Sta Michael Bay in Roland Emmerich res tako slaba režiserja?

19.03.2008 ob 02:26

Na blogu kolega Roberta sem se zapletel v zelo zanimivo debato o tem, kaj je dober akcijski film. Se pravi o tem, ali Michael Bay ter Roland Emmerich res delata tako slabe filme kot pravijo fantje na tem blogu. Meni so po večini namreč zelo všeč. Emmerich je v bistvu zgrešil le z novim 10.000 B.C., Bay pa s polomijo The Island.

In režiserja, ki sta dala tudi The Rock in Independence Day, zame nista kar tako. Sta mojstra svojega žanra, ki snemata filme, kateri so veliko boljši od podobnih filmov v žanru adrenalinske akcijske pustolovščine in znanstvene fantastike. Še posebej v času, ko sta Renny Harlin in John McTiernan izpadla iz igre, Jana De Bonta ni nikjer več, Paul Verhoeven pa je odšel domov.

In da ne bo dileme katere akcije so zame slabe akcije, prilagam na hitro sestavljen spisek, na katerem seveda ne boste našli filmov Michaela Baya in Rolanda Emmericha.

Takole gre:

Broken Arrow, Paycheck, Bulletproof Monk, The Corruptor, The One, War, Ghostrider, Daredevil, The League of Extraordinary Gentleman, The Fast and the Furious 3, Ultraviolet, Catwoman, Elektra, Doom, Street Fighter, Taxi 3, Torque, I Robot, I am Legend, Walking Tall, The Medallion, Hulk, S.W.A.T, The Tuxedo, I Spy, Bad Company, The 51st State, Collateral Damage, Driven, The 6th day, Supernova, Gone in 60 Seconds, Tomb Raider in recimo Blue Streak.

 

8 komentarjev na “Sta Michael Bay in Roland Emmerich res tako slaba režiserja?”

 1. ZigaK pravi:

  Za ultraviolet sem se potrudil, pogledal do konca, se prijavil na imdb in mu dal enko. Tako slabega filma pa še ne.
  P.S.: Rabljeve freske pač nisem gledal in ne morem primerjat :)

 2. Gregor pravi:

  Roland Emmerich, ima prebliske, ko se odalji nadpovprečjem in ima dar za zabavno lahke filme.
  Michael Bay verjetno najbolj očiten primer da tehnika lahko škodi režiserju, ter da preveč CG ne naredi doberga filma

 3. robert79 robert79 pravi:

  Predmet debate je, če sta Bay in Emmerich dobra avtorja akcijskih filmov?

  Po mojem ne. Zame so dobri akcijski filmi: zadnji James Bond, Bournov ultimat, tudi Misija nemogoče 3, Gospodar prstanov, Peti element, animirani Neverjetni — filmi, kjer vem, kaj se dogaja ali kje je kdo in kam gre. Trenutni položaj in hitrosti: potrebščini za popis dinamičnega razvoja sistema. ;)

  Bay in Emmerich sta dobra v nekem “svojem” žanru, zame polnem poca, kjer vladata računalniška slika in površina. Bayevi počasni vodi kamere, recimo obrati okoli igralcev, mi gredo, milo rečeno, na živce. Ne vidim ne konkretnega smisla v teh filmih niti me ne sproščajo (ampak spravljajo v zadrego). No, ven bi vzel ID4 — ki je kar soliden in ni pretiraval in je začel ta “žanr”; naj bi ostalo pri njem … Vnaprej odbijam misel, da bi bil intelektualni snob.

  P.S. Pa debata — vsaj meni — ni zanimiva!! :)

 4. robert79 robert79 pravi:

  NE vem, ampak saj pri tebi več stvari ne vem, res ne vem, zakaj tako forsiraš The Rock — ker po moje ni dober akcijski film. Ali je mogoče kak akcijski prizor posnet koherentno od začetka do konca ali pa ima vsaj neko konkretno minutažo? Ne bi rekel. Jaz se je ne spomnim. Nažiganje po vlomilcih v zaporu je bolj statično kot dinamično. Film, poln nekih poceni utrinkov, zdaj v pilotski kabini, “we are approaching”, zdaj že nazaj na otoku, pogled v nebo, ojej, zdaj v Pentagonu, zaprepadeni obrazi. Zame nateg, zame rip-off. Nobenega klasičnega voda kamere, obvladovanja kadrov, ampak cenenost. Connery se je pustil nategniti, ker verjamem, da mu ne gre zgolj za denar.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Žiga, za Rabljevo fresko imaš še vedno čas :)

  Robert, glede Casino Royale in Misija nemogoče 3 se bom strinjal s tabo. Odlična sta. Od začetka do konca. Misija je morda celo najboljši akcijski film zadnjih let. Bournov ultimat je brez dvoma najboljši Bourne doslej, toda vseeno je daleč od zares dobrega filma. Gospodarja ne bi štel v to kategorijo, saj je pustolovski spektakel in pravljica, ne tipični akcijski film. Peti element je precenjen film. Neverjetni pa mi tudi niso bili posebej všeč.
  The Rock je meni klasika akcijskih filmov in bi jo dal v družbo True Lies, Face Off, Die Hard in Speed. Tako dobro se nisem zabaval že dolgo časa kot prav leta 1996, ko je bil v kinih The Rock. In le zakaj se je Connery pustil nategniti? Kot da tudi James Bond ni bil le nateg.

  Me pa res zanima, če sta ti Bay in Emmerich enako slaba kot filmi, ki sem jih naštel spodaj?

 6. paucstadt paucstadt pravi:

  Iztok, vsaj nekateri njuni filmi so tako slabi kot Ghostrider :) Naj se učijo pri Bourne trilogiji.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pauc, ta izjava niti smešna ni :)
  Mi je pa jasno zakaj ne maraš njunih filmov, če so ti enako slabi kot Ghostrider.
  Daj no, po resnici mi povej, ti je Bad Boys 2 res enako zanič kot Ghostrider? Po resnici, Pauc.
  Borne je pretirano cenjen. Prva dva sta v bistvu le soliden izdelek, zadnji pa je malce boljši, a še vedno ne dovolj dober, da bi se o njem dalo govoriti kot o presežku.

 8. 1001 FILM » Objave » Platoon (1986) pravi:

  [...] Ni jih dosti, ampak so: zadnjič je luštno pisal o naši sinhronizaciji risank, vendar kaj je govoril o Bayu in Emmericju!? ježeš, kdo ali kaj mu lahko pomaga, jaz ne vem, ne vem. A pazi se, Iztok, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !