Recenzije: Jumper, Fool’s Gold

16.04.2008 ob 21:48

JUMPER (zda 2008, znanstveno fantastična akcija, režija: Doug Liman, igrajo: Hayden Christensen, Rachel Bilson, Samuel L. Jackson, Jamie Bell, Diane Lane, Michael Rooker, Tom Hulce)

Joj, kaj bi dal, da bi bil samo za en sam dan “jumper”, seveda v boljšem filmu.

Hayden Christensen, prvak nove Vojne zvezd, je jumper. Ali če hočete, Mož X, mladenič, ki lahko skače iz prostora v prostor. Iz mesta v mesto, iz države v državo, iz kontinenta na kontinent. Ob treh je v Ljubljani, minuto kasneje je v Zagrebu, tri minute kasneje je v Egiptu, sekudno kasneje v Celju, osem sekund kasneje v Pragi, deset minut kasneje pa v Lescah pri Bledu. Poba potuje s svetlobno hitrostjo. Kot blisk. Skozi časovne dimenzije in posebne svetove. Kot Keanu Reeves v Matrici, le da gre zares in da teleportiranje fura v realnem svetu. Ker je len, se premika tudi doma. Iz kavča do stranišča. Iz lifta do pritličja. Iz dnevne sobe do kuhinje. Poba je zajebani jumper. Posebna vrsta, ki je nadnaravne sposobnosti podedoval od svoje matere Diane Lane. In ker vse posebne vrste slej kot prej začnejo motiti določene ljudi, tudi njega prične loviti posebna enota eksekjutorjev, ki se ukvarja le z odstranjevanjem jumperjev. Le z idejo, da jim morajo čimprej ubiti, saj so nevarni in škodljivi za družbo. Uganili ste, vodja ekipe, ki lovi jumperje, je Samuel L. Jackson, kateri pogrunta zelo učinkovit način, kako se jumperja zaustavi. Kako se mu s pomočjo elektrike onemogoči skakanje. In ker je Sam the Man tokrat zelo zloben, ugrabi tudi jumperjevo dekle Rachel Bilson in ga na ta način ujame v kot. Zelo zanimiva, dinamična in zabavna znanstveno fantastična akcija, ki pa žal ostaja na ravni srednješolskih prostih spisov. Povedano drugače, le film, ki izgleda tako, kot da bi ga sestavili iz prizorov, ki so pri Možeh X ostali na montažnem pultu.

Ocena 3

FOOL’S GOLD (zda 2008, pustolovska komedija, režija: Andy Tennant, igrajo: Matthew McConaughey, Kate Hudson, Donald Sutherland, Ray Winstone, Alexis Dziena, Ewen Bremmer, Kevin Hart, Malcolm Jamal Warner)

Film, ki ga ne bi kupili niti tisti, katerim še vedno ni jasno, zakaj Steven Spielberg vsako leto ne posname vsaj treh novih Indiana Jonesov.

Matthew McConaughey je kul dečko. Prav zato mi je žal, da je v glavo dobil idejo, da je za film dovolj, če sleče majico in vedno znova upraviči naziv seksualnega simbola. To ga bo pokopalo, to ga bo spremenilo v praznega igralca, ki v svojih filmih le pozira. In Fool’s Gold je točno tak film. Film, ki le pozira za film. In film, ki izgleda kot razglednica, ki jo je Johnny Depp poslal svoji ženi med snemanjem Piratov s Karibov. Zgodba o iskanju starodavnega zaklada je namreč tako prozorna in tako zelo predvidljivo otročja, da ji ne bi verjeli niti otroci, kaj šele odrasli, katerim je tale film verjetno namenjen. Nič kaj dobro se ne obnese niti Kate Hudson, ki mora seveda pozirati v kopalkah in vedno znova poudarjati, da je Matthew McConaughey odličen v postelji. S tem pravzaprav ujame celoten film, ki izgleda kot hiter seks na stranišču, kjer se par pozabi takoj po orgazmu. In film res izgleda kot da bi ga posneli na stranišču in vanj zmetali prav vse klišeje iz podobnih pustolovščin. In prav tak film izvrstno sodi tudi Donald Sutherland, nekoč izjemen igralec, ki zadnja leta žal le lenari in pobira honorarje za svoje prozorne vloge. Mater no, tako otročjega filma pa še ne. Resda so ga posneli za sprostitev, toda dosegli so nasproten učinek. Dosegli so, da nam gre na živce in da nas s vojo lahkotnostjo v bistvu začne obremenjevati. Jasno, filma s Tomom Hanksom se spomni le totalna avša, kar je še en dokaz kaj si Fool’s Gold pravzaprav misili o svoji potencialni publiki.

Ocena 2

null

 

2 komentarjev na “Recenzije: Jumper, Fool’s Gold”

  1. Jure Jure pravi:

    Ta Jumper je pa kr nekaj. moja ocena: 1 in pol.

  2. Recenzija: I Am Number Four « IZTOK GARTNER pravi:

    [...] močan, je pač dodatek in trend filmov o superjunakih, kar pomeni, da smo dobili še finte bedarij Jumper in The Seeker, no ja, pa tudi malo Twilighta, X-Menov in Percyja Jacksona je za ščepec, če [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !