Kdaj ste nazadnje videli pridnega otroka ali kako so starši zavozili celo generacijo

14.04.2008 ob 12:15

Zadnje čase srečujem same poredne otroke. Take, ki nagajajo staršem, učiteljem in prijateljem. Take, ki ne ubogajo nikogar. In take, ki se derejo, pretepajo, zmerjajo in počnejo reči, na katere bi bil ponosen samo Denis Pokora. Ko sem pred leti kot pomočnik vzgojitelja delal v vrtcu, je bila situacija vsaj malo drugačna. Poredna sta bila dva, največ trije, vsi ostali pa so bili pridni in pač malce razposajeni. In pozor, nič kaj drugačni niso tudi najstniki. Tudi ti zadnje čase samo nagajajo, zmerjajo, se pretepajo in počnejo reči, ki sem jih še nekaj let nazaj videl samo v ameriških filmih. Starši so očitno nemočni in veseli, da je samo to. Da njihovi otroci ne streljajo in se ne drogirajo. Samo pretep in zmerjanje sta za današnji čas še najmanjši problem. Prav tako slab uspeh v šoli. To ni nič takšnega, to je tako ali tako pri vseh.

Joj prej joj, kam smo prišli. V čuden svet. V svet, kjer so starši otroci, otroci pa nimajo staršev. Če bo šlo tako naprej, nas čaka katastrofa. Popolnoma zavožene generacije otrok, iz katerih ne bo nič. Iz katerih bodo zrasle barabe, pijanci, lopovi, drogeraši in kurbe. Je res kriva družba? Ali starši res ne morejo narediti ničesar? So njihovi otroci že ob rojstvu obsojeni na propad? Eh, dajte no. To so samo izgovori. Izgovori za lene starše, ki nimajo časa za svoje otroke. Za starše, ki niso pozorni na začetne in zelo drobne težave. Recimo na prvo jezikanje in na prvo slabo oceno. Ker na to ne polagajo prave pozornosti, se otrok spremeni v pošast. V divjo kreaturo, ki se je seveda ne da več ustaviti pred padcem v brezno. In starši, ki jim ni jasno, da njihova štirinajstletna hčerka nima kaj iskati zunaj po enajsti uri zvečer, so zame slabi starši. Starši, ki bodo svoji hčerki pomagali, da postane bitje, ki ga bo zanimal samo puder. In bitje, ki bo živelo samo za fante ter za čimveč seksualnih izkušenj. Prav tako slabi  so zame starši, ki svojega petnajstletnjega sina puščajo samega na morje. Samega in takega, da lahko počne kar se mu zahoče. Kljub temu, da domov nosi dvojke in da jih vsak petek pošlje v tri krasne.

Nikoli nisem zagovarjal nasilja, toda kakšna klofuta ni nikoli odveč. Še posebej, če otrok pozabi, kdo sta oče in mati, kdo pa otrok. Otroke je treba vzgajati. Če jih vzgajamo napačno, zaserjemo situacijo, napak pa ni mogoče popraviti. In otroci so mojstri manipulacije. Mojstri za obračanje naivnih staršev, ki nimajo pojma kaj se pravzaprav dogaja v njihovi družini. In nikoli ne bom razumel matere, ki je svojo mladoletno hčerko nekega dne našla mrtvo z iglo v roki in se čudila, kako je to mogoče. Halo, se slišimo? Mar ni vedela, da se ji mala drogira že nekaj let? Se ji ni zdelo čudno, da je ni nikoli domov takoj po šoli? Ni opazila, da se hčerka čudno obnaša? Je morda pomislila, da se tako čudno pač obnaša cela generacija otrok? Začudenja te matere ne kupim in jo obsojam.

Vem, da je lahko pametovati, če nimaš svojih otrok. Toda svojega mnenja ne bom spremenil. Krivi so starši. Samo starši in nihče drug. Če torej hočemo, da cela generacija otrok ne gre k vragu, začnimo vzgajati starše. Le ti so namreč potrebni poštene klofute.

Jebat ga, tudi mi smo bili navihani, toda vseeno nismo učitelja poslali v tri krasne, tikali stareješih od sebe, pili alkohol pri štirinajstih, kadili trave pri trinajstih, seksali pri dvanajstih in zmerjali starše pri petnajstih. To počnejo samo otroci, ki imajo slabe starše.

 

133 komentarjev na “Kdaj ste nazadnje videli pridnega otroka ali kako so starši zavozili celo generacijo”

 1. Si. R. pravi:

  Sej Kekec je tut biu pobalin brez primere.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sir, res je, a le na filmu in v romanih. Če bi živel v resnici, bi ga že zdavnaj vtaknili v popravni dom in mu zjebali uporniški duh.
  Je pa res, da je bil vseeno dober po srcu, saj je pomagal Mojci.
  Tile moderni pobalini po moje ne bi pomagali nobenemu.
  Niti starki čez cesto, kaj šele slepim deklicam.

 3. katarina pravi:

  :) preberi si zakon o preprečevanju nasilja. če boš svojega froca udaril, te lahko zatoži socialni in boš videl hudiča.

  moji hčeri sta pridni, vsaj jaz to trdim ne glede na to, kaj bi tu in tam ušpičita. ne bi pa rada imela doma duhove – ker priden otrok bi naj bil naviden, miren, tih.

  sicer je pa že aristotel ugotavljal isto kot ti in očitno se v vseh 1000-letjih ni dosti spremenilo.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Katarina, kar naj me toži, če upa. Me zanima, če mu bo potem socialna dajala žepnino, prala cote in mu nudila streho nad glavo.
  Pravzaprav se je spremenilo, a žal na slabše.
  Ne drži, priden otrok je živahen, razposajen in glasen, a priden, ko pride do šole, uboganja in reči, kjer se pokaže pridnost.
  Pridnosti ne gre enačiti s potlačenostjo in introvertiranostjo.

 5. katarina pravi:

  preberi si OTROŠTVO NA SLOVENSKEM V 19. STOLETJU – tam imaš do potankosti razložen pojem “pridnost” po slovensko.

  v šoli se mulci naučijo svojih pravic, dolžnosti preslišijo ali pa preskočijo. imam doma dve najstnici in sem skoraj vsak dan kot na fronti.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Katarina, pusti 19. stoletje, pridnost je zame to, kar sem zapisal in je tako tudi mišljena v kontekstu tega zapisa. Zato sem ti jo tudi še dodatno pojasnil.
  Upam, da tvoji dve na dolžnosti ne pozabita tudi doma in da jima jih ti vedno znova pojasniš ter zahtevaš, da se jih držita.
  Da vesta, kdo je otrok, kdo pa mama.
  Da ne popuščaš in da ne delaš enakih napak kot mnogi drugi starši, ki sem jim pač ne da prerekati z otroci.

 7. Anja pravi:

  Jaz mislim, da so glavni problem slabi geni. Saj vidiš, kdo se najbolj razmnožuje. Po mojem mnenju nekateri preprosto ne bi smeli met otrok. Oziroma najprej vse v obvezno šolo za starše, pol pa froce rojevat.

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Anja, nekako takole sem pisal tudi v blogu z naslovom Some Children are born bad, toda zdi se mi, da to ne more čisto držati. Saj veš, okolje pa lastna kativnost pa ta sranje. Je pa res, da če starše boli kurac, je jasno, da bo otroke tudi. No, pa smo spet pri starših in pri tvoji teoriji. Čeprav se grozno sliši, je do neke mere celo resnična.

 9. katarina pravi:

  ANJA: ti potem nimaš otrok a ne. ker imaš dobre gene. – tvoje mnenje, seveda.

  iztok: ok, po tvoje je pridnost potem to, kar si napisal.

  moji hčeri se veda pozabljata na svoje dolžnosti in seveda se moram kregat, da neseta ven smeti in pomijeta posodo in pospravita cunje. ampak jaz se kregam do onemoglosti, ne delam namesto njiju. čeprav bi bilo lažje in manj utrujajoče kot vztrajat pri svojem. to boš pa videl, ko boš imel lastne otroke.

  (če bi jaz vedela, da iz malih otročkov zrasejo taki terorizerji, bi prekleto premislila, perden bi se odločila za ali proti. ampak to lahko govorim jaz, ki jih že imam. vi, ki jih nimate, o tem ne razmišljate.)

 10. Anja pravi:

  @Katrina: zaenkrat jih še nimam, ker si trenutno z njimi nimam kaj počet. Nekaterih pa to očitno ne moti in čeprav otroku nimajo kaj ponudit, rojevajo kot po tekočem traku. In ja, če je starš zabit, otrok težko postane drugačen. Zgledi vlečejo.

  Najbolj na živce mi grejo pa tisti, ki ostroku dovolijo, da le ta postane center sveta in misli, da se vse vrti okol njega. In potem seveda postanejo mali teroristi. Ampak, ko starši opazijo naravo svojega malega terorista je za popravek vzgoje velikokrat že prepozno. Otroka je treba vzgajat od prvega dne in mu dat jasno vedet, kje je njegovo mesto. Ne pa da v trgovini vidim mamo s 3 letnim pamžem, ki se meče po tleh, zraven pa se še dere, da mame nima rad in da je najgrša na svetu. Žalostno. Nobenga spoštovanja do staršev, kaj šele do koga drugega.

 11. Anja pravi:

  @Katarina: če bi bili tvoji hčerki vzgojeni, bi ubogali na prvo besedo tako kot se spodobi, ne pa da po nepotrebnem tratiš energijo in se prerekaš z njima. Iz tvojega zapisa je razvidno, da nimaš nikakršne avtoritete, smeti pa nazadnje odneseta zato, ker jima težiš in jima greš na jetra.

 12. katarina pravi:

  ja ja, anja, taki nasveti prihajajo vedno od tistih, ki otrok nimate. ko pa jih enkrat imate, pa ponavadi vsi utehnemo. najlažje je bi pameten z distance.

  se tolažim, da boš ti iskala nasvete o vzgoji, ko bom jaz že babica. :) )))

  enako velja za iztoka. :) )))

  mimogrede: če bi bili moji hčeri nevzgojeni, nebi smeti odnesli niti po pomoti, pa tudi moje teženje ju ne bi motilo.

 13. grim reaper pravi:

  @anja, težko je soditi dokler nisi sama enkrat bila v tej situaciji, bolj pametno bi bilo biti tiho,
  brez zamere.
  Kot popolnemu laiku kar se tiče prvoosebnih izkušenj glede otrok pa se mi vendarle zastavlja vprašanje avtoritativne vloge v primeru enostarševske ali dvostarševske družine, kar je namreč po mojem skromnem mnenju veliko teže doseči oz. kontinuirano vzdrževati v prvem primeru, zato pa tudi toliko bolj pohvalno.
  Lp

 14. Nova pravi:

  Pa vsi otroci res niso same zgage Tudi jaz imam najstnici. V šoli zelo pridni, doma ubogata in tudi pri hašnih opravilih pomagata, soba res ni vedno najlepše pospravljena; pa spomnimo se nas, kako smo mi radi pospravljali?! Doma imata svoje zadolžitve in ni debate. Ena se ukvarja s športom, druga ne. Doma veliko komuniciramo in se pogovarjamo o vsem. Sta prijazni, tudi prostovoljki. Starši, sami ste krivi. Vzgoja se začne pri enem letu in ne kasneje. Pa še to: lepo je imeti otroke. Jaz bi umrla, če jih ne bi imela. Pa lep dan.

 15. Anja pravi:

  @Katarina in grim reaper: zakaj bi nekdo moral imet otroka, da lahko razpravlja o vzgoji? Sama sem prebrala ogomno knjig s tega področja in zato lahko tudi komentiram.

  Če pa že želita osebno izkušnjo: med študijem sem bila 2 leti varuška fantku, ki je bil star 3 leta, ko sem postala njegova varuška. Že njegova mama me je na začetku opozorila na njegovo trmarjenje, odgovarjanje, neubogljivost in tako dalje. Prav tako naj bi se grdo obnašal tudi v vrtcu. Sama v 2 letih z njim nisem imela nikakršnega problema. Na začetku sem mu razložila pravila, ki bodo veljala v času varovanja in mali jih je očitno z veseljem upošteval. Se je pa včasih zgodilo, da sem tam ostala še nekaj časa po tem, ko je domov že prišla njegova mama in lahko rečem, da se je njegovo vedenje v trenutno spremenilo. Postal je jezlav, cmerav, trmast,….. mati na to ni odreagirala. In ko sem ji povedala, da kadar sva sama ni nikoli takšen, mi ni verjela. On je torej vedel kdaj lahko in kdaj ne sme. In sprida je izkoriščal to, kar mu je mati dopuščala.

 16. katarina pravi:

  grim reaper: sem prebrala tvoj komentar na mojem blogu. tolk, da veš. :)

  anja: 3 letnikov bi jaz imela 10. kajn problem. ko pa ti triletniki pridejo do 10, 11 letnikov in ko začnejo prav res izsiljevat ali posnemat svoje sovrstnike in ko ugotoviš, da starš ni centar njihovog svemira, potem pa vse knjige sveta ne pomagajo.

  pred časom je na naši OŠ predaval zakonski par o vzgoji. sama imata 3 ali 4 otroke in sta prišla nam “solit” pamet, kako je treba. žalostno je to, da mi soli pamet starš, čigar hči je na odvajanju in da me taisti starš prepričuje, kako je samo izjemno dobor vzgojil svoje otroke, a zadnji od njih je vključen v poseben program za “težavne” otroke.

  zato je dobro ne podajat bodisi teoretičnih trditev – ti ali solit pameti drugim – dotični zakonski par, ker je vsak starš malo drugačen in vssak otrok individuum in instant priročniki o vzgoji prej škodijo kot koristijo.

  in ja, iztok, sem pa klofuto in za fizično kazen, ko otrok zavestno in načrtno prestopi mejo (pri meni je bilo to nazadnje takrat, ko sta mi vzeli bančno kartico in si kupili obleke za 380 eur). če bi vedela da mi bo gobcala nazaj še 14 dni potem, ko sem ji želela na kulturen način povedat in pokazat, kaj sta naredili, bi jo takoj tisti dan najprej zmlatila, potem pa se pogovarjala z njo.

 17. mina pravi:

  Mi je en prijatelj, oče najstnika, ki same šuse nosi domov in žuranje je vse, kar ga zanima, rekel, da mu je mulc, ko mu ni hotel dati denarja za žur, ker mu je zabičal, da mora ostati doma in se enkrat za spremebo malo učit, zabrusil, da če mu ne da denarja, da ga bo prijavil na socialno, da ga tepe in bo on (oče) potem itak pristal v zaporu in da njemu (mulcu) potem ne bo mogel več težiti. Ampak na podobne zgodbe sem že večkrat naletela. Sedaj pa ne vem, ali se tole res širi kot epidemija, starši same obveznosti in nič pravic, otroci pa same pravice in nič obveznosti? Ali pa ljudje tole potencirajo?

 18. grim reaper pravi:

  mislim da si spoštovanja vredna in da si zaslužiš čimveč srečnih trenutkov, z moje strani respect pa ne da bi si delal iluzije da vem kako težko je biti starš dvem teenagerkam, sori za ot samo vseeno.

 19. grim reaper pravi:

  … je blo namenjeno K…

 20. Nick pravi:

  Verjamem Anji in Novi. Kajti očitno znata pokazati, da sta tudi zreli in odgovorni osebi in avtoriteti, ki jih ne morejo kar tako prinašati naokoli, da nista otrokom samo “prijateljici”, temveč predvsem starš, vzgojitelj ali varuh. Vzgojitelj pride od vzgoje, kenede.

 21. katarina pravi:

  grim reaper … sem skapirala. :) hvala.

  mina: moji hčeri sta domov prinesli same pravice. in isto, kot si napisala ti. “če mi ne boš dala to in to, bom rekla, da delaš to in to in te bodo kaznovali”. slednje je bilo sicer v smehu ampak … se mi zdi, da gre država odločno predaleč s poseganjem v odnose otrok-starš. eno je, če se otroka zlorablja, pretepa, muči, se nad njim izživlja, da pa starš ne sme otroka udarit, ko ta zanalašč provocira in išče mejo, to pa je druga pesem.

  sama si niti predstavljati ne morem, kako bi vzgajala dva fanta. se mi zdi, da imam srečo, da imam hčeri in sem jima bližje.
  je pa moja znanka pred časom rekla, da ji je sine – 14 let rekel, da jo bo zbombal, če samo še enkrat pospravi njegovo sobo. pa ima smrkavec 160 cm (jaz 180) in ko sem ga videla sem se začela režat. me je čudno gledal, potem pa sem mu rekla, da mu pridem naslednjič jaz pospravit sobo ali pa vse skupaj čez okno vržem, pa da vidim če bo mene tudi zbrcal. imam pač srečo, da sem velika in da me je dost skupaj, ampak tiste mame od metar i žilet z vsega skupaj 40 -50 kg pa se mi prav smilijo. kako njim uspe postavit avtoriteto …

 22. darja pravi:

  Vse lepo in prav. Teorija supe, v praksi pa ne gre vedno vse gladko. Je pa res, prav tako, kot imamo mi slabe trenutke, jih imajo tudi otroci. Pustimo jih takrat, da se zdihajo, čez pol ure pa problem sploh ne bo takšen, kot je v prvo videti.
  Jz sem mati samohranilka 11 letne hčer in se srečujem na poti njenega odraščanja z vsemi mogočimi preprekami. Je pa res, da pogovor zlo velik pomaga, samo če je ob pravem času, takrat ko ima “slabe trenutke” je to čista izguba časa, čisto drugače se spelje čez urco, dve kasneje. Jz stavim na pogovor, ne na tepež, čeprav te ma, da jo prsloniš, češ, kaj se pa maš za pritoževat, sej maš vse postlano, nič ti ne manjka….ampak udarla pa že kr neki časa nisem.

 23. Anja pravi:

  @ Katarina: hčerki sta si vzeli (jaz temu rečem ukradli) kreditno kartico in si kupili obleke za 380 evrov. OMG! Zakaj meni kaj takega nikoli ni padlo na pamet? Pri nas doma še vedno velja, da se ne dotika tujih stvari, še manj jemlje stvari iz tujih denarnic oziroma torbic. Bi rekla, da maš resno težavo.

 24. katarina pravi:

  ja, njima pa je. :) in kaj naj? se ubijem, ju premlatim do krvi, se zjokam, se obesim? o tem sem pisala na svojem blogu. nimam kaj, desi se i majstoru. sem bila šokirana, pretresena, sem rabila kakšen teden, da sem dojela in prišla k sebi in zafunkcionirala kot starš, ampak smo se pobrale in gremo dalje.

 25. Anja pravi:

  @Katarina: tvojega bloga ne berem in nimam pojma o čem pišeš. Ni mi pa jasno zakaj starši odreagirate šele takrat, ko je “sranje” že storjeno?? Zakaj jima ni bilo že pred dogodkom jasno, da jima kaj takega niti na kraj uma ne sme pridet, kaj šele, da bi v resnici položili roko na tvojo denarnico? Sama že dolgo nisem več najstnica in ko mi je foter zadnjič rekel, naj vzamem 20 evrov in njegove denarnice in grem nekaj iskat v trgovino sem mu rekla, naj mi kar on ven vzame in da v roke, ker jaz po tujih stvareh ne brskam. In od nekdaj je bilo tako.

 26. katarina pravi:

  anja: in od kje tebi predvidevanje, da jima 14 oz. 12 let nisem pridigala, da se po tujih stvareh ne brska, da se ne jemlje tujega denarja, da se v mojo denarnico ne gleda, ….. ? vidiš, spet predvidevaš in delaš zaključke kar tako.

  podobno sranje je bilo narejeno pred 4 leti in sem bila prepričana, da sem takrat počistila s takim obnašanjem, pa … eto, spet se je ponovilo. in kaj? sem kriva jaz? ju narobe vzgajam? sem jima slab vzgled? ali je to zato, ker HOČETA bit lepo oblečeni, ker HOČETA bit podobni svojim sovrstnikom, ker HOČETA bit podobni najstnikom iz reklam? kdo dela škodo naši vzgoji – mi sami ali družba kot taka?

  saj tudi starši otroke učimo poštenja, pa otorci zeli hitro “skalkulirajo”, da se splača bit nepošten, ker si boš lahko plačal drage odvetnike in boš na prostosti, kot pa bit pošten in boš kot starši do smrti podnajemnik. :)

  eh … teoretiki …

 27. imeninavoljo imeninavoljo pravi:

  Starši prelagajo odgovornost na šolo (seveda potem ne pozabijo poklicati inšpekcije, če se njihovih otrok kdo dotakne), šola prelaga odgovornost na starše, družba prelaga odgovornost na vse po vrsti.
  Otroci pa razvajeni, nesramni, neodgovorni…
  Ampak vseeno bi rekla nekaj staršem v prid. V preteklosti so si ljudje izborili pravico do 8 urnega delovnika. Povejte, koliko vas danes dela le 8 ur? Ker smo starši z otroci premalo, se jim potem poskušamo odkupiti z razvajanjem. Poleg tega se družine ne utegnejo več pogovarjati, vse gre nekako mimogrede, ko otroka peljemo na eno od treh dejavnosti, na katere smo ga vpiasali. Leta pa tečejo in otroka pri 12. letih je težko naučiti tisto, kar bi ga morali pri petih.
  To je seveda le eden od razlogov.

 28. Anja pravi:

  @Katarina, ne vem zakaj za vse kriviš druge? Tudi sama sem gledala razno razne nadaljevanke, tudi takrat so obstajale takšne in drugače reklame, brala sem tuje modne časopise, tudi sama sem hotla imet to in ono stvar. Pa sem včasih kaj dobila, večino časa pa tudi ne. Pa kljub vsemu nikol nisem vzela niti enega tolarja, kaj šele kaj drugega. In nikol nisem kalkulirala, da bom nepoštena in da se mi bo to izplačalo. Ponavadi se ti vse slabo, ki ga v življenju narediš, povrne s še slabšim. Tudi tvoji dve še bosta prišli na svoj račun. Če ne zdaj, pa kdaj kasneje.

  Pri tvojem pisanju pa me je zmotilo predvsem to, da si napisala, kako si jima PRIDIGALA. Otroci rabijo ljubezen, meje, vzore, vzgojo,razumevanje, ne pa pridig.

 29. Anja pravi:

  @Imeninavoljo: se strinjam s tabo. Se še prav živo spomnim, kako me je mama prišla iskat v vrtec najkasneje ob treh popoldne, večino dni pa že mnogo prej. Kako smo potem skupaj preživeli popoldne, hodili na izlete, se posvečali drug drugemu. Danes pa pridejo starši domov šele okol 5 ali kasneje ( da ne govorim o tem, da večina otrok čas po vrtcu in po šoli preživlja pri starih starših, ker njegovi lastni gradijo kariero). Otroka pobašejo in ga peljejo na tečaj angleščine, pa potem na balet in nato še ne vem kam. In med vrstniki je največji frajer tisti, ki je vključen v čim več dejavnosti. S tem se pokaže kolk starši dajo na njega, da mu vse to omogočijo.Žalostno. Zame je naječji frajer tisti, za katerega si lastni starši vzamejo dovolj časa.

 30. beebzzzz beebzzzz pravi:

  ne vem meni se ne zdi, da je ves problem v starših. veliko k tej “nagaivosti” prispeva vsa družba in smer v katero se odvija svet. Mladi smo se spravili v majhne tolpe oz. krog “prijateljev”. Seveda si vsak želi iz tega kroga izstopati in zato počne stvari, ki niso primerne. Fantje tako kmalu začnejo kaditi, piti in početi podobne bedarije. Vsi želijo biti glavni frajerji. Dekleta postanejo frajerke drugače. Najprej je največja frajerka tista, ki ima fanta, potem tista, ki dobi prvi poljub, tzatem tista, ki prva spi s fantom…Nazadnje tista, ki spi z vsakim. Fantje kmalu zaidejo v probleme s policijo in starši. Dekleta postanejo zapuščene in osamljene, saj jih kmalu vsi označijo za kurbice.

  Tukaj pa nastopijo starši, ki morajo svoje otroke spet postaviti na noge. Sicer si vis želijo, da bi jih lahko obvladali že prej, vendar nekateri ne morejo. In niso takšni porblematični le otroci, ki prihajajo iz razbitih družin ali iz družn, v katerih starši ves čas delajo. Ne, takšnih je zadnje čase veliko otrok. In potem smo tukaj tisti, ki smo pridni. Ki delamo domače naloge, ki se učimo, ki ne dovolimo, da grdo delajo z drugimi. Takšne nas kmalu (če seveda nismo dovolj vključeni v družbo) označijo za piflarje. Kriva je družba! Ne rečem, da starši ne morejo svojim otrokom pomagati, vendar niso vsega krivi oni. In mali otroci so se tudi zelo spremenili prav zaradi družbe. Kakšne risanke gledajo?!?! Je kje še sploh kakšna lepa risanka? Ne seveda ne. So le risanke z groznimi pošastmi, ki bruhajo in kričijo. Iz teh risank otroci poberejo vse, kar ne bi smeli.

  Vem, da sem se razpisla, vendar ta problem poznam. Sama sem 14 letna najstnica in imam še dve mlajši sestri in 5 letnega brata. Po večini se vsi obnašajo lepo, vendar mali že tepe. V vrtcu se pretepajo! Petletni otroci. In to prav zaradi tistih risank. Pri tamali sestri skoraj nihče ne dela naloge, ker so se pač tako oločili. Saj tako so videli po teveliziji. če ni bilo treba naloge narediti Barbiki in Batmanu, zakaj bi jo morali oni? Pri drugi sestri so trije fantje že poskusili kaditi. Pa so stari 10 let! Da o naših razmerah sploh ne govroim. Ni spoštovanja do učiteljev, kajti takoj ko je kaj narobe pišejo in govorijo čez njih. Kaditi jih je od 10 fantov poskusilo najmanj 6, pijejo občasno vsi. Punce smo še kar pridne, vendar je ena že poskusila cigareto. Pri slabih 14 letih so nekateri že bili na polovici poti k spolnim odnosom. Če to ni narobe svet, potem ne vem kaj je.

 31. Nick pravi:

  Ja, Katarini bo težko kaj dopovedati. Predvsem to, da več kot vsaka pridiga zaleže lasten zgled. Ljudje smo se vseeno razvili iz opic in ne iz bogov, zato nam razne pridige občasno sicer lepo sedejo na srce, pomagajo pa ne. Ste že kdaj videli lastnika DOBRO VZGOJENEGA PSA, da bi mu dopovedoval, NE, PIKI, TO JE PA UMAZANO, TEGA PA NE SMEŠ DELATI. TRETJA PASJA ZAPOVED PRAVI Ne serji kjerkoli! Ne, dobri poznavalci pasjega karakterja lahko svoje misli samo nakažejo in že jih bo žival ubogala. Seveda pa mora biti obnašanje konsistentno.

  In seveda mi bodo nekateri zamerili, ker otroke primerjam z opicami in psi, ampak na tak nivo so jih marsikateri starši sami spustili.
  .

 32. Nick pravi:

  @imeaninavoljo: osebkom z blesavim vzdevkom nerad odgovarjam, tokrat le toliko, da si se po moje nekje ALONG THE WAY zaštrikal.

 33. Anonimnež pravi:

  Ogovarjaš? Kaj naj bi mi odgovoril in zakaj neki?

 34. imeninavoljo imeninavoljo pravi:

  Eeee…to sem bila jaz odgovarjajoča Nicku.

  p.s.
  Tvoje priljubljene besede “blesav” pa v SSKJ-ju nisem našal. Poskusi kaj domačega.

 35. Nick pravi:

  Ne, te ne ogovarjam, ti bitje brez imena.

 36. Nick pravi:

  huh, kolk tvojih jst nism našal

 37. Matthew pravi:

  Iztok, kontaktiraj me PROSIM na matija.spes@gmail.com, glede ene teme…

 38. Naga Baba pravi:

  Katarina, vedno pametuješ! Glede na prebrano sklepam, da si histerična mat’, pa čist’ nč druzga. Mal si oglej oddaje o vzgoji, npr. Mali vragci/Little Angels na A kanalu ob sredah, pa preber kakšno Žoržovo knjigo. Pa ne delaj se žrtev, ker imaš otroke.

 39. imeninavoljo imeninavoljo pravi:

  @Nick
  Ime imam, samo na voljo ni. :)
  To, da ne odgovarjaš na moje komentarje me pa zelo veseli, ker se mi itak zdiš en zagrenjen in nesrečen fante, ki kritizira vsevprek.

 40. katarina katarina pravi:

  naga baba: znam bit tko histerična, da še bom še tebe na kepo dvakrat.

  jaz ne morem pametovat, ker otroke IMAM. ti pa … kaj? pametuješ.

  mimogrede: tist male vragce sem jaz gledala, ko ti še vedel/a nisi, da obstajajo.

 41. Mašon pravi:

  heh, iztok, tole si pa tko napisu kot da so bile vse ostale generacije pa popolne in brez napak. V bistvu manjka samo jedikovanje nad emoti in metalci in punkerji in rejverji, pa bi ti dosodila 50 let.
  Ti verjetno nisi bil nikoli najstnik, lovil ‘lahkih’ punc in ob flaši uniona kadil 57? Zame je to del odraščanja. Učenje na lastni koži. S pomočjo in usmeritvijo staršev. Pa kaj, če 14 letnica živi samo za puder? In kaj če ma 16-letnik irokezo in 36 keten ob nogah? hej, sej morta skrbet samo zase in za šolo, da ju bodo drugi obsojali bo že še kasneje čas… Da se bosta zresnila. Da bosta odrasla. Kaj pa veš, mogoče je pa med enim tistih ‘zablojenih’ ljudi postane drugi Matjaž Gantar (konc koncev je bil on en najbl za*ebanih punkerjev svoje čase) al pa novi Steve Jobs (ki so ga starši vrgli iz hiše, ker jih ni ubogal in se je preživljal s šraufanjem avtov in računalnikov) in še bi lahko šla naprej. Tut jest sem mela svoje momente, od visenja v sumljivi družbi na sumljivih koncih in poslušanja death metala naprej. Hej, pa sem vedno nardila šolo, sem na faksu, delam in sem načelno čistno normalna ‘twenty something’ letnica s pomoje dokaj solidno postavljenimi vrednotami in življenjskimi cilji. Ampak je trajal skor celo puberteto, da sem postala ‘normalna’ in ‘družbeno sprejemljiva’.
  Aja, pa še to – že veliki filozof Baz Luhrmann je reku:

  Accept certain inalienable truths, prices will rise, politicians will
  philander, you too will get old, and when you do you’ll fantasize
  that when you were young prices were reasonable, politicians were
  noble and children respected their elders.

 42. pikapoka pravi:

  Jaz ne bi rekla, da so starši zajebali celo situacijo, pač pa demokracija in divji kapitalizem sta tista, ki bosta zajebala celotno generacijo in vse bodoče rodove! Demokracija v tej meri, da otroci govorijo samo še o svojih pravicah, pozabljajo pa na svoje dolžnosti. Kapitalizem pa v tej meri, da postajajo otroci materialisti in pozabljajo na osnovne vrednote. V veliki meri se strinjam s teboj Iztok. Vendar mislim, da so starši v današnjih dneh enostavno nemočni. Pač sistem je tak, ki jih potiska v to, da cele dneve delajo in se ne morejo posvečat svojim otrokom. In ta sistem celo dopušča, da lahko otrok svojega starša, če ga udari prijavi. Res žalostno!!! Sicer ne opravičujem staršev, da ne bo pomote. Ker poleg tega sistema, so za svoje otroke odgovorni samo starši in sami morajo najti pravi ključ, da jih vzgojijo v dostojne in poštene ljudi. Pa srečno vsem staršem tega sveta

 43. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mašon, bil sem najstnik, kadil nisem, ker mi cigareti smrdijo, piva nisem pil, ker mi je grenko, namesto punc pa sem lovil filme. Starši me niso pustili ven do 18 leta. Potem smo ga seveda žurali, a to ne pomeni, da smo bili barabe. Da smo zmerjali učitelje in starše pošičjali v tri krasne. Čeprav smo bili nori, smo imeli spoštovanje. In tega ni pri današnji mladini. In ko praviš, da se bo dekle, ki jo pri 14-ih zanima samo puder, kasneje zresnilo, nimaš prav. Ne bo se. Tako dekle bo zajebalo šolo in si nakopalo otroka pri 16-ih. Čas za spremebo torej ne bo možen, saj bo življenje zafurano. In ni panike kako zgleda 16 leten fant. Zaradi mene je lahko v naci silu, njegov problem, toda naj ima spoštovanje do drugih. Do družbe in do svojih staršev. Izgled nima ničesar s tem kak človek si. Ti si kot praviš na pravi poti. Očitno si imela kul starše, ki jim ni bilo vseeno, če bi zavozila. Ker če bi zavozila v rosnih letih, sedaj ne bi bila to kar si. In za Buza bi ti seveda viselo dol.
  Matjaž Gantar je bil resda član skupine Ljubljanski psi, sedaj pa je eden najbogatejšuh Slovencev. A to ne pomeni, da je starše zanj malo brigalo. Pustili so mu imidž punkerja, a to ne pomeni, da so mu pustili, da bi se zapil in zadrogiral do konca že v rani mladosti. Ti ti želim dopovedati.

 44. WDF pravi:

  To pa je zapis, ki mi je uničil sliko o mojem idolu med slovenci Iztoku!

 45. iztokgartner iztokgartner pravi:

  WDF, bolje bi bilo, da bi ti odprl oči o dejanskem stanju med slovenskimi starši.

 46. WDF pravi:

  No jaz osebno sem imel o tebi predstavo kot o svobodnem umetniku, ne pa koloborantu z versko moralno predsodistično vzgojo. Kaj pa, če je tvoj 15 letnik lodgovoren za 3 20. letnike? Človek ne sme delovati na moralnih predsodkih. Priporočam knjigo: Jutranja zarja , F. Nietzsche!

 47. Tadej Tadej pravi:

  katarina, že iz tistega ko sta ti ukradli kartico, se lepo vidi da nimaš postavljenih mej pri otrocih. meni na pamet ni prišlo, da bi kadarkoli sploh bil blizu denarnice od ate in mame. mislim, če jima je samoumevno da si vzameta denar, potem jima je še bolj samoumevno da pijeta alkohol ali naprimer govorita grdo …

  iztok, dobr napisano, poglej si še film idiocracy.

 48. iztokgartner iztokgartner pravi:

  WFD, tudi svobodni umetniki se kdaj zamislijo nad stvarmi okoli sebe. In le kje si prebral, da sem za čudno vzgojo. Za represijo in za nedopuščanje svobode. Zapisal sem le, da so starši zavozili. To seveda ne pomeni, da bi morali otroke zapreti za štiri stene, to pomeni, da bi jim morali pojasniti kaj je kul in kaj ne. Ker to, kar se dogaja, dragi moj, ni upornišvo, to so oslarije, ki nas ne bodo nikamor pripeljale. Uporniki so mi kul, ne podpiram pa bedakov.

 49. tinamalina tinamalina pravi:

  Pfff… :)
  Ne vem kje naj začnem, imam občutek da bi bil predolg komentar, zato ti bom prišparala branje in matranje :)

 50. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, kar pogumno. Daj si duška, saj veš da moj blog prenese vse :)

 51. WDF pravi:

  Iztok seveda se strinjam delno, ker danes je veliko mularije upornikov brez razloga, redki so, ki vedo za kaj se zavzemajo!

 52. iztokgartner iztokgartner pravi:

  WDF, no pa sva skupaj. Kul.

 53. Mašon pravi:

  Iztok, kaj pa če se bo ta 14-letnica nekoč vpisala na fdv, šminkirala okrog in zaradi tega, ker je pač rada lepa (pa čeprov ne ve kdo je hitler) dobila desca, ki mu bo pomembno samo to da je lepa? Ne moreš ti pri 14ih nekomu napovedat življenja na podlagi tega, kako se oblači in katera ličila uporablja (oz. da sploh jih?). Preprosto ne moreš napovedat da si bo taka ženska zajebala lajf, ker te zna hudo hudo presenetit in to v pozitivnem smislu. Preden bo odrasla se lahko še mnogo mnogo spremeni.
  Če ji pa starši ne vcepijo _osnovnih_ moralnih vrednot (izobrazba, ne laži, ne kradi,…) in nimajo časa, da bi se za 10 minut na dan usedli z njo, da jim pokaže ocene, pove kako in kaj, kje se potika in s kom je, da ji povejo, kaj je prov in kaj ne, da so droge slabe in da kontracepcija obstaja… well, potem je krivda na strani staršev. In predvsem da ne opazijo, da se čudno obnaša, je cela podpluta, je depresivna, smrdi po cigaretih,… yet again, kakšna je potem korist? Pa ne govorim o policijski kontroli, ampak o navadni komunikaciji otrok-starši (ki je iz meni neznanega vzroka večina staršev ni zmožnih…).
  Predvsem pa, uporništvo v določeni meri spada k najstništvu. logično, ko ti starš reče ‘ne’ boš šel ti tisto naredit trikrat, sam zato, da nasprotuješ. ampak bolj ko starši nasprotujejo, bolj ko otroka omejujejo, bolj se bo upirov. Kaj je po tvoje boljš – da starši 1x na teden pustijo otroku da je do 11ih zuni, vejo vsaj približno s kom in kje je, more bit dosegljiv na telefon in obstajajo določene sankcije za prekršitev dogovora, al da zapirajo otroka, ker se pač ‘ne spodobi’ da je po 11i zunej (otrok pa po možnosti hop čez okno pa domov ob 5ih zjutri)?
  Pa ne me narobe razumet, nisem pristašica kake ‘moderne’ vzgoje, kjer je vse skupi en sam pogovor pa kompromis, daleč od tega; starši morjo znat usekat po mizi, ampak ob primernih trenutkih. Če otrok izpolnjuje vse obveznosti ki so mu naložene… pridejo potem tudi bonitete; in obratno – če obveznosti niso izpolnjene, so kazni.

 54. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mašon, vse več staršev tarna, da so otroci nemogoči in da jih ne ubogajo. Jasno da ne, ko pa niso udarili po mizi, ko bi zaleglo. Ko je prepozno, ne zaleže nič več.
  Glede punce, ki se pudra, to je bil karikiran primer, ne jemlji ga tako splošno. No ja, če bo dobila fanta, ki mu bo važno le to, da bo lepa, pa je itak njena inteligenca na psu in si drugega niti ne zasluži. Vsaka lepota namreč mine, kar pomeni, da jo bo čez čas zamenjal z drugo, ki bo spet samo lepa.
  Glede kompromisov in bonitet pa imaš prav. A bolje prva kot druga zamera.
  Moja hčerka ob enajstih ne bo zunaj ko bo stara 14. Tu ni dileme.
  Raj sem tečen foter kot slab foter. Jebat ga.

 55. Tadej Tadej pravi:

  Mislim, da se v naši družbi, vse prevečkrat fantje ozirajo za lepimi dekleti, zato da se lahko z NJO postavljajo pred drugimi in jim tako dekle pomeni POGOJ in ne ljubezen. Zanimivo bi bilo tudi pisati o dandanašnji družabnosti; ki pravzaprav ne obstaja več. Samo še MSN.

 56. Miran pravi:

  Pozdrav

  Ne vem oz. ne razumem, kako si nekateri drznete soliti pamet o otrocih, če svojih nimate.
  To me spominja na župnika, ki mi je hotel pridigat, kako naj živim svoje zakonsko življenje. Sam pa nima nobenih izkušen.
  Iztok in Anja javita se, ko bosta imela svoje otroke.

 57. Tadej Tadej pravi:

  Miran, mislim da Iztok gleda iz perspektive, kakor on vidi zadevo. In tudi jaz vidim podobno zadevo, ker sem s temi otroci gor rasto ….Problem je v otrocih, ki so pod vplivom, družbe (NASPLOH), MTVja, raznih uporniških nadaljevank, za kar pa odrasli ne vedo (ne vedo kar se dogaja v družbi) in predstavljajo otroku največjo nevarnost.

  Problem je samo v tem, da ko otroci mislijo da niso dovolj IN, začnejo delat neumnosti, da izpadejo, začnejo delat reči, ki jih nikakor ne bi, če ne bi bili takoj izjeme v družbi. Tako šteje otroku za kredibilnost to, kolikor velja v družbi. In kar žalosti me, ko večina mladostnikov oponaša svoje vrstnike, ali starejše vrstnike, ki prav tako samo mislijo da so in. Tu so potem, nedosegljivi cilji, ki jih ne morejo doseči vsi (lahko je materialno imetje, telesna sposobnost, psihična sposobnost), kar privede do slabe volje, sfrustriranosti ali celo depresije. Zbadanje, in podžiganje tvojim nesposobnostim, podžge tvojo zavist, in košarica je polna :) Sfrustriran mladec, doma raje napade starše :) ž

  lastne izkušnje …

 58. stieber pravi:

  vseeno boljše, kot ‘bog rim’ :)

 59. recognize pravi:

  keep it gangsta!:))

  10 letniki kadijo ganjo!

  14 letnce koma pjane napou nage lezijo na tleh

  itd…

  :)

 60. recognize pravi:

  da ne pozabim zanc ene 13 letnce ki je rekla da za mobi kartico (20 eurov) sexa z vsemi…CCC:)

 61. stieber pravi:

  In smrkavci, ki ‘kopirajo’ američane, mislijo, da znajo rapati…ja, današnja mladina je res mimo…

 62. recognize pravi:

  in internetni fajki se v petek odpravijo ven, in ne pridejo nikol vec domov ozr njihovo truplo najdejo dan ali dva kasneje v reki!

 63. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Miran, četudi nimamo svojih otrok, vidimo kaj se dogaja okoli nas in spremljamo, kakšne težave imajo z otroci naši prijatelji, znanci in recimo učitelji.

  Tadej, dobro si povedal.

 64. recognize pravi:

  ne krivit gangsta rap muske za vse kar se slabega zgodi!
  al pa filmov…
  to je kot da bi krivil ogledalo ,zato ker si grd!

  jebiga…realnost je taka…zato naj folk dobr premisli al bo meu otroka,pa ga bo poslau zivet v ta krut NE lep svet!

 65. recognize pravi:

  all we do is rap about it!

 66. recognize pravi:

  js sam vem da ,ce bom kdaj meu sina al pa hcerko,vem da ne bo taka hinavska picka ko te fejki! sam to je vazn,za to treba poskrbet!
  mam raj da je vse drugo ,ko pa da je fake pa laže neki skos!

 67. recognize pravi:

  “in ko praviš, da se bo dekle, ki jo pri 14-ih zanima samo puder, kasneje zresnilo, nimaš prav. Ne bo se. Tako dekle bo zajebalo šolo in si nakopalo otroka pri 16-ih.”

  enkrat kurba,vedno kurba! to si zapomnte!! :) )

 68. Lumpi pravi:

  točn tko k si reku :)
  tut najboljše kurbe pa dobr vejo, kdaj kurbanje postane brezplodno. So prav nehvaležne nad nonšalantnostjo kurbirjev, ki jim za kurbarijo niti nič ne dajo. Sam Bog ve, kako globoko razočaranje seva iz njih, ko se razočarane po predelavi kakšnih treh pladnjev sezamovih štručk ruknejo še zadnjič dol in ne morejo spat :)
  Mogoče bo jutri več uspeha s prebavo, če ne bomo pa na stari dobri način par mp3jev nametal, pa bo moral bit ravno tako dobro. Danes bi tudi moja diskografija zgledala prej kot navodila za pomor v Clevelandu, kot pa pesimistična napoved naslednjih par let tuljenja v luno, tako da tekma v kakršnikoli obliki bo pač šla naprej, kot bo želela. In če hlapcem v hiši kaj ne odgovarja, jim nikar ne dovolite kakšne stavke, ker so za vso paniko pač vedno krivi gospodarji.
  Alo, gremo delat!
  Pa seveda hvala za kita :)

 69. Anja pravi:

  @Miran: če si poročen, še ne pomeni, da veš kaj je dober zakon. Če si oče, še ne pomeni, da si dober starš. Včasih kak nasvet le prav pride.

 70. Nick pravi:

  Miran, a ti si hodil v šolo za starše, da imaš zdaj lahko otroke in veš vse o njihovi vzgoji?

 71. sigi sigi pravi:

  Najprej se nisem mislil oglasit, ker je tukaj tolko “pametnih” komentarjev s strani tistih, ki nimajo otrok, da glava peče.

  Sam imam dva otroka. Pred tem sem bil podobnega mnenja kot masikdo tukaj gor. Ko sem gledal otroke od svakinje sem se križal in vedno govoril moji pa ne bodo takšni. Ko pa imaš enkrat svoje otroke, pa hitr pozabiš kaj si včasih govoril.

  Časi stroge vzgoje in vzgoje s palico so mimo. Vedno bolj je vzgoja podobna neke vrste pogajanjem. Jasno je da starši postavijo neke meje, ki so pa zelo fleksibilne.

  Nekdo je v svojih komentarjih omenjal tudi nekaj z kurbami. Upam da to nima veze z otroci (se mi ne da brat vseh komentarjev.

  Bi pa samo anji nekaj napisal, ki je prebrala toliko in toliko knjig, bila varuška in se fuuul spozna na otroke. Anja pol se boš pa zbudila. Če si bila varuška bi lahko vedela, da so otroci v “tujih rokah” vedno bolj umirjeni in pridni. To pa ne zato ker se kao ti spoznaš na vzgojo otrok, ker si prebrala ogromno knjig, ampak zato ker si pač tujec.

  še to Anja…otrok nimajo po tekočem traku kot si napisala, saj se število prebivalcev ne povčeuje če še nisi opazila. V zadnjih dveh letih je bilo malo več rojstv kot prejšnja leta ampak eden izmed glavnih razlogov je ta, da se je veliko žensk, ki jim že “bije zadnja biološka ura” odločilo za otroka. Drugi razlog pa je ta, da je bilo v letih 72-77 rojenih ogromno otrok. “Ti otroci” pa imajo sedaj otroke (vsaj nekateri).

  Katarina…mogeče gre res za malce več popuščanja, kar je pa za razumet, saj če se nemotim si v večji meri sama vzgajala otroke (se opravičujem, če imam napačne podatke).

  Sam, da zaključim…dokler “strokovnjaki” nimate sojih otrok, so vaši nasveti brezpredmetni. To boste uvideli, ko boste imeli svoje otroke. Eno je teorija, drugo praksa. Za vzgojo otrok ne obstaja kaka šablona (izjema je menjava plenic, tam ni neke znanosti)..ostalo pa…. vsak otrok je poseben “primer” in na vse tiste knjige kr pozabi.

 72. stieber pravi:

  recognize, koliko si ti star? 12?

 73. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sigi, jasno, da so časi palic mimo, toda včasih se mi zdi, da bi edino palica zalegla pri kakem res nemogočem otroku.
  Kurbe so bile omenjene v povezavi z dekletom, ki jo starši pri rosnih štirinajstih puščajo na razne zabave, nje pa namesto šole ves čas zanimajo le puder, šminka ter mini krilca. Razmišljali smo, da je ne čaka nič dobrega in da je na dobri poti, da si zavozi življenje.
  Tole pogajanje mi je razumljivo, toda treba je vedeti do kje se lahko popušča. Kje je tista meja med staršem in otrokom. Če se meje ne postavi, otrok zelo hitro zraste čez glavo.
  Ne gre za pametovanje, gre za mnenje. In za mnenje ne rabiš svojih otrok. Za mnenje je dovolj, da poznaš starše z otroki in da opaziš kaj se dogaja. To seveda ne pomeni, da boš ti boljši, to pomeni le, da vidiš kaj oni delajo narobe. Da o šolah, kjer se grejo otroci pravi terorizem niti ne začenjam govoriti.
  Sigi, družba je v krizi, starši pa tudi. Če tega ne opaziš, se delaš slepega. Mi je pa v veliko veselje, da pri tebi ni tako in da si dober starš, ki bo svoje otroke vzgojil v kul bitja. To pa je za današnji čas zelo pohvalno.

 74. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stieber, prašuješ ga koliko je star, sam pa si začel izzivati prvi.

 75. sigi sigi pravi:

  Za mnenje je dovolj, da poznaš starše z otroki in da opaziš kaj se dogaja.

  To sem tudi jaz mislil, dokler nisem mel otrok. Zelo znana je bila misel ” Moji otroci pa ne bodo taki”. Zdi se mi, da takoj ko zagledas tisto drobceno bitje, ki prijoka na svet…v trenutku pozabis na vecino svojih trdnih prepricanj o vzgoji na tak in drugacen nacin.

 76. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sigi, saj ne govorim, da bom sam boljši starš in da bom otroka vzgajal brez napak. Tega ne morem vedeti dokler ga ne bom imel. To se strinjam s tabo. Toda vseeno lahko povem svoje mnenje o rečeh, ki jih zadnje čase opažam in o starših, ki so svoje otroke res slabo vzgojili.
  Okej, majceno bitje je res takšno, da mu vse popustiš, toda to majceno bitje potem zraste v zmaja. Takrat pa mu ni treba več popuščati. Ali morda meniš, da je tudi 14 leten mulc z iglo v roki še vedno nebogljeni mucek, ki ga je treba le objeti in mu čim prej nabaviti novo dozo.
  Malo pretiravam, a zagotovo boš ujel bistvo mojih besed.

 77. sigi sigi pravi:

  sem ujel bistvo in definitivno lahko poveš svoje mnenje. Saj maš do nek emere res prav…ampak hočem to “povedati”, da ko maš enkrat svoje otroke, dosti krat pozabiš na svoje “obljube”, kako boš sam vzgajal otroke.

  O slabi vzgoji pa še tole. MOje mnenje je da če nimaš časa za otroke jih ne mej. …potrebno je mnogo odrekanja, če želiš, da s epol res ne zgodi tole, kar si navedel kot primer (čeprav je res skrajnost).

  Kot komentar še tole. Še kako drži pregovor “mali otroci, mali problemi…veliki otroci, veliki problemi”

 78. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sigi, z zadnjim stavkom si ujel bistvo :)

 79. Dajana Dajana pravi:

  @sigi: ;)
  @Iztok: Izraz “priden” otrok je popolnoma napačen. Pridnih otrok ni. So pa otroci – roboti – s katerimi se starši ne ukvarjajo in preživijo večino časa doma pred televizijo ali pred računalnikom. Otrok potrebuje ljubezen. Otrok potrebuje gibanje. Sicer pa je tukaj en filmček, ki pove, kako je treba otroka vzgajat:
  http://www.youtube.com/watch?v=d-A5ewl2Mdk&feature=related

 80. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dajana, okej, naj bo po tvoje. Ampak so pa slabi in dobri starši. Od tega pa ne odstopam.

 81. strojnik strojnik pravi:

  Razvajeni starši imajo običajno nevzgojene otroke, saj vzgoja pomeni predvsem dober zgled, ne pa naštevanje pravil. Tudi obilno vztrajnosti je nujno. Se mi pa zdi, da se stanje zelo rahlo in zelo počasi popravlja. Upajmo.

 82. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Strojnik, res je, kakršen oče, takšen sin. Ali jabolko ne pade daleč od drevesa. Po drugi strani pa je dobro, da zavoženi starši svojim otrokom omogočijo drugačno življenje. Če je bil oče recimo pijanec, ni treba, da še sinu kupi alkohol. To je problem, ki mi gre na živce. A veš, mama je kurba, hčerko pa prav tako vzgaja v tem duhu, rekoč, tudi sama sem bila taka ko sem bila mlada. Ali pa, eh, naj ima slabe ocene, saj tudi midva z mamo nisva bila kaj dosti boljša.

 83. Dajana Dajana pravi:

  @Iztok: So slabi, srednje slabi, srednji, srednje dobri in dobri starši. Vsak človek je nekaj posebnega in tako je tudi vsak starš nekaj posebnega in vsak otrok nekaj posebnega. Vsi pa se učimo. Po moje noče nihče svojega otroka prizadeti ali mu želi slabo. Vsakdo dela tako, kot misli, da je najbolje za svojega otroka. Mislim, da je takih, ki bi sovražili svoje otroke ali jim namenoma želeli slabo, malo.

 84. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dajana, problem je v tem, da starši ne odreagirajo pravočasno na problem, ki se potem iz muhe spremeni v slona.

 85. katarina pravi:

  SIGI: mali otroci pijejo mleko, veliki pa … kri. :)

 86. Dajana Dajana pravi:

  Zato, ker nimajo tehnologije, ker ne vedo, kaj narediti, ker so v paniki… ker ko nastanejo problemi (droga, problemi v šoli, nasilje…), ne rešujejo stvari na pravi način – s prepovedjo, ne pa učinkovito, tako, da se stvari ne ponavljajo več. Ker se z otrokom ne pogovarjajo, ker jim otrok ne pove… Ni samo krivda staršev. Najbolj pa je pomemben pogovor. Da veš, kaj se z njim dogaja. Da mu pomagaš razrešiti njegove probleme, skrbi. Da mu zaupaš. Da ti otrok zaupa. ;)

 87. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dajana, praviš, da ni samo krivda staršev? Da so krivi tudi otroci, ker jim pač ne povedo, da se recimo fiksajo. Daj no, le kateri otrok bo šel povedat za svoje oslarije staršem. Noben. Krivda staršev je v tem, da so ga sploh pustili tako daleč, da je zabredel v tako družbo.

 88. Naga Baba pravi:

  Ma dej Katarina, umiri se! S tvojo histerijo in grožnjami (npr. da me boš na kepo), si dolgočasna, histerična in psihotična mati. Seveda imam sama otroke, in to 3. Upam, da se nam bo kdaj pridružil tudi četrti. Imam občutek, da želim biti fancy super urbana mati s kariero, pa si preveč histerična, da bi ti to uspelo. Pa tvoji dve pupici sta te tud že prokužili. Relax!

 89. grim reaper pravi:

  dost ane, tist na kepo tud verjetn ni blo mišlen kot grožnja,
  u needs 2 chill

 90. mica mica pravi:

  ko sem nekoč izjavila, da so za Lipo soodgovorni tudi starši, ki so svoje na pol otroke pustili, da so odhajali od doma v nemogočih nočnih urah, so me napadli kot da sem zagrešila ne vem kakšen zločin. Vendar svojega mišljenja še nisem spremenila.

  Ko se starši srečno smehljajo, ko majhen otrok ljubko izgovarja kurc, fuck off, ipd , besedišče, me zmrazi.
  Groza me je, ko vidim, da mladi-četudi dobro zaslužijo-konec meseca še zmeraj fehtajo starše za nekaj dodatka.

  Sprašujem se, kako bodo v neki živeli v skupnosti tisti, ki so sicer zelo sexy in lepi, a ne znajo niti slanega kropa skuhati…

 91. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mica, glede Lipe se strinjam s tabo. Lastnik je le grešni kozel.
  Tudi to, kar si zapisala, povsem drži.

 92. rock pravi:

  Po mojem je za vedenje otrok najbolj pomembna okolica, kjer so in a seveda zdrava pamet staršev.

 93. Naga Baba pravi:

  Ah Mica, ti si fejst baba! S tabo se v vsem strinjam!

 94. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Rock, starši morajo vedeti kaj je dobra okolica za njihove otroke. Okolica se ne bo spremenila, starši so tisti, ki morajo odreagirati, če je okolica slaba.

 95. Dajana Dajana pravi:

  Iztok: Meni je recimo včeraj moja trinajstletnica povedala za svoje slabe ocene v šoli. A sem morala sama uganiti, da je nekaj narobe. Otroka moraš seveda vprašati, sam od sebe, ne vem, če bo povedal. Lahko si pa delaš iluzije, da bo vse v redu… ;)

 96. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dajana, res je. In prav to, da staršem ni vseeno, da vedno znova vprašajo, je pomembno. Upam le, da ji boš sedaj recimo vzela možnost gledanja risank in igranja s frendicami dokler ne popravi ocen.

 97. Breda pravi:

  ravnateljstvo je huda odgovornost in se jo je potrebno lotiti prav pri korenu izobraževanja; to pomeni pri ocenah poostriti kriterije in ceniti zavzetost, inovativnost in osebni pristop učencev. Ne nujno faktografsko podajanje znanje je prav tako lahko dober temelj za razumevanje temeljnih značilnosti avtorskih pravic, cenjenja tudi manj estetskih prvin, ki bodo šele po poti postale velike. Vse skupaj pa seveda nujno povezati v dober paket, da bo v skaldu s planirano poroko.

 98. Dajana Dajana pravi:

  Ja ima prepoved, dokler ne bo znala tip top. Ne… veš, kaj zdaj gleda nadaljevanke po internetu. Sem videla, da gleda Nanny pa: http://www.findinternettv.com/Video,item,509494247.aspx Sicer pa internet uporablja samo za MSN in njeno glasbo. Seveda pa je to, kar počnejo na internetu, treba kontrolirati.

 99. Revolucija pravi:

  Za zavožene je škofijska gimnazija. Hitro se naučijo reda ali pa prej pobegnejo.

  link

 100. Tadej Tadej pravi:

  UPAŠ, da uporablja za MSN in glasbo.

 101. Tadej Tadej pravi:

  Ali pa naredijo samomor, Revolucija.

 102. vasko pravi:

  Hojla

  V vecji meri se kar strinjam s teboj a dolocene zadeve je potrebno vselej se izpostaviti. Levji delez krivde prav gotovo sloni na starsih nasplosno. Sam vidim probleme se drugod. Denimo v casu, ki ga starsi sploh lahko prebijejo z otroci. Starsi prihajajo z dela sele pozno popoldne. Vzgoja otrok na ta nacin pade na nekoga drugega, bodisi institucije, babice itd. Tako, da se lahko na koncu vprasamo, kdo nam otroka sploh vzgaja.? Drugi del problema pa vidim v “demokraciji po amerisko”. Se se spomnite ko ste v soli dobili kaksno kredo v glavo od ucitelja, ali pa vas je uciteljica zlasala? Tega v “amerisko “pravni drzavi kot je tudi Slovenija ni vec mogoce. Tozili vas bodo starsi in po vsej verjetnosti tozbo tudi dobili. Sistem sili v to, da se odgovornost prenasa na druge in s tem ustvarja navidezno nedolznost oseb ki sprozijo proces tozbe. Sistem v kombinaciji z neaktivnimi starsi pa vodi v razvrednotanje temeljnih vrednot….Kaj nas caka? Na zalost nic dobrega, se tozilo se nam bo po bivsem sistemu..Lep pozdrav..Vasko

 103. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Vasko, dobro si zapisal. Se strinjam. Včasih bi tudi kaka kreda s strani učitelja naredila dobro delo. Seveda za tiste učence, ki si res vse dovolijo. Prav to je bil problem, da so bili učitelji preveč nasilni do vseh in so jim vzeli praktično vse pravice. Kdo nam otroka sploh vzgaja? Dobro vprašanje. Morali bi ga starši, a žal temi zaradi naštetih razlogov večkrat ni tako.

 104. Q pravi:

  Iztok ti si peder

 105. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Q, greva na zmenek?

 106. Q pravi:

  Ne, LOL

 107. dr. h.c. Peter Legiša pravi:

  Sem hoto naredit dolg komentar pa vidim, da imaš zaradi svoje medijske prepoznavnosti in dobrih blogov preveč le-teh…zato samo na kratko:

  1.) Stari sem 19 let in se popolnoma strinjam s tabo v vseh aspektih (ni to taki fancy FDV-jevski izraz?)…

  2.) Sprašujem se samo, kaj bo? Znanje v šolah je čista nula, obnašanje je še hujše, it ne moreš nikamor ven brez noža….itd :S

  Vidiš rešitev? Jaz oz. mi je ne!

  Lp

 108. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Peter, rešitev? Bojim se, da ne. Menjava staršev z roboti? Morda.

 109. Breda pravi:

  Se strinjam, Vasko. Pridemo potem že do vprašanja, koga proglasiti za učitelja in ali ta sploh ima kakšno željo po tem varovanem nazivu. Ob privoljenju je potrebno v akcijo prav po ameriško-z reaktivcem :D . Toženja po bivših sistemih pa smo najbrž navajeni in bo prisotno vse dokler ne bo prevladala povsem čista kapitalistična miselnost. Sanje o Indiji Koromandiji in osebni svobodi so ob kopici denarja sicer rahlo osenčene, če pa je ta zadnja prioriteta revolucionarjev, potem se zna vsa zadeva kar hitro zamajati.
  In nasprotno: ob zadostnem zaupanju v etičnost delovanja kapitalistov pa je povsem smiselno pričakovati tudi na tem področju dober rezultat. Cilj vseh je povsem simboličen; znosne počitnice v luksuznih apartmajih, premagana skrb starše in vizija samomora. Ne moremo pobegniti želji po denarju, tudi če je ta povsem v nasprotju z našimi potrebami. Ostane le, da se pustimo veslo toku in zadostimo tistim, ki po tem najbolj jočejo; želje plujejo zraven; ako se pojavi tista, s katero se bodo tudi otroci lahko poistovetili, potem najbrž tudi staršem ne bo težko stopiti v korak s časom. Res pa je ponavadi ogrevanje domena bolj spretnih in odločnih; razumljivo se torej sliši, da je tu v prednosti mlajša generacija učiteljev.

 110. Vesna pravi:

  Ko prebiram tele komentarje nekaterih za moje pojme neuravnovešenih staršev mi postane slabo. Zdi se mi pa super, ko preberem kakšen komentar za moje pojme normalnega starška, kot na primer Mici, pa Naga baba, … ker tako vidim, da nisem edina “zategnena” mama. Tudi jaz sem istega mnenja kar se tiče Lipe in tudi mene so napadli, ko sem rekla kaj so pa otroci delali zunaj ob taki uri. Vsi govorijo, da je svet drugačen, da se vse spreminja pa ne vem kaj še vse. To so sami izgovori, da si za otroka ne vzamejo časa in s tem spreminjanjem opravičujejo sebe in svoje otroke. Včasih slišim, od kolegov in kolegic kako sem tečna, ker od svojega otroka (najstnika) želim, da po končanem pouku pride domov, naredi domače naloge, opravi hišna opravila (pospravi svojo sobo, odnese smeti…, skratka nič posebaj težkega), tudi mi smo to počeli ko smo bili otroci. Meni se zdi to čisto normalno in kar je najbolj zanimivo tudi mojemu sinu se zdi to čist OK, se nič ne pritožuje. Mislim, pa da je največji problem v tem, da se staršem ne da ukvarjati s svojimi otroci, zato jih vozijo na nič koliko dejavnosti (pa je urica prostega časa za starše), škoda jim je časa in energije za pogovor. Ko enkrat otrok začuti “svobodo”, je ponavadi že prepozno. Dobro se spominjam, ko sem se enkrat pogovarjala s sinovo učiteljico in jo spraševala za neko mnenje pri vzgoji in mi je tako dobro povedala stavek, ki si ga velja zapomniti “Vrvico”počasi popuščajte, kajti, ko je enkrat vrvica preveč popuščena je ni moč več potegniti nazaj.

 111. Sara pravi:

  @Revolucija: Skofijska gimnazija ni nobena prevzgojna ustanova in dijaki na njej imajo enake tezave kot kjerkoli drugje, le manj se govori o njih. Ce imas dobro vzgojno osnovo od doma bos ok clovek / najstnik kjerkoli, ce pa so te doma samo razvajali ti pa tudi skofijska gimnazija ne more pomagat.

 112. Nejc pravi:

  osebno se najbolj zgrozim ko pridejo neki cudni starsi v solo in se zderejo na ucitle kako nimajo pojma, kako neznajo vzgajat in ucit, kako so njihovi mali anglecki, ki jih drugi dol potisnjeo ucitli pa nic nea naredijo etc etc etc

  sicer pa sem se sam dokaj mlad tak da se niam otrok pa tuji v studijem se se nisem prav zagrizu
  ampak morm rect da so me starsi kar dobro vzgojili ceprav si tu pa tam s prijatelji zazgemo kako rolo (par krat na mesec, tak bolj rekreaktivno) al pa ga 2 dni od jutra do noci popivamo, ni to tudi vejo … gre za to da so me pac naucili da je v malih kolicinah vse dobro pa naj ne pretiravam in da mi naj ne pride v navado … in se tega tuji drzim … nimam namen nikol niti poskusit kakega heroina ali kokain, nimam zelje po tem da bi vsak vikend bil koma pijan …

  pac se razume … v mejah normale pac vse je kul doker se nea cesa navadis

 113. j3rn3j pravi:

  zelo se strinjam z avtorjem tega posta…starši vzamite si več časa za svoje otroke, obrestovalo se vam bo.

 114. Breda pravi:

  je pa potrebno delati z glavo. ali pač le pazljivo pogledati v oči?

 115. mičo pravi:

  @katarina
  reč ti kar hočeš sam ti očitno svojih hčerk nisi dobr vzgojila:S
  ne pravm da bodo moji otroci dobri in da bom jes dobr starš, pa tut ne rečem da si ti slb starš pa da se nisi trudila….sam dejstvo pa je da uzet keš svojim staršem pa ni lih primer dobre vzgoje…..pa če še dodam… 380€—pa to je več kot polovica plače mojih staršev….si pa tut pol dobr povedala kaj nrdit po tem…odgovor: NIČ……po toči zvoniti je prepozno…
  jes tut recimo nism primer tipično pridnega otroka….starši so me vseeno dobr vzgojil in sm naredu šolo s prav dobrim uspehom u ush razredih in sedaj sem na faksu…..doma naredim tudi kaj in tut kdaj kej sam od sebe komu drugmu pomagam….znam pa seveda tut se zadrt na koga, znam met razmetano sobo,znam tut bit nesramen, predvsem pa sta mi dobr ucepla kje so meje….

 116. Kane pravi:

  Pogoj za to se je začel dolgo nazaj, ko so se ženske vse bolj zaposlovale in niso več ostajale doma, kar je sicer posledica modernega sveta v katerem rabiš denar za preživetje in imaš vse manj časa za vzgajanje otrok. Vsekakor so te tri stvari največji razlogi. Druga stvar je vse večji pacifizem, ki ga je bilo nekoč manj (pred hipiji in podobnimi idioti), ko si še lahko brezskrbno sklofutal svojega froca (sedaj greš v zapor ali pa te tvoj froc po možnosti še ubije). Za vse, ki ne vedo..pacifizem je spodbujanje NEnasilja (sicer bolj poudarjeno v vojnah, ki so sicer nujne – ja so ampak ne bi zdaj o tem).
  Vsekakor je to vse zaradi novih človekovih pravic, zakonov itd., za kar pa so krivi ljudje, ki sami nimajo otrok, ljudje, ki imajo otroke ampak kot vedno gledajo samo na svoj sebični način vzgajanja in moderne družbe, hipijev itd.
  Glavni krivec: najmanjša in najmočnejša elita ljudi na svetu, ki skrbi za to, da je svet vse bolj poln sovraštva, nespoštovanja, neukih ljudi (skupaj z lenimi neukimi) in ki hoče skupnost, ki je sposobna (kot je že) pretirano kritičnega mišljenja do vseh drugih stvari razen svojih.

  Lep pozdrav.

 117. kor pravi:

  Stari, pojma nimaš. Ja, ja, lahko je rečt: STARŠI VZEMITE SI ČAS ZA SVOJE OTROKE!, To lahko rečejo samo tisti, ki po domače povedano, nimajo pojma. Vprašajte se raje zakaj starši nimajo časa za svoje otroke? Razkrijem vam skrivnost. Zaradi družbe v kateri živimo. Ta družba zahteva za dostojno življenje denar in denar ne raste na drevesu. In kako družba vpliva na otroke nepremožnih družin? Torej, v vseh primerih začaran krog.

  Klofuta? Le v skrajnem primeru!!! Si se kdaj vprašal kako lahko psihični pritisk vpliva na otroka? Po pisanju sodeč, NE.

  NOVODOBNI STARŠI ŽE NEKAJ ČASA NE VZGAJAJO SVOJIH OTROK ( le kako vam to še ni jasno? ), OTROKE VZGAJAJO PREDŠOLSKE IN ŠOLSKE USTANOVE, VSAKODNEVNE AKTIVNOSTI, DRUŽBA IN MEDIJI. STARŠI S SVOJIMI OTROCI LE PREŽIVJAMO “KAKOVOSTNI ČAS”, KI NAM OSTANE.

  Obrestovalo se vam bo? Bla, bla, bla…Kakšne nimboloze, jezus?!.

 118. Taja pravi:

  Vesna, se popolnoma strinjam s tabo. Tudi meni je popolnoma logično, da otrok po šoli pride domov in ima svoje dolžnosti in obveznosti. Kako smo lahko prišli tako daleč, da imajo otroci samo še pravice? Moje hčere med tednom niti pod razno ne vidijo računalnika in risank, za to je čas med vikendom, pa še to samo omejen čas. In me popolnoma nič ne zanima, kako imajo to drugi urejeno. Moji otroci so moji otroci in jih jaz vzgajam in mi ne bo nobena socialna solila pameti o vzgoji. Če si bo dekle zaslužilo batine, jih bo tudi dobilo. Pa koga se bojimo? Saj je nekdo lepo napisal, a jih bo potem socialna preživljala?

 119. mica mica pravi:

  lahko rečem, da danes, ko so moji 3 otroci odrasli (med 22-35)na nek način “žasnjem sadove” dolgoletne vzgoje. Moram reči, da kakšnih izstopajočih problemov nisem nikoli imela, čeprav so (predvidevam) vsi šli skozi določene “skušnjave”. Kot so recimo cigareti. Na srečo je bilo vse skupaj zelo prehodno.
  Zdi se mi, da nam je uspelo, da so se med nami spletle neke posebne vezi. Enako velja za snaho in bodočega zeta.
  Mogoče ima še največ “popadkov” najmlajši, ampak…v primerjavi s tem, kar prebiram, bi rekla, da je nedolžen kot “jagnje”
  :-)

  Je pa res, da so nas povezale težke preizkušnje in zato ne moremo veljati za nek splošni vzorec.

  Ko gledam nazaj, mislim, da je zelo pomembno, da starš drži besedo. Da je dosleden in da ne “naseda” na finte kot so recimo “saj bodo vsi šli”, saj si bodo vsi kupili”, ipd. ipd.
  Dokler otrok ne odraste, je – v večini primerov- pravi strup za odnose, če starši želijo biti otroku prijatelj. Ta relacija naredi pri vzgoji ogromno škode.
  Bolje je biti malo bolj starokopiten v odnosu z otroki kot preveč “moderno svobodomiselen”.
  Je pa res, da je otroka težko navfajati na samostojno življenje, na nek red, na to, kako bi moral poskrbeti zase, če teh veščin mi, kot starši, še zdaleč ne obvladamo.

  Dejstvo pa je, da otroci niso taki kakršni so, zaradi “grdega vremena”, ampak zato, ker so pri vzgoji skrenili s poti njihovi starši.

 120. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Kor, če bi tvoja teorija držala in če je res kriva družba, potem bi morali biti vsi otroci problematični. Pa niso. Eni so, drugi pa niso, pa četudi gre za starše, ki živijo v isti družbi. Eni starši znajo kljub težavam poskrbeti za otroke, drugi žal ne.

 121. Dajana Dajana pravi:

  http://www.dajana.si/kdo-vzgaja-nase-otroke-i/

 122. Nick pravi:

  “Klofuta? Le v skrajnem primeru!!! Si se kdaj vprašal kako lahko psihični pritisk vpliva na otroka? Po pisanju sodeč, NE.”

  od mene nominirano za najbutasto izjavo v tem topicu

 123. Vesna pravi:

  Hvala Taja za podporo, mislim, da če bi vsi starši tako razmišljali, bi bili tudi otroci drugačni posledično morda tudi družba. Ko berem, da starši nimajo časa zaradi službe in ne vem kakšne vse izgovore še navajajo, oprostite kaj je pomembnejšo evro več v denarnicai ali vaš otrok. Da otroka naučiš osnovnih manir (hvala, prosim, dober dan, izvolite, pridržati vrata…), za to res ni potreben čas ne denar, žal je to danes redka vrlina. In še nekaj za večino kar se dogaja z našimi otroci smo krivi starši sami in ne šole in vrtci in druge vzgojne ustanove, kajti vsi zaposleni v teh ustanovah in tisti, ki bi morda lahko pripomogli k boljši vzgoji nimajo nikakršne besede, oziroma otoka še pogledati ne smejo grdo, ker naslednji dan že pride “starš v šolo ali vrtec. Vzgojitelji, učitelji…. nimajo nikakršnih “pravic” vse s čimer bi morda lahko kakorkoli pripomogli k boljši vzgoji naših otrok smo jim prepovedali. Kar pri srcu me zaboli, ko pridem v šolo na govorilne ure in poslušam starše, kakšna krivica se dogaja njihovim otroko haloooo, kako grozni so učitelji, da pišejo dva testa na teden in ne vem kaj še vse. Ko smo mi hodili v šolo smo lahko pisali tudi pet testov na teden pa nam ni prišlo niti na misel, da bi tarnali in pošiljali starše v šolo. Tako je dragi moji vse te pravice, ki kamalu postanejo breme starša je otrokom dala naša družba – žal. Kje pa so obveznosti in dolžnosti?????????????

 124. Vesna pravi:

  Pa še nekaj, kar se klofute tiče. Bolje prva klofuta, kot zadnja igla.

 125. imeninavoljo imeninavoljo pravi:

  Samo še tole: http://imeninavoljo.blog.siol.net/

  Napisano že nekaj časa nazaj.

 126. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nick, si se kdaj vprašal kako na otroka vpliva slaba in preveč popustljiva vzgoja? Od klofute še nihče ni umrl. Od slabe vzgoje pa jih umira čedalje več.

 127. recognize pravi:

  kombinacija more bit!

  ne prevc strogo
  pa ne prevc popustlivo a ves

  mors znat!!

  tak ko mors znat z zensko…
  in z psom!

  tak ko si nardis tak mas
  tak k vzgojis tak mas!

  tak k mas na zacetku..tak mas…ne mors pol spreminjat ko je osebnost ze izoblikovana!

  ti si odgovorn za froca…a ves!

  butasti starsi ne morjo vzgojit froca!
  butast stars—-butast froc

 128. nick pravi:

  Iztok,
  klofute nisem ne odsvetoval ne priporočal.

 129. grim reaper pravi:

  “tak ko mors znat z zensko…
  in z psom!”
  samo tale je pa dobra
  :) LOL

 130. grim reaper pravi:

  je pa res verjetno kombinacija, in zagotov velja neumen starš—>neumen otrok.

 131. 1danica 1danica pravi:

  Če imaš med 24-imi otroki 6 nesramnih in objestnih – npr. v razredu – bo cel razred izpadel tak. Prev posebej moraš biti pozoren na ostale – potem ugotoviš, da imaš pravzaprav (npr.) tudi 10 povprečnih in 8 zelo pridnih otrok.

  Če bi jih lahko tako na hitro ocenil, seveda. A dejstvo ostaja: čeprav je razmerje v številu “pridnih” in “ne-pridnih” lahko različno, vedno izstopajo slednji in ustvarjajo podobo celega razreda, pa tudi generacije.

  Druga stvar je ta, da smo mi odraščali v socializmu, ko se je vedno vedelo, kdaj kdo dela – zjutraj, popoldne, ponoči. Ponavadi je bil vedno nekdo doma z otrokom. Če ne drug, pa stara mama.

  Danes je pa svet zblaznel, za to, da preživijo družino starši delajo vse mogoče ob vseh mogočih urah. Medtem pa otroke vzgajajo vrstniki na cesti ali na MSN-ju, računalniške igre in televizija. In spet: ne vseh.

 132. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Danica, po moje bo že eden tak dovolj, da zajebe celo atmosfero v razredu.

 133. kar5mwsn pravi:

  butasti ste.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !