Rihanna: Take a Bow

23.05.2008 ob 18:19
YouTube slika preogleda

Se spomnite pesmi Unfaithful, ki jo je Rihanna pela leta 2006? V njem je namreč povedala, da moškega zapušča zavoljo tega, ker ga ne more več gledati kako trpi zavoljo njenega varanja. Da je pač nezvesta in da je to pač to. Da ima dovolj njegovega zlomljenega srca in da prav to ubija njeno zvezo.

Besedilo je šlo takole:

“And I know that he knows I’m unfaithful
And it kills him inside
To know that I am happy with some other guy
I can see him dying
I don’t wanna do this anymore
I don’t wanna be the reason why
Everytime I walk out the door
I see him die a little more inside
I don’t wanna hurt him anymore
I don’t wanna take away his life
I don’t wanna be…
A murderer”

Zame osebno eno izmed najbolj ostrih besedil v tej zvrsti glasbe. Huh, punca prizna, da ga vara, toda to se ji ne zdi glavni problem. Skrbi jo to, da mu zaradi tega lomi srce. In ker noče, da je zlomljeno, ga bo pustila in šla naprej, saj noče biti morilka. Da je prešuštnica je okej, da on zaradi tega trpi, pa jo pravzaprav čudni in obremenjuje. Pogumna punca, čistokrvna feministka in pesem, ki ji v celotni zgodovini te zvrsti nikakor ne morem najti para.

In sedaj je Rihanna posnela spot za novo pesem. Za pesem z naslovom Take a Bow. Za pesem, kjer gre morda še dlje kot prej. Kjer moškega dobesedno zmasakrira. Se iz njega norčuje in mu pove vse tisto, kar mu punce še v resničnem življenju ne upajo. Rihanna ne nasede lepim besedam, solzam in opravičilu. Rihanna mu da vedeti, da je bedak, da med jokom izgleda smešno. Potem ga potepta in mu celo pojasni, da jo vse skupaj močno zabava. Tip jo je namreč prevaral. Tako vsaj zapoje v delu, ko pravi, da naj ne blefira in da mu je v resnici žal le zato, ker ga je ujela. Brez sramu in na zelo sarkastičen način mu pove celo to, da med opravičilom zgleda kot klovn in da zaman pričakuje aplavz. Uniči ga. Do konca. Tako močno, da celo Gibonnijev verz pesmi Libar, kjer zapoje, da lahko punco še vedno naserje s pesmijo ter z zvitimi in lepimi besedami, po novem izpade bedasto.

Besedilo gre takole:

“You look so dumb right now
Standing outside my house
Trying to apologize
You’re so ugly when you cry
Please, just cut it out

Don’t tell me you’re sorry cuz you’re not
Baby when I know you’re only sorry you got caught
But you put on quite a show
You really had me going
But now it’s time to go
Curtain’s finally closing
That was quite a show
Very entertaining
But it’s over now (But it’s over now)
Go on and take a bow

Grab your clothes and get gone (get gone)
You better hurry up
Before the sprinklers come on (come on)
Talkin’ bout’
Girl, I love you, you’re the one
This just looks like a re-run
Please, what else is on (on)

And don’t tell me you’re sorry cuz you’re not
Baby when I know you’re only sorry you got caught
But you put on quite a show
You really had me going
But now it’s time to go
Curtain’s finally closing
That was quite a show
Very entertaining
But it’s over now (But it’s over now)
Go on and take a bow

Oh, And the award for
The best lie goes to you (goes to you)
For making me believe (that you)
That you could be faithful to me
Let’s hear your speech, Oh

How about a round of applause
A standing ovation

But you put on quite a show
Really had me going
Now it’s time to go
Curtain’s finally closing
That was quite a show
Very entertaining
But it’s over now (But it’s over now)
Go on and take a bow
But it’s over now”

Ni kaj, Rihanna si upa več kot ostale pevke na sceni. In pri tem deluje dovolj samozavestno, da ji verjamemo in da pomislimo, da bi točno tako ravnala tudi v resnici. Nova je pesem je krasna. Rihanna pa počasi postaja edina prava naslednica Mary J. Blige.

YouTube slika preogleda
 

38 komentarjev na “Rihanna: Take a Bow”

 1. Šnuja pravi:

  Šokantni besedili :)
  res.

  ccc…. :)

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Šnuja, sarkazem lahko pustiš, saj nisi Rihanna.
  Namesto tega pa mi lahko poveš še kakšno pesem v tej zvrsti, kjer pevka poje tako direktno in tako sarkastično o tej zadevi.
  Tole dvoje je zame revolucija na sceni ženskega r’n'bja.
  Beyonce in Irreplacable je daleč zadaj.

 3. barbara pravi:

  Ne, Rihanna poje to, kar ji drugi napišejo. Menda ja ne misliš, da je ona to napisala? Take a Bow je napisal Ne-Yo, prav tako tudi avtor pesmi Irreplaceable.

 4. Bla pravi:

  Rihhana je pač unikatna. Večina ima kontra probleme in se z njenim besedilom ne more “poistovetiti”,npr.vprašanje je, kako v resnici hurt someone that pschysically abuse the other?

 5. Šnuja pravi:

  uu..sarkazem je rezerviran za Rijano… :cool:

 6. barbara pravi:

  :)

  http://perezhilton.com/2008-02-26-vintage-riri

 7. rockstar pravi:

  Take a Bow, je ena izmed bolj glupih pesmi, ki sem jih slišala zadnjih par mescev. Besedilo je debilno in definitivno ne gre skupaj z melodijo (ne moreš pet balade pa pošiljat celi svet u kurac v besedilu).

  Katastrofa. Rihanna je samo lutka in nič druga. Je pa res, da je lepa lutka in da so ji napisali par dobrih komadov. Take a Bow to definitivno NI.

 8. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Mislim … kakšno neverjetno napihovanje? Pa kdo se temu ne bi režal, Iztok … še posebej, če človek posumi, da ti to resno.

  Unfaithfull besedilo je samo eno izmed milijonih, ki ne govori o ničemer takšnem, kar ne bi slišali že milijonkrat. In kaj neki je tako neverjetnega v besedilu, kjer poje, da se kesa, ker je z drugim in ga bo raje zapustila čim prej kot nategovala jaro kačo sedenja na dveh stolih???

  “To know that I am happy with some other guy”

  Si opazil zgornji verz? Če je kaj možno zanimivega na tej pesmi, je videospot, kjer je prvi prevarani belec, ki ga zapusti zaradi črnca … hehehe … Ta se mi je zdela kjud rasistična kontra rasizmu, čeprav tudi nič novega.

  In v drugem komadu moškega zmasakrira??? A se ti resno ne zajebavaš?? Navaden komad, kjer pojasni, da je tokrat (oh, oh … surprise! … kakšna izvirnost) tip prevaral njo! (same izvirne tematike za songe), ona ga je dobila in zdaj ga preklinja. Pove modrost vseh modrosti, da ve, kako mu v resnici ni žal, ampak mu je žal samo zato, ker ga je ujela na delu. In s čim neki ga zmasakrira??? Ker obupana govori, da je grd, ko naklada? Uf! Mater ga je zmasakrirala, res! Nisi pri sebi, no.

 9. waterlily pravi:

  Meni je pa Take a bow fajn pesem, še najbolj zarad tega, ker je tako sarkastična (čeprav v resnični situaciji ženska ne bi bila taka po moje).
  Ta verz pa najbolj:
  And don’t tell me you’re sorry cuz you’re not
  Baby when I know you’re only sorry you got caught

  …Ker mislim, da je velikokrat res tako.

 10. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @waterlily:
  Ja, seveda, je večinoma, ne samo velikokrat, tako, bedno in komično je predvsem to, da naj bi ta verz nekaterim podiral tabuje in predstavljal nepojmljiv sarkazem. To je nekaj, kar je jasno že od nekdaj in če je to vrhunec sarkazma, se lahko samo vprašam, če so ženske totalno debilne povečini še danes. Pa ne, da obstaja še kakšna na svetu, ki misli, da temu ni tako in odpušča moškemu varanje, ker misli, da mu je kurac spodrsnil v neko pičko in mu je dejansko neskončno žal, da se je spotaknil? Srhljivo. Zame ta verz ni sarkastičen ampak povprečen kliše.

  Tudi v prvi pesmi, ki jo Iztok opisuje, da gre za blazno samozavestno bejbo, ki poje, kako ji ni žal za varanje, ampak ker on trpi. To si je kar izmislil. Poje, kako se je zaljubila v drugega in zaradi silne ljubezni in razumevanja prvega, neskončno trpi, ker on trpi, ker je srečna z drugim. Arogantna in vase zaljubljena ženska, kot jo predstavlja Iztok, ne bi nič trpela zaradi trpljenja svojega moškega, še manj bi se dojemala kot morilko, ampak bi pač šla z drugim, s katerim ji je bolje, kot to počnejo ti “ugly” moški, ki jim je žal predvsem, da so ujetni na delu, prav nič pa zato, ker varajo. Kar nekaj interpretira po svoje. Rihhana je daleč od kakšnega masakriranja moških in podiranja tabujev. Je povsem feminilna izvajalka, ki poje klasično prežvečena feminilna besedila trpečih žensk, ki trpijo še, ko moški tršijo in ki komaj dojema, da moški zaradi nje ne trpijo prav nič. Kje je tukaj kakšno masakriranje in podiranje tabujev vidi samo Iztok, ker si tako brezmejno eli, da bi bil Murko v resnici pametnejši, kot je in da bi Rihhana predstavljala novodobno filozofinjo erste klase. Sori miško, tako simpl to pač ne gre. Kič je kič. Čeprav je pesem Unfaithfull všeč tudi meni, je zelo dobro izveden kič in rada jo slišim, ampak več od tega pač ni, ostali komadi so pa itak za v smeti kot 90% Madonninih.

 11. rockstar pravi:

  Simona se mi zdi, da malo pretiravaš. Saj je njegov blog in odločil se je pač napisat nekaj o Rihanni. Zakaj tebe to tak boli, da moraš delat vsesplošno paniko in pisat eseje na račun tega?

  Get a life tečnoba.

 12. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @rockstar:
  To je njegov blog, spodaj pa prostor za komentarje in odločila sem se pač napisat nekaj na njegov zapis o Rihanni.

  Zakaj tebe to tak boli in delaš vsesplošno paniko na račun tega?!

  Get a life tečnoba.

 13. rok stigma pravi:

  mene zanima, če je pobrita :)

 14. Gebieter pravi:

  No, bi se strinjal s Simono.
  Iztok, to pa res ni neko podiranje tabujev :) besedila Franka Zappa so recimo kot po tekočem traku podirala tabuje ameriške družbe, tole so pa pač plehke izpovedi ljubavi neke najstnice.

 15. Gebieter pravi:

  *Franka Zappe
  stalno se moram nekaj zatipkati :S

 16. Pris Pris pravi:

  Ah, Iztok, spet pretiravaš. ;) Navedeno besedilo res ni nič posebnega. Podobna besedila dekleta pojejo že od nekdaj. Na misel mi pride “These boots are made for walkin’” od Nancy Sinatra, potem so tu še Patti Smith, Deborah Harry, v modernejši dobi pa poleg Courtney Love in dekliških raztur bednov tipa L7 in Babes in Toyland tudi Alanis Morissette, Fiona Apple in Anouk.

  Tudi v bolj pop vodah se najde kak cukrček a la Lily Allen (“Smile”) ali Carrie Underwood, ki v komadu “Before he cheats” totalka razlupa tipov avto, simbol moškosti. Sicer nisem nevemkak ekspert za Madonno, ampak verjetno bi se tudi v njenem opusu našlo kaj podobnega.

  Potem so tu country empancipiranke Dixie Chicks, ki so v svojih tekstih pod rušo spravile že kar lepo število bivših porivačev. Tudi Indigo girls ne zaostajajo. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na rapperke, z “gangsta” predpono ali brez, o katerih pa najbrž veš več od mene.

  Rihanna je le še ena v vrsti, je pa hecno, da ji je dotični tekst napisal moški, tako kot daljnjega leta 1966 “These boots” za Nancy Sinatro. ;)

 17. waterlily pravi:

  Se dokaj strinjam s Simono, sej Iztok je res mal pretiraval, ampak jaz sem hotla sam povedat, da mi je pesem (kljub vsemu) všeč.

 18. Anonimnež pravi:

  simonarebolj tole “kjer je prvi prevarani belec, ki ga zapusti zaradi črnca … hehehe …” ne bo držalo… njen fant je namreč črnec, ona ga pa vara z belim igralcem klavirja… če gledaš pozorno videostpot lahko opaziš, da ji belec čisto na skrivaj podtakne telefonsko številko, ko ona že ima črnca…predvidevam, da imaš najprej fanta, da si potem lahko omisliš ljubčka…

 19. neuromancer neuromancer pravi:

  Libarja pa nisi ravno najbolje dojel, a :)

 20. znofr pravi:

  Iztok,

  mi smo zaj v Celju in samo sporočili bi ti, da fukamo Celjanke.

  Zaj pa morem it naprej fukat, moji kolegi pa že fukajo!

  Adijo!

 21. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Pris:
  Zelo mi je žal, da je Courtney Love poniknila … baba je bila boljša od pokojnega loverja. Še bolj žal mi je pa, da je poniknila Anouk. A kaj veš, kaj se dogaja z njo. Se mogoče raje suka po andergraundu kot Pearl Jami ali je kaput? Noubadis uaaaajf! Imam plošček. I just loved this song! Hehehe …

  @Anonimnež:
  Čisto možno. Videospot sem si na hitro ogledala po tem Iztokovem prispevku z levim očesom med piljenjem nohtov. No, in ta verzija (bom ponovila vajo) je še toliko hujša. Ker na koncu pade v objem črncu, se torej vrne k fantu, ki trpi zaradi njenega ljubimkanja … hahaha … (Jaz sploh pomislila nisem na to varianto) To je pa sploh totalno izven pojma masakriranja moških in nekega feminizma. Sem mislila, da ga vsaj zapusti, ker je tako srečna z drugim, ampak ne, njo tako boli trpljenje njenega tipa, da se odpove sreči z drugim … hohoho … viš, kaj takega si z levim očesom sploh predstavljala nisem, da je možno, ob takšni Iztokovi reklami podiranja tabujev in feminizma. Potem je tukaj poanta tabujev v tem, da belci pobirajo črncem pičke, in sporočilo: “Ne se dat, prascem rasističnim!” Hahaha … Yeah! Toliko bolj smiselno, ja … se opravičujem za zavajanje … preveč podiranja tabujev sem ji dosodila.

 22. sanca sanca pravi:

  Rihanna je pač navadna R’N'B pevka in njeni videospoti ter pesmi niso nič posebnega….nevem no kaj se ti simona nake ubadaš z tem…

 23. Anonimnež pravi:

  simonarebolj – hihihih, zabaven zadnji komentar.
  glavno da se prodaja, pa je vsem vseeno, kaka je sporočilna vrednost.

 24. cvetjespomladi pravi:

  neuromancer, ne ve sploh kaj je libar

 25. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @sanca:
  Ubadam???? A to je zate ubadanje? … OMG.

  @Anonimnež:
  Iztoku že ni, očitno … hehe …

 26. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Barbara, nema veze.

  Rockstar, tukaj pa si ga pihnila v temo.

  Simona
  , ne štekaš ga enako kot jaz, ker si ženska.

  Gebieter, pusti Zappo. To je druga scena. In v tej sceni takih besedil ponavadi ni. Če pa že so, pa nikakor niso tako ostra.

  Neuromancer, no pa mi ti pojasni tisti verz, ki sem ga omenil.

  Znofr, kul.

  Pris, naštevaš punce, ki nimajo zveze s to sceno.
  A vseeno, prav nobena se ne dela s tipa tako sarkastično norca kot prav Rihanna.

 27. Pris Pris pravi:

  @Iztok: Kaj sploh ima zvrst s tem? Večina žensk, ki sem jih navedel, je popularnih in so s svojimi man-hate štiklci dosegle široke množice že dolgo pred Rihanno. Sploh pa … a te nič ne moti, da besedila ni napisala sama, še celo moški ji ga je napisal? Kakšno rušenje tabujev neki … bolj kapitalizacija trenutne popularnosti.

  @Simona: Anouk je po nekajletnem premoru lani izdala nov album “Who’s your momma”.

  Good god

  >a href=”http://www.youtube.com/watch?v=dK26ojnNtW4″ >Modern world

 28. Pris Pris pravi:

  Ups. Popravek za drugi link …

  Modern world

 29. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pris, itak da ima zveze v kakšnem žanru se poje. Ženski r’n'b nima takšnih besedil. Če pa jih že ima, pa nima tako sarkastičnih. Kolega, daj še enkrat poslušaj, baba ga zjebe v prah. In tako z užitkom, da je še mene bolelo.

 30. neuromancer neuromancer pravi:

  Iztok: Libar govori o človeku, ki se poslužuje vseh mogočih sredstev, da si ohrani pozornost njemu ljubljene osebe. Enostavno ne vidim povezave s pesmijo, ki jo analiziraš, in zakaj naj bi verz iz Libarja izpadel bedasto.

 31. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Neuromancer, no pa dajva.
  Točno tako kot si zapisal. In če bi ta moški Rihanni pel Libar, bi mu ona nazaj odpela točno to, kar je odpela v pesmi Take a Bow. To sem mislil in zato sem ga omenil. In ta moški bi kljub temu, da ji poje Libar, izpadel smešno, saj bi ga sesula s svojim besedilom.
  Upam, da zdaj štekaš.

 32. neuromancer neuromancer pravi:

  Haha, zdej pa štekam, kaj si hotel povedat :D
  Samo Gibonnijev moški se zaradi ničesar ne opravičuje. Razlog za njegove sladke besede je durgje.

 33. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Neuromancer, no pa sva le prišla skupaj :)

 34. LiLi pravi:

  ej, rihanna je ful dobra nevem kva vi kle neki nakladate

 35. LiLi pravi:

  =)

 36. LuTkaa pravi:

  no Lejtee…sJ če vam pa rihanna ne paše…pa pč drugo zvrsT posLušajte..nihče vas ni prisilil da morte glih njo…pač je njej tako všeč in nihče je ne more spremeniT..sama že ve kaj poje..meni pa je pesem osebno zeLo všeč..tko da…

 37. stella pravi:

  se strinjam z lutko

 38. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Eminem feat. Rihanna: Love the Way You Lie pravi:

  [...] jo je v pesmi Unfaithful bolelo, da vidi kako z varanjem lomi svojega fanta, nato jo je v pesmi Take a Bow prevaral fant, a ga je sesula na najbolj nehuman način v zgodovini glasbe, nato jo je pretepel fant [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !