Recenzije: Vantage Point, The Mist, One Missed Call

9.04.2008 ob 00:02

THE MIST (zda 2007, grozljivka, režija: Frank Darabont, igrajo: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, William Sadler, Andre Braugher, Jeffrey DeMunn, Chris Owen)

Film, ki ga ni dobro gledati do konca.

Pozabite na Carpenterjevo Meglo, sedaj je Frank Darabont, režiser Kaznilnice odrešitve, posnel The Mist, še eno kratko zgodbo Stephena Kinga, ki vas bo ubila. Dobesedno, prosim. Da ne bo pomote, ne bo vas ubila z zgodbo o orjaških pajkih, ki se skrivajo v megli in so odločeni, da bodo zmikastili vse ljudi, ki jim bodo prišli pod zobe. Ubila vas bo s koncem. S šokom, od katerega vas bo kap. S prizorom, ki sem ga komaj preživel in ki me drži tako močno, da komaj diham. Da bi potreboval pumpico za astmo, pa čeprav me ta bolezen ne matra. Ta konec je namreč tako zelo šokanten, tako zelo realen in tako zelo grozljiv, da mu v vsej filmski zgodovini ne morem in ne moram najti para. Prav trudim se, da bi mu ga. Pa ne gre. Ta konec je najboljši konec vseh časov. Konec vseh koncev. Zaključek, ob katerem je nerodno tudi M. Nightu Shyamalanu. Preobrat, ki v vrtec pošlje tudi zadnjo sekvenco Planeta opic, kjer Charlton Heston zgroženo ugotovi, da je bil ves čas na Zemlji. In konec, ki ga premore The Mist, je tako zelo grozljiv zato, ker lahko vojno z orjaškimi in hudo krvoločnimi stvori razumemo kot alegorijo terorizma. Kot oster teroristični napad na katerokoli državo, kjer se potem skupina preživelih skrije v neki trgovini in razmišlja, kako bi se rešila. Polovica preživelih seveda prestopi na sovražnikovo stran in upa, da bo s tem ujela možnost za rešitev, ostali pa gredo v protinapad in v dvoboj do zadnje kaplje krvi. In konec je tako veličasten, tako zelo prelomen in tako zelo nepričakovan, da boste filmu oprostili vse napake. Vse klišeje. Vse luknje. In vse, karbi ga brez tako izvrstnega zaključka seveda pokopalo in spremenilo v še eno povprečno in že prevečkrat videno znanstveno fantastično pizdarijo. Prav imate, The Mist je film, kjer je le konec pravi film, tisto prej pa je le vaja za prvega aprila.

Ocena 5

ONE MISSED CALL (zda 2008. grozljivka, režija: Eric Valette, igrajo: Shannyn Sossamon, Edward Burns, Azura Skye, Ana Claudia Talancon, Meagan Good, Ray Wise)

Za tiste, ki so zamudili Krog.

Uganili ste, One Missed Call je še en ameriški rimejk japonske grozljivke. Tokrat grozljivke Chakushin Ari iz leta 2003, ki so jo potem spremenili tudi v tv serijo. Še en rimejk, ki dokaj spretno obrača klišeje originala in upa, da je original videlo čim manj ljudi. Če bi rekel, da me vse tiste prikazni, vsi tisti duhovi, ki skačejo okoli, niso prestrašili, bi seveda lagal. Toda kaj, ko gre le za dolgočasen kliše. Le za parafrazo Kroga, kjer namesto videokasete pač ubija mobilni telefon. Tako je, če te pokliče pravkar umrla oseba, boš umrl tudi ti. Točno ob določeni uri. Takrat, ko se ti bo na telefonu izpisal prejeti voice mail, v katerem boš slišal samega sebe. Še ena grozljivka o duhovih, ki ne dajo miru in strašijo nič hudega sluteče najstnike. Ter opozorilo, da je mobilna telefonija škodljiva stvar. Če ne povzroča raka, pa povzroča takojšno smrt z nesrečo, ki udari ob najbolj nepričakovanem času. Kot v filmu Final Destination. Kot v klišeju, ki se ga obupno oklepajo ameriške grozljivke zadnjih let.

Ocena 2 in pol

VANTAGE POINT (zda 2008, triler, režija: Pete Travis, igrajo: Dennis Quaid, William Hurt, Forest Whitaker, Sigourney Weaver, Bruce McGill, Zoe Saldana, James LeGros)

Film, ki bi ga lahko prodajali namesto vseh energijskih napitkov.

Vantage Point je dolg manj kot uro in pol. Prav zato je napet kot hudič. Jasno, da je, saj isti dogodek pokaže iz večih zornih kotov. Na več načinov. Iz zornih kotov različnih ljudi. Kot Rashomon, le da ne prodaja različnih zgodb istega dogodka, ampak drugačen zorni kot na dogodek, ki je jasen vsem. In dogodek je atentat na predsednika ZDA, ki se v Španiji mudi na mirovnem sestanku. In prav pred pričetkom govora ga poči neznanec. Kot Kennedyja, le da se ne vozi v avtomobilu. Še celo posnamejo ga podobno kot Kennedyja. Posname ga eden izmed očividcev. Eden izmed tistih, ki nam potem povejo svoje zorne kote dogodka. In film isti dogodek potem osvetljuje v nedogled. Kot Groundhog Day. Kot dan, ki se ponavlja v neskončnost. Toda pozor, vsako ponavljanje je mojstrovina zase. Vsako ponavljanje bi si zaslužilo svoj film. Vsako ponavljanje je svoj film. Od dvanajste ure dalje. Stokrat zapored. Iz stotih različnih zornih kotov, ki so na svoj način videli atentat. Dvoma, da se je atentat zgodil, seveda ni. Dvom je le v dejstvu, kaj se je dogajalo v zakulisju. Kdo ga je izvedel, kako ga je izvedel in zakaj ga je izvedel. In film vse to pojasni v uri in pol, za Kennedyja pa se prav to trudijo že petdeset let. Realnost ni film. Pa četudi bi bilo včasih dobro, da bi bila. Vsaj med atentati na ameriškega predsednika. Odličen film. Odlično zmontiran, odlično posnet, odlično zrežiran. Tak, da nas zadane v nadledvično žlezo, ki proizvaja adrenalin. Povedano drugače, če imaš tak film, nadledvične žleze ne potrebuješ.

Ocena 4 in pol

 

30 komentarjev na “Recenzije: Vantage Point, The Mist, One Missed Call”

 1. Zvita T.v. Zvita T.v. pravi:

  The Mist-vsekakor vredno ogleda že zaradi samega konca ob katerem ostaneš odprtih ust in s kakšno solzico v očeh.

 2. Tadej Tadej pravi:

  ne razumem zakaj 5? ta film je, čista tipična na hitro izumljena grozljivka, sodeč po trailerju … jutri nameravam iti gledati ravno to … ali pa hortona …

 3. mgerencer mgerencer pravi:

  Na začetku mi je bil The Mist zelo dober in napet. Po dobri uri in malo čez, se je nato sprevrgel v obračunavanje z religijo in kulti. Nato se vse skupaj sprovede v nekakšno TV dramo. Konec je efektiven, a mi je takrat bilo že vseeno. No, tista velika pošast je bila super seveda :)

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tadej, zaradi konca, ki me je res zjebal do konca.

  Mgerencer, meni pa je bil na začetku dolgočasen, kasneje pa čedalje bolj zanimiv. A če ne bi bilo takega konca, ne bi bil čisto nič posebnega.

 5. spookymulder spookymulder pravi:

  Skrivnost megle:
  Konec je tudi mene presenetil, osupnil, vrgel na tla in v kali zatrl, a nikakor filmu zgolj zaradi spektakularnih zadnjih 5 minut ne bi mogel dati ocene 5, predvsem če upoštevam vso neprepričljivost in lesenost igralcev, klišejsko karakterizirane like in številnih lukenj v zgodbi ter neverjetnih naključij, ki si kar podajajo kljuko na vratih supermarketa, ki ga oblegajo skrivnostne sile. In seveda ne drži, da se polovica “obleganih” postavi na stran sovražnika, temveč se postavijo izključno na lastno stran, saj predvsem zaradi strahu dovolijo, da njihovi najbolj temačni občutki prevladajo nad razumom in tako pozabijo na skupnost, solidarnost, strpnost in … človečnost.

  Neodgovorjeni klic:
  Praviš da, je to “Še en rimejk, ki dokaj spretno obrača klišeje originala in upa, da je original videlo čim manj ljudi.” Moram priznati, da lahko na prste ene roke preštejem ljudi, za katere vem, da so videli japonski original. Si ga ti videl? Jaz ga sicer nisem, a kolikor sem slišal, se ameriška različica kar precej razlikuje od originala, poleg tega pa baje tudi režiser pred snemanjem ni videl japonske verzije, isto pa je zahteval tudi od igralcev. Sam moram reči, da sem pričakoval točno to, kar si napisal v recenziji, vendar sem bil pozitivno presenečen, sicer ne tako zelo, kot pri (koncu) Skrivnosti megle, a vendarle, film zelo spretno tempira trenutke šoka, kjer svoje doprimorejo predvsem posrečeno narejeni posebni učinki, še posebej srhljiva pa je glasba, ki spremlja sprejem smrtonostnih sporočil. Tista melodija gre tako hitro v uho, da jo imam še sedaj v glavi in moram priznati, da mi je še dolgo po ogledu filma stiskalo v želodcu, da ne bo morebiti tudi moj mobilnik zazvonil s tem tonom. ;-) Oh ja, da ne pozabim, tudi dotična melodija se precej razlikuje od zvonenja v izvirnem japonskem filmu:
  Ameriška melodija:
  http://www.youtube.com/watch?v=hboEAYQb0-8
  Japonska melodija:
  http://www.youtube.com/watch?v=iHYjuaaKBfU

  Točka prednosti:
  Film je nekje do 3/4 zelo napet, zanimiv in inovativen (avtomobilski pregoni po ozkih ulicah so prava akcijska poslastica), potem pa se na žalost prične preveč ponavljati (od osmih(!!!) perspektiv dogodka bi lahko vsaj dve dodali ostalemu dogajanju), pod vsako kritiko pa je zaključek filma, ki je tako zelo klišejsko ameriški, da bolj že ne bi mogel biti. Mislim, Dennisu Quaidu se je v zadnjem kadru že na daleč videlo, kakšno oslarijo bo izustil, ampak vseeno sem glede na naravo filma, ki naj bi nam sporočal, da ima vsak dogodek več strani (razumevanja), vendarle upal, da bodo znali najti kakšen manj zrežirano patriotski konec. Na žalost sem se motil in na žalost je konec dokazal zgolj to, kar izusti šef teroristov, namreč da Američani preprosto ne prenesejo, da niso vedno nekaj korakov pred dogajanjem in da se čisto slučajno ne bi vse izšlo po njihovih načrtih. Točka prednosti je pravzaprav obratna slika Skrivnosti megle, saj katastrofalen konec uniči skoraj vse dobro, kar je filmu uspelo zgraditi preko večine dogajanja. Definitivno previsoka ocena.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, bi se kar strinjal glede Skrivnosti megle. Toda zdelo se mi je, da je bila ta lesenost namerno taka. A veš, malce podobna Cloverfieldovi kameri. In kot sem že zapisal, gre za kliše in že videne boje ljudi in pošasti, toda konec me je tako močno ubil, da sem mu ruknil petko. Magari tokrat pošteno šenkano.
  Glede Klica, sem prebral na IMDB tudi jaz, kar je rekel glede originala ja :)
  A četudi ga ni videlo velo ljudi, gre za še eno zgodbo o duhovih, ki jih je zadnje čase v takih in drugačnih filmih malo morje in me že pošteno dolgočasijo. Kot sem zapisal, teh stvorov pa me je bilo ne glede na slabo oceno pošteno strah. No ja, zdaj sem jih že pozabil, melodijo pa tudi.
  Glede Točke, ker so montaža, režija in ideja tako zelo vrhunski, sem odpustil tudi te napake,ki si jih omenil.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Uf, nisem vedel, da si tako pobožna duša, da takole širokogrudno deliš odpustke. ;-)

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, če ima film tak konec, si odpustek zasluži.

 9. rock pravi:

  Men je bil The Mist noro dober. Na koncu pa sm tak mislu da bom umrl.

 10. sonček pravi:

  Konec je ubitačen. Ampak se strinjam, konec je tisti, ki da temu filmu pečat. Jaz sem resnično obsedela in nisem mogla verjet, v srčku me je stiskalo in sploh nisem mogla vstat. Žalosten konec… preveč žalosten!!!:(((

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sonček, res je. Kot sem rekel, film, ki ga ni dobro gledati do konca.

  Rock, upam, da si vseeno preživel. Meni ni ratalo povsem. En delček srca bom za vedno pustil v tem filmu.

 12. Sandra pravi:

  Mist je kr dobr film. Mene je tud šokiral konec.
  Ampak me pa ful spominja namreč konec, na en film, k nekdo ljudi pobije (zaradi nevarnosti, ki preži) potem pa pridejo rešitelji (mislim da tud vojska), sam ne vem v katerem filmu. Je pa bolj znan film.

 13. Buba pravi:

  sandra thanks for the spoiler without warning!!! grrrr

 14. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Gartner, vsaj pri kakšnem filmu da se strinjava in pri The Mist se prav gotovo, kajti od šoka si še zdaj nisem opomogel. Pa ne samo zaradi konca, ampak zaradi sporočila filma, ki je zame šokantno ravno toliko kot konec. Drugače pa mislim, da bi morali Darabontove filme prepovedat ljude, ki O FILMU NIMAJO POJMA in drugim, KI SE V KINODVORANI NE ZNAJO OBNAŠATI. Jebeni multipleksi…

 15. Buba pravi:

  Alex van der Volk…čisto razumem tvojo jezo nad ljudmi, ki se ne znajo obnašati. nazadnje sem gledala v kinu “there will be blood” in za mano sta dva pokovca sedela. lapala sta cel cajt, me brcala v stol, ko pa sta spožrla vse kokice in še kuj nista vedla o čem gre film, sta pa govorila še več in še glasneje. vsi so delali PŠŠŠ…itak, sem najprej poskusila z nasmehom na obrazu, če lahko pač opusti brcanje mojega sedeža, ker mi RES ne paše…in če se lahko med filmom ne pogovarjata…ampak smrkovje ni odnehalo…še otroci pri alvinu in čimpmankih se je lepše obnašalo…my next stop…šla sem na blagajno in zahtevala po 30 minutah predstave, da naj vržejo neolikano frocovje ven, ali pa mi vrnejo denar…najprej jih ni pol kurca brigalo,pol pa je vodja blaganičark vseeno posredovala, dala dnar, se opravičla…jebeni multipleksi indeed…

  v udarniku in partizanu si začivkal, pa je že prišel boy do tebe in te opozoril, da nehaj motit predstavo, al pa lahko greš…ah,dobri stari časi…

 16. Sandra pravi:

  Kaj si s tem mislila Buba: sandra thanks for the spoiler without warning!!! grrrr

  Rada bi samo to, če še koga spominja ta podoben konec na kakšen film.
  Hvala.

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sandra, Buba ti je hotela reči, da ne bi smela izdati konca filma, saj si ji pokvarila presenečenje.

 18. Sandra pravi:

  Jaz se opravičujem, ampak sem mislila, da so si vsi na tem forumu že ogledali film.

  No, vseeno pa sprašujem kogarkoli, če ga/jo spominja ta skoraj identični konec še na kakšen drug film.

  Hvala. Pa še enkrat sorry za razkriti konec.

 19. Tadej Tadej pravi:

  Sandra, podobnega filmskega konca še nisem videl …

 20. Alex van der Volk Alex van der Volk pravi:

  Sandra, morda misliš na Blue lagoon (prvi del, z Brooke Shields v glavni vlogi), tam je stvar dokaj podobna. No, otrok tam sicer preživi in igra eno od dveh glavnih vlog v Vrnitvi v modro laguno

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Alex, dvomim da Sandra misli Plavo laguno :)
  V glavi imam nek drug film, a se ne morem spomniti naslova. In to me matra že od kar sem gledal The Mist.

 22. Tadej Tadej pravi:

  Iztok, da te ne bom učil interneta. Uporabi Google, še boljše imdb.com, spomni se kakega značilnega quota iz dilma, spomni se kake muzke iz filma, a najlažje se boš spomnil igralcev iz filma. Če veš vsaj eno od teh, ti bo imdb skrčil sezna, možnih filmov, itd. :)

 23. Tadej Tadej pravi:

  me res zanima ker film ima enak konec

 24. Sandra pravi:

  Res je, ni Plava Laguna. Jaz sem že vse pregledala po netu, kar je pač možnega in nikjer nisem najdla nič pametnega. Žal pa se ne morem spomniti niti imena enega igralca.
  Ker če bi vedla, kdo je igral v tem filmu, tega ne bi spraševala, pač bi najdla kaj na netu. Ravno tako kot pravi Iztok, tudi mene matra, iz katerega filma je ta konec vzet.
  Ne vem, če je konec ravno enak, je pa definitivno zelo zelo podoben.

 25. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sandra, si prepričana, da se nisi zmotila? Po glavi mi gre film Body Snatchers iz devetdesetih, kjer je bila tudi vojska zraven, sam se ne spomnim točno kako je bilo.
  Pa kdaj je bil ta tvoj film posnet? Je bolj nov, bolj star, kak žanr, zakaj se je sploh šlo, niti enega igralca ali opisa le tega se ne spomniš?

 26. Sandra pravi:

  Lahko da je bil film Body Snatchers. Čeprav dvomim, nisem pa ziher.
  Nč se ne spomnim, kdo je igral.
  Mislim pa, da je starejši film, definitivno ni nov.
  Uglavnem vrteli so ga že na TV-ju.
  Za žanr pa mislim, da je bil tud triler/grozljivka, nekaj zelo podobnega.

 27. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sandra, tukaj sem našel eno zanimivo debato o The Mistu.
  Če se ti da, jo celo prečekiraj in morda dobiš svoj odgovor.

  Evo ti link

 28. Sandra pravi:

  Iztok hvala za link, ampak še vseen ne vem odgovora. Ni panike. Odgovor bom najdla takrat k ga sploh ne bom iskala in pričakovala.

 29. Filip pravi:

  Pravkar pogledal One Missed Call. Groza od filma. Meni se je zdel porazno slab. Ima sicer nekaj kul šokov ki te res vržejo, drugače mi je pa deloval kot ena neposrečena parodija. Še Pulse mi je bil boljši, vsaj bolj dinamičen je bil. Ocena 2/10

 30. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Hitra roba 2 pravi:

  [...] nadleguje skupino arheologov. Bedna reciklaža veliko boljših filmov tipa Alien, The Descent, The Mist in recimo Feast. Čista B roba, kjer bi pošast bolje naredili celo v Sloveniji. In niti enega vsaj [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !