Naslovnice albumov

28.05.2008 ob 04:46

Pravijo, da naslovka albuma pove veliko in da se album prav zaradi tega včasih proda v večji nakladi. Da pa je prav naslovka lahko zavajajoča in da je pravzaprav edina dobra stvar celega albuma. Da je prav od naslovke odvisno, če se bo album sploh prijel. In da prav naslovka včasih pobere več pozornosti kot glasba. Prav zato sem zbrskal nekaj novejših naslovnic aktualnih albumov, kar pomeni, da me zanima vaše mnenje. So zadeli bistvo, ali so zgrešili sto na uro?

Madonna

Mariah Carey

Britney Spears

Usher

Erykah Badu

Prince

Fergie

Chris Brown

Rihanna

Avril Lavigne

Jay-Z

50 Cent

Christina Aguilera

Fall Out Boy

The Black Eyed Peas

Bjork

Ashanti

Shakira

James Blunt

Janet Jackson

 

44 komentarjev na “Naslovnice albumov”

 1. Nyx pravi:

  Britney in Mariah so mal falile. Njuni naslovki me že čist odbijeta. Ostali so ok.

 2. Hermit pravi:

  Spletni magazin Pitchfork je pred kakima dvema letoma izbral “all time” najslabše naslove. Poglej tole, mislim, da so se dobro odločili (super so cinični komentarji pod vsakim “artworkom”)

  http://www.pitchforkmedia.com/article/feature/36938-staff-list-the-worst-record-covers-of-all-time

 3. Tadej Tadej pravi:

  no ja, izvirnosti ni ravno neke tako kot pri danceu :P

 4. waterlily pravi:

  Rihanna je zlo zadela in Jay-Z. Erykah Badu domiselno. Naslov albuma od Britney pa pove v kakšnem stanju je sama. :)
  Če ne so vse ok, kaj vem …

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Hermit, no ja, meni je od The Cranberries čisto okej. Pa ziher bi se še dalo najti marsikaj bolj bednega. Poglej si recimo tole povezavo:

  link

 6. tomx pravi:

  Meni osebno je pomemebna vsebina(=glasba), kot pa naslovnica. Od zgornjih cd-jev ne bi imel niti enega.

  LP!

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tomx, res je, pa vendar original kupimo tudi zato, da imamo slikice in tisto knjižico znotraj, če seveda je.
  Saj res, katere pa bi kupil?

 8. tomx pravi:

  Glede glasbene plati: npr. prve tri cd-je skupine Coldplay…mogoče tudi prvi cd od The Kooks
  LP!

 9. stewie pravi:

  Naslovnice zadele bistvo, albumi zgrešili sto na uro.
  Če imaš kvalitetno glasbo na albumu, potem na njem že ne boš silil s svojo podobo.

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stewie, torej misliš, da so vsi zelo dobri albumi dejansko zelo suhoparni in nezanimivi na naslovnicah?

 11. tomx pravi:

  Iztok: To seveda ne drži, samo jaz gledam glasbo z ušesi.

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tomx, in pri vseh teh zgoraj naštetih albumih te bolijo ušesa? Kaj pa potem recimo porečeš na kakšne naše sranje? Daš potemtakem recimo Usherja v isti koš?

 13. Gebieter pravi:

  ”Stewie, torej misliš, da so vsi zelo dobri albumi dejansko zelo suhoparni in nezanimivi na naslovnicah?”

  Lol, a če izvajalec ni na naslovnici, pa to nujno pomeni, da je potem naslovnica suhoparna in nezanimiva 0_o ?! Prečekiraj ‘In the Court of the Crimson King’ od King Crimson, ‘Pink Moon’ od Nicka Drakea, naslovnico z banano od Velvet Underground, ‘Sticky Fingers’ od Stonesov, ‘Houses of the Holy’ od Led Zeppelin, ‘Dark Side of the Moon’ od Pink Floydov, ‘Demon’s Dance’ od Jackieja McLeana itd. To so bile izvirne, dobre, domiselne, lucidne, [vstavi še podobne pridevnike], na katerih ni izvajalca.

 14. stewie pravi:

  Nikakor niso suhoparne, tudi nisem govoril, kako so albumi dobri, ampak kvalitetni.
  Ampak dandanes je že tako, da vse niti glasbenega sveta držijo v rokah velike korporacije, ki jih zanima zgolj dobiček, ne pa kvaliteta. Zraven tega so še stroški produkcije dražji, prodaja cdjev zaradi interneta upada.
  Posledica? Glasbeniki ne morejo več prodajati pri njih svoje glasbe, pač prodajajo svoj imiđ, ki se izraža že na naslovnici.

  Vse bolj redki neodvisni glasbeniki, tisti ki delajo glasbo iz lasnega veselja, ter jim zaslužek ni primarnega pomena, oni pa se res ne bodo ubadali z naslovnico albuma. Ponavadi dajo nekaj preprostega, malce simbolnega…..ampak kaj je zate bolj važno – vsebina ali oblika?
  Oz. po angleško: Don’t judge book by the cover.

 15. Gebieter pravi:

  Drugače so pa skoraj vse te naslovnice, ki si jih objavil, obupen kič, od Britney in Madonne sploh. So pa prav s tem dejansko res zadele bistvo.

 16. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Gebieter, moje vprašanje ni mišljeno tako, da bi si zaslužilo tak odgovor.

  Stewie, to pa drži, danes se po večini prodaja le imidž. Toda tudi pri imidžu je zadaj večkrat prekleto dobra glasba.

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Gebieter, morda so res kič, a so vseeno kul kič. No ja, razen Madonne, ki je ta tako poziranje res že morda malce prestara. A vseeno, Madonna je pač Madonna. Od nekdaj.

 18. stewie pravi:

  Ti govoriš o dobri glasbi, jaz pa o kvalitetni. In zame je kvalitetna glasba takšna, ki je sama sebi namen, takšna kjer glasbenik v poslušalcih ne vidi le potrošnikov, ki mu bodo plačali za glasbo, ampak ljudi, ki se želijo ob njegovi glasbi sprostiti in pozabavati. In takšen glasbenik nikoli ne bo šel izpostavljat imiđa, pustil bo, da glasba govori zanj.

 19. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Ja bolj švoh so tile ovitki plošč. Poglejte si malo Bowijeve iz sedemdesetih ali prekrasen dizajn Jimmya Reeda za Sex Pistols. Seveda so dobri bendi imeli ponavadi tudi dobre ovitke. V šesdesetih in sedemdesetih je bilo to že visoko na umetniškem nivoju. Danes pa je živ dolgcajt, tudi zaradi tega ker so CD-ji tako majhni, da včasih komaj prebereš naslove skladb. Sicer pa, kakav omot, takva glasba…

 20. Mašon pravi:

  Men so všeč Christina, Ashanti in Blunt, slednji še najbolj. V bistvu so mi od nekdaj bedni cd-ji, kjer je na naslovnici (samo) izvajalec.
  Meni najljubši ovitek je od Layle (Derek & dominos). pa ne vem zakaj, je pač samo slika, samo mi je potegnila prvi trenutek, ko sem to sliko vidla. Všeč sta mi tud dark side of the moon (sveta preproščina) in collection of great love songs (dobra fotka) od floydov, pa še kakšen všečen ovitek bi se našu. lahko pa rečem da mi na splošno tile narejeni po 1995 (recimo, al pa še prej) niso všeč. Taki… prazni so.
  pa še to – pomoje kvaliteta pesmi/glasbe ni nikarkor povezana z ovitkom… mam doma mnogo cd-jev, ki imajo brezvezne/neizstopajoče ovitke, pa je gor svetovna muzika (npr – ovitek claptonovega cd-ja unplugged je… brezvezen. muzika je pa za pojest).

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stewie, razlika med dobro in kvalitetno glasbo je prav tako stvar debate. Po tej logiki bi lahko celo rekli, da je kvalitetna glasba le klasika Mozarta in Bacha. Ne smemo biti tako strogi. Še posebej zato, ker je toliko dreka, je dobro, da ločimo vsaj pesmi, ki so dobre in niso čisti komercialni drek. In hip hop ter r’n'b sta zame kul, saj je vokal, besedilo in tudi dobra podlaga. Za razliko od kakega pocukranega popa, turbo folka in še česa.

  Andrej, res je, včasih so si tudi za naslovke vzeli več časa. Zdaj to ne gre več, saj je vse skupaj podrejeno bitki za denar in za slavo. Včasih so bile že naslovke mojstrovina, danes so pač le šminka in modni dodatek. A to ne pomeni, da je glasba potem zanič. No ja, razen če ti ni kul sama zvrst glasbe. Ti si nostalgik, jasno da ti ne more biti kul recimo Usher :)

  Mašon, po moje tudi tako, da ovitek nima nobene zveze s kvaliteto muske. Ovitek pač. Je pa res, da ovitek ponavadi ponazarja bistvu plošče in trenutni imidž glasbenika.

 22. tinamalina tinamalina pravi:

  Madonnina je totalno neoriginalna, ker smo jo v taki pozi videli že miljonkrat in tudi prestara je že za take bedarije, Janet je nekako njena generacija pa je veliko boljša.
  Britney dolgočasna.
  Shakira se gre sveto Marijo.
  Chris Brownova in Usherjeva naslovnica zgledata kot DVD ovitek.
  Všeč sta mi Erykah Badu in Jay-z, o neomenjenih pa si ne mislim nič posebnega.

 23. Cencamarina pravi:

  Kupim Princea… :shy:

  Tud če ma kup smeti na naslovki.

 24. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, že drugič ne maraš Madonne. S čim se ti je pravzaprav zamerila?

 25. Gebieter pravi:

  Mašon: Clapton je zanimiv kar se tiče ovitkov. Naslovnica od 461 Ocean Boulevard je popolnoma banalna, če ne že absurdna – naslov albuma je naslov njegove bajte in na naslovnici je slikan pred njo. A ideja je izvirna in po moje kar dobro izpade. Pa da sploh ne govorim o tem, kako izvrsten album je to.
  Drugače pa včasih že lahko po naslovnici ugotovim, kaj lahko pričakujem. Pač ko vidim naslovnico od Hard Candy, si res ne morem predstavljati dobre glasbe.

 26. osebek pravi:

  Od zgornjih naslovnic, mi nobena ni posebno všeč, ni mi všeč da so vse narejene po istem kopitu(glasbenik v neki pozi, nobene originalnosti itd.). Od naslovnic, kar sem jih jaz videl, mi je še najbolj všeč od Led Zeppelinov: Physical Graffiti, pa od Pink Floydov: Wish you were here, so bili vsaj originalne.

 27. tinamalina tinamalina pravi:

  Hah :D S tem, da še vedno misli, da je stara 20.

 28. tinamalina tinamalina pravi:

  Ampak verjetno nikomur ne bi bila zanimiva če ne bi skakala in se zvijala… h komu greš danes, da ne propadeš – k Timbalandu.
  Torej…whatever sells.

 29. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, pravijo, da je človek star toliko kot se počuti starega.
  Če bi se obbnašala kot da je stara 50, bi vsi njeni oboževalci zaspali.
  Naj si še daje duška dokler še lahko, zobu času se itak ne bo mogla izogniti.
  Točno tako, pa še Justina si moraš dati v spot.
  No ja, po drugi strani pa to ni ena leva pevka, ampak Madonna, s katero si vsi tako ali drugače želijo sodelovati. Je dobro zanjo in seveda tudi zanje.

 30. tinamalina tinamalina pravi:

  No, saj jo spoštujem. Vse kar naredi je hit..očitno ve, kaj dela.

 31. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, prav v tem je neverjetna. Čisto vse česar se loti, zadane v polno. In to že skoraj trideset let. da o trendseterstvu niti ne govorim. Vse kar naredi, oponašajo ves babnice na svetu. Pa če bi si vrtala po nosu, bi bil to novi trend. Jebat ga, Madonna je mojstrica obračanje medijev in občinstva.

 32. escobar pravi:

  men najjači cover je od jay-z pa princa … tud ostali so dobri … pa res je ane …d si iščeš original cdje…d najdem od ene skupine k je ne poznam … igra cover kr pomembno vlogo … od onga linka k so najslabši koverji gor ne bi uzel niti enga … najboljši coverji se men zdi d so celotna kolekcija od cypress hill (predvsem temples of boom, black sunday pa till death do us part-evropska verzija coverja, ta z kristusom) … k je že cover njihov prepoznavni znak, čist na vsakem coverju je neki z lobanjam …pošteni so mi …. poleg teh, so mi pa najjači coverji od old SQL rap albumov .. preprosti so .. pač from the hood … tak ko tud videospoti … ni boljših k so od njih … nič preseravanja, nič gallardotov pa f430 … nič iPodov pa šampanjca …. back in to my neighbourhood, stop at big time, get a bag of chips and a dolla wine (dollar wine fucking u papirnati vrečkici, noben dom perignon in podobni) … pure, real and simple … čeprav to je že čist druga tema …

 33. grim reaper pravi:

  ja jay-z je zadel bistvo (tko naredi asociacije na na ero prohibicije in takratne gangsterje, super se ujame s konceptom albuma)
  za fergie… ja okej, fergie duthess of york nej bo, samo če sem mal zloben bi bila boljša fotka fergie brez mejkapa v eni motelski sobi k kuha meth.
  kaj sm hotu povedat ja pri izvajalcih ki jih poznaš sama naslovnica albuma nima nekega hudega pomena, ker je bolj važna vsebina,
  pri nepoznanih pa je normalno da ti je sama naslovnica tista, ki ti da prvi vtis, zatorej je tam bolj pomembna.
  zdej pa še mal ot-a:
  pablo ) escobar je napisu:
  “pač from the hood … tak ko tud videospoti … ni boljših k so od njih … nič preseravanja, nič gallardotov pa f430 … nič iPodov pa šampanjca …. back in to my neighbourhood, stop at big time, get a bag of chips and a dolla wine (dollar wine fucking u papirnati vrečkici, noben dom perignon in podobni) … pure, real and simple … čeprav to je že čist druga tema …”
  to se pa moram strinjat it ain`t about money bitchez&expensive foreign cars
  it`s all about your hood and the city you`re rappin`
  4 tray on the corner block
  selling nickles and dimes.

 34. grim reaper pravi:

  tko za začetnim oklepajem je en na odveč
  edit: “naredi asociacije na ero prohibicije in takratne gangsterje, super se ujame s konceptom albuma”
  bla bla to je to
  ajjjjjt

 35. escobar pravi:

  hehe … se strinjam s tabo stari … to mi najeda živce resno, teto preseravanje o videospotih … 50 cent o krznenem plašču za 10000 dolarjev (za kirga so slekl ne vem 70 činčil) iPod v vsakem spotu, neke teške športive, dvorci z playboy prasičkam … dnar kr dežuje, bling bling … ogabni videospotu .. zej je res rap še sam entertainment … nima več globjega pomena, kot pa samo frajerišenje .. vsi videospoti so še sam reklame za Mtv cribs … to so fejksi … mislim včas je bla pa ena kamerca, par low raiderjev …. the hood .. njihovi back yard žari … colt45 pivo-žganje … pa si mel tak videospot d ga je ubijo … da ne umenjam inštrumentale … mislim nova šola je za bruhat …

 36. escobar pravi:

  all day every day I don’t give a fuck… as long as I got my khakis, t-shirt and chucks .. rollin throug the city and what do I see .. a gang of mo’ niggaz dressed just like me …

  ki je tu kak 10 000 dolla činčila coat ? … fejksi

  good ol E dayz …

 37. grim reaper pravi:

  točn tko!
  http://www.youtube.com/watch?v=2B5dOCSBBEI
  i don`t gang bang or shoot out bang bang the relentless lirics/the only dope i slang

 38. Escobar pravi:

  pošten komad stari .. prvič čujem za jeru the damaja….sam super …. bom raziskal mal…

  naštej par tvojih favoritov da vidim ka še kej poslušaš … mogoč odkrijem še kej full poštenga k prej nisn vedu

  Holla!

 39. grim reaper pravi:

  jeru the damaja-the bullshit
  http://www.youtube.com/watch?v=Rz2EpHi5XHc
  drugač so pa troo hiphop še npr. izvajalci
  krs1, rass kass, rasco, delinquent habits, mos def, talib kwali, arsonists, ugk (underground kings), b-real, charlie row campo,mc solaar….
  big up & keep straight mean muggin`
  :)
  Lp

 40. Julija pravi:

  Če bi si kupovala cd na osnovi naslovnice, si gotovo ne bi kupila nobenega izmed zgornjih.
  U bistvu mi je najbolj všeč naslovnica albuma Nevermind (Nirvana). Ampak ja, priznam, da je to zelo subjektivno, ker pač obožujem njihovo glasbo. Od slovenskih izvajalcev mi je pa zanimiva naslovnica od albuma RockPaperScissors (Leaf-fat).

 41. vroča čokolada vroča čokolada pravi:

  britney in mariah sta čisto zgrešila…madonnina naslovnica sicer pritegne a mi ni všeč. Z ostalimi sem se nekako sprijaznila. Če bi že morala izbirati glede na naslovnico bi izbrala Nimrod (Green Day), Nevermind (Nirvana), Kerplunk (Green Day), in morda še kakšnega od AC/DC…albumov ne izbiram po tem, kaj je narisano na sprednji strani. Mene zanima, kaj je napisano na zadnji strani.

 42. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Julija, pa si kupuješ albume na osnovi naslovnic?

  Čokolada, zakaj sta Britney in Mariah zgrešili? A nista prav takšni kot je njihov imidž?

 43. vroča čokolada vroča čokolada pravi:

  Ja sta…glede tega sta zadeli, ampak na splošno. Mene ti dve naslovnici odbijata. Konec koncev verjetno pri tem ni problem v naslovnici ampak v tem, da ju po pravici povedano ne maram (popravek…ne maram njune glasbe). Sta pa naslovnici lepo usklajeni z glasbo, ki jo ti dve izvajalki izvajata.

 44. Julija pravi:

  Seveda si ne kupujem albumov na osnovi naslovnice. Men je še vedno važna sam glasba.
  Sam mi je pa fajn, če mi je tudi naslovnica zanimiva in če je res neki posebnega.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !