Pri nedavno preminulem geniju Rudiju Omoti me je vedno žalostilo to, da so se nanj spomnili šele v pozni starosti

14.05.2008 ob 22:21

Filmski kritik in režiser Dražen Štader je leta 2005 posnel dokumentarec z naslovom Rudi Omota-prezrto poglavje slovenske kinematografije. Vse lepo in prav, toda žalostno je, da mora imeti tak mojster film s prav takšnim naslovom. Da se mu moramo pokloniti prav s filmom, kjer že v naslovu zapišemo, da smo ga prezrli, pozabili in mu naredili hudo krivico. In samo v Sloveniji je mogoče, da se vrsto let pozabi na takega genija. Na mojstra tona, ki nam ga zavidajo celo v tujini. Na inovatorja, ki bi ga morda lahko primerjali celo z Nikolo Teslo. Slovenija se ga je pravzaprav spomnile šele konec devetdesetih. Takrat, ko je bil star krepko čez osemdeset let. Kot Leona Štuklja, kot vseh tistih mojstrov, ki so tako ali drugače zaznamovali našo zgodovino. Slovenci smo glede tega res čudni. In najbolj čudni smo bili morda prav pri Rudiju Omoti, ki nas je v ponedeljek zapustil v visoki starosti 98 let. Prav gospod Omota je bil namreč zaslužen za zvok našega prvega pravega filma Na svoji zemlji. Prav on si je izmislil tisto znamenito kukavico pri urah. Prav on je med drugo svetovno vojno na skrivaj posnel nastop Akademskega pevskega zbora Franceta Marolta. In prav on je izumil vrsto prelomnih stvari, na katere bi bil ponosen tudi Thomas Alva Edison. Toda Slovenija ga je dala na stranski tir. Vse do leta 1998, ko so mu podelili najvišjo strokovno nagrado na področju filma. Potem ga je nagradil še nekdanji predsednik Janez Drnovšek, nato pa se mu je več kot lepo poklonil še prej omenjeni Dražen Štader.

Kakorkoli že, gospod Omota, upam, da nam ne zamerite tele krivice in da boste svoje tonske mojstrovine odslej naprej kazali v raju. Kaj vem, morda pa bomo prav po vaši zaslugi sedaj veliko bolje razumeli tudi boga.

 

20 komentarjev na “Pri nedavno preminulem geniju Rudiju Omoti me je vedno žalostilo to, da so se nanj spomnili šele v pozni starosti”

 1. Anonimnež pravi:

  Ah dej Gartner, spet bluziš – zakaj bi ga lahko primerjali z Nikolo Teslo? A se kukavica, zvočna kamera in mešalna miza lahko primerjajo z izumi izmeničnega toka, večfaznega indukcijskega elektromotorja, teslovega transformatorja, turbine, električnega stola itd.

 2. Jure Jure pravi:

  Ne prvi, ne zadnji>prezrti namreč.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Anonimnež, zaradi takih kot si ti, pozabljamo na takšne kot je bil Rudi Omota.

 4. Anonimnež pravi:

  Spet si narobe razumel – Rudi Omota je bil genialen izumitelj, tega ne zanikam, ampak ne svetovnega slovesa, kot je Nikola Tesla. Zato je primerjava napačna.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Anonimnež, prav zato, ker je prezrt, nima svetovnega slovesa. Žal. Zame osebno ni morda prav nič manj velik kot Tesla. Le da se tega zaveda premalo ljudi.
  Če bi hotel korektno debato z mano, pa svojega komentarja zagotovo ne bi začel na tak cenen način o bluzenju.
  Sicer pa, če dobro prebereš osnovni zapis, ugotoviš, da ga nisem primerjal s Teslo, marveč da sem zapisal, da bi ga lahko morda primerjali z njim. Daj bodi bolj natančen preden me napadeš.
  LP

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Rudi Omota je bil genialen izumitelj, ki je počel in uresničeval tisto, o čemer so drugi le sanjali. Primerjave s teslo, Edisonom in še kom so že v svoji osnovi zgrešene, saj je vsak izmed teh mož pustil na svojem področju neizbrisen pečat, pa če se ljudje tega zavedamo (in pzinavamo) ali ne. Omota ni bil prvi in tudi ne zadnji, ki je fundamentalno vplival na našo družbo, pa vseeno ni prejel svetovnega slovesa in časti. Je to zares tako hudo? Imel sem čast in privilegij, da sem g. Omota spoznal na premieri dokumentarca, ki je razkril njegovo delo. Saj me je sram, toda moram priznati, da pred tem filmom o Omoti in njegovem delu nisem vedel prav veliko (v bistvu nič). Toda glej si ga zlomka, gospod Omota se je kljub vsemu zdel srečen in prav nič zagrenjen, da je toliko časa živel in ustvarjal v ozadju, brez nekih velikih časti in priznanj. Niti enkrat ni omenil, da bi si za časa življenja želel velike slave ali da bi se mu zdelo, da se mu je godila krivica. Ne, on je ustvarjal in počel to, kar ga je najbolj veselilo in sem skoraj prepričan, da mu je to na stara leta pomenilo več, kot pa ne vem kakšna priznanja, ki bi jih moral dobiti. V bistvu hočem povedati predvsem to, da za srečo v življenju človek ne potrebuje nekih priznanj in nagrad, temveč je dovolj že samozavedanje, da smo nekaj storili s svojim življenjem in ustvarili nekaj koristnega in pomembnega za človeški napredek.

 7. ojaoja pravi:

  Noben pravi ustvarjalec, naj bo umetnik ali znanstvenik, se s svojim delom ne ukvarja zaradi slave in denarja, ampak mu je prvotna motivacija samo delo. Dolžnost družbe pa je, da njegovo vrednost prepozna in mu ustrezno pomaga, da naredi še več – itak ima od tega največ koristi sama. Žal pa je odnos naše države do znanosti tako škandalozen, da se podjetnejši ob prvi priliki odselijo v tujino, idealisti pa življenje bolj ali manj preživijo v pomanjkanju. Sramota!

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, primerjava z Edisonom je smiselna, saj je bil prav Edison eden glavnih izumiteljev pri filmu.
  No ja, videl si ga pri 96-ih letih, jasno da se ti ni zdel zagrenjen :)
  Ma saj ni važno, če se mu ni šlo za slavo, žalostno je da je moral prav on dobiti prav film s prav takim naslovom, kjer smo priznali, da smo ga nesramno pozabili.
  Hvala bogu za Dražena Štaderja.

  Ojaoja, točno tako.

 9. tromi pravi:

  Kaj pa je g.Omota izumil? A je bilo kaj kalibra izumov Tesle?
  Aja…Edison je veliko izumov od Nikole Tesle ukradel…Tesla bi moral Noelovo nagrado dobiti vsaj dvakrat?

  A mi lahko poveš Iztok KAJ JE NAREDIL OMOTA? Za to osebo prvič slišim…na žalost.

  LP!

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Trimi, pozanimaj se drugje. Povem ti le to, da brez njega ne bi bilo slovenskega zvočnega filma.
  Edison pa se je na veliko dajal tudi z brati Lumiere v tistih časih, tako da je bil res namazan z vsemi žavbami.

 11. apia pravi:

  Vedno, kadar berem komentarje raznih anonimnežev, tromiev in podobnih biserčkov mi gre na smeh. Kako tipično! Za človeka sicer še ni slišal, v isti sapi pa pove, da njegovega dela ne gre primerjati z izumitelji svetovnega slovesa. Rudi Omota je vsekakor bil genij. Njegovi izumi s katerimi je že v predvojnih časih prišel do svojih posnetkov so opazili tudi v multinacionalkah kot so Philips in Deutsche grammophon.

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Apia, zaradi takšnih kot si ti, ime Rudija Omote nikoli ne bo utonilo v pozabo.
  Pohvalno.

 13. turban pravi:

  Ok, Omota je genij….kaj pa je potem Nikola Tesla brez katerega ne bi bilo niti interneta, mobitelov, in še česa?

  LP!

 14. grim reaper pravi:

  Ok , Omota je genij…kaj pa če bi ti upošteval da se ta zapis prvotno nanaša nanj in v naslovu ne piše pri preminulem g. Nikola Tesli…
  learn to read it ain`t that hard

 15. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Turban, super genij.
  No ja, če je res zaslužen za mobitele, bi ga bilo pravzaprav treba brcniti v rit :)

 16. SkyNet pravi:

  Iztok pozdavljam tvoje ugotovitve in te obenem sprašujem kako to da se na tako velikega človeka nisi spomnil že prej, ampak si ga omenil le ob njegovi smrti?
  Če je bil v tvojih očeh resnično tako velik človek, bi si tudi na tvojem blogu zaslužil kakšno objavo še za časa svojega življenja, se ti ne zdi?

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Skynet, res je, žal glede tega nimam opravičila in ti moram priznati, da si me zadel tja, kjer najbolj boli. Popolnoma prav imaš. Upam le, da sem se mu s tem zapisom vsaj malce odkupil.

 18. Rado Omota pravi:

  Kot sin Rudija Omote bi sicer lahko marsikaj pripomnil. Da je primerljiv z Nikolom Teslom, mi je povedal tudi že kdo drug. Ne pa pozabite pa, v kakšnih okoliščinah je živel. V obeh nekdanjih Jugoslavijah, posebno še v drugi, kjer so ga skoraj proglasili za saboterja. Tesla, vsaka mu čast, je imel srečo znajti se drugje. Za Omoto pa, v takih okoliščinah pravzaprav ni čudno, da ga mlajša generacija praktično ne pozna. Širše smo ga začeli priznavati šele po osamosvojitvi.

  Naučil me je toliko, da sem lahko začel stopati po njegovih stopinjah brez formalne izobrazbe. Pravzaprav, kako pravilna intuicija včasih lahko da več kot šolanje. On sam je pa bil vedno skromen in se raje bolj držal v ozadju.

 19. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Gospod Rado, v veliko čast mi je, da ste se oglasili prav na mojem blogu. Če ste za kretek intervju, bi bil zelo vesel.

 20. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: Na svoji zemlji pravi:

  [...] Andrej Kurent, snemalec in montažer: Ivan Marinček skladatelj: Marijan Kozina zvočni mojster: Rudi Omota scenografa: Boris Kobe in Tone Mlakar drugi režiser: Jože [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !