Zakaj za vraga Prince ne dela več tako dobre muske kot včasih?

20.05.2008 ob 02:08

Ko sem se danes peljal iz Ljubljane v Celje, sem v cd player vtaknil Princea. Nekakšen best of, ki sem ga zapekel sam. Nadgradnja trojnega cedeja The Hits/The B Sides, ki ga imam v originalni izvedbi. Tako kot vrsto njegovih mojstrovin, recimo trojni Emancipation. Pa enkratni Rave un2 the Joy Fantastic. Pa še boljši Symbol. Pa ne prav dobri Come. In posebni The Beautiful Experience, kjer se rola sedem verzij pesmi The Most Beautiful Girl in the World. To so moji originalni cedeji glede Princea, ki ima takih cedejev seveda vsaj sto. Tako je, Prince je kar se tiče izdajanja cedejev, totalni manijak, saj muziko štepa kot po tekočem traku. No ja, vsaj malo nazaj je bilo tako. In prav to je narobe. Prav to mu je vzelo čar, ki ga je imel nekoč. Vsi novejši albumi so namreč površni. Brez pravega hita in komada, ki jih je delal nekoč. Muzika pač. Iz albuma v album slabša in manj zanimiva. Taka, da se ne prime. Okej, Musicology je bil pravzaprav njegov zadnji dober komad, toda kaj, ko so bili ostali na albumu znatno slabši. Pri komadu Black Sweat je bilo še slabše. Ta je bil pravzaprav edini soliden komad na celem albumu. Da o čisto novem materialu, ki ga je izdal lansko leto niti ne govorim.

In da se vrnem k moji poti iz Ljubljane v Celje. K moji best of kompilaciji, kjer sem se po dolgem času spet zavedal, da mi je bil Prince skozi cela devetdeseta najboljši glasbenik na svetu. V osemdesetih sem bil premlad, da bi ga štekal, v devetdesetih pa me je zadel s hiti Gett Off, My Name is Prince in recimo Sexy MF. Od starejših sem seveda pokal When Doves Cry, Sign O the Times, Diamonds and Pearls, Seven, Little red Corvette in seveda Purple Rain, ki je bil moja himna. Še večja himna je bil seveda Kiss, ki jo brez dvoma proglašam za najbolj seksi pesem vseh časov. Pa vendar, čez Gett Off, My Name is Prince in Sexy MF ga ni bilo. Ti trije komadi so mi še danes hudičevo frajerski, skulirani in taki, da ne morem verjeti, da so sploh nastali.

Res je, Prince je pozer, šminker in narcis. Kar pa ga ne moti, saj je glasbeni genij, vrhunski instrumentalist in legenda, ki si lahko dovoli vse. Super zvezda, ki lahko reče ne, ko se mu sprdne. In velikan glasbene umetnosti, o katerem bodo govorili še milijon let na nami. Prav zato sem jezen, da ne dela več kul muske. Da dela nekakšen undergorund. Nekakšno čudno nostalgijo, ki ne sede nikomur. Musko, nad katero niso kaj dosti navdušeni niti njegovi največji feni. Ta nova muska je tako slaba, da sem ga na stranski tir postavil cel jaz sam. Pa četudi mi je bil največja faca, zaradi katere sem za nekaj časa pozabil celo na Michaela Jacksona.

Pa naj tole pisanje zaključim v velikem stilu. Z njegovo morda najboljšo in najbolj frajersko pesmijo, ki me je tudi med vožnjo zadela najbolj direktno. Morda samo zato, ker sem se Kiss počasi že naveličal.

Dame in gospodje, GETT OFF:

YouTube slika preogleda
 

6 komentarjev na “Zakaj za vraga Prince ne dela več tako dobre muske kot včasih?”

 1. sirius pravi:

  od novih komadov mi je najbolši Fury iz albuma 3121

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sirius, eh, pač moderno zapakiran spomin na rock iz osemdesetih. Nič posebnega. Ne prepriča me taka muska. Izpade mi kot eksperiment, ki je v bistvu kliše.

 3. Pris Pris pravi:

  Še vedno dela zelo kvalitetno glasbo, ki pa je malo manj poslušljiva. Na njegov komercialni zaton je vplivala tudi čudna sprememba imena, spor s svojo založbo in pa njegovo bizarno pridruženje jehovim pričam.

 4. Cencamarina pravi:

  Neee, sploh ni tako, veš? Tudi jaz sem mislila, da se pač ne bom nikoli več ogrela za njegove nove CD-je, ampak sem se zmotila.
  Imam tri najnovejše lepo v avtu in sem si jih toliko časa rolala, da sem si premislila. Pravzaprav je na njih veliko prav lušnih komadov, čeprav nimajo več tistega naboja.
  Iz 3121 mi je tak recimo prvi, sexy pa je tudi Incense and Candles, pa Fury in The Dance sta kul.

  Žal mi je edino, ker nobena od teh novih balad ne dosega starih – kot sta recimo The most Beautiful Girl ali Diamonds and Pearls. Še vedno pa je gospod Prince funkey bastard in paše poslušati tudi to njegovo plat, čeprav so besedila stokrat bolj omledna. Tako, kot je bilo, ne bo nikoli več, na žalost. Ampak treba ga je vzeti takega kot je, on je še vedno odličen, samo mi smo ga navajeni drugačnega. To se zgodi, če skoz poslušaš stare komade – napaka, ki sem jo tudi jaz počela.

  BTW, meni je pa Get off eden od najbolj sexy komadov, bolj kot Kiss ali Cream, ki sta dobra striptease komada :)

  Ahhh, Prince… Res ni boljšega in bolj produktivnega, saj skoz to kvakam. Njegovi fani bodo fani do smrti.

 5. Tina pravi:

  zato, ker skor noben vec ne poslusa take muske kot so jo vcasih :)
  lol ;)

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pris, ne bo čisto držalo, tista pizdarija z imenom mu je celo koristila, saj je bil album Symbol pravzaprav hud uspeh. To je bla malenkost. Menim tudi, da njegov zasebni lajf nima nobene zveze s popularnostjo, saj so njegovi koncerti še vedno zelo polni. Ljudje komaj čakajo, da bo priredil koncert, saj so karte prodane v sekundi. Problem je le v tem, da ne dela več kul muske. Okej, ne bom rekel, da ni kvalitetna, toda to je premalo. Pogrešam presežek. Pogrešam stare uspešnice.

  Cenca, po eni strani imaš prav. Tile novi albumi so roba, ki jo je treba večkrat poslušati. Samo jebemti no, da pa neko izda album, kjer se mora poslušalec prav prepričevati, da se moti in da je v resnici muska kul,pa je malce smešno.
  Kot sem zapisal Musicology je bil še okej, na 3121 se je prav tako še našlo kaj, toda Planet Earth pa je kr neki no.
  Stari komadi so preveč dobri, da bi mi lahko bili novi všeč. Še posebej, če so taki kot so.

  Tina, kdo pa ti je to rekel? Njegovi stari komadi nameč še vedno zažigajo stokrat bolj od večine nove muske kateregakoli glasbenika.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !