Vse najboljše, Warren Beatty

31.03.2008 ob 10:14

Warren Beatty je včeraj praznoval 71 let. Tisti Warren Beatty, ki je podrl vse babnice v Hollywoodu. Če vas zanima točna cifra, si poglejte vse odjavne špice njegovih filmov. Da ne bo pomote, Warren ni bil le ženskar, Warren je bil tudi prekleto dober igralec. Drzen, inovativen in drugačen od svojih kolegov. Prav zato je zdržal tako dolgo. Prav zato še vedno uživa tako spoštovanje. Ko je posnel prvi film, romantično dramico Splendor in the Grass, je postal zvezda. Čez noč. V eni sekundi. Že med snemanjem. Ko je istega leta, se pravi leta 1961, posnel še The Roman Spring of Mrs. Stone, pa je bil že legenda. Nič čudnega, v prvem je obrnil mlado Natalie Wood, v drugem pa ostarelo Vivien Leigh.

Ker je bil lep kot angel, je v posteljo dobil vse ženske, ki si jih je zaželel. Da ga ne bi imeli le za praznega lepotca, pa je začel snemati tudi filme z globino. Tudi filme, ki jim ni bilo vseeno. Recimo Bonnie & Clyde, McCabe & Mrs. Miller in The Parallax View. Prav to ga je naredilo za legendo. Prav to, da je pokazal, da mu ni vseeno, ga je ločilo od mnogih kolegov. Da ne bi razočaral svojih oboževalk, je kljub temu posnel Lilith, Shampoo in seveda Heaven Can Wait, kjer se je prvič preizkusil tudi kot režiser.

Osemdeseta je začel zelo resno. S filmom Reds, ki ga je seveda tudi režiral in si končno priboril oskarja. Potem si je vzel šestletno pavzo in zaigral še v zloglasni komediji Ishtar, kjer mu je družbo delal Dustin Hoffman. Film še danes velja za enega največjih flopov v hollywoodski zgodovini, Warren in Dustin pa se iz tega še vedno šalita. V osemdesetih je torej posnel le dva filma, devetdeseta pa je po Dicku Tracyju sesul s filmom Bugsy. Z gangstersko mojstrovino, ki so ji na oskarjevsko noč naredili hudo krivico in jo pustili na suhem. Film je bil tako zelo dober, da sem za trenutek pozabil celo na Botra, Warren pa se je med snemanjem zaljubil v Annette Bening, ki je potem postala njegova žena.

Po Bugsyju je zaigral v romanci Love Affair in se ob koncu tisočletja vrnil še z odlično politično komedijo Bulworth, kjer je bil spet tudi režiser. Leta 2001 je nastopil v filmu Town & Country, v sploh ne tako slabem filmu, ki pa je finančno močno pogorel in mu očitno pobral voljo do filmov. Od leta 2001 dalje namreč ni posnel nobenega filma več. Lansko leto je na podelitvi Zlatih globusov, kjer so ga nagradili za življensko delo, resda obljubil, da še ni rekel zadnje besede, toda 71 let ni malo. To je starost, ko se lahko igralec brez slabe vesti upokoji in uživa v sadovih svojega preteklega dela.

Warren Beatty za vedno ostaja eden mojih najboljših igralcev. Pravi dedec in možakar, ki je za vedno zaznamoval sedmo umetnost. Edina ženska, ki je ni podrl, je seveda njegova starejša sestra Shirley MacLaine. Na njegovem dolgem spisku ljubic pa so tudi Madonna, Brigitte Bardot, Leslie Caron, Joan Collins, Cher, Julie Christie, Liv Ullman, Diane Keaton, Goldie Hawn, Candice Bergen, Elle Macpherson in Stephanie Seymour, ki ga je dala na čevelj zavoljo pevca Axla Rosea.

 

6 komentarjev na “Vse najboljše, Warren Beatty”

 1. Anonimni pravi:

  Warren Beatty is sublime!

 2. mhm pravi:

  Pa mamice tudi ni podrl.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede mamic, tak nor jebil baje le Klaus Kinski, ki se je hvalil, da je spal tudi s hčerko Nastassjo.

 4. mhm pravi:

  Glede Klausa pa … brez komentarja.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Happy Birthday: Arthur Penn (RIP) pravi:

  [...] kulti-in-klasike-the-missouri-breaks/ nekoc-in-danes-jane-fonda/ vse-najboljse-warren-beatty/ happy-birthday-dustin-hoffman/ zapustil-nas-je-paul-newman/ happy-birthday-gene-hackman/ [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Bugsy pravi:

  [...] Dillinger umrl pred kino dvorano, potem veste, da je bil Bugsy Siegel, ki ga fenomenalno odigra Warren Beatty, popolnoma isti. Kaj isti, Bugsy Siegel je bil poosebitev hollywoodskih sanj, ki ni rabil filma, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !