh ni hotel z njo poročiti.
  Samantha je bila ful smešna v filmu sploh tista fora s sušijem.
  Ha smešno na kvadrat.
  Človek ne more ostati resen.

 31. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Sex and the City 2 pravi:

  [...] o štirih babnicah, ki gredo na počitnice. Že viden kliše brez želje po globini, slabši od prvega dela iz leta 2008, ki pa kljub povprečni dramaturgiji vendarle nima nekih hudih težav. Še posebej v [...]

 32. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Contagion, I Don’t Know How She Does It pravi:

  [...] povprečen in klišejski film. Dejansko reciklaža Seksa v mestu, ali še bolje, skupek prizorov, ki bi pri Seksu v mestu ostali na montažnem pultu. Sarah Jessica [...]

 33. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Breakfast at Tiffany’s (1961) pravi:

  [...] mi, da začnem z odlomkom, v katerem Audrey Hepburn, nepozabna Holly Golightly, ta predhodnica Seksa v mestu, junakinja romana Trumana Capotea, ki je hotel Marilyn Monroe, dekle na klic, starleta, vipovka, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !