Kulti in klasike: Shane (1953)

16.05.2008 ob 02:27

zda 1953, vestern, režija: George Stevens, igrajo: Alan Ladd, Jack Palance, Jean Arthur, Van Heflin, Ben Johnson

Malce zarjavela klasika.

Če iščete čistokrvne ameriške klasike, se pravi filme, ki Američanom še danes pomenijo največ, ste našli pravi film. Legendarno kultni vestern Shane, v katerega so se Američani do ušes zaljubili že leta 1953. In samo pomislite, zaradi finančnih težav ga skoraj ne bi posneli. Še posebej v trenutku, ko sta s snemanja odšla Montgomery Clift in William Holden. Tudi takrat, ko je zaradi prevelikega perfekcionizma režiserja Georgea Stevensa proračun zrasel v nebo. Pa vendar, film so uspeli dokončati in uspela jim je klasika. Večen film, ki pa ga je do danes malce povozil čas. Zarjavel je in se sklonil pred številnimi filmi, ki so jih posneli v kasnejšem času. In tukaj je Alan Ladd, svetlolasi revolveraš Shane, ki se hoče umiriti. Ki se zaposli pri farmerju Joeu Starrettu (Van Heflin) in navduši njegovega sina (Brandon De Wilde) ter ženo (Jean Arthur). Mirno življenje se žal zelo hitro spremeni v pizdarijo, saj po mestu rovarijo nepridipravi. Lokalni bedaki, ki ne marajo farmerjev in ki nenehno izzivajo ter iščejo razloge za pretep. Še posebej, ko se jim pridruži zloglasni Jack Wilson (Jack Palance), temačni in vase zagledani revolveraš, ki slovi po zelo hitri roki. Elegantno in frajersko narejen film. Tak, da se mu vidi zakaj je postal takojšnja klasika. A žal tudi tak, da ni povsem zdržal zoba časa.

Ocena 3 in pol

 

 

5 komentarjev na “Kulti in klasike: Shane (1953)”

 1. Matija pravi:

  Film je popolna klasika, ki zagotovo še ni zbledela. Temačna pojava revolveraša v vlogi Jacka Palance-ja je ostala vzor, ki doslej ni bil presežen. Romantični prizori z gorovjem Wayominga v ozadju, zadržana ljubezen Shana do farmerjeve žene in njegova nenadna odločitev za usodni spopad – vse to bo ostalo za vedno v filmskem arhivu.
  Matija

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Matija, huh, kaj vem, meni se je navkljub temu, kar si zapisal, zdelo malce za časom. Celo malo leseno za današnje cajte. Pač film, ki se je zasidral v srca Američanov in film, ki so ga presegli kasnejši filmi.

 3. Hermit pravi:

  Že, Iztok, ampak film je treba gledat v konteksu leta ‘53.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Hermit, jasno da, toda mnogi filmi še danes usekajo kot nekoč, ne da bi jih bilo treba gledati v kontekstu letnika.
  Film je še vedno dober, toda pošteno se mu pozna letnica izdelave.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Antikvariati in bukvarne so zakon pravi:

  [...] na prvo žogo. Vročica sobotne noči s Travolto na naslovki, how cool is that, jebemti. Pa Shane, legendarni vestern, ki ga je enostavno treba imeti v arhivu.In hej, Vročico je Mladinska knjiga natisnila leta 1979 [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !