Imajo lahko “grdi” starši “lepe” otroke, “lepi” pa “grde”?

23.04.2008 ob 18:13

Tole vprašanje se mi je porodilo med branjem komentarjev pri prejšnji temi. Se lahko izjemno lepima staršema rodi “grd” otrok, izjemno “grdima” pa božansko “lep” otrok? Da ne bo kdo jezen, sem obe besedi opremil z narekovaji, kar pomeni, da lahko zdaj mirne duše začnem z razpredanjem tega vprašanja.

Ko sta se vzela Brad in Angelina, je bilo skorajda nemogoče, da bi se jima rodil “grd” otrok. Isto velja za Toma in Katie. Pa še marsikateri znani par, kjer oba veljata za dovršena lepotca. Uf, saj res, ali otrok lepoto podeduje po mami ali po očetu? Je možno, da je prvi otrok “lep”, drugi pa “grd”? Poznate kakšno družino, kjer sta starša lepotca, otroci pa “grdi” kot strela? Ali družino, kjer je ravno obratno? Seveda je treba upoštevati tudi leta, ki minejo pri starših, kateri sedaj morda res ne izgledajo ne vem kako perfektno, pa so bili v mladih letih super lepotci.

Pa vendar, se lahko geni tako zelo spremenijo? Ima lahko čeden moški “grdega” sina, čedna ženka pa “grdo” hčerko? Bi bil isti otrok lepši, če bi bil fantek ali če bi bil punčka? Je možno, da otrok od obeh staršev pobere vse najslabše? Je mogoče, da pobere vse najboljše? Je otrok dejansko podoben dedku in babici? Ali lahko po celi plejadi družinskih lepotcev na svet priveka “grdo” bitje?

In ja, je lahko nekdo kot otrok božansko “lep”, kot odrasel pa strašno “grd”? Je bolj verjetno, da je obratno?

Vse to me zanima in na vse to verjetno nikoli ne bom dobil pravega odgovora.

Kakorkoli že, jaz sem bil kot otrok takle:

docu0030.jpg

Ma saj na koncu pa je itak najbolj važno to, da je otrok zdrav.

 

36 komentarjev na “Imajo lahko “grdi” starši “lepe” otroke, “lepi” pa “grde”?”

 1. katarina katarina pravi:

  poznaš to varianto … ko je otrok kot majhen izjemno lep, ko pa zrase pa je pravi bljek? :) poznam tri, štiri take moške. ko so bili v OŠ so bili kar za pojest, zdaj jih pa niti štapom ne bi dirala. :)

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Katarina, so se zredili, zanemarili, pozabili nase, ali pač resnično pogršali?

 3. katarina katarina pravi:

  resnično pogršali. postali so prav res bljak grdi. jih sploh ne moreš spoznat. res neverjetno. in nobenemu od staršev niso podobni (aha poštar poštar).

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Katarina, očitno res poštar, ali pa totalna sprememba tvojega okusa, ki je bil v rani mladosti pač preveč popustljiv :)

 5. Cencamarina pravi:

  Haha, Katarina, jaz tudi! :D Z leti so pač postali grdi, kaj pa vem…
  Podobno kot je bil Macaulay Culkin luškan, kot je bil lep recimo Brad Renfro, glavni igralec v filmu The Client. Ko so odrasli, je bila kriza. Malo odpadejo lasje. Malo se čudno razpotegne obraz. Malo so kocine, malo mozolji… Nizka višina, čudna telesna konstitucija… To se ne vidi, ko je nekdo otrok. Šele ko odraste se pokažejo vse tiste poteze, ki delajo odraslega človeka “lepega” ali “grdega”, seveda odvisno od okusa.

  Jaz sem bila v OŠ tudi zaljubljena v enega Uroša. Zdaj je manjši od mene, pa pegast… En, ki je bil takrat blazno popularen (res luškan fant) je danes ves nek žgoljav, obrazne poteze pa krneki.

  Glede dedovanja lepote ali grdote je pa čisto odvisno. Seveda lahko deduješ poteze po starih starših! Včasih preskočijo generacijo :) “Grdim” staršem se zgodi, da se njihove nepravilne “grde” poteze pri otroku zmiksajo v zelo simetričen obraz. In obratno, dvem lepim se lahko zmiksajo v nekaj malo bolj asimetričnega. Najlepši otroci se po mojem rodijo takim staršem, ki so skoraj lepi. Ki jih mogoče kazi samo kakšna čudna poteza. Otrok pa pride ven ves simetričen :)

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Take delitve na lepe in grde (pa četudi v narekovajih, karkoli že to pomeni?) se mi ne zdijo smiselno, sploh pa ne pri otrocih, ki preprosto ne morejo biti grdi, temveč so preprosto srčkani, vsi po vrsti.

  Drugače pa, kar se izgleda in genov tiče, je zelo možno, da otrok ni posebej podoben niti mami, niti očetu, temveč bolj spominja na babico ali dedka. Vsak od staršev v sebi namreč nosi gene od njegovih staršev in ob pravi porazdelitvi genov se kaj lahko zgodi, da pridejo bolj do izraza geni enega od starih staršev. Lahko pa se seveda tudi zgodi, da otrok “lepih” staršev pobere kombinacijo genov “grdih” starih staršev, oziroma da imajo “grdi” starši “lepega” otroka po zaslugi “lepih” starih staršev … večinoma pa gre tako ali tako za neko kombinacijo naključnega križanja genov, ki ima potem take ali drugačne rezultate, ker izgled pač ni neka matematična formula, s katero bi lahko zagotovo ugotovili izgled potomcev.

  Skratka, vse je samo v glavi posameznika in lastnem doživljanju “lepega” in “grdega”. Nisem namreč še srečal starša, ki bi za svojega otroka trdil, da je “grd”, niti preveč ne cenim ljudi, ki druge ljudi ocenjujejo na tak način, kajti tako kot se meni (vizualno) ne dopadejo vsi po vrsti, se tudi jaz verjetno ne dopadem marsikomu, pa to še ne pomeni, da smo vsi po vrti “grdi”.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, eh, daj no. Eni otroci so res lepi, drugi pa niti ne. Ne bom rekel, da so grdi, saj je to za otroke preveč neprimerna beseda, toda blesavo je trditi, da so vsi po vrsti enako lepi in simpatični, ker niso. Eni so, drugi niso. Jebat ga, tako je.

  Cenca, Brada Renfra, ki je žal že pokojen, so zjebala mamila in alkohol. Maculay pa je res malce čuden, a vseeno ne ravno grd.

 8. Cencamarina pravi:

  Iztok, Culkin je pak precej grd. Ampak okusi so okusi in o tem se ne razpravlja. Renfra pa mi je bilo zelo žal, nekaj let pred tem je umrl tudi Jonathan Brandis, ki smo ga pri 14 letih punce malikovale v seriji Seaquest. Za razliko od Renfra je bil on lep tudi ko je odrasel.

 9. spookymulder spookymulder pravi:

  OK, Iztok, kaj pa, če se ti bo slučajno zgodilo, da bo npr. prav tvoj otrok v očeh drugih padel v kategorijo “manj lepih”. Se bo manj lep zdel tudi tebi in ali bo to pomenilo, da je dejansko manj lep? Mah, zanimivo, da o takih stvareh govori prav nekdo, ki ima veliko prakse z otroci in bi prav zato moral vedeti, da je vse v očeh in glavi opazovalca! In ja, jaz še nisem videl otroka, ki mi ne bi bil simpatičen, še manj pa, da bi si upal za kateregakoli otroka trditi, da je “manj lep”. Otroci pač niso čisto nič krivi, kako izgledajo in če recimo že odrasli potrebujemo neke take delitve (ki se mi sicer prav tako zdijo neumestne), bi morali vsaj otroke sprejemati točno take kot so in prav v njihovih morebitnih posebnostih videti vso lepoto človeške raznolikosti.

 10. katarina katarina pravi:

  iztok: kar se tiče teh tipov, o katerih gorovim jaz, je tako, da je z dvema hodila moja stra v osnovni šoli in ko ju je videla na obletnici valete tam nekje konec srednje šole, je mislila, da sta gosta, ki st se zgubila v njihovi sobi. tko grda sta, da ju ni spoznala. pol veš, da sta se res spremenila, pa je bilo razlike mogoče 5 let. danes pa sta sploh … bljak in bljak. pa en plešasta, gubasta, ampak res grda grda.

  poznam pa tudi tipa, ki je bil v osnovni šoli lepotec na kubik in je tak še danes. pa negova starša nista nič posebnega, on pa je fantastičen. pa tudi njegovi otroci niso tko lepo, so čisto povprečni. :)

 11. Buba pravi:

  Iztok, pa ne, da sem tvoja muza :oops:

 12. waterlily pravi:

  Na kratko: s temi geni se lahko zgodijo vse možne kombinacije, zato je vse, kar se sprašuješ možno.
  In ej, Tom Cruise pa res ni lep! :) Pri Ireni sem pa vidla hči Bruca Willisa in Demi Moore in res ni posrečena.

 13. jablana pravi:

  Me čudi, da je potrebno 12 komentarjev, da prideš do edinega pametnega odgovora na svoja vprašanja. Pa tudi sicer, odkar poznamo funkcijo genov v človeškem telesu, je precej nesmiselno kaj takega sploh spraševati. Gre pač za kombinacije genov in verjetnosti, da se bodo tako ali drugače oz. se sploh ne bodo izrazili.
  O okusih, takih in drugačnih, p nima smisla razpravljati. In pri Hollywodskih zvezdah itak ne veš, kaj je rezultat genocv in kaj je dodano in se ne deduje. Angelina Jolie je pa itak freak.

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, prav zato, ker imam dosti prakse, lahko mirne duše zatrdim, da so nekateri otroci prav nesimpatični in zoprni po videzu, nekateri pa strašno kjut in zelo simpatični.

  Buba, tukaj sem res idejo dobil od tebe :)

  Waterlily, Tom je lep, o tem nimava kej debatirat :)
  Tale Rumer je res malo čudna, a tudi Bruce ni ravno lep, je prej frajer. Punca pa je pač od obeh pobrala najslabše.

  Jablana
  , zakaj je freak? Zato, ker velja za preveč lepo?

 15. spookymulder spookymulder pravi:

  No, mojega otroka zagotovo ne bi prepustil v vzgojo nekomu, ki bi mislil, da je mali “nesimpatičen in zoprn” po videzu. Verjamem, da tudi ti o nekom, ki bi kaj takega trdil za tvoje otroke, ne bi imel ravno najboljšega mnenja.

 16. Buba pravi:

  spookey, ne da so grdi, ampak eni otroci so pa RES smešni, no…
  včeraj na RTL (raus aus den schulden) sem vidla malega otroka, dojenčka in sem se vstrašla…je bil pač smešen…velka glava, štrleča ušesa, izbuljene oči, bil pa je isti kao mama…ateju je mogo bit ziher všeč…
  res pa je, da vsak starš misli, da je njegov otrok najlepši na celem svetu, ker če mu uhice štrlijo, mu štrliju po atiju/mamici in atija/mamico pa ima drugi starš verjetno rad (vsaj ko so otroci še dojenčki so si ponavadi še starši dobri) in vse kaj te spominja na ljubljeno osebo, ti je enostavno lepo…pa tvoje je in nisi objektiven…
  pa se mi je že kdaj zgodilo, da sem srečala kako sošolko, zdaj imajo vse otroke, in pokaže otroka in vpraša, povej če ni najlepši otrok, kar si jih vidla…mali pa je reklama za kontracepcijo, valda da rečeš, da je luškan…kaj češ druga…men bo moj tud najlepši na svetu, pa če bo mel oranžne lase, velikansko glavo, štrleča ušesa,..ker bo moj…

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, saj ti neb tega povedal na glas. Delal bi se, da so krasni in izjemno lepi. Kot njihov očka :)

  Buba, dobro si napisala to glede sošolk. In tudi na splošno se to zgodi ja, da nekdo reče kak tak stavek, ti pa otroka pogledaš in se moraš hitro spomniti kakšno simpatično laž :)

 18. mica mica pravi:

  nekoč sem pisala o neki Slovenki, ki je imela strašno cortkano punčko, ki jo je potem ..hm..približno do cca 8-9 leta prodajala kot otroški fotomodel, malo pri nas, malo čez mejo. nazadnje je otroka vnovčila celo v otroških pornofilmih. otrokov oče je bil nemočen, na srečo pa je deklica po tistme, ko je pričela stopqati v puberteto, izgubila svoje otroške čare in mati jo je, hvala bogu, zavrgla. kar je pomenilo, da jo je predala v očetove roke, kjer še danes živi. In se ima zelo dobro- mimogrede.

  Zanimivo pa je, da je mati tega otroka potem ponovno zanosila, misleč, da bo rodila še eno lepo dete, ampak se ji računi niso izšli.
  Kot mi je znano preko njenega bivšega moža, je iz razočaranja dala otroka najprej v rejo, potem pa v posvojitev.

 19. Buba pravi:

  mica, to pa je res bolano… jaz sem še vedno mnenja, da je ta ustavno zagotovljena pravica do svobodnega rojevanja otrok morala biti malo oemjena… eni ljudje pač ne bi smeli postati starši in v tem primeru ta ženska (če jo lahko tako imenujemo) definitivno ne bi smela nikoli imeti otrok… tako ravnanje je nedopustno, ogabno, obsojanja in obžalovanja vredno. ne morem verjet, da ni vmes posegla kaka institucija, ker teoretično imamo zelo dobro poskrbljeno za pravice otrok…praksa pa je očitno tukaj šepala…
  p.s. da sem jaz oče, ta ženska ne bi živela dolgo…

 20. mica mica pravi:

  buba, žal še zmeraj živi in menda “pomaga” tistim, ki želijo svoje cortkane otroke vnovčiti kot manekene in pevce.
  Si se že kdaj vprašal, kaj vse nekateri starši žrtvujejo, da se njihov otrok pojavi kot pevska zvezda- kjerkoli?

  Bilo je še v bivši državi, ko me s seobj povabi kolega- fotoreporter. Šel je fotkat majhno punčko, ki je pozirala na domači psotelji na podoben način kot smo včasih tja psoedali tiste znane “italijanske punčke”.- če nisi rosno mlad, boš vedel, kakšne so bile.
  Takrat se še ni javno govorilo o pedofilih, verjetno običajni ljudje niso vedeli, kaj to so.
  ne bom pozabila tiste nemarne bajte, spodaj je bila mehanična delavnica, smrdelo je po nekem olju, bencinu, šla sva v prvo nadstropje, kjer je moral kolega plačati nek znesek še v dinarjih, in potem naju je otrokova mamica peljala v spanico, kjer je naredil fotke…..
  Ženska je ves čas namigovala, da lahko poskrbi za več “motivov”, ampak kolega je ni hotel slišati…..
  Vem pa, da o tem primeru pozneje NISEM smela pisati…. grrr
  Žal
  :-(

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mica, grozljiva zgodba, morda malo ekstremistična in ne ravno pogosta za naše starše. Pa vendar, dobro si izpostavila to željo staršev, da njihov otrok uspe. Za vsako ceno. Do konca. Se bral eno štorijo o mami, ki je svojo 13 letno hčerko podprla v ideji, da se začne plastično operirati in si povečati joške, da bo čim hitreje lepa in taka kot mama, se pravi taka, da jo bodo zelo hitro opazili modni fotografi. Bolno do konca.

 22. mica mica pravi:

  mogoče sta ti dve res ekstremni, žal pa pri svojem delu doživljam zelo podobne tepke, ki – namesto da bi se lotile kakšnega pametnega dela in si s tem zagotovile boljše življenje za svojo družino- sanjajo o tem, kako bo hči uspela in potem redila celo familijo.
  Že dlje časa- na primer- poznam družino, ki so vso energijo vlagali v sina, ki se je lotil nekega hm..donosnega športa. Pa ni uspel, ker je – podkrepljen z domačimi razmerami-mislil, da bo slava prišla čez noč…
  :-(
  Danes živi v neki tuji deželi, kaj dela, ne vem, njegova mama pa doma še zmeraj sanjari
  .-)(

 23. nevenka nevenka pravi:

  A tebi je Brad Pitt lep? Jaz ga tudi pogledala ne bi.
  Vem, recimo, da je bil sin igralke Doris Day ful grd.

 24. Nick pravi:

  Mah, tudi jaz sem bil včasih mlad pa lep … Zdaj pa prav mlad res nisem več ;)

 25. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nevenka, tudi Doris ni bila prav lepa. Bila je simpatična.
  Brad Pitt je lep, o tem pa ni razprave.

  Nick, važno je, da si zdrav.

 26. Si. R. pravi:

  Iztok, a se imaš ti za grdega ali lepega?

 27. Si. R. pravi:

  PS: tista štorija o mami, ki je 13-letnici odobrila skoraj operacije.. .tista mama je en fotomodel, plastic-chick, …

 28. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sir, za lepega seveda. Pa ti?

 29. STELA pravi:

  nekdo / nekaj kar je meni lepo, nekomu drugemu ne bo niti pod razno….in obratno. Torej, na svetu sta dve izjemno relativni “stvari” to sta lepota in grdota:))

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, toda zakaj si potem rekla, da je tisti psiček lep, tisti drugi pa grd? :)

 31. DarkBloom pravi:

  Iztok kaj si ti obseden z biti lep? Ne vem..meni je že malo debatirati kakšen morš bit, da rodiš lepega otroka pa kater otrok je lep..wtf!! Za vsakega starša je njegov otrok najlepši.

 32. štulič pravi:

  Gartner cesarsko vprašanje! :)

  Sin je ponavadi, če je lep, po očetu lep, pamemeten pa po mami :roll: in obratno!

  Mojemu sinu (5 let) kadar rečejo, da je lep kot punčka reče : Ati saj niso vse punčke lepe :? in to mi dupade_fulare, pri njemu! ;)

  http://www.youtube.com/watch?v=E2vtGpKdi-U

  Pa dejmo že te gartnečke delattt no!!!! :)

 33. ajda1 pravi:

  Ja, tu niso “v igri” le starši, so tudi stari starši, pa še tisti pra pra in dostikrat je prav zanimivo, da nekdo pridobi uhlje ali pa nos kot jih je imela ta pa ta stara mama ali stari ata ali pa sta starša poprečna, otrok pa prikupen angelček, potem pa rečejo, ja, ta je pa sigurno po kakšni babici ali dedku:)))))). In spet smo pri tisti notranji lepoti oz. lepoti, ki jo nekdo izžareva. Vse to je pomembno in če ima človek pozitivno energijo, jo zna tudi izžarevati in sploh ne opaziš pomanjkljivosti na njegovem obrazu, če že govorimo o lepoti in kaj ti koristi lutkast, prazen obraz, ki ne daje nič? Mislim da je bolj pomembno, da je človek simpatičen, čeprav so tudi lepi, pametni, prikupni, itd. itd. …, ja take pa mama narava obdari v polni meri in očitno poberejo od staršev in ostalih v rodu vse tisto naj naj.

 34. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Štulič, mar ni že en Gartner dovolj? :)

  Ajda1, sem slišal da lepota preskoči eno generacijo :)

  Dark, obseden zaradi enega ali dveh zapisov med 2500 objavami? Ne bi rekel :)
  Tema pač, kaj se razburjaš, za ene zanimva, zate pač ne.
  Sicer pa je prav to finta, da je kao za starša njegov otroka najlepši. V to sicer zelo dvomim, pa četudi seveda nihče ne bo priznal, da je recimo otrok Toma Cruisea in Katie Holmes lepši :)

 35. štulič pravi:

  Nu, kokr sem seznanjen sta dva :? Lepotca.. v Cjeli. :)

  http://www.youtube.com/watch?v=0gJcNBKiyMI remek djelo :(

 36. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Starejši ma lepoto, mlajši pa pamet :)

  Glede linka, točno tako, remek delo prve klase.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !