Martin Krpan praznuje 150 let

30.05.2008 ob 03:40

Prav ste prebrali, legendarni Martin Krpan je danes star celih 150 let. Pisatelj Fran Levstik ga je namreč spisal natanko leta 1858. V času, ko se je rojevalo slovensko pripovedništvo. Prav Martin Krpan je namreč naša prva tako imenovana umetna pripovedka, ki nam jo brez dvoma zavidajo tudi drugi narodi. Angleži imajo Beowulfa, mi imamo Martina Krpana. Prebrisanega in skorajda nadnaravno močnega tihotapca soli, ki na koncu zgodbe reši celo Avstrijo in ubije zloglasnega Brdavsa. Čistokrvni filmski material, torej. Naša Troja. Naš Herkules in naš Ahil, če hočete. Pravi dedec in baraba, ki mu zadiši tudi mednožje hčerke avstrijskega cesarja. Ker si imidž zaserje s posekom lipe, na katero je navezana cesarjeva zoprna žena, si zapravi poroko s hčerko, za nagrado, ker ubije Brdavsa, pa vseeno dobil nekaj zlatnikov in dovoljenje za tovorjenje angleške soli.

Če bi danes o njem posneli film, bi ga seveda igral Peter Mankoč, če bi to pred davnimi leti storili Avstrijci, pa bi ga lahko igral kar Arnold Schwarzenegger, ki je bil pravzaprav rezervna inačica našega Krpana v Conanu. In Levstik je bil leta 1858 zelo navihan ter pogumen pisatelj. Na dunajski dvor je namreč poslal Slovenca, ki je naredil štalo in pokazal, da smo prav Slovenci narod, brez katerega ne gre. Žal le v glavi gospoda Levstika. Žal le v fantaziji, ki je hudičevo drugačna od realnosti. Slovenci smo bili namreč od nekdaj znani kot hlapci, kar pomeni, da je Martin Krpan naša ultimativna želja. Naš najbolj priljubljeni junak. Naš mokri sen, ki ga ne bomo nikoli dosegli. Prav s Krpanom smo postali face in dobili na samozavesti. Pa četudi le v knjigi, ki je seveda ena izmed najbolj prodajanih knjig na slovenskem.

Jasno, Krpan je zadel tudi mene. V zelo zgodnjem otroštvu, ko so mi starši kupili tisto veliko knjigo in radijsko igro na kaseti, ki sem se jo seveda naučil na pamet. Tako zelo, da sem znal zaigrati čisto vse dialoge in situacije. In da sem jo znal ponoviti tudi ob treh zjutraj. Najbolj všeč mi je bil tiste del, ko cesar pravi: “Varuj se me Krpane, moja roka je dolga.” In prav ta del sem vedno priredil malce po svoje in zabaval svojo familijo. Martin Krpan je bil del mojega otroštva. Veliko bolj kot Peter Klepec, ki se mi je zdel navaden papak. Pač mulec, ki se meče ven in bi ga Krpan z levo jajco zbil po tleh. Isto kot kralja Matjaža, ki mi je bil zanimiv samo zaradi svoje dolge brade. Krpan mi je bil vedno huda faca. Podobno kot Kekec, ki je bil prav tako baraba. No ja, Krpan je bil tudi kriminalec, ki bi se v času prohibicije, če bi seveda živel v Ameriki, brez dvoma pridružil Alu Caponeu. Pravi filmski lik torej. Lik, ki bi mu morali sredi Ljubljane namesto Prešerna že zdavnaj postaviti spomenik.

 

25 komentarjev na “Martin Krpan praznuje 150 let”

 1. Gebieter pravi:

  “Varuj se me Krpane, moja roka je dolga.”

  Haha, tega se pa prav živo spomnim. Pa na koncu ‘Magister Gregor pa nič.’

 2. david.pelko david.pelko pravi:

  Tudi jaz sem imel Krpana zelo zelo rad. Mislim, da je bila to moja prva knjiga, ki sem jo prebral res od začetka do konca z velikim užitkom.

 3. grim reaper pravi:

  krpan rox!!!
  bil je punker, anarhistični nacionalist kakšnih 130 let pred časom.

 4. grim reaper pravi:

  ;lol
  but troo

 5. ajda pravi:

  Minister Gregor pa nič:)tko, Gebieter

 6. waterlily pravi:

  V OŠ smo ga morali prebrat za domače branje in ni mi bil všeč, ker zarad starinskrega jezika nisem nič razumela, zato mi ga je brala mama in razlagala zraven. To je bilo moje prvo in zadnje srečanje s Krpanom in ne pogrešam ga, nimam pa nič proti njemu. ;)

 7. klemenix klemenix pravi:

  LEGENDA!

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Grim, punker? He, he, dobra oznaka. Kaj vem, morda pa bi ga lahko igral kar Pero Lovšin :)

  Waterlily, tvojim sošolcem je bil ziher bolj všeč, ti pa pač padaš na kakšne lepše dečke :)

 9. Dajana pravi:

  Lik, ki bi mu morali sredi Ljubljane namesto Prešerna že zdavnaj postaviti spomenik.

  Se strinjam! :)

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dajana, počakajmo, morda pa mu ga bodo, ko jeseni pride nova vlada :)

 11. Dajana pravi:

  Ja, če bom jaz predsednica. :roll:

 12. pavlina pravi:

  Pozdravljeni! Tudi pri nas je bil pred cca 25 leti Martin glavni frajer! Sin po tolikih letih še vedno tu in tam potegne iz spomina dialoge oz.samogovore. želela sem mu to kaseto ponovno dati, a smo jo žal izgubili. Mi lahko kdo pomaga pri iskanju?

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pavlina, predlagam, da si pravljico potegneš z neta. Sem prepričan, da obstaja. In to prav tista originalna radijska igra s tiste kasete, na katero sem bil nor tudi sam.

 14. smallthing smallthing pravi:

  pa ravno danes grem na predstavo Martin Krpan :) že četrtič ;) malo prirejena zgodbica, postavljena v današnji čas :P ful dobro izpade :)

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smallthing, je to tista, kjer ga igra Jure Sešek?

 16. smallthing smallthing pravi:

  ma ne ne…igra dramski krožek moje bivše osnovne šole :) sm pa tud že veliko od tiste od seška slišala…mora bit precej zanimiva :)

 17. STELA pravi:

  ojla – a kdo ve, kje bi se dobila plošča (ja, plošča na 33 obratov:)) z zgodbo Martina Krpana?…iščem točno to ploščo, ki je na prvi sliki.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stela, tudi jaz sem imel kaseto, pa nisem več rosno mlad, tako da res nimam pojma. Hm, preveri v kakem antikvariatu.

 19. STELA pravi:

  jp, verjetno je antikvariat edina možnost:)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Al pa na Bolhi in Salamonu daj oglas, da iščeš. Morda pa se najde kdo.

 21. AndrejM pravi:

  Martin Krpan pa ima tudi drugi del, namreč, ko gre Martin Krpan z dvora in ga cesar pozdravi, minister Gregor pa nič, se konča samo prvi del zgodbe. Drugi del je morda manj berljiv, zato ljudje ponavadi ostanejo kar pri prvem delu. Ali pa drugega dela niti ne poznajo.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Finta je tudi v tem, da Levstik ni bil najbolj ponosen na drugi del in ni želel, da ga sploh izdajo, če se ne motim. Je pa res, da večina ljudi res nima pojma, da drugi del sploh obstaja.

 23. STELA pravi:

  evo, jaz sem že ena tistih, ki za drugi del ni vedela. Je pa prvi del tolk dobr, da ga v bistvu do danes nisem pogrešala:)vendar mora bit izdaja (plošča)iz moje mladosti, ki jo iščem že kar neki časa. Zna bit, da je celo kje doma…ovitek sem našla, plošče pa ne…hm:)

 24. AndrejM pravi:

  Bom prebral še spremno besedo, mogoče o tem kaj piše. Vsekakor drugi del ni na ravni prvega, v neki občenarodni zavesti pa je samo prvi del. Kar upravičeno, priznam tudi sam.

 25. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Andrej, čim prej preberi in javi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !