Happy Birthday: Gene Wilder

12.06.2008 ob 02:49

Nepozabni Gene Wilder ima za sabo celo kopico izjemno zabavnih komedij, ki so se pričele leta 1968, ko je zaigral glavno vlogo v filmu The Producers Mela Brooksa. In prav Brooks je iz njega naredil zvezdo. Prav Brooks mu je zaupal najboljše vloge. Recimo tisto v Mladem Frankensteinu in tisto v Vročih sedlih. Jasno, v roke ga je vzel tudi Woody Allen in mu v filmu Everything You Always Wanted To Know About Sex ponudil tistega kultnega doktorja, ki se zaljubi v ovco. Da ne bo pomote, Gene je bil odličen tudi sam zase. Recimo v filmu Start the Revolution Without Me in Willy Wonka and the Chocolate Factory. V sredini sedemdesetih je začel filme režirati tudi sam. Ni se zmotil in nas od srca nasmejal s komedijami The Adventures of Sherlock Holmes Smarter Brother, The World’s Greatest Lover in seveda Ženska v rdečem, kjer je tako kot v filmu Haunted Honeymoon zaigrala tudi njegova žena Gilda Radner. Če bi rekli, da je v osemdesetih postal največja zvezda v karieri, se ne bi kaj dosti zmotili, saj so takrat prišle zelo uspešne komedije s Richardom Pryorjem, katerim smo se na veliko režali tudi v Sloveniji. Stir Crazy, See No Evil Hear No Evil in malce manj zabavni Another You, kjer se je poznala tudi Richardova bolezen. Jasno, poznala se je tudi Geneova velika žalost za izgubo žene, ki jo leta 1989 nesel rak na jajčnikih. In prav ta žalost mu je ustavila kariero in vzela voljo do snemanja filmov. Another You, ki ga je posnel leta 1991, je pravzaprav njegov zadnji kino film. Njegovo filmsko slovo. Slovo prekleto dobrega komika, ki ga močno pogrešam. In ki mu na današnji dan voščim vse naj naj za 75. rojstni dan.

 

3 komentarjev na “Happy Birthday: Gene Wilder”

 1. flybejba pravi:

  Z Richardom sta neponovljiva,…dejstvo, da se še zdaj lahko nasmiham komičnim prizorom spravljenim nekje in the back pove vse.
  Love them.

 2. tomx pravi:

  Res je edinstven! Vse najboljše Gene!

 3. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Prezgodnja smrt žene Martina Shorta pravi:

  [...] pozor, spoznala sta se v odrskem mjuziklu Godspell, kjer je igrala tudi Gilda Radner, sicer žena komika Genea Wilderja, ki je leta 1989 prav tako izgubila bitko z rakom. Wilder se je po njeni prezgodnji smrti bolj kot [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !