IZTOK faking GARTNER

« | | »

Davor Dujmović, kultni Perhan iz Doma za obešanje, si je leta 1999 vzel življenje

25.03.2008

Filmska kariera Davorja Dujmovića se je začela čisto po naključju. Tako, da ga je kot 14 letnega fantiča v neki kafani v Sarajevu opazil režiser Emir Kusturica. Prav Kusturica mu je potem seveda zaupal glavno vlogo v filmu Dom za obešanje, kjer je igral Perhana. Lik, ki se ga ja seveda držal celo življenje. Nihče več ga ni poznal kot Davorja, vsi so ga poznali kot Perhana. V devetdesetih je žal zapadel v droge. V heroin, ki mu je uničil kariero in življenje. Leta 1995 mu je Kusturica zaupal vlogo v filmu Podzemlje, na televiziji pa je s prijateljem Nelejem Karaljićem nastopal v seriji Složna braća. Kljub poskusom, da bi se odvadil od mamil, je padal vse nižje in se leta 1999 preselil v Novo mesto. Konec maja so ga našli mrtvega. Obesil se je. Zaradi hude depresije in prevelike odvisnosti od heroina. Star je bil komaj 30 let.

Zanimivo se mi zdi dejstvo, da o njegovi smrti pred leti ni poročal skoraj nihče. Še posebej ne v Sloveniji, kamor se je preselil z dekletom. Očitno je padel v pozabo. Očitno je pozabil celo sam nase. Tragična usoda igralca, ki bi se lahko spremenil v pravo zvezdo.

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 25.03.2008 ob 12:54 pod RIP. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

4 odgovorov na “Davor Dujmović, kultni Perhan iz Doma za obešanje, si je leta 1999 vzel življenje”
 1. Bentilnik - 25.03.2008 ob 13:48

  Hmnja, tole je napisano, tako kot da tudi ti nisi imel pojma o smrti DaVorja Dujmovića.

 2. iztokgartner - 25.03.2008 ob 13:55
  iztokgartner

  Bentilnik, za njegovo smrt sem resda izvedel šele nekaj let po tem ko se je zgodila. Čisto po naključju. Iz nekega zapisa na nekem blogu. Ko sem si Dom za obešanje pred kratkim v ciklusu Emirja Kusturice na TVS ogledal še enkrat, pa sem dobil občutek, da se mu moram posebej pokloniti tudi na svojem blogu. Sem pa prepričan, da mnogi ne vedo, da je umrl, saj se o tem res ni veliko govorilo. In glede na to, da so Dom za obešanje vrteli pred kratkim je prav, da se ga še enkrat spomnimo. Sem pa ziher, da tudi ti nisi imel pojma, da je umrl.

 3. vetervlaseh - 25.03.2008 ob 20:59
  vetervlaseh

  sicer se ne zanimam prav veliko za to kdo je kdaj umrl in to… tako da tudi za tega nisem vedel, čeprav sem najbrž takrat kdaj slišal…
  Dom za obešanje pa je drugače zelo zelo dober film, tudi tale pajac kar dobro igra v njem… tako da… škoda, ne…

 4. Davor Dujmović - 12.05.2018 ob 12:14

  Pozdravljen Iztok. Ni za*ebancija, res sem Davor Dujmović. Isto kot pokojni Davor, sem rojen v Bosni vendar malo mlajši od njega. Živim v Kopru in sem trenutno študent Akademije umetnosti v Gorici. In sem se odločil, da delam dokumentarec o Davorju Dujmoviću za svoje diplomsko delo naslednje leto. Dobil naj bi intervju z Brankotom Đurićem Đurotom, s katerim je Dujmović dolgo sodeloval v Nadrealistih, borim pa se da bi dobil kontakt z Kusturico in Karajlićem. Pred kratkim sem dobil tudi kontakt z njegovim bratom in familijo. A ti bi bil raspoložen za en krajši pogovor pred kamero? Lep pozdrav, se javim še na Facebooku, če imaš profil. Ciao

Na vrh

Komentiraj