Novi zakon, več kot 1000 policistov, poostrene kontrole in šest smrtnih žrtev

22.04.2008 ob 02:15

Če sledite zapisom na mojem blogu, potem veste, da sem o nesmiselnem novem zakonu že pisal ter razvijal na stotine različnih teorij ter pizdarij. Tudi tisto, da bodo ljudje zaradi previsokih kazni še bolj živčni za volanom ter da bo zaradi tega posledično prihajalo še do večjega števila nesreč. In vedno kadar sem zapisal kaj takšnega, se je name usul plaz komentarjev, ki so me označili za bedaka in za nekoga, ki kvasi neumnosti. Še posebej, ko sem predvideval, da se bo število nesreč zvišalo in da bo na naših cestah prav zaradi novega zakona še več smrtnih žrtev.

In zdaj se je zgodilo prav to. Tale vikend je na naših cestah umrlo kar šest ljudi. In to kljub višjim kaznim, poostreni kontroli ter napovedi, da bodo policisti stali na vsakem vogalu. Ljudje so nervozni, saj se bojijo kazni. Bojijo se, da bomo morali plačati tisoč evrov za prehitro vožnjo. In ker so živčn, spregledajo prometne znake in pritiskajo na plin, da bi čimprej prišli na cilj in se ognili policajem.

Vi me imejte še naprej za bedaka, ki kvasi neumnosti, toda povem vam, da se bo število nesreč še povečalo in da tale vikend ni bil najbolj črn. Previsoke kazni in represija s strani policajev ne bosta dosegli svojega. Slovenci imamo pizdarije na cesti v krvi. To pa pomeni, da ni dobro, da nas še dodatno obremenjujejo in pritiskajo na nas prav med vožnjo.

 

63 komentarjev na “Novi zakon, več kot 1000 policistov, poostrene kontrole in šest smrtnih žrtev”

 1. 3nity 3nity pravi:

  Nov zakon o višjih kaznih bo stopil v veljavo 1.5.2008 in če so ljudje že sedaj živčni zaradi tega, je to njihova stvar.
  Zakaj vsi mislijo, da boš kazen dobil takoj, ko se boš vsedel v avto? Problem, da so ljudje živčni, je predvsem v njih, ker nihče ne zna več voziti po predpisih. Vsi vozijo občutno preveč in ko se nesreča zgodi, je kriva previsoka kazen, ker je bil voznik živčen in v strahu, da bo dobila kazen. Oprosti Iztok, ampak to je totalna bedarija.
  Ne rečem, da sem jaz nekakšen vzoren voznik. Priznam, na obvoznici gre velikokrat prehitro in včasih sem prehitro vozila tudi na avtocesti. Sedaj že nekaj časa vozim počasi (to pomeni po dovoljenih predpisih) in še zmeraj pridem na cilj. Ljudje ne znajo več vozit z glavo, da ne omenjam kako se vozijo skozi križišče. Rdeča luč ne obstaja več.

 2. Doktor Živago pravi:

  Strah ima velike oči. Samo pri meni velja, da sem takrat še bolj pozorna na cestnoprometne predpise, kot sicer. Če voziš tako kot je treba, potem se ti ni bati kazni. Seveda pa ne smeš imeti pretežko nogo.

 3. rozinca pravi:

  ljudje bi morali pri sebi malo v glavi pospravit, da bi mogoče kdaj pa kdaj dali nogo dol z gasa ali pa pogledal tiste table ob cesti, kaj pomenijo sploh.
  Zaradi mene lahko povečujejo kazni v nedogled, mene osebno to ne bo nič prizadelo, saj se v veliki večini držim predpisov.

 4. todi pravi:

  Sorry stari, ampak tukaj se pa 100% ne strinjam s tabo.

  Vozim trezen, privezan in e divjam.

  Česa se imam potem bati ?

  A veš, zakaj je toliko mrtvih motoristov?

  Tole si poglej: http://www.genspot.com/video-50661/poljanska-dolina.aspx

  Se uleže v ovinek in ga pritisne 240 km/h. Potem se pa čudijo, da ga kdo spregleda in izsili…

  Zaradi višjih kazni ne bom nič bolj živčen in nepozoren, ampak še bolj pozoren.

  Višina kazni ne vpliva bistveno na število norcev na cesti. Če je kazen 1 evro, ali pa če je 10.000 evrov, norec se ne bo mogel upreti hitrosti.

  Drugo je pa tista stara znana: nenadoma je zapeljal na nasprotni vozni pas, iz nepojasnjenih razlogov. V teh primerih gre po mojem mnenju ponavadi za samomor.

 5. Pris Pris pravi:

  Tudi jaz mislim, da število smrti za vikend ni neposredno posledica novih višin kazni, sploh ker sprememba zakona še ne velja.

  Kadarkoli se vozim kod po zahodni Evropi sem presenečen, kako je vozniška kultura tam na bistveno višjem nivoju, kot pri nas. Saj se povsod najdejo norci in dirkači, ampak pri nas so blendanje, trobljenje, izsiljevanje in siceršnja agresivna vožnja žal postali nacionalni športi. Vozniki malo boljših avtomobilov se veliko prevečkrat počutijo kot kralji ceste in mislijo, da si zaradi števila konjev ali športne aerodinamike lahko privoščijo vse. Potem se pa čudimo nad nesrečami in številom mrtvih na cestah, krivi so pa itak drugi … visoke kazni, slabe ceste in signalizacija, počasni ali neizkušeni vozniki, neprevidni motoristi …

 6. 3nity 3nity pravi:

  @todi: in ljudje še objavijo takšno vožnjo? Res so norci na cestah. In ta dva to dokazujeta…gresta v eno smer, čez čas obrneta in tako naprej.
  In nato vidiš jumbo plakate: “Če ne opazite motorista, niste pozorni”. Se pravi, moram pred vsakim ovinkom ustaviti in upati, da ne bo kakšen motorist “polagal” ovinek in se znašel na mojem pasu, ker v tem primeru nisem bila dovolj pozorna.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  OK, Iztok, pa recimo da imaš prav in je bila črna statistika minulega konca tedna zares posledica novih kazni, ki sicer sploh še niso v veljavi, ampak vseeno, naj bo vsaj hipotetično rečeno. Nam torej hočeš povedati, da nesreč ne bo več, če ukinemo kazni in zato torej ljudje na ceti ne bodo več živčni? Da brez radarjev in policajev na cesti ljudje ne bodo več prehitevali v ovinek, čez naselje vozili s 100 km/h, izsiljevali prednost in previdneje prehitevali kolesarje?

  Včeraj sem nekje prebral, da so policaji pred nekaj dnevi ustavili več motoristov, rekorder pa je čez naselje brzel z več kot 100 km/h. Je bila to zares posledica živčnosti zaradi novega zakona? Ne vem no, to je sedaj že prav patološko kriminalno razmišljanje, če človek reče, da bo zaradi višjih kazni še bolj kršil zakon in da bo zaradi tega živčen … živčen si lahko samo takrat, ko zakon kršiš. Če ga ne kršiš, nimaš nobenega razloga za živčnost.

  Naslednja stopnja tvojega razmišljanja je samo še to, da bodo npr. povzročitelji prometnih nesreč (ali pa tudi tatovi in morilci), kot olajševalne okoliščine navajali živčnost zaradi kršenja zakona in mogoče celo zahtevali odškodnino zaradi psihološkega stresa. ;-)

 8. grim reaper pravi:

  no če bi mladi imeli možnost svoje dirkaške ambicije udejanjiti na zaprtem dirkališču, kot je to praksa v mnogih prometno bolj varnih državah od naše, bi bilo težav kot jih opisuje pris bistveno manj. Vprašajmo se; komu je v interesu da se v 18 letih samostojnosti ni razen enega bednega mobikroga nobene druge alternative za sproščanje adrenalina na 4 ali 2 kolesih?. Morda tistemu ki pobira te zdaj že bajno visoke kazni???

 9. todi pravi:

  http://24ur.com/novice/crna-kronika/cez-naselje-120-km-h.html

  Ja, tole z dirkališči je dvorezen meč.

  V Nemčiji majo na Hockenheimu (se mi zdi) čez vikende odprto za vse amaterske dirkače. Potem imajo pa okrog dirkališča en kup policijskih patrulj – in redkokdo ne divja, ampak je ravno zaradi dirkališča še bolj zdivjan…..

  Po moje tudi vsem dirkačem zaprto dirkališče ne bi bil tak izziv kot odprta cesta, saj bi se ga prekmalu naveličali…

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  3nity, ni važno, da še ni stopil v veljavo. Ljudje imajo v glavi, da že velja. No pa mi vseeno povej, zakaj je bilo prav zdaj toliko nesreč in mrtvih? Oziroma, zakaj se ni čisto nič spremenilo kljub poostreni kontroli in objavi, da policija izvaja akcijo strpne vožnje?

  Todi, ti si pač vzoren voznik. Hvala bogu. Tebe bodi kazni še bolj umirile, spet hvala bogu. A večina očitno misli drugače in na to tudi drugače reagira. Če temu ne bi bilo tako, ne bi prav ta teden umrlo toliko ljudi.

  Pris, kot sem povedal že 3nity, ni važno če zakon še ne velja, ljudje imajo v glavi, da že velja, saj se o njemu nenehno govori. In če praviš, da drugje po Evropi vozijo bolje in da je nora vožnja že v naši naravi (to pravim tudi jaz), potem je res nesmiselno dvigovati še kazni, saj ne bomo dosegli nič. In le pazi kaj bo, ko bo kdo tako kazen res fasal. Pol bo šele živčen za volanom, saj se bo zavedal, da je ne more plačati in da ga čaka arest.

 11. grim reaper pravi:

  todi , menim pa da bi “divjo kri” in željo po spoznavanju fizičnih zakonov ter vožnjo na meji mladina lahko izživela na dirkališču, poleg tega bi zagotovo to koristilo tudi odzivanju na spremenljive razmere na navadni cesti in različne situacije ter posledično višjo aktivno varnost.
  Zagotovo na navadni cesti (osebno) potem ne bi imel potrebe po vožnji na meji, saj bi ta adrenalin pustil na asfaltu dirkališča.

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  3nity, motoristi pa so itak posebna panoga. In res je smešno, da jih tudi država obravnava kot norce, saj nas opozarja, da moramo mi nanje paziti. Ker to, da bi oni na nas je že utopija.

  Spooky, ti kar bodi še naprej sarkastičen. Le počakaj, ko zakon dejansko stopi v veljavo in ko bodo policaji počili še nekaj kazni. Potem boš šele videl živčnost in še bolj grozljivo cifro nesreč ter smrtnih žrtev.

  Grim, morda pa res. Ampak potemtakem bi morali tudi boksarske klube odpreti, da se bi tisti, ki se radi tepejo po lokalih, pač raje tepli za štirimi stenami. A zdi se mi, da jim to ni zanimivo. Gre za adrenalin in le tega dosežeš prav v nevarnih situacijah. Jebeno je le to, da s tem ogrožaš tudi druge ljudi.

 13. Marcos pravi:

  Mrtvih po mojem mnenju ne bo več, manj jih pa tudi ne bo. Razlog je preprost: dokler bo policija taborila na svojih točkah ob mestnih vpadnicah in tako kasirala denar, toliko časa bodo mrtvi. Povsod so, samo tam jih ni kjer se dogajajo nesreče. Neumnost se mi tudi zdi, da postavljajo radarje na avtoceste, kjer je že po statistiki najmanj nesreč, sploh smrtnih. Na raznih lokalnih cestah jih pa nikjer ni, samo kazni se povečujejo. Vlada doslej še ni pokazala volje, da bi se te problematike resno lotila, kajti samo povečanje kazni ne bo dovolj, morali bi več vložiti predvsem v izboljšanje cest in izobraževanje voznikov. Statistike v tujini so tudi pokazale, da več kot je avtocest, manj je nesreč, še posebej takih kot se večinoma dogajajo zdaj, ko ljudje nenadoma zapeljejo na nasprotni pas. Take nesreče so po mojem mnenju čista neumnost, težko verjamem da lahko kdorkoli enostavno zapelje na nasprotni pas in čelno trči v nasproti vozeče vozilo. Čeprav so na avtocestah večje hitrosti, je vsaj enosmeren promet in ločena vozišča, tako da je manj verjetno, da pride do trka. Je pa seveda treba biti bolj pozoren predvsem na to, kaj se dogaja spredaj IN zadaj.

 14. Ajda pravi:

  Mislim, da bi morale avtošole biti čisto drugačne. Ne pa tako, ko narediš 30 ur ali pa še to ne pa imaš že izpit. Vsak, ki dela izpit, bi moral na tečaj varne vožnje, npr. tečaj vožnje pod vplivom alkohola (da bi npr. snemali kako je kdo vozil k je bil pijan, akkšne reflekse je imel – na poligonih seveda ali pa razni simulatorji bi bili tudi kul), da bi se naučili kulturne vožnje, ne pa tiste živčnosti, da bi vsi morali biti poleg kakšne hude nesreče, da bi videli posledice………….v soči bi morali biti vsi vsaj nekaj časa……………. Zdajle govorim kar tako nekaj na pamet, niso to nobene dodelane verzije. Več denarja bi se moralo dati v preventivo. Po moje visoke kazni ravno ne bojo škodile, problema pa ne bojo rešile.

  Pa še nasvet motoristom: Zavedajte se, da ste v prometu mnogo manj vidni kot avtomobilisti, vedno spremljajte napake drugih. Na motorju vozite 100% bolj pozorno in previdno kot v avtomobilu. Ker velikokrat vas napake drugih stanejo življenja. za nekatere nesreče so krivi motoristi sami, za vse pa ne.

  Pa še nasvet avtomobilistom: V sezoni motoristov bodite veliko bolj pozorni na motoriste, ne tekmujte z njimi in ne zapirajte jim poti v smislu “tudi jaz moram čakati v koloni, tudi ti me ne boš prehitel”. Vedno uporabljajte smernike!

  Sej nisem nič novega pogruntala. Res pa je, da če vozimo po predpisih, se nismo nič živčni zaradi kazni, a ne? Ne se zdej zgovarjat, da bomo še bolj živčni pa tako naprej.

 15. ajda pravi:

  In kaznovati brezobzirne voznike, morda bi vlada lahko razmišljala tudi o tem, kako nagraditi “ta pridne” in morda bi bil to motiv, da bi si prislužil nagradne točke in ne le kazenske.

 16. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Ajda 2, odlična ideja. Ej, sam res, tole pa je za parlament.

 17. klemenix klemenix pravi:

  O strahu pred policisti je bilo ogrooomno govora predvsem po objavi novice, da bomo tudi pri nas uvedli vinjete. Kakorkoli, polemike so bile o tem, da so vinjete predrage in odličen se mi je zdej komentar enega od mojih kolegov, ki je dejal:

  “raje plačam enkrat 50€ in se mirne duše vozim po avtocesti (pač po omejitvah ali mogoče kanček čez omejitev), kod pa da se vozim po “starih cestah” in sem ves živčen, ko mislim na to, na katerem vogalu me čakajo policisti z radarjem. Za vinjeto daš enkrat 50€, na “starih cestah” pa vprašanje, kolikokrat bi te policisti še veliko huje udarili po žepu”.

  Tku je, jest se tud bojim srečat policaje, posebej kr vem, da so sami bebci in tistih, ki res delajo pizdarije navadno niti ne lovijo.

 18. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi:

  “morda bi bil to motiv, da bi si prislužil nagradne točke in ne le kazenske.”

  Genialna ideja! Dobiš deset nagradnih točk in si priboriš bonus vožnjo v alkoholiziranem stanju.

 19. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi:

  Pa glede na občo sposobnost branja med vrsticami k prejšnjemu komentarju raje dodam: sarkazem.

  Klemen: kaj imaš biti za živčen, ko se voziš po “starih cestah”, če voziš po pravilih? To mi ni jasno.

 20. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stric, ali pa, pridobiš si deset nagradnih točk in ti plačajo 200 evrov za vzorno vožnjo.

 21. bojc bojc pravi:

  @Stric Bedanc – genialno!
  Če razdelam tvojo hipotetično situacijo …

  Ustavijo te policaji. Pa ne zato, ker ne bi bil pripet, ali ker bi koga izsilil … Ne, ne. Ustavijo te zato, ker si res vzorno in previdno peljal po mokri cesti:
  “Dober dan, Stric Bedanc. A veste, vi ste pa res tako lepo peljal. Dejte mal vozniško, da vam dam čebelico notr.”

  In tako še naslednjih nekajkrat.
  Ker si ti vzorno počakal pri rdeči, ker si pravilno menjal pas na Celovški (takrat so te morali celo z lučkami ustaviti), ker nisi peljal po avtocesti v napačno smer, ker nisi prehiteval čez polno črto (v tem primeru so se izredno namučili, da so te ustavili med vožnjo v strnjeni koloni). Enkrat so te ustavili in nagradili, ker si vozil pripet, drugič spet zato, ker si tankal diesel in ne kurilno olje …
  Krona je bila seveda, da so te ustavili in nagradili, ker si v križišču po vseh predpisih vklopil smernike, kar je za Kranjčana dokaj neznačajno. Takrat si samo zaradi lokacije svojega stalnega bivališča dobil kar dve nagradni točki.

  Pa smo pri desetih čebelicah.

  In potem se smeš enkrat napiti do te mere, da še ravno lahko pregibaš desni gleženj. Ampak na poti domov ni nobenega policaja! (Verjetno zato, ker iščejo vzorne voznike, da jih nagradijo)
  Zato se lahko napiješ in voziš še naslednjič.
  In tako naprej, dokler končno enkrat zaradi zavedanja nastajajočih težav z alkoholom sam ne stopiš do policijske postaje, poiščeš komandirja osebno in ti le-ta prečrta čebelice.

  In potem ti naslednji dan še pred Jeprco uspe zbrati 3 nagradne čebelice, na poti domov še dve …

  Kot sem rekel – genialno! Na nivoju “Služba je družba in družba je služba.” :)

 22. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bojc, me zanima kaj boš povedal, ko te bodo za prehitro vožnjo obrali za 1000 evrov.

 23. tinamalina tinamalina pravi:

  Hmm… jaz bi rekla, da jih je toliko umrlo zaradi telefoniranja za volanom, prehitre vožnje in spolzke ceste… saj že cel teden pada dež.
  Pa saj veš kaj pravijo… človek pride k sebi šele takrat, ko ga konkretno udariš po žepu :)

 24. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, kaj pa ko ne bo mogel plačati kazni? Kako bo njegovo psihično stanje, ko bo sedel za volan?
  Saj prav to je finta, da kljub strožjim pravilom ljudje ne nehajo početi reči, ki jih privedejo v nesrečo.

 25. bojc bojc pravi:

  @iztokgartner: v bistvu rad menim, da me ne bojo. Vozim po predpisih.

 26. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bojc, dobro zate, a saj veš, dobijo te prav takrat, ko za sekundo pozabiš voziti po predpisih. Sicer pa gre Ajdino repliko razumeti malce širše. Recimo tako, da bi bil nagrajen, če recimo tri leta ne bi napravil niti enega prekrška. To seveda ne pomeni, da bi ti jih potem dovolili delati, to pomeni le, da bi dobil nagrado, če jih ne bi delal. Kot v šoli. Če znaš, dobiš petko, če ne znaš, dobiš enko. Ne vem zakaj po tvoje dobiš štirko, ker si prej pač dobil petko. Ni res.

 27. tinamalina tinamalina pravi:

  iztok, ne štekam te teorije. A ne bo ravno tisti, ki si take kazni ne more privoščiti, veliko bolj previden glede omejitev? :)

 28. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, zakaj pa potem tudi doslej, ko še ni bilo takih kazni, predpise kršijo prav tisti, ki nimajo denarja in potem s plačilom zavlačujejo v nedogled in moledujejo za obročno plačevanje?

 29. bojc bojc pravi:

  Glej. Nepredvidljive situacije se lahko vedno zgodijo. Tudi, če voziš po predpisih, seveda. Ne moreš pa si dovoliti, da se ti “slučajno zgodi”, da si namesto 50 peljal 70 ali jebenih 100.

  “Recimo tako, da bi bil nagrajen, če recimo tri leta ne bi napravil niti enega prekrška.”

  Če se ne motim, in mislim, da se ne, dopuščam pa možnost, da se, se ti vsaka kazenska pika po dveh letih izbriše. Če to ni nagrada za idijota za volanom, potem pa res ne vem, kaj je.

 30. Nick pravi:

  Iztok, od kje pa ti veš ravno za moje probleme?

 31. Nick pravi:

  bojc, in kaj bi ti rad? da bi njihova vrednost rasla, kot da bi jih naložil v sklade z največjim donosom?

 32. Nick pravi:

  ..eeee .e.e -….. k sem že glih kle –

  Iztok, a veš, da pri nas ni policajev?

 33. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nick, kakšne probleme misliš? Da so ti nabili kazni in da si zdaj za volanom nenehno živčen?
  Da ni policajev? Hm, tudi pri nas mislimo, da jih ni, potem pa pridejo ravno takrat, ko jih najmanj rabimo.

 34. bojc bojc pravi:

  @Nick: ne. Samo potrebe po dodatnem nagrajevanju ne vidim. Mi je pa všeč tale s skladi. Nadvse. :D

 35. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bojc, je idiot za volanom tudi človek, ki je sredi noči na prazni cesti v kvazi naselju namesto 50 vozil 70 samo zato, ker se mu je v bolnici rojeval otrok?
  Ali pa samo zato, ker je za sekundo spregledal tablo, ki je že čez deset metrov ne bi bilo več, kar pomeni, da je bila omejitev le za 10 sekund?
  Je tak človek tudi idiot, ki si zasluži enako kazen od nekoga, ki sredi belega dne in pri polnih cestah otrok skozi gosto naselje divja 70 namesto 50?

 36. Nick pravi:

  Iztok,
  tisto so policisti, veš. Glede živčnosti sem se pa hecal, ma komot se vsedem za volan in se peljem, kamor hočem.

  Bojc: :wink

 37. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nick, ne boš verjel, ampak tudi beseda policaj obstaja v SSKJ.
  LP

 38. bojc bojc pravi:

  @iztokgartner: spet te lepo prosim, da ne pišeš o stvareh, ki jih ne poznaš. Razumem, da bi lahko potem nehal pisati blog, a bodi pomirjen, mislim samo na tvoje replike meni. Kot nekdo, ki je sredi noči peljal v bolnico rojevat, ti lahko lepo povem, da takrat zelo lepo voziš. Življenje ni kot romantična komedija s Hughom Grantom.
  To je bil en konkreten odgovor na eno tvoje populistično vprašanje tamle zgoraj, na katerega ti vem povedati odgovor. Kar se pa tiče prilike o tabli, ki nekje stoji in je čez deset metrov (presenetljivo) ni več, pa sam dobro veš, da te nihče ne bo resno jemal s takšnimi konkretnimi vprašanji, ko se pogovarjamo o splošni zadevi.

  Mimogrede, če se že zgovarjaš na SSKJ, ti tale podatek ne bo škodil: SSKJ ima OPISNO funkcijo. Kar pomeni, da opisuje besede, ki so v vsakodnevni rabi. Predpisno funkcijo (če je beseda prava ali ne) ima pa “pravopis” oziroma natančneje pravopisni slovar.

 39. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bojc, zakaj se ti na mojem blogu vedno predstavljaš kot vsemogočnež? Kot nekdo, ki je poklican za sodbo. Kot nekdo, ki je tako zelo superioren, da lahko sodi tudi o meni. Daj no, stari moj, spusti se na tla, tam zgoraj se boš še v glavo udaril.
  Glede desetih metrov pa le tole. Le pelji se v Ljubljano po stari cesti. Boš naletel na celo kopico krajev, ki trajajo samo deset metrov. In ni vrag, da da ne bi pri enem vsaj malce pritisnil na plin ter pozabil na kurčevih 50.
  Glede rojevanja, če se znajdeš v Celju, tvoja ženska pa rojeva v Ljubljani in top tri dni pred rokom, boš prekleto hitro vozil, da boš ujel otroka. Pa ti zato ni treba biti Hugh Grant.

 40. bojc bojc pravi:

  A. Šele zdajle sem prebral, kaj si sploh pisal tam zgoraj. Od vseh argumentov proti povišanju kazni, kar sem jih uspel slišati, si mi ti postregel z najbolj infantilnim. Lepotenoprosim. Da vozniki ne bi bili živčni … Pa smrtne žrtve na cestah si šel pripisat izrecno sankcijam iz zakona, ki še niti ni v veljavi. Ne slabim cestam. Ne dejstvu, da je bil to eden prvih lepih vikendov. Ne pregovorno v vseh Slovencih prisotnemu alkoholu. Tudi pogovoru po telefonu med vožnjo ne. Ali pa gradbiščem na naših cestah … Šel si ga pripisat zakonu, ki niti ni v veljavi … Ježeš.

  Veš kaj, bom res kar upošteval tvoj nasvet.
  Še naprej te bom imel za bedaka, ki kvasi neumnosti in šel brat knjigo.

  Lahko noč.

 41. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi:

  bojc: hvala ze en orenk smeh ob koncu napornega dne.

 42. Nick pravi:

  Iztok,
  SSKJ ima tudi besedo drekač, pa te jaz ne obmetujem z njo.

  Sicer pa si mi res izvabil nasmešek na moja pusta usta :) )) Namreč – zaradi tega, ker se ti v bolnici rojeva otrok, nimaš nobenega izgovora za prometne prekrške. Otrok se ti bo ravno tako rodil, čeprav običajno ne v bolnišnici, temveč v porodnišnici. Saj izgleda podobno, ampak ni isto, veš. In ne rojevaš ti, ampak ženska. Saj je podobno, pa spet ni isto.

  In sem že peljal nosečnico s popadki in sem peljal povsem normalno, vsako divjanje bi bolj škodilo kot pomagalo. Pa so me slučajno rutinsko ustavili POLICISTI in me prijazno takoj spustili naprej ob pogledu na evidentno situacijo.

  In tudi sem se peljal, pravzaprav DIVJAL skozi naselje sredi belega dneva, cesta sicer ni bila polna otrok, kot je to običajno v tvojih filmih. Namerili so mi nekaj čez 60 in policist mi je rekel: “Pa ne divjajte več, prosim!” Seveda me je kaznoval, morda sem dobil celo kazenske pike, ki pa so mi žal do sedaj propadle :) )

  V glavnem – po pameti, kenede.

 43. Nick pravi:

  khm … ujeti otroka?

 44. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bojc, pravilna odločitev.

  Stric, jaz pa se vedno nasmejem, ko poslušam diss Rhyme Goda.

 45. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nick, lahko noč in lepo pančkaj.

 46. Nick pravi:

  Hvala enako. Verjetno se mi bo sanjalo o desetmetrskih krajih :) ))

 47. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi:

  iztok: super, potemtakem se očitno smejiš tudi Tonetu Fornezziju Tofu.

  poglej si bojčev kometar ob 20:57. Ti ga raje skopiram, da ne boš gledal napačnega:

  @Stric Bedanc – genialno!
  Če razdelam tvojo hipotetično situacijo …

  Ustavijo te policaji. Pa ne zato, ker ne bi bil pripet, ali ker bi koga izsilil … Ne, ne. Ustavijo te zato, ker si res vzorno in previdno peljal po mokri cesti:
  “Dober dan, Stric Bedanc. A veste, vi ste pa res tako lepo peljal. Dejte mal vozniško, da vam dam čebelico notr.”

  In tako še naslednjih nekajkrat.
  Ker si ti vzorno počakal pri rdeči, ker si pravilno menjal pas na Celovški (takrat so te morali celo z lučkami ustaviti), ker nisi peljal po avtocesti v napačno smer, ker nisi prehiteval čez polno črto (v tem primeru so se izredno namučili, da so te ustavili med vožnjo v strnjeni koloni). Enkrat so te ustavili in nagradili, ker si vozil pripet, drugič spet zato, ker si tankal diesel in ne kurilno olje …
  Krona je bila seveda, da so te ustavili in nagradili, ker si v križišču po vseh predpisih vklopil smernike, kar je za Kranjčana dokaj neznačajno. Takrat si samo zaradi lokacije svojega stalnega bivališča dobil kar dve nagradni točki.

  Pa smo pri desetih čebelicah.

  In potem se smeš enkrat napiti do te mere, da še ravno lahko pregibaš desni gleženj. Ampak na poti domov ni nobenega policaja! (Verjetno zato, ker iščejo vzorne voznike, da jih nagradijo)
  Zato se lahko napiješ in voziš še naslednjič.
  In tako naprej, dokler končno enkrat zaradi zavedanja nastajajočih težav z alkoholom sam ne stopiš do policijske postaje, poiščeš komandirja osebno in ti le-ta prečrta čebelice.

  In potem ti naslednji dan še pred Jeprco uspe zbrati 3 nagradne čebelice, na poti domov še dve …

  Kot sem rekel – genialno! Na nivoju “Služba je družba in družba je služba.”

  Evo, tole je to. zdaj pa povej, kje tukaj notri omenja tebe, da si odreagiral tako užaljeno.

 48. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stric, takih čudnih reakcij sem se od tebe navadil.
  Če si res mislil le ta komentar, pa zakopljem sekiro do nadaljnjega in ti želim povsem miren spanec.
  In ja, tudi Tofu se včasih pošteno narežim.

 49. Bentilnik pravi:

  V naprej se opravičujem za iskrenost. Če bi mi nekdo podal tale zapis nepodpisan in me vprašal po njega avtorju invzgibu pisanja bimoj odgovor bil jasen in takojšenj: Gre za osnovnošolski spis na temo ‘Kaj bi naredil-a, da bi bil promet bolj varen’.

  Želim povedati, da bi od odrasle osebe pričakoval, da razume kompleksnost sodobnih družbenih pojavov. In nujnost kopleksnejšega nagovarjanja problemov. Da se ne navrže nekaj pol-informacij, povezanih z enoznačno otroško kavzalnostjo, in vse skupaj dokaže s primeri in prigodami iz slovenskega podeželja… ter bojda parlamenta vredno idejo, da kaznovanje zamenjamo z nagrajevanjem.

  Visoko kaznovanje ne more biti dokončna rešitev, je pa gotovo del te.Osebkom, ki pa se ne morejo dovolj zbrati zaradi visokih kazni in se problema lotijo, da pritisnejo na plin, da bi se izognili policajem pa bi gotovo morali vzeti vsaj vozniška dovoljenja, če že ne drugih pravic, denimo volilne, zaradi očitne nezmožnosti sprejemanja racionalnih odločitev. Kljub zapisanemu pa mi tisti preživeli kanček vere v ratio ne dopušča da popolnoma verjamem, da taki osebki v resnici obstajajo. Razen če nisi ti ’tisti’.

 50. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bentilnik, le počakaj, ko dejansko sprejmejo zakon in ko bodo oglobili nekaj voznikov. Nesreče in smrtne žrtve se bodo podvojile. Midva pa se bova potem seveda spet pogovarjala. Ker, da v vikendu, kjer vsi govorijo o visokih kaznih, pa mediji na veliko objavljajo, da policisti izvajajo akcije, umre pet ljudi, je pa zelo strašljivo in se očitno dogaja kontra učinek.
  Če nimam prav, bom zelo vesel.

 51. Bentilnik pravi:

  Sedaj te pa prosim, da prebereš za seboj… Od kod ti informacije o bodočem številu žrtev. Paberkovanja in tvoji občutki žal (zate) ne morejo služiti za dokaz. O kontra učinku pa le toliko. Zakon stopi v veljavo petnajst dni po objavi v ULRS. Popravi me če se motim a mislim, da dotični zakon še ni bil sprejet v zakonodajnem telesu. Torej je govoriti o učinkih nečesa česar ni malo nesmiselno… Razen če se spustimo na področka kvantne fizike ali dvignemo na debato o črni snovi. Se ti ne zdi?

 52. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bentilnik, četudi zakon uradno še ni sprejet, se o njem govori in ljudje so prestrašeni ter živčni, saj imajo v glavi, da jih bodo za 1000 evrov oglobili že samo zato, ker se bodo namesto 50 peljali 51. Ali namesto 130 pač 133. Ne govorim, da imam dokaz, le teorijo razvijam. Če je zate pač predrzna, še ne pomeni, da ne more držati. Število smrtnih žrtev in število nesreč žal govori v moj prid. In to mi je res grozno, saj sem prav take reči napovedal že nekaj časa nazaj.
  Kot sem rekel, počakajva, pa bova videla, če bo nesreč in smrtnih žrtev res manj, ko zakon stopi v veljavo in ko bodo začeli policaji globiti voznike.

 53. bojc bojc pravi:

  @iztokgartner: “Glede rojevanja, če se znajdeš v Celju, tvoja ženska pa rojeva v Ljubljani in top tri dni pred rokom, boš prekleto hitro vozil, da boš ujel otroka. Pa ti zato ni treba biti Hugh Grant.”

  No. Ne vem, kako to gre v resnici, iztokgartner. Jaz sem samo sredi noči prevozil to pot (v obratni smeri) z nosečnico na sosednjem sedežu, ampak verjetno imaš ti več izkušenj na tem področju? Jaz tega res ne vem …

  (zgolj zaradi zavedanja, ki ga je višje zgoraj pojasnil že Bedanc: sarkazem)

 54. bojc bojc pravi:

  @Bentilnik: če morda nisi opazil, se je debata o teoriji osnovnih delcev in kvantnega preskoka že začela višje zgoraj z omembo šokantnega pojava obcestne table, ki na neki točki A stoji, čez deset metrov (točka B) pa je že ni več. Prosim bodi pozoren na detajle.

 55. grim reaper pravi:

  ştrašno inteligentna sta.
  kje se to naučiš?

 56. Bentilnik pravi:

  Hja… Ne razvijaš teorije, kvečjemu na lastnih sklepanjih temelječo šibko hipotezo. Nekaj homo sapiensov, ki me obkrožajo sem povprašal o tvojih sumnjičenjih o živčnosti za volanom vsled zakona, ki čemi na parlamentarnih hodnikih. Žal naši odgovori tvojo hipotezo sesuvajo. Pravzaprav mi ni jasna motivacija junaka, da zaradi tega ker mu grozi kazen če krši pravila, zaradi strahu ta pravila krši. Ne gre…

  Policisti te zaradi 51 ali 133 ne bodo ustavljali, ker ima njihov instrument odstopanja za cca. 10%. Število žrtev nesreč pa ne govori v tvoj prid. Če bi internet uporabljal za sprejemanje podatkov in ne le za oddajanje svojih prebliskov bi to zlahka ugotovil. http://www.policija.si/portal/statistika/promet/2008/pdf/jan-feb08.pdf

  ps: Med vzroki nesreč nisem nikjer zasledil da je nesreči zopet botrovala zmedenost/strah voznikov pred obetajočim se zakonom. Pa ti?

 57. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bentilnik, mislil sem na 51 in na 133 na njihovem števcu, se pravi nekaj več na našem.
  Huh, pa nisi menda mislil, da ti bodo mrtvi povedali zakaj so umrli.
  Glede povezave na policijsko stran, upam, da bodo tudi podatki ta mesec kmalu gor in seveda za mesece, ki sledijo.
  Represija in grožnje niso še nikoli naredile nič dobrega.
  To me spominja na čas ameriške prohibicije, ko je kriminal še bolj narasel in se je “rodil” celo Al Capone.
  Znano je, da če nas nekdo preveč nadzoruje, postanemo živčni.
  Le poglej kaj je storil tisti mulc v Big Brotherju.

 58. Bentilnik pravi:

  Vem kaj si mislil… Nisi razumel kaj sem jaz mislil (več o tem na http://en.wikipedia.org/wiki/Tolerance_%28engineering%29).
  Huh, ne nisem mislil tudi, da bodo mrtvi povedali zakaj so umrli. Pravzaprav sem bolj želel ilustrirati nesmiselnost takega razloga. Zgleda je šlo mimo tebe… Nič hudega.

  Glede povezavo na statistične podatke o prometnih nesrečah. Seveda bodo osvežili s podatki. Želel sem te usmeriti na bazo podatkov s katerimi bi lahko svoje jasnovidnosti podkrepil ali ovrgel z empiričnimi podatki. Tudi to je šlo mimo tebe… Celotno statistiko ovržeš z nekim: “Boste videli, da sem imel prav”. Zakon je v pripravi že nekaj časa, ergo se že nekaj časa o njem govori na ulici. Če bi tvoje domneve imele vpliv kot jim pripisuješ bi bile tudi statistično pomembne. Pa niso…dokazano…številke celo padajo. Po mojem mnenju sicer novi zakon nima nič s tem pa vseeno.

  V floskulah o represiji, grožnjah, ameriški prohibiciji ne vidim povezavo s konkretno temo, da o mulcu v bigbraderju niti ne govorim (mar se nisi nekoč prav širokoustil kako si ti nad tako plehko vsebino?). Zdi se mi, da si zavil iz teme, na kar pa si menda alergičen kajne.

  No kakorkoli, še vedno mislim, da je tvoja domneva o prestrašenih-zaradi-kazni-hitrih-voznikih kratko in malo otročja. Si potem recimo mnenja, da bomo, ker se bo povišala tudi kazen za prečkanje ceste pri rdeči luči, priča nenadnemu porastu pešcev, ki pri rdeči bezljajo čez cesto?

 59. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bentilnik, tudi to, da bodo začeli ljude zaradi višjih kazni letati čez rdeče luči, ni tako neumna domneva. Kot sem rekel, le počakaj, pa se bova potem menila. In primerjava s prohibicijo ni prav nič neumna. Ljudem se strga, ko nekdo nanje izvaja represijo. In tele višje kazni niso nič drugega kot to.

 60. spookymulder spookymulder pravi:

  Zase lahko rečem, da zaradi novih kazni (pa tudi zaradi starih) nisem niti najmanj prestrašen in živčen. Nisem sedaj in tudi ne bom, ko bodo stopili v veljavo. ZAKAJ? Preprosto zato, ker se trudim držati omejitev in me zato nima biti za kaj strah. Tako kot me tudi ni strah zapornih kazni za tatove, morilce, posiljevalce, pedofile itd., ker tega preprosto ne nameravam početi. ZAKAJ BI TOREJ MORAL BITI ŽIVČEN, RAZEN ČE ŽE V NAPREJ NE NAČRTUJEM, DA BOM KRŠIL ZAKON?!? No, kdor pa že v naprej načrtuje, da ne bo spoštoval omejitev, si pa tako ali tako zasluži kazen.

  Kdor nima živcev, da bi v naselju zmanjšal hitrost, naj gre na avtocesto, ali pa naj raje sploh ne sede za volan. Videl sem primer, kjer je stala samo ena hiša in seveda večina voznikov ni upoštevala omejitve, ker so bili vsi po vrsti prepričani, da sami najbolje vedo, kaj in kako se kje vozi … dokler ni nekega dne eden do smri povozil 5-letnega otroka, ki preprosto ni imel možnosti pri avtomobilu, ki je pribrzel s 100 km/h (toliko so mu potem glede na zavorno pot naračunali policaji).

  OK, sem že zašel – hotel sem samo reči, da tistih, ki nimajo zavestno namena kršenja zakonov, ni potrebno biti strah represije, ker je ne bodo doživeli. Če pa se mi slučajno zgodi, da se spozabim in me dobijo na prekršku, mi bo to dobra šola za prihodnje, da bom še bolj previden. Bolje tako, kot da nad mano do konca življenja visi slaba vest kakšnega naključnega mrtveca, ki bi ga povzročil z norenjem po cesti.

 61. Nick pravi:

  Iztok, ampak tolerance pri meritvah pa še zmeraj ne kapiraš.

 62. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nick, koker jaz vem gre za to, da naš števec v avtu kaže več kot policijski. Se pravi, če peljem po svojem 60, peljem po policijskem 50. Ali pa 55. Ker ko greš čez tiste merilce ob cesti in voziš recimo 110, ta pokaže, da si vozil 100. Torej imaš 10 v dobrem. Pa ko so me enkrat ustavili, sem pelu 70, policaj pa je nameril 60. Če mam narobe, pa me popravi in mi pojasni.

 63. bentilnik bentilnik pravi:

  Nak, ne bo držalo.

  več o tem na http://en.wikipedia.org/wiki/Tolerance_%28engineering%29

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !