Je tisoč evrov res tako veliko? (plus debata o položnicah in računih)

22.04.2008 ob 21:12

V nocojšnji Piramidi je neka starejša gospa dobila nagrado v višini tisočih evrov. Ček so jih prinesli na dom in od sreče jo je skoraj kap. Komaj je dihala, njene oči pa so bile solzne. Povedala je, da je presrečna in da ne more verjeti, da jo je doletela tako velika sreča. Huh, je tisoč evrov res tako veliko? Je to denar, o katerem lahko povprečen Slovenec danes le sanja? Denar, ki ga vidi samo na televiziji? In denar, s katerim bo lagodno živel do konca življenja? Ne bi rekel, saj mojih tisoč evrov ponavadi spuhti v enem dnevu. Ko plačam položnice, natankam bencin, dam za najemnino in odplačam obrok kredita, evri dobesedno izginejo. Je gospa iz Piramide morda videla eno ničlo preveč?

DODATEK:

Kolega Spooky me je pahnil v debato o denarju, ki ga porabimo za položnice in račune. Opozoril me je, da ga jaz porabim absolutno preveč. Toda ni mi jasno, kako bi ga lahko porabil manj, če gre za obvezne stanovanjske stroške, ki jih je treba plačati po zakonu. Da o najemnini, internetu in telefoniji niti ne začenjam govoriti. Je res mogoče, da so zneski teh položnic tako zelo različni?

 

39 komentarjev na “Je tisoč evrov res tako veliko? (plus debata o položnicah in računih)”

 1. notnow pravi:

  Če tebi 1000 evrov ne pomeni veliko, to še ne pomeni, da tudi drugim ne. Čeprav po moje je bila enostavno tako vesela, presenečena nagrade. Da niti ni razmišljala o znesku.
  Saj veš, kdaj dobiš kakšno malenkost (ne mislim tukaj samo na denar), pa skorajda skačeš do stropa. :) Po moje se je šlo za to v tem primeru. Si pa te oddaje nisem ogledala, tako da to so samo moja ugibanja, ki izhajajo iz tega prispevka.

 2. Jure Jure pravi:

  Kaj ni blo piramide že konc?
  Za tiste, k majo 400 EUR penzije je tisočak ogromno.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Notnow, meni tisoč evrov pomeni prekleto veliko, toda žal jih skorajda ne bi bil vesel, saj bi jih hočeš nočeš moral zapraviti že isti dan.

  Jure, ma kaki, oddaja laufa, saj veš, imajo več polfinal in final. Kot bitka za ameriškega predsednika :)
  Itak, da je ogromno, saj prav to se mi zdi grozljivo.

 4. Eva pravi:

  Ja, popolnoma verjamem in jo razumem zakaj je imela solzne oči. Vsak dan se (službena dolžnost) srečujem s takšnimi in drugačnimi mizerno nizkimi pokojninami, tako da verjamem da je 1.000 EUR za njo bila velika kaplja v denarnico! Ja, tut men bi prav prišlo extra 1000 EUR. Se jih ne bi branla! Bi se ti? Sej to je le 240.000 tastarih!!!

 5. Hannibal Lecter pravi:

  @Iztokgartner, priznaj, da bi bil tudi ti vesel, dvojne plače naslednji mesec.
  Potem pa si predstavljaj še to gospo, ki ima 300€ pokojine in ja ta mesec dobila četvorno pokojnino.

  Iz tega lahko sklepamo, da bi tudi ti bil zlo pozitivno presenečen če bi dobil 4.ooo€
  Sicer vrjamem, da jokal ravno nebi ampak zarad te nagrade ti praktično 4 mesce nebi blo treba delat, to pa je tretina leta.

 6. Zvita T.v. Zvita T.v. pravi:

  ?
  Mali človek je vesel tud 100€, taki ki so navajeni živeti skromno.. taki ki si ne morejo privošit. Moj fotr še pol tega zneska plače nima pa verjetno živi bolje kot vsak, ki ga ima malo morje, ampak mu ob tem fali drugih stvari, takih življenjskih veš. Takih, ki se ne da kupit z denarjem..
  Hvalabogu da se je veselila.. a si predstavljaš nekoč svojega otroka, ko te bo pogledal izpod čela, ko mu boš dal tistih 50€, za to da se gre lahko ven zabavat, pa mu ne bo dost.. ker bo presrečen samo ob dveh ničlah? Pizda, če se malega ne znaš veselit, velikega res vreden nisi!

  Ti ne bi rekel ne.. marsikdo bi te pa najraj okol kepe, ko takele pišeš.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Eva, itak da se neb branu, sam tako zelo vesel pa tudi ne bi bil. Po moje je šlo le za faktor presenečenja, kar pomeni, da bi bila vesela tudi 100 evrov.

  Hannibal, priznam.

  Zvita, zgrešila si bistvo. Tako kot zadnje čase vedno. Nisem namreč zapisal, da je 1000 evrov malo, zapisal sem, da ne morem verjeti, da smo prišli tako daleč, da nam je to najbolj hud denar, kar ga lahko sanjamo. To seveda pomeni, da nam gre res slabo in da je država v krizi. S tem denarjem namreč ne moreš živeti do konca življenja. Še teden dni ne, glede na cene, ki so trenutno aktualne.

 8. Jure Jure pravi:

  Ampak čudno to: skor v vsakem prispevku se najde, kdo ki narobe razumem Iztokove misli. Pol pa padajo napadi.

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jure, če boš dobro pogledal, so to vedno eni in isti :)

 10. Zvita T.v. Zvita T.v. pravi:

  Dej ne pametuj.. Da te citiram, mogoče boš pol dojel kaj si napisal: “Huh, je tisoč evrov res tako veliko? Je to denar, o katerem lahko povprečen Slovenec danes le sanja? Denar, ki ga vidi samo na televiziji? In denar, s katerim bo lagodno živel do konca življenja. Ne bi rekel, saj mojih tisoč evrov ponavadi spuhti v enem dnevu.”

  Ne bi rekel ne. A tebi je potrebno dobesedno odgovoriti na vsa vprašanja da kaj razumeš al kaj?
  Tako se na prvi pogled zdi ko prebereš.
  Ja, povprečen slovenec lahko sanja 1000€ in je veliko. Ogromno za marsikoga, ki preživi mesec s 500€, in tisoč evrov na teden lahko samo sanja. Slabo nam gre, seveda.. ampak da boš ti dojel bistvo, ti je treba verjetno še narisati. Razumeš tiste ko želiš, tiste ko pa ne pa ne razumejo bistva etc..

  Povem svoje mnenje, in ne tvojega bistva, ki ga imaš v glavi, jasnovidna pa zaenkrat še nisem.

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Zvita, jaz razumem tako kot sem ti pojasnil. Upam, da sedaj tudi ti razumeš tako. In glej, 1000 evrov je ogromno za nekoga, ki zasluži 500 in strašno malo za cene, ki so sedaj aktualne. To sem žele povedati, porka madona. Prav zato je bilo veselje te ženske pretirano za moje pojme. A kot sem zapisal že Evi, četudi bi dobila 100 evrov bi bila enako vesela, saj je šlo za faktor presenečenja, saj ni nikoli doslej še nič dobila zastonj.

 12. tone pravi:

  Vedno eno samo dopolnjevanje samega sebe. Če bi pisal dosledno, se ti to ne bi dogajalo… Pa spreminjaš mnenje od komentarja do komentarja. Pa samo tebi ni jasno, kje ga lomiš…

 13. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tone, zato pa imam takšne kot si ti, da mi to lepo sproti in dosledno povedo. Trenutka, ko vas ne bo več, pa se itak ne bojim, saj takorekoč ni mogoč :)

 14. Kašpar Kašpar pravi:

  Če jurja zadaneš pri Gartnerju v oddaji, je že kar lep uspeh.

 15. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Kašpar, še večji je, če zadeneš dva jurja :)

 16. Anonimnež pravi:

  ZBRISAN KOMENTAR.

  Pojasnilo:

  Anonimneži na mojem blogu niso več dobrodošli. Še posebej, če smetijo zapis. Zapišite vsaj vzdevek v prvem polju pred oddajo komentarja, saj zaradi slike, ki se pojavi, če vsa polja pustite prazna, dobim občutek, kot da sem pogovarjam sam s seboj.

  Iztok Gartner

 17. spookymulder spookymulder pravi:

  Jaz bi bil PODARJENIH 1000 evrov hudičevo vesel, ne zato, ker v življenju še nisem videl toliko denarja, ampak zato, ker se človeku pač ne zgodi vsak dan, da nekaj zadane oziroma dobi zastonj. Plačo dobim vsak mesec in ker zanjo tudi pošteno garam, vsekakor nad njo ne bom tako navdušen, kot nad podarjenimi 1000 evri. Skratka, ne gre za sam denar (oziroma vsoto), temveč za dober občutek, da se nam v življenju kdaj pa kdaj nasmehne tudi velika sreča. Vraga, ponavadi sem še podarjenega DVD-ja ali knjige bolj vesel, kot mesečne plače. ;-)

  Oh, in še to, Iztok, če v enem dnevu porabiš 1000 evrov, je s tvojimi financami nekaj hudo, hudo narobe. Bo treba malce bolj skrbno zastaviti finančno strukturo prihodkov in izdatkov oziroma narediti prioritete, kaj je zares nujno in kje bi se lahko nekaj prišparalo za prihodnost. Seveda je to zgolj dobronameren nasvet.

  Aha, moram se obregniti še ob to, da se znova širi okno cenzure na tem blogu, kar mi ni niti najmanj všeč. Ne zagovarjam “Anonimnežev”, se mi pa zdi, da boš imel sedaj veliko več dela s tem, da jih boš brisal, kot bi imel z izbiro druge teme, pri kateri je zapis nekega (četudi povsem absurdnega) imena obvezen. Heh, pa oprosti, da ti spet težim s temi tememi, ampak ta se mi zares (še vedno) ne dopade.

 18. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, ne skrbi. Se bodo že navadili. Pa tudi meni se enkrat ljubi, drugič pa ne. Saj vidiš, da sem že velikokrat pustil komentar tudi od ljudi, ki sem jim že prepovedal pisanje. A tile anonimneži so mi res blesavo izpadli pri eni izmed preteklih tem, ko so zasmetili cel blog in sem jih pobrisal zaradi večje preglednosti. Nikogar nimam namena brisati, ampak naj se naučijo, da se da tudi vsaj z vzdevkom lepo oddati komentar, pa nihče ne pogrunta kdo si.
  Glede mojih financ je takole, najemnina je 200 evrov, stroški za stanovanje so 200 evrov, ostali stroški kot so telefonija, internet, zavarovanje in še kaj, so okoli 150 evrov, kredit je 200 evrov, kar pomeni, da je šlo že 750 evrov, pa še hrane in bencina nisem uredil. Če dodava še bencin, kjer en tank porabi 50 evrov in kjer za cel mesec vožnje v Ljubljano potrebujem kakšne štiri tanke, sva že na 950 evrih. No, zdaj pa mi povej, kako naj bi tele tako imenovane osnovne stroške po tvoje zmanjšal?
  Dragi Spooky, če gre človek živet zase in če vse stroške plačuje sam ter če ima še kak kreditek, je 1000 evrov le za pokritje enega samega dne.
  Kje je ostalo, kar še potrebujemo za normalno življenje, pa sploh ne bom govoril.

 19. spookymulder spookymulder pravi:

  Kakšni so to stroški za stanovanje, da ti nanesejo 200 evrov, če sem ni že všteta najemnina, telefonija in podobno?

 20. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, vidim, da res še vedno živiš pri starših :)
  Centralna, elektrika, vzdrževanje dvigal, voda, kabelska, rtv naročnina, odvoz smeti, vodovod, kanalizacija, atrij, itd.
  Spooky, ko gorijo radiatorji, je samo centralne za 60 evrov, elektrika je 25 evrov, atrij tudi kakšnih 20 in tako dalje.
  Če skupaj potem ni ravno 200, je pa zagotovo nad 150.

 21. spookymulder spookymulder pravi:

  Heh, no, malce preveč sklepaš, ker trenutno zaradi obsežnih gradbenih del na spookyjevi domačiji tudi sam “bivakiram” v najetem stanovanju, kjer pa vsi zgoraj našteti dodatni stroški nikoli ne presežejo 70-80 evrov. Iz tega lahko sklepam samo to, da očitno prebivaš v (pre)velikem stanovanju (sam sem se namreč zadovoljil z 1-sobnim, brez dvigala, za čiščenje stopnišča in drugih prostorov imamo razpored po stanovanjih, tako da ni potrebno najemati čistilk, elektrika, smeti, voda in ogrevanje pa so proporcionalno razdeljeni po velikosti stanovanj in številu prebivalcev), ali pa da te nekdo prav posrečeno goljufa in da morda subvencioniraš druge prebivalce bloka.

 22. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, centralna je v vseh blokih pozimi nad 50 evrov. Poleti bo seveda manj. Tudi moje stanovanje je enosobno. Da bi nabral le 80 evrov v teh mesecih, ki so bili sedaj, ni variante, saj je samo centralna skoraj toliko.

 23. karin pravi:

  V Ljubljani so cene malce drugačne. Višje. Jaz imam za enosobno stanovanje 250 € najemnine ( brez stroškov ),kar je izjemno izjemno poceni, saj so toliko večinoma že sobe na mesec. Stroški zdaj pozimi znesejo najmanj 130 € in to tisti fiksni, ki jih ne moreš zmanjšat. Ogrevanje, internet, elektrika… Za mojo plačo, ki znaša 600 €, veliko preveč. Tako da če bi bila jaz v vlogi tiste gospe s Piramide, bi tudi skočila do stropa.

 24. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, no pa da neb čvekal na pamet, sem zdajle odprl vse položnice in ti dajem točen izračun.
  Takole gre:
  odvoz odpadkov-4,35
  plačilo stanovanjskih storitev (čiščenje, topla voda, hišnik, kotlarne, štebina)-17,71
  ogrevanje-60
  vodovod kanalizacija-6,03
  kabelska tv-21
  rtv prispevek-11
  elektrika-24,78
  skupaj: 144,87 evrov
  Tole so le stroški za stanovanje, ki so obvezni do lastnika.
  Resda niso 200 kot sem rekel, so pa skoraj 150.
  Evo, dragi Spooky, zdaj pa natančno veš kako to gre.

 25. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Karin, Ljubljana je vsaj dvakrat dražja od Celja, kar se najemnin tiče. In naše plače so absolutno premajhne za te stroške. Jasno, da nam bi denar iz Piramide prišel še kako prav, a tudi zapravili bi ga v sekundi.

 26. ojaoja pravi:

  Mater, jaz bi bila zdajle vesela že, če bi mi jurja evrov nakazal kateri od naročnikov prevodov. Skupaj so mi dolžni kake tri, in to tam od novembra, decembra. :(

 27. Buba pravi:

  1000 € je polno denarja.
  no, jaz sem zakreditirana do abrahama…
  iztok ni mi jasno, zakaj plačuješ najemnino za enosobno stanovanje v celju 200 €… če bi si kupil enosobno stanovanje v celju, bi bila anuiteta obroka zagotovo samo 50€ večja in tega denarja ne bi ven metal…plačevanje najemnin je metanje denarja skozi okno, sploh če imaš profitno stanovanje in plačo 1000€, ko si vsaj za 1 sobno stanovanje v celju zagotovo kreditno sposoben…drugo je, če nisi za nedoločen čas zaposlen ali pa če nimaš porokov…
  poleg najemnine se ne da itak nič našparat…

 28. ojaoja pravi:

  Ja, tudi jaz se sprašujem, zakaj ljudje sploh plačujejo najemnino – sploh zdaj, ko je situacija pri nas (še) taka, da se da v enem (delovnem) življenju odplačati stanovanjski kredit (upam, da bo pri tem ostalo – prijatelj iz Züricha namreč pravi, da se jima z ženo najemnina bolj splača). Dobro, kot študent že plačuješ tisto sobico – ampak potem, ko se zaposliš ?

 29. Buba pravi:

  jaz imam v mislih 2 delovna človeka,…sicer je to tako težko, ker ko se ločijo/razidejo pa spet cela štala…
  ampak 1 sobno stanovanje za katerega najemnina znaša 200€ je pa res potrata…kupiš, odplačuješ, ko odplačaš je tvoje in ti na stara leta ni treba najemnine plačevat…če je s 1000 evri težko 1 sobo najemnino plačat in skozi prit si pa lahko samo predstavljamo, kako je to težko z današnjimi pokojninami ali pokojninami v prihodnje…
  jaz se raje avtu odpovem in potujem z javnim prometom pa v stanovanjski problem ta denar vložim…če morn izbirat…

 30. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Buba, tile stanovanjski krediti niso tako preprosti. Še posebej, če nimaš redne zaposlitve in si večni honorarc. Pa tudi to se da zmenit, če prineseš plačilno listo. A problem je druge. Ko sem nazadnje hotel vzeti kredit za stanovanje, saj mi je jasno, da se to veliko bolj splača od najemnine, sem naletel na hud problem. V štartu je namreč treba imeti gotovino. Vsaj 30 procentov od vrednosti stanovanja. Banke namreč ne dajo celega stanovanaj na kredit. No ja, pred dvema letoma ga še niso dale, zdaj ne vem, če je kaj drugače. In če recimo kupiš stanovanje za 20 milijonov sit, rabiš 6 milijonov gotovine, ki pa je seveda nimam od kje vzeti. Okej, tudi to potrebno gotovino ti dajo na kredit, toda dveh kreditov seveda nisi zmožen odplačevati. Tako nekako je to.
  Glede najemnine, cena je nizka za današnje razmere. Le pojdi v Ljubljano, kjer boš za tako stanovanje odštela veliko več. Pa enosobno ni metanje ven. Okej, lahko bi bila garsonjera, toda te so ponavadi res, res majhne, cena pa ni kaj dosti nižja.

 31. nevenka nevenka pravi:

  Za 1000 EUR bi tudi jaz dobila solzne učke, ne bi pa pojdela niti enega črva ;-)
  1000 EUR je za povprečne ljudi veliko denarja, za bogate pač ne….

 32. Buba pravi:

  iztok, 20 procentov vrednosti stanovanja moraš dat polog v gotovini, s tem, da je preostanek zavarovan z nepremičnino, lahko pa še oče/mama/kdorkoli zastavi svojo nepremičnino (my case) pa ni potrebno imeti niti evra gotovine. to vem zagotovo.
  tudi honorarcem dajo stanovanjske kredite, če je le stvarno zavarovanje dovolj dobro.

  nisem mislila, da je najemnina za 1 sobno stanovanje metanje denarja stran, ampak v celju in okolici je vsakršna najemnina metanje denarja stran. nepremičnine so še malo cenejše kot v mariboru, če greš malo ven iz centra (5-7 km) se tudi pozna, zagotovo bi primerno bivališče našel in če bi dal 50€ zraven, bi za 250€ anuitete na mesec nekaj imel. pri 200 evrih, plačanih za najemnino, pa ima od tega nekaj samo lastnik stanovanja. ko ti postane 1sobno premalo, prodaš kupiš nekaj večjega in tudi če kredit še ni do konca odplačan maš vseeno več, kot če si najemnik… jaz si ne predstavljam, da bi s 50% manj dnarja, ki ga bom dobla v penziji, še lahko najemnino na stara leta plačevala…ne vem…kriza je, ampak nekak se pa še vseeno da.

 33. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Buba, kaj pa starši ne morejo priskočiti na pomoč in če nimaš niti 3 milijone za polog? V današnjih časih najti kake frende, ki bi šli za poroke, pa je tudi znanstvena fantastika.
  Vem, Buba, vem, sem hotel pred dvema letoma raje kupiti, pa me je zmanjkalo pri gotovinskem pologu. Se pravi pri tistih 20 odstotkih, ki jih moraš plačati na roko. Dodaten problem pa je bil seveda tudi v dejstvu, da so bila zelo poceni le totalno bedna stanovanja, da ne rečem luknje, kjer bi bilo potrebno za obnovo dodati še enkrat toliko. In če se ti mudi, če nimaš strehe nad glavo, ne moraš predolgo tuhtati, ampak moraš najti čimprej stanovanje. In žal z najemnimo. Tako je zaenkrat. Če sta pa dva, pa je seveda lažje, saj se stroški razdelijo, pa še več keša je. No ja, dokler ni otrok :)

 34. Buba pravi:

  ja, ko so pa otroci, pa postane življenje še dražje… saj te razumem, v danem trenutku itak vedno ravnamo tolk racionalno kot gre… sem pač mislila da si eden tistih, ki zaradi večje mobilnosti raje najema kot kupi…

 35. karin pravi:

  In še to bi dodala k vsej tej debati- mesečni znesek kredita lahko znaša največ eno tretjino neto plače. Moja neto plača pa niti 500 € ni. Torej bi lahko dobila le okrog 150€ kreedita na mesec, to je 1800 € na leto. Pa sedaj računajte, tudi če ga vzamem za 30 let in se do konca zapufam, še vedno ni dovolj za stanovanje … Začaran krog.

 36. Tadej Tadej pravi:

  1k za položnice :o ti si vsekan, zmanjšaj si stroške no, al pa res ne znaš z denarjem … sicer pa če imaš dohodka nekje 3500+ na mesec, ti to opravičim …

 37. notnow pravi:

  Ja, res imaš nekaj hude fiksne stroške. Jaz ne bi hotla tolko plačevat (raje bi si kakšno bolj skromno stanovanje našla oz. pomislila na druge opcije). Ko sem sama v Lj. (center, Šiška) stanovala sem 1/4 svojih dohodkov (pa tej niso bili ne vem kaj -> delo prek študenta) dala za bivališče in hrano, pa mi ni nič manjkalo. In če bi šla še enkrat (kar sicer ne nameravam), bi se za podobno odločila. Ker to da praktično skoraj ves svoj dohodek porabiš za stroške, je bolj sranje. Vsaj meni osebno se tako zdi.

 38. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Karin, res je, to je en zajeban začaran krog in ni tako preprosto kot se enim zdi. Pač, da lahko vzameš kredit pa je.

  Tadej, kako naj zmanjšam, saj sem povedal za kaj zapravim in kolko me pride vse skupaj. Osnovnih stroškov ne morem zmanjšati. In moj dohodek žal ni 3500 evrov na mesec.

  Notnow, taki so, nimam kej. Mnogi imajo še višje. Res je, to je hudo sranje, a trenutno nimam kej. Selitev pa še hujša stvar in tudi to ni prav nič preprosto.

 39. Si. R. pravi:

  @tone – se strinjam, absolutno.

  Iztok – mal razmislit, preden pavšalne vlečeš.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !