Recenzije: Scream 2, Scream 3

9.05.2008 ob 11:48

SCREAM 2 (zda 1997, grozljivka, režija: Wes Craven, igrajo: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Jamie Kennedy, Sarah Michelle Gellar, Jerry O’Connell, Jada Pinkett, Liev Schreiber, Rebecca Gayheart, Timothy Olyphant, Laurie Metcalf, Elise Neal, Duane Martin, Portia de Rossi, Omar Epps, Heather Graham, Joshua Jackson, Tori Spelling, Luke Wilson)

Presenetljivo učinkovito in zelo dobro nadaljevanje, ki mu do originala manjka le malce več trivialnih štosev.

Scream 2 se nadaljuje tam, kjer se je končal Scream. Spet imamo na desetine insajdersih štosev, še več citiranja znanih grozljivk, malce manj zabave in malce več groze. In pozor, film se začne v kinu, kjer vrtijo Stab, film v filmu. Film o dogodkih iz prvega Screama, kjer Sidney Prescott (Neve Campbell) igra Tori Spelling, Drew Barrymore pa Heather Graham. In prav med ekranizacijo kultne uvodne sekvence prvega Screama, se odvija nič manj kultna sekvenca drugega, kjer med nabito polno dvorano sedita tudi Jada Pinkett in Omar Epps. Zaljubljeni parček, ki ju razkosa naš stari znanec. Naš zamaskirani morilec, ki se je vrnil na sceno. Ki spet obožuje grozljivke in ki bo naredil vse, da bo presegel original. In prav debata o originalih in nadaljevanjih je nekakšen vrhunec tegale nadaljevanja. Prav debata o tem, katera nadaljevanja so boljša od originalov, nas spet popelje v hudo nostalgijo in zavedanje, da še enkrat gledamo čistokrvno mojstrovino žanra. Prav imate, glavna tarča je spet nesrečna Sidney Prescott, ob strani pa ji znova stojita povzpetna novinarka Gale Weathers (Courteney Cox), avtorica knjige o dogodkih iz prvega Screama, in še vedno nerodni policist Dwight “Dewey” Riley (David Arquette), ki sedaj seveda šepa. Sarah Michelle Gellar pade z balkona, Jamie Kennedy pade v snemalni avto, sum pa odleti na Cottona Wearyja (Liev Schreiber), mladeniča, ki je krivično sedel zaradi umora Sidneyjine matere. Jasno, če bodo v kakem filmu še kdaj debatirali o nadaljevanjih, ki se lahko brez panike postavijo ob bok originalom, bo Scream 2 brez dvoma v prvi vrsti.

Ocena: 8/10

SCREAM 3 (zda 2000, grozljivka, režija: Wes Craven, igrajo: Neve Campbell, David Arquette, Courteney Cox, Lance Henriksen, Jenny McCarthy, Parker Posey, Patrick Dempsey, Emily Mortimer, Liev Schreiber, Matt Keeslar, Kelly Rutherfor, Carrie Fisher, Jamie Kennedy, Kevin Smith, Jason Mewes)

Povsem dostojen zaključek trilogije.

Uganili ste, trivia tokrat teče o trilogijah. O pravilih, ki jih moramo upoštevati pri trilogijah in pravilih, ki jih dobro pozna tudi tokratni morilec, ki si seveda spet natakne znamenito razpotegnjeno masko. Še več, trivia tokrat dodobra povoha tudi filme, ki z žanrom nimajo nobene zveze. Recimo Vojno zvezd, kjer se oglasi celo Carrie Fisher, originalna princesa Lea, ki pojasni, da žal ni dobila vloge, ker ni spala z Georgeom Lucasom. Tako je, Scream 3 je spet insajderski. In tak, da nas ne pusti na cedilu. Resda ne tako dober kot prva dva, pa vendar tak, da zvozi do konca. Da nas večkrat pošteno prestraši in vseskozi dovolj dobro vrti ter zabava. Jasno, zgodba se odvije na prizorišču snemanja filma Stab 3, kjer našim junakom pomagajo še igralci, ki jih upodabljajo na filmu. Recimo Parker Posey, ki igra novinarko Gale Weathers. In prav Poseyjeva je potem ves čas v prvem planu. Skupaj s Courteney Cox, ki je seveda ne mara. Ki sovraži svojo filmsko upodobitev. To so dobre finte. Prijemi, ki jih na tako skuliran način ne boste našli v nobenem drugem filmu. Še posebej pa ne v kaki grozljivki, se pravi v žanru, ki ga je prav trilogija Scream po hudem padcu v osemdesetih dvignila na višjo raven. Jasno, morilec spet lovi našo Sidney (Neve Campbell), ki tokrat dela na telefonu za pomoč v stiski. Ki se umakne v samoto in ki upa, da je vse najhujše daleč za njo. Namesto Sarah Michelle Gellar in Rose McGowan na hitro pade Jenny McCarthy, v uvodnem prizoru pa namesto Drew Barrymore in Jade Pinkett nastrada Liev Schreiber. Okej, Scream 3 na trenutke resda izgleda kot material, iz katerega sta se prva dva ponorčevala, toda to ne pomeni, da gre za slab film in za slabo nadaljevanje. Gre le za film, ki se zaveda, da sta njegova predhodnika nedosegljiva. In za film, ki s tem nima popolnoma nobenmih težav. Prav zavoljo tega se na hitro oglasita še Jay in Silent Bob. Morda najboljša trilogija vseh časov in filmski izlet, ki ga bodo vedno veseli tudi gledalci, ki jim je za grozljivke malo mar.

Ocena: 7/10

null

 

9 komentarjev na “Recenzije: Scream 2, Scream 3”

 1. bLuur pravi:

  Meni osebno je najboljši tretji del :)

  Metal Up Your Ass.! ^^

 2. Andrej pravi:

  Hej, a veš, da četrtega Krika sploh ne bo v Koloseju?!
  Ne vem zakaj, je pa res, da je zaslužil precejm malo. Pravzaprav ni prilezel niti do 100.000.000 dolarjev, ampak le do 96.000.000. Škoda. Le kako je ljudi lahko pustil hladne? Pa ravno četrti, ki mi je poleg enke najljubši.
  Aja, obeta se nam še Scream 5. Craven potrdil, le malo priprav bo treba. Mogoče, ampak pazi, mogoče pa še celo Scream 6. Planirana je namreč nova trilogija.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To pa je res čudno, jebemti. Se pa spomnim, da je imel tudi prvi pri nas precej težav s pravočasno distribucijo. Sem pa ziher, da bi pritegnil gledalce.
  Kaj je šlo narobe, da jih čez lužo ni, nimam pojma, res je nenavadno to, saj je bila franšiza zelo uspešna in sem bil prepričan, da bodo ljudje drli v kina.
  Film še nisem videl, zato ne morem reči kak je. Imam v planu v kratkem, je pa res, da je pel mimo folka skoraj neopazno, pri nas redkokdo sploh ve, da so ga posneli.
  V ZDA pa niti do 40 milijonov ni prilezel, kar je dejansko eno večjih finančnih razočaranj leta.

 4. Andrej pravi:

  No ja, škoda. Ga pa le čimprej poglej.
  “You forgot the first rulle of the remakes. Don’t fuck with the original!”
  Rimejk pravzaprav, ki ga seveda dela Ghostface, ki zdaj svoje umore snema.

 5. Andrej pravi:

  Ej, a mi lahko poveš kakšen je Music of the heart? Mislim, da je poleg People under the stairs edini Cravenov film, ki ga še nisem videl.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To je povsem drugačen Cravenov film. Skoraj ne verjameš, da ga je režiral on. Ni slab, ni pa nek presežek.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] svoje seveda naredila tudi živce parajoča glasba, Hitchcockov pokol pod tušem iz klasike Psiho, drugi Krik, kjer žrtev leze čez nezavestnega morilca, Carpenterjevo pizdarijo In the Mouth of Madness ter [...]

 8. » Hitra roba pravi:

  [...]Cenen derivat Krika, ki ga reši izvrsten konec. Za Valentinovo ponavadi dobimo pisma, polna ljubezni. Če smo bili v [...]

 9. » Recenzija: Scream 4 pravi:

  [...] recenzije-scream-2-scream-3/ [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !