Recenzije: Horton Hears a Who, The Game Plan, P.S. I Love You

24.03.2008 ob 21:37

HORTON HEARS A WHO (zda 2008, risanka, režija: Jimmy Hayward & Steve Martino, igrajo: Jim Carrey, Steve Carell, Carol Burnett, Will Arnett, Seth Rogen, Jaime Pressly)

Samo za otroke.

Odrasli že vrsto let radi gledamo risanke. Tega se zavedajo tudi ustvarjalci, ki vedno poskrbijo za nekaj premetenih štosev. Za nekaj tistih dodatkov, ki jih bomo razumeli samo mi in ki jih otroci seveda ne bodo ujeli. Tokrat je drugače. Tokrat gre za risanko, ki je namenjena zgolj otrokom. Ki so jo naredili samo za otroke in njihove starše pustili na hladnem. Dobro za otroke, slabo za ostale. Pač risanka, ki računa le na ciljno publiko in risanka, ki prav zaradi tega ne doseže nič posebnega. Risanka, kjer ni nobenega presežka. Kjer imamo le poučno zgodbo in slona Hortona (Jim Carrey), ki na cvetnem prahu okrije civilizacijo. Mesto Whoville, mikroskopsko državico, kjer živijo pršice. No ja, hudičevo majhne in navadnemu očesu nevidne živalce, ki se bojijo za svojo prihodnost. Ki upajo, da bo naš Horton našel varen kotiček za njihov prahek. Okej, toda kaj, ko Hortonu nihče ne verjame. Ko so prav vsi prebivalci gozda prepričani, da se mu meša. Da fantazira. Da ga matra shizofrenija. In da na prahku ne živi nihče. Risanka, ki bi jo lahko posneli tudi v Sloveniji, kjer bi v Whovilleu seveda živeli člani družine Strojan.

Ocena: 5/10

THE GAME PLAN (zda 2007, komedija, režija: Andy Fickman, igrajo: Dwayne “The Rock” Johnson, Madison Pettis, Kyra Sedgwick, Roselyn Sanchez, Morris Chestnut)

To, kar je nekoč počel Arnold Schwarzenegger, to kar je malce nazaj počel tudi Vin Diesel in to kar slej kot prej začnejo početi prav vsi filmski mišičnjaki, počne sedaj tudi bivši rokoborec Dwayne “The Rock” Johnson.

Dwayne “The Rock” Johnson, ki bi mu lahko rekli tudi novi in pravzaprav edini Arnold Schwarzenegger, se je z mladino srečal že v filmu Gridiron Gang, kjer je fuzbala učil problematične najstnike. Tokrat je stvar še bolj naporna in otročja, saj ga postavijo v družbo deklice. Njegove osemletne hčerkice (Madison Pettis), ki jo sreča prvič v življenju. V življenju, kjer ni prostora za majhne tečne deklice. V življenju, kjer so glavne lepe babe, dragi avtomobili, razkošno stanovanje, dosežki na nogometnem igrišču in super ego, ki ga naš junak dnevo futra z gledanjem lastnih intervjujev. To, kar je Arnie počel v filmu Kindergarden Cop, Vin Diesel pa v filmu The Pacifier, počne sedaj Dwayne Johnson v filmu The Game Plan. Simpatični in zelo klišejski komediji za nedeljsko popoldne, kjer seveda ne boste našli prav ničesar posebej zabavnega in prav ničesar posebej prelomnega. Kjer boste še enkrat našli dokaz, da gledalci mišičaste akcijske junake radi pogledajo tudi v vlogah povsem mehkužnih tipčkov. Jasno, vsem tem junakom prav otroci povzročijo veliko več težav kot na tisoče negativcev, ki so jih postrelili v svojih prejšnjih filmih.

Ocena: 5/10

null

P.S. I LOVE YOU (zda 2007, romantična komedija, režija: Richard LaGravenese, igrajo: Hilary Swank, Gerard Butler, Kathy Bates, Gina Gershon, Lisa Kudrow, Harry Connick Jr.)

Presenetljivo simpatična, gledljiva in sveža romantična komedija, ki vse do konca spretno obračunava s klišeji, ki ji skušajo zglodati scenarij.

P.S. I Love You se prične s prepirom. Z dokaj hudim kregom Hilary Swank in njenega moža Gerarda Butlerja, ki se potem pobotata v postelji. No ja, kjer je dovolj le začetek tako imenovanega make up seksa in kjer se grde besede hitro spremenijo v objeme in smeh. Nič posebnega za romantično komedijo, torej. Okej, toda možek potem umre. Zaradi tumorja na možganih. Nenadno za ubogo Hilary, še bolj nenadno za nas gledalce. Prav imate, pred nami je romantična komedija, kjer glavni junak umre že na začetku. Ker ne gre za pizdarijo v stilu Lake House in ker Gerard Butler ne obvlada nadnaravnih sposobnosti filma Ghost, nas čaka povsem drugačna zgodba. Zgodba o pismih, ki jih je svoji ženki pustil pokojni možek. O pismih, kjer jo prosi to in ono ter ji pomaga pri prebolevanju izgube. Podobno kot je to počel Michael Keaton v filmu My Life, le da ne gre za otroke, marveč za ženo. Za tridesetletno žensko, ki se ji podre svet in ki živi le od spominov na moškega, ki ga je resnično ljubila. Njegova pisma ji morda podaljšujejo agonijo, morda bi bila brez njih bolj srečna in bi ga lažje pozabila, toda ker so res dobra in taka, da ji vlivajo pogum in veselje, so na mestu. So taka, da bi si jih zaslužila prav vsaka mlada vdova. Očarljiv in dobro narejen filmček, ki se mu pozna pero sposobnega scenarista in zgodbica, v kateri se bodo našli le najbolj zaljubljeni par. Le tisti, ki bi lahko živeli samo od spominov.

Ocena: 7/10

 

10 komentarjev na “Recenzije: Horton Hears a Who, The Game Plan, P.S. I Love You”

 1. Jure pravi:

  Od the treh sem zaenkrat gledal samo The Game Plan in se mi je zdel brez veze. Minil je dober teden od ogleda in razen nekaj zgodbe se praktično ne spomnem nič več. Zdi se mi, da je bil film 27 Dresses velik boljši. Jaz bi verjetni zamenjal oceni, ki si ju dal ti. Po moje 27 Dresses: 3, The Game Plan: 1 in pol.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jure, tudi jaz se The Game Plan verjetno ne bom spominjal že nekaj dni od danes. Toda vseeno se mi ni zdel tako grozljivo slab in sem se parkrat celo nasmejal. Za razliko od 27 Dresses, ki pa mi je bil res za en drek.
  Res pa je, da oba nista kaj posebej dobra.

 3. Jure pravi:

  Mogoče je moj problem, da sem v zadnjem mesecu pogledal okol 50 epizod serije Grey’s Anatomy in tam Katherine Heigl kar v redu izpade in mogoče ne morem realno ocent tega film. Vendar tako pač je pri filmih. Naša ocena je vedno subjektivna.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jure, verjetno bo to razlog. Kot pri meni to, da mi je The Rock kul dečko, pa mu oprostim tudi takšne filme.

 5. Buba pravi:

  men je bil pa hortona fin :oops: I`m a BIG baby…

  game plan grem dans gleat, upam da se bom nasmejala kaj…glavno, da se the rock vsaj enkrat zgoraj brez pojavi, pa je blo vredno vstopnice , heh…

  p.s. I love you, hilary je bla dobra, gerard je bil dober, igrali so svetovno…gerad mi je bil vizualno bolj všeč v 300, verjetno ker me poganjajo estrogen in progesteron… :) vsebinsko pa mi ni blo nekak najbolj všeč in to iz enega razloga…ker sem brala knjigo in jo dobesedno požrla v eni noči…in pri knjigi sem imela mood swinge, ker je enostavno tako dobro napisana, da greš iz ene emocije v drugo, iz huronskega smeha padeš v hlipanje in jok in potem spet back to laugh…mogoče sem od filma pričakovala preveč, niti trailerja nisem pogledala in pridem v kino pa vidim, da se nič ne dogaja na irskem (razen izleta), ene zabavne scene so kar ven trgane, dodano je malo več patetike kot je je v knjigi…holivud pač…edina boljša stran filma je, da ima jeffrey dean morgan full več vloge v filmu, v knjigi ga srečamo dvakrat po 3 miute… JDM pa ni nikoli preveč :D

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Buba, če bereš knjigo je vedno problem s filmom ja. Redko kdaj smo zadovoljni. Še posebej, če nam je bila knjiga zelo všeč. Te povsem razumem.
  The Rock, ki se bo od tega filma dalje podpisoval le kot Dwayne Johnson, pa ti bo seveda pokazal svoje telo.
  Men pa so bli od Hortona veliko boljše druge risanke o živalih.

 7. Majči pravi:

  P.s.I love you je bil zelo fajn film,sploh zato ker v njem igra Gerard Butler,ki me je že navdušil v Draculi 2000 in Tomb Raiderju 2:Zibelka življenja.

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Majči, kako si lahko pozabila na 300?

 9. Recenzije: The Lorax, The Mechanic « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] risanka, zabavna, dinamična, simpatična in ekološko poučna. Pa dosti boljša od Hortona, ki si ga je prav tako zamislil Dr. Seuss, tudi avtor zgodbic za filma Cat in the Hat in How the [...]

 10. Recenzije: Parental Guidance, The Perks of Being a Wallflower, Taking Woodstock » IZTOK faking GARTNER pravi:

  [...] nikakor ne sodita. In pazi to, režiser Andy Fickman je podobno pizdarijo zganjal že s filmom The Game Plan, kjer je zaradi otrok živce izgubljal Dwayne Johnson, je pa res, da je Parental Guidance še [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !