Kulti in klasike: Aliens (1986)

2.06.2008 ob 21:32

zda 1986, znanstveno fantastična grozljivka, režija: James Cameron, igrajo: Sigourney Weaver, Lance Henriksen, Bill Paxton, Michael Biehn, Paul Reiser, Janette Goldstein

To, kar je za Terminatorja Terminator 2, je za Aliena Aliens.

Ko sem si včeraj po dolgem času spet privoščil drugega Osmega potnika, nisem mogel verjeti kako dobro zgleda po vseh teh letih. Kako odlično je posnet, zrežiran in zmontiran. In kako izvrstne posebne efekte premore. Tako zelo dovršen je, da komaj verjamem, da je star že 22 let in da ga je James Cameron posnel že sredi osemdesetih. Okej, njegova 17 minut daljša verzija, ki sem si jo včeraj privoščil prvič, je resda malce predolga v uvodu, malce preveč razvlečena v pripravah na boj s pošastmi, toda to je ne zmoti, da ne bi bila kljub temu poslastica za ljubitelje žanra. Morda ena izmed najboljših akcijskih grozljivk vseh časov. Pač film, ki mu leta ne morejo do živega, saj premore posebne efekte, o katerih lahko celo danes mnogi filmi le sanjajo. In kot sem zapisal že v uvodu, to kar je za prvega Terminatorja drugi Terminator, je za prvega Osmega potnika drugi Osmi potnik. Vsega je več, vse je bolj glasno, vse je bolj divje, vse je bolj dovršeno in vse je tako, da nas posrka v dogajanje. Če bi rekli, da je drugi del boljši od prvega, bi imeli prav. Pa četudi tisto izjemno dobro klavstrofobično atmosfero nadomesti z akcijo in večimi pošastmi. Ker to počne s stilom, mu ne moremo zameriti, marveč ga lahko samo občudujemo. Uganili ste, Sigourney Weaver je spet Ellen Ripley, neustrašna članica nove posadke, ki jo sestavljalo sami adrenalinci. Sami mačoti (Bill Paxton, Michael Biehn) in eno dekle (Janette Goldstein), ki je prav tako mačo. Vase zagledani vojaki, ki grejo v napad na tujo vrsto. Na nevarne pošasti, ki jih kljub opozorilom Ripleyjeve seveda ne jemljejo dovolj resno. Priprave so, kot sem že zapisal, malce predolge, toda ko akcija steče, se akcija ne ustavi do samega konca, ko se naša Ripley z glavno samico pomeri v osumpljivem solo obračunu. Namesto mačke po rokah nosi majhno punčko, ki so ji pošasti pobile starše. Dodatne preglavice pa ji povzroča dejstvo, da je na ladji spet robot (Lance Henriksen), ki pa je tokrat hvala bogu na njeni strani. Prav imate, robot je bil prijazen tudi v drugem Terminatorju, kjer mu ni zaupala še ena trda ženska, ki jo je kot veste igrala Linda Hamilton, kar je jasno, saj je bil tako kot v prvem Osmem potniku prav robot tisti zlobnež, ki se ga je bilo treba najbolj bati. Veličasten film, ki dih vzame tudi danes.

Ocena: 9/10

null

 

26 komentarjev na “Kulti in klasike: Aliens (1986)”

 1. TINA pravi:

  do danes nepremagljiv ;)

 2. Collector pravi:

  Ne vem zakaj potem ocena 4.5… Tak film si po mojem mnenju zasliži 5+.

  Hudiča zakaj ne snemajo več takih filmov.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Collector, petke nisem dal zaradi predolgega uvoda.

 4. Tine pravi:

  Tako je, ta film je mojstrovina. Ze od otrostva, ko mi je povzrocil kar nekaj nocnih mor, sem njegov velik fan, tako da znam do danes, ko ga gledam vsako leto nekajkrat, na pamet ze prakticno vse dialoge, definitivno pa vsako noto Hornerjevega odlicnega soundtracka (pri Varese Sarabande je leta 2001 izsel fenomenalen Deluxe Edition).

  In, kot si napisal, Iztok – kar je za Terminatorja Terminator 2, je za Aliena Aliens.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tine, končno nekdo, ki razume to primerjavo. Ob nekem zapisu so me zaradi tega hoteli linčati in mi dokazovati vse mogoče, da sem zapisal bedarijo. Pa vem, da je nisem.
  Vsako leto ga gledaš in to večkrat zapored, praviš? Zanimivo, jaz sem to rad počel s parodijami tipa Top Secret in Airplane, saj sem vedno našel nekaj novega.

 6. Tine pravi:

  Ja, gledam ga vsako leto, ampak ne veckrat zapored, ta bi bila pa le malo huda. :-) Hotel sem reci, da ga gledam vsako leto veckrat, npr. enkrat na tri ali stiri mesece. Mogoce sem bil malo nejasen.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tine, jaz sem pač malo karikirano rekel. Važno je, da ga gledaš in da te vedno znova strese.

 8. Tine pravi:

  O, to pa vsekakor. :-)

 9. filmoljub pravi:

  Drugi Alien je popcorn akcijada in s posebnimi učinki (ki spet niso tako zelo fenomenalni in seveda niti približno ne tako revolucionarni kot tisti v Scottovem prvem delu) naphan mainstreamovski izdelek, ki premore bolj malo izvirnosti. Cameron je ustvaril lik space marinca in alienski rasi dodal matico (ki je povsem neprepričljiva, saj v paraleli živalskega sveta recimo ni matice, ki bi legla jajca in bila obenem tako bojevita in nepremagljiva), to pa je v drugem delu tudi vse. Osebno dam drugemu delu šibko osmico, prvi del pa je seveda čista desetka.
  http://filmoljub.blogspot.com/2008/08/alien-1979.html

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Filmoljub, huh, tukaj pa ne bova prišla skupaj. In četudi je popcorn akcijada, kot praviš, je narejena vrhunsko in tako, da ji takrat ni bilo para. Resda pa nima globine in atmosfere prvega dela, a to ni nujno slabo.

 11. Pris Pris pravi:

  Aliens je zakon, primerjanje “matice” s čemerkoli pri nas na Zemlji pa je milo rečeno neumestno. Zelo milo rečeno.

 12. Tine pravi:

  Filmoljub, tudi jaz se ne morem strinjati s tabo. Ce sam film vidia tako, kot si napisal, se ne pomeni, da je tudi v resnici taksen. :-) Predvsem kaksne popcornovske teznje nimajo tukaj kaj iskati. Ce bi rad videl “popcorn akcijado”, si poglej zadnji dve polomiji fransize iz (ocitno nove) “podfransize” AvP (Alien Vs. Predator). To so pa res popcornovske akcijade. Aliens je po mojem mnenju vsekakor izvrsten izdelek in ce bi danes snemali vsaj na dalec priblizno tako dobre sci-fi akcije, bi bilo marsikaj drugace. :-)

 13. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tine, odlična replika.

 14. Anonimnež pravi:

  ‘De gustibus non est disputandum.’ (poglej v slovar) Vsako mnenje je subjektivno in nikoli nisem rekel, da je moje edino zveličavno. Tudi nisem rekel, da je Aliens slab film. In se strinjam z Iztokom, da akcijada ni nujno slaba. Ampak vseeno stavim na izvirnost (Cameron se pač šlepa na Scotta) in verodostojnost. Matice ne primerjam z ničemer na Zemlji, ampak govorim o univerzalnih zakonitostih in mehaniki živega sveta (saj se strinjaš, da je alienska kraljica ŽIVO BITJE, ali ne?), ki dajejo filmu prepričljivost. Scott to upošteva, Cameron pa pač ne.

 15. filmoljub pravi:

  Ups. Hitri prsti. Prejšnji post je moj.

  p.s. Pa še to: vsako mnenje spoštujem. Ni pa nujno, da se z njim strinjam.

 16. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Filmoljub, no ja, vsako nadaljevanje se v bistvu šlepa na original, toda v tem primeru je nadaljevanje enako, ali celo boljše od originala.

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Predator, Predator 2, AVP: Alien vs. Predator, AVPR: Aliens vs Predator – Requiem pravi:

  [...] To ni dovolj za primerjavo s predhodniki. No ja, drugi Predator bi še nekako šel skozi, prva dva Aliena pa nikakor ne. Prva dva sta bila namreč tako zelo dobra, da si mešanja s Predatorjem ne [...]

 18. Andrej pravi:

  Danes sem si ga ponovno privoščil. Mojstrovina, brez dvoma in ura je natanko 1.40, ko zdajle tole pišem. Sredi noči je učinek filma naravnost fantastičen.

  takole so šla mja srečanja s tole franšizo:
  Star sem bil šest let, prvi raazred. Ostal sem pri babi in sredi večera sem ujel prvi del. Strah me je bilo kot hudič. Ko je bilo filma konec pa sem hotel še. Moram reči, da je prav hudo, ko je konec nekega res dobrega filma. Vedeti pa moraš, da takrat nisem niti vedel kaj je res dober film. In mislim, da sem se takrat prvič zavedel, da gledam mojstrovina. Z drugim delom je bilo popolnoma enako. Potem pa sem leta kasneje odkri imdb in ugotovil, da se nisem motil.

  Moram pa pohvaliti tudi soundtrack, ki si ga bom v kratkem priskrbel za mp3.

  Fak, Iztok, povej mi le en film, ki ga preseže v akcijski grozljivki. Mislim, da je tale Cameronov kult čisto na vrhu.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, morda le drugi Terminator :)

 20. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Cowboys & Aliens, The Smurfs, Bad Teacher pravi:

  [...] vedno znak, da nekaj pošteno smrdi. Ko končno pride dan, pa gledalec dobi le reciklažo drugega Osmega potnika in neštetih filmov o invaziji nezemljanov, kjer folk tokrat pač nosi klobuke in jezdi na konjih. [...]

 21. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Avatar pravi:

  [...] in prelomnega, so, brez zamere, navadni idioti. Mar ni prav Cameron režiral oba Terminatorja, Aliens, True Lies, The Abyss in Titanic? Mar niso ti filmi dovolj dobro zagotovilo, da gre za mojstra [...]

 22. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Thing, Moneyball, The Help pravi:

  [...] niti v desetem delu Osmega potnika. Jp, novi The Thing je le trapasta in neizvirna reciklaža Osmega potnika, kjer je namesto Sigourney Weaver pač glavna Mary Elizabeth Winstead, ki ima v glavi, da lahko [...]

 23. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Prometheus pravi:

  [...] so scifi grozljivke in scifi akcije, Prometej pa je oboje. Je super mešanica prvega in drugega Osmega potnika, kjer Noomi Rapace, originalna Lisbeth Salander, zdaj pa doktorica Elizabeth Shaw, zelo [...]

 24. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Expendables 2 pravi:

  [...] da mu Van Damme pokaže kje mu je mesto. The Expendables 2 je za The Expendables to, kar je bil Aliens za Aliena, ali če ostanem v kontekstu, kar je bil Terminator 2 za Terminatorja, torej vsega je [...]

 25. Andrej pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=Noe95IxpsiQ&list=UUpad81d4S1iUjbNxNAO8Qsg&index=8

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=CGPxlMpzqYQ

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !