Recenzije: Yours Mine and Ours, Eight Below, Failure to Launch, When Stranger Calls, Get Rich or Die Tryin’, V For Vendetta, Mission Impossible 3, Lucky Number Slevin

9.06.2008 ob 02:01

YOURS, MINE AND OURS (Zda 2005, komedija, Režija: Raja Gosnell, Igrajo: Dennis Quaid, Renee Russo, Katija Pevec, Sean Faris, Rip Torn, Linda Hunt, Jerry O’Connell)

Le kdaj bo k nam prišel film, kjer bodo otroci pridni in kjer bo imela družina samo enega ali največ dva otroka.

Ko človek gleda filme Cheaper by the Dozen, Daddy Day Care, The Pacifier, Are We There Yet in Yours, Mine and Ours, ga prime, da nikoli v življenju ne bi imel otrok. Otroci so namreč v teh filmih zlobni kot hudič, kot gremlini, kot bitja iz pekla, ki sistematično, perverzno in zlobno uničujejo vse, kar je okoli njih. In pozor, vedno jih je kot listja in trave, kot ščurkov, kot mravelj na mravljišču, ki ga je zajel požar. In le zakaj bi imela starša deset otrok, če je bil že prvi nemogoče zloben in nagajiv. Le zakaj bi starša sploh imela otroke, če vesta, da jima bodo izpili prav vso kri in ju poslali v umobolnico. In tokrat gre vse skupaj čez rob, saj je otrok kar 18. Dennis Quaid in Rene Russo jih imata namreč deset in osem, ko se zaljubita in poročita, pa jih imata skoraj dvajset. Skoraj dvajset tečnih, zlobnih in razvajenih pamžev, ki lahko počnejo vse, kar želijo. In oče ter mama se nanje sploh ne kregata preveč. Tu gre za odprto vzgojo, kjer klofuta ne pride v poštev niti takrat, ko bi jih morala za kazen poslati pred strelski vod. Nič ni bolj zoprno od filma, kjer lahko otroci počnejo kar želijo in kjer sta oba starša popolnoma nemočna pri vseh njihovih vragolijah. Pa četudi je oče mornariški častnik, mama pa hudo samozavestna bejba. Pa ja.

Ocena 1/10

null

EIGHT BELOW (Zda 2006, pustolovska drama, Režija: Frank Marshall, Igrajo: Paul Walker, Bruce Greenwood, Jason Biggs, Moon Bloodgood, Wendy Crewson)

Alive, kjer so ponesrečenci toliko pametni, da se ne požrejo med seboj.

Ko osem psov, osem skuliranih haskijev, ki na Antarktiki za hobi rešujejo življenja takšnih in drugačnih avanturistov, ostane samih sredi viharja, kjer jih reševalni helikopter pač ne more vzeti na toplo, se začne igra za preživetje. Igra za življenje in smrt, kjer zmaga tisti, ki mu pamet potegne najdlje. In pozor, psički na samem ostanejo pol leta. Denarja za reševalno akcijo ni, medijev zadeva ne zanima, hollywoodski zvezdniki se očitno ukvarjajo z Darfurjem, društvo za zaščito živali pa nima pojma kaj se dogaja. Hvala Bogu, da je na sceni mladi, zagreti in ljubeznivi Jerry Shepherd (Paul Walker), pasji vodnik in pustolovec, Indiana Jones na snegu, ki mu ni vseeno. Ki joka za svojimi psički. Ki išče način kako bi se vrnil na Antarktiko in jih rešil trpljenja. Brez panike, psički so kul. Veliko bolj kul kot ekipa filma Alive, ki ga je ravno tako posnel Frank Marshall. Ekipa, ki je strmoglavila z letalom in se požrla do kosti. Psički so bolj pametni, saj jedo sneg, lovijo ptice in za kitovo meso okoli prinašajo krvoločne morske leve. In vseh osem bi moralo drugo leto dobiti oskarja za najboljše igralce. Ali vsaj dosmrtno zalogo hrane, kosti in igračk. Ultimativni film preživetja, ki ga Marshall režira tako kot je treba. S pravšnjo mero patetike, junaštva, romantike, solza in smeha. Pač film, ki ve kaj hoče in kako se to, kar hoče, prenese na velika platna.

Ocena: 8/10

null

FAILURE TO LUNCH (Zda 2006, komedija, Režija: Tom Dey, Igrajo: Matthew McConaughey, Sarah Jessica Parker, Kathy Bates, Zooey Deschanel, Justin Bartha, Bradley Cooper, Terry Bradshaw, Stephen Tobolowsky)

Kako se znebiti fanta v desetih dneh.

Failure to Lunch, po naše Čez trideset in še pri tastarih, si vsekakor zasluži oskarja za klišeje. Za hudo predvidljivo in neštetokrat videno zgodbo, ki nas fila s cukrom in s povprečnimi štosi ter prežvečeno romantiko. In Matthew McConaughey, lanskoletni »the sexiest man alive«, je poba po imenu Tripp. Šarmantni in uspešni 35 letnik, ki še vedno živi pri starših (Kathy Bates, Terry Bradshaw). Ki pač peca bejbe in se jih znebi tako, da jim te iste starše seveda predstavi in pove, da se pač še lep čas ne misli preseliti. In starši imajo nekega dne vsega dovolj. Tako zelo dovolj, da najamejo profesionalko. Simpatično in bradavičasto Paulo (Sarah Jessica Parker), ki obljubi, da bo tiček iz gnezda odletel v slabem mesecu. Jasno, punca se vanj potem zaljubi. Jasno, fant nima pojma, da gre za plačano igro. Jasno, ko izve, ji zameri in se z njo skrega. Jasno, njej je hudo žal in dela na tem, da ga dobi nazaj. Jasno, dobi ga nazaj in vsi so srečni ter zadovoljni. Okej, tu so resda tudi delfini, kuščarji in čipmanki, ki napadajo glavnega junaka, in tu je tudi Zooey Deschanel, ki želi ustreliti ptico oponašalko, toda to prav nič ne pomaga, da ne bi vse skupaj letelo le do sosede, ki še vedno ne razume, zakaj ni drugi del Bridget Jones dobil oskarja za najboljši film leta.

Ocena: 2/10

WHEN A STRANGER CALLS (Zda 2006, grozljivka, Režija: Simon West, Igrajo: Camilla Belle, Tommy Flanagan, Katie Cassidy, Tessa Thompson, Derek de Lint, Kate Jennings Grant)

Strašno slab rimejk filma, ki je spremenil grozljivke.

When a Stranger Calls, ki ga je leta 1979 posnel Fred Walton, ki je leta 1993 posnel tudi nadaljevanje When a Stranger Calls Back, je bil prelomna grozljivka. Grozljivka, o kateri so vsi govorili naglas. In seveda grozljivka, ki je za vedno zjebala varuške. Psiho je namreč po telefonu teroriziral nesrečno mladenko Jill Johnson (takrat jo je igrala Carol Kane), ki je pazila otroke neke družine in potem ugotovila, da je psiho v hiši. Da jo kliče iz hiše in da so ji štete zadnje minute. In ko v rimejku, kjer nesrečno Jill Johnson igra medla Camilla Belle, policaj svetuje, da naj ostane v hiši, kjer je na varnem, nas prime, da bi zakričali in zapustili kinodvorano. Leta 2006 si tako hudo trapast nasvet namreč lahko privošči le hudo podpovprečna grozljivka, le hudo bedast rimejk, ki sploh ni rimejk, marveč samo film, ki bi moral pikirati naravnost na smetišče, kjer bi ga zglodale podgane.

Ocena 2/10

null

GET RICH OR DIE TRYIN’ (Zda 2005, kriminalna drama, Režija: Jim Sheridan, Igrajo: Curtis »50 Cent« Jackson, Joy Bryant, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Terrence Howard, Bill Duke, Serena Reeder)

Dolgčas, ob katerem so zaspali tudi največji fani 50 Centa.

Dejstvo, da je biografijo 50 Centa režiral Jim Sheridan, jasno nakazuje, da se 50 Cent jemlje hudo resno in globoko. In ravno to je glavna napaka tegale sila povprečnega in klišejskega filmčka, ki ni čez lužo navdušil niti njegovih najbolj zvestih oboževalcev. Lepo vas prosim, le koga zanima še ena dve uri dolga zgodba o črnčku, ki sanja o karieri rap zvezde in med tem dila drogo ter poka Mehičane. In če je bilo njegovo življenje preden je postal zvezda tako zelo dolgočasno, potem mu ne zamerim, da že tri leta dela popolnoma iste komade in čveka o popolnoma istih rečeh. Pač film, ki stavi na glavno zvezdo in za razliko od filma 8 milj stavo zgubi. Na celi črti, da se razumemo.

Ocena 2/10

V FOR VENDETTA (Zda 2006, akcijska drama, Režija: James McTeigue, Igrajo: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Fry, John Hurt, Stephen Rea, Tim Pigott Smith, Rupert Graves)

Remember, remember, the fifth of November.

Ko človek gleda V kot vroče maščevanje, dobi občutek, da gleda hudo trapaste reciklaže filmov Fantom iz opere, Umazani Harry, Darkman, Profesionalec in Mož z železno masko. Kopijo brez pravega občutka za ritem, za zgodbo, za vse tisto, kar mora imeti dobra kopija, če hoče v štric z originalom, če hoče spretno zakamuflirati pomanjkanje idej. In tu je gospod V (Hugo Weaving iz Matrice), notorični oboževalec Moža z železno masko, moderni Guy Fawkes in spretni terorist, ki se skriva pod masko in se bori proti totalitarnem sistemu, proti totalitarni ter nacistični angleški vladi, ki fura imidž stalinizma. Imidž popolnega nadzora nad prebivalci. Imidž stroge policijske države, ki jo lahko zdela samo tip kot je naš V. Tip iz stripa, iz nekega drugega časa, nekega drugega filma, neke druge zgodbe. Jasno, V obožuje tudi opero in ples. Tako kot Fantom iz opere. Njegov obraz je ožgan. Tako kot pri Darkmanu. In svoje nasprotnike ubije na lastno pest. Tako kot Umazani Harry. Prav imate, V je greatest hits številnih junakov in borcev za pravico, skulirani in sofisticirani nepridiprav, ki bi v nekem drugem času dobil svoj spomenik sredi Londona. Nič čudnega, da si zanj glavo obrije tudi Natalie Portman.

Ocena 2/10

null

MISSION: IMPOSSIBLE III (Zda 2006, akcija, Režija: J. J. Abrams, Igrajo: Tom Cruise, Ving Rhames, Philip Seymour Hoffman, Michelle Monaghan, Keri Russell, Jonathan Ryhs Meyers, Laurence Fishburne, Billy Crudup, Maggie Q)

Zajčja taca.

Tretja Misija: nemogoče vozi brez ovinkov. Brez baleta, golobov in poziranja kot druga. Brez pretiranih preobratov in trikov kot prva. Pa četudi boste v njej prepoznali Da Vincijevo širfo ter Angele in demone. Pa čeprav vam bo potegnila na Resnične laži in na zakonca Smith. Vse to je za njeno dobro, za dobro gledalcev, ki so pogrešali pravo akcijsko pustolovščino in ki dvomijo v verodostojnost novega Bonda Casino Royale. Jasno, Tom Cruise je spet Ethan Hunt, skulirani in sofisticirani tajni agent, ki ga tokrat preganja enako skulirani in sofisticirani terorist Owen Davian (Philip Seymour Hoffman). Možakar, ki bi kot za šalo pasal v katerokoli bondiado. In možakar, ki mu hoče sadistično zdelati novopečeno ženko Julio (Michelle Monaghan). Hvala Bogu, da je tukaj tudi Huntova nepogrešljiva ekipa. Pogumni in odločni Luther (Ving Rhames), elegantna Zhen (Maggie Q) ter sposobni in navihani Declan (Jonathan Ryhs Meyers). Sveta trojica, ki našega junaka spremlja na vsakem koraku. In ti koraki so tokrat zelo nevarni. Najbolj nevarni doslej. Takšni, da bi ji zelo težko shodil celo James Bond. In seveda takšni, da jih komaj shodi tudi Ethan Hunt. Najboljša misija doslej in dokaz, da je Tom Cruise še vedno največja zvezda na svetu.

Ocena: 9/10

LUCKY NUMBER SLEVIN (Zda 2006, kriminalni triler, Režija: Paul McGuigan, Igrajo: Josh Hartnett, Bruce Willis, Morgan Freeman, Ben Kingsley, Lucy Liu, Danny Aiello, Stanley Tucci, Mykelti Williamson)

Šund.

Lucky Number Slevin se prične kot še ena bleda kopija Šunda. Kot še eden izmed tistih številnih filmov, ki ne znajo razmišljati s svojo glavo in svoja jajca izgubijo med kolesjem kopirnega stroja. Toda potem se zgodi čudež. Zgodi se nov film. Film, ki elegantno, spretno, samozavestno in energično obrača klišeje, dialoge in preobrate. Tako zelo elegantno, spretno, samozavestno in energično, da splava nad gladino in zaplava tako kot je treba. Josh Hartnett je Slevin Kelevera, mladenič, ki se ob napačnem času znajde na napačnem kraju in pade med dve sovražni mafijski družini. Na eni strani je The Boss (Morgan Freeman), ki zahteva umor. Na drugi pa The Rabbi (Ben Kingsley), ki zahteva denar. Zmedeni Slevin, ki ga boksajo, mu lomijo nos, prevažajo in zajebavajo, seveda nima pojma kaj se dogaja. Še posebej, ko na sceno vkoraka tudi sila skrivnostni plačani morilec Goodkat (Bruce Willis) in ko mu v objem pade nič manj skrivnostna patologinja Lindsey (Lucy Liu). Zelo dober film, ki nima prav nobenih težav z zelo podobnimi predhodniki.

Ocena: 8/10

null

 

26 komentarjev na “Recenzije: Yours Mine and Ours, Eight Below, Failure to Launch, When Stranger Calls, Get Rich or Die Tryin’, V For Vendetta, Mission Impossible 3, Lucky Number Slevin”

 1. Gebieter pravi:

  Aleluja, končno nekdo, ki vidi pravo vrednost V for Vendetta.
  Glede Slevina bom pa raje tiho, hehe

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Gebieter, pri meni ti ni treba biti tiho :)

 3. Jure Jure pravi:

  Vov, zdej si ga pa usekal. V for Vendetta le 2? Ne vem, no. Ok, s Slevinom se strinjam. In misija 4 in pol. Preveč, preveč.

 4. mateja pravi:

  V for Vendetta je fantastičen film, zasluži si več kot le oceno 2.

 5. mateja pravi:

  misija nemogoče ima previsoko oceno? film je bil tak kot da bi gledala kakšno akcijsko nanizanko recimo alias ali kaj podobnega-nič posebnega ni ponudil-tom cruise pa že dolgo ni več kar je bil.

 6. mateja pravi:

  to da ima misija nemogoče visoko oceno ni vprašanje ampak trditev…napačen znakec sem dala gor. namesto vprašaja sem mislila klicaj.

 7. Tito pravi:

  Oprosti Gartner, ampak ti nimaš pojma!
  V For Vendetta si zasluži 10-ko, ravno to kot Lucky Number Slevin

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jure, kaj pa ti je bilo zelo všeč na Vendetti?
  Glede Misije, hudičevo dober film. Takih ne delajo več.

  Mateja, Tom je bil v tem filmu enkraten. Morda najboljši doslej. Ocena je kvečjemu prenizka. Kot Alias? Daj no, ne lomi ga. In če si gledala še Lions for Lambs, potem veš, da je Tom zadnje čase še več kar je bil nekoč.

  Tito, Slevina sem pohvalil, saj mi je bil zelo kul. Ne vem pa kaj bi rad z Vendetto. Da slišim argumente. Bo šlo?

 9. Jure Jure pravi:

  Kar se tiče Misije. Jaz sem že naslednji dan pozabu, kaj se je sploh dogajalo. No, seveda nisem pozabu, ampak ni nč, kar bi si blo vredno zapomnit. Vendetta je totalno nasprotje. Vedno se lahko vračaš k temu.

  Pr Misiji veš, kaj te čaka na konc, ni nč presenetljivega. Takih akcij smo se že 95′ naveličal. Vendatta pa te psušča v napetosti, preseneča in še in še.

  Ampak seveda, vsak ma svoje mnenje.

  Iztok. Kaj je pa z Aliasom narobe?

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jure, okusi so res različni, ni kej.
  Mene tretja Misija drži še danes. Odličen film mi je bil. Vse je štimalo. Prav zato nisem razumel, da je zaslužila veliko manj kot prva dva dela. Morda se je to zgodilo zato, ker je bila preveč dobra, da bi jo ciljna publika poštekala. Kritiki so jo namreč zelo hvalili.
  Glede Vendette, vidiš, ta film pa sem jaz pozabil že med gledanjem. Tako kot ti Misijo. Nič posebnega mi ni bil.
  Alias je okej, a Mateja ga je omenila slabšalno.

 11. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  MI2 ima boljšo oceno kot V za vroče maščevanje? pa ti nisi resen…
  MI2 pa je kot je omenil že Jure yustanotheractionmovie… ni sicer slabo, proti Vendeti in podobnim pa nima za kruh s pašteto…
  V je zgodba o uporu ki se dogaja v družbi… za tak upor seveda so najprej pomembni posamezniki kot je V (delajo pizdarije-odklonskost je ogledalo družbe), nato pa se upor prebudi v celotnem ljudstvu… V for Vendetta je iden izmed boljših filmov sploh… že če samo pomislim na veličastni konec me kar malce pridvzigne… gre za idejo o revoluciji in o družbenih spremebah… saj razumem da nekomu nek žanr pač ne paše… ampak dati takšnemu filmu dvojko je pa tudi malo čudno…

 12. mina pravi:

  V for vendeta je podn, nevreden 1. Ideja mogoče niti ni tako zelo slaba (čeprav smo se tudi takih idej v preteklosti že najedli), je pa zato izvedba filma jao jao. Tako zelo slabo, da me kar zaboli. Res ne vem, kaj ste videli na filmu.

 13. Ventilnik pravi:

  Morda V ni tako dober prevod stripa kot je bil SinCity… vsekakor pa zelo dober. Že iz stališča prevajanja medijev.

  V je vsekakor iz drugega časa. Bil je sistemska reakcija, poziv k uporu malega človeka in pobeg k racionalnemu v vladanju Železne Lady. Ameriški filmarji so si ga sposodili ob drugem pravem času. Pozivu k ratiu, reakcijo na omejevanje pravic in svobode misli v vladavini GWB. Alan Moore se z ekranizacijo ni strinjal ker so zgodbo razredčili (Portmanova bi morala biti mladoletna prostitutka, le me spomin ne vara) poleg tega pa jim je dejal, da je kritika svojega špglavarja prek VB strahopetno in neumno.

  Že glede na to, da gre za popolno stripovsko zgodbo, torej priredbo scenarija in ekranizacijo že narejenega storyboarda (BTW izvrstno zrisanega) je primerjava z omenjenimi filmi nesmiselna. Sploh z Dirty Harryem, ki je z V-jem pravzaprav diametralen. Eden je namreč del sistema, ki opozarja na to, da bi sistem moral delovati bolj represivno, drugi pa se bori proti represiji sistema in uporabi intelekta – zato promovira znanost in umetnost – tudi opero. O ožganosti-stigmi, Fawksovi maski, temu, da države ne more zdelati V ampak posameznik pa niti ne bi več…

  Tvoja ocena tega filma je seveda primerna. Če ti predstavlja le bledo kopijo Dirty Harrya in Fantoma iz opere (?) si ne zasluži niti toliko.

  PS: Se ti ne zdi, da bi V-ja terorist označil GWB….

 14. zvone pelko pravi:

  V for vendetta je ZAKON!
  Eden filmov, kjer mi je vse štimalo.
  300 let pred Da V code!

 15. Pikapoka pravi:

  Colin Hanks je sin in ne mlajši bratec od Toma Hanksa.

 16. Burek pravi:

  Vi se opletate na oceno V, poglejte THE HILLS HAVE EYES! Bože sačuvaj Gartner, kaj je s tabo vse vreje?

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Burek, meni je bil The Hills Have Eayes hudo dober. Če tebi ni bil, ti pač ni bil. Jebat ga.

 18. Burek pravi:

  To ni bilo nič nesramno mišljeno! Jaz pač vem, sto ludi sto čudi! Teh filmov o ratardirancih je malo morje, pri meni žal več ne palijo, ker so vsi po enem in ta istem kopitu narejeni – avto se pokvari, potem pa študenteki rešujejo svojo kožo! Prežvekano!

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Burek, resda gre za kliše, toda ob poplavi zelo slabih rimejkov, mi je bil prav ta hudičevo dober.

 20. Bo pravi:

  To sem pa že na več koncih slišal, da je rimejk The Hills Have Eyes (baje je res prvi slovenski naslov “Opazujemo te”) dober in celo svež predstavnik žanra, čeprav gre za predelavo. Itak pa Alexandre Aja ni kar nekdo, ampak pozna žanr in dela dobre stvari.

  Original sem pa videl prav včeraj na platnu Kinoteke, juhu, še vedno sem ves vzhičen. Zlizana kopija, navpične črte, nekaj presketanja — vse to je še pomnožilo srh in tesnobo, se mi zdi. Strašen in resnično odlično narejen nizkoproračunec. Razkošen pravzaprav.

  Bi sicer rekel najboljši Cravenov zate?

 21. Bo pravi:

  filmov o ratardirancih je malo morje … istem kopitu … avto se pokvari, potem pa študenteki rešujejo svojo kožo! Prežvekano!

  @Burek: ampak mislim, da je Cravenov original v tem, kar opisuješ, prav izviren. Aja je pa pač posnel rimejk, bilo bi nenavadno, da bi nekaj drugega noter pletel.

  Rimejka še nisem videl, retardiranci ali neki divjaki v originalu so zame ilustracija raznih odrinjenih skupnosti. In malomeščanska družina, ki pride v past, kmalu pokaže svoje negativne sposobnosti. Zame res dober, nazoren film.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bo, bo držalo, brez dvoma eden boljših od Cravena.

 23. Bo pravi:

  A si ga mogoče ocenil? Če si, navedi povezavo, prosim. Sem iskal, pa nisem našel.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bo, nisem ga še dal na blog. Enkrat ob priliki.

 25. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Cowboys & Aliens, The Smurfs, Bad Teacher pravi:

  [...] ozre na filmografijo Raje Gosnella, ki je pred Smrkci posnel filme Home Alone 3, Scooby Doo, Yours Mine and Ours in Beverly Hills Chihuahua, mu je jasno, da bo dobil sranje od filma in da mu bo Gosnell uničil [...]

 26. Recenzije: Parental Guidance, The Perks of Being a Wallflower, Taking Woodstock » IZTOK faking GARTNER pravi:

  [...]kozlarij Cheaper by the Dozen in Yours, Mine and Ours. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !