Recenzije: Catch a Fire, The Ballad of Jack and Rose, Kicking & Screaming, Beyond the Sea

4.03.2008 ob 18:54

CATCH A FIRE (francija, anglija, južna afrika, zda 2006, drama, režija: Phillip Noyce, igrajo: Derek Luke, Tim Robbins, Bonnie Henna)

Lov na teroriste v Južni Afriki se spremeni v osebno dramo povsem nedolžnega mladeniča.

Derek Luke je Patrick Chamusso. Simpatični očka in možek, ki si denar služi z delom v rafineriji in v prostem času trenira otroško nogometno moštvo. Ker je črn je seveda avtomatsko sumljiv, saj živi v Južni Afriki. V času aparthajda, kjer so belci v vsakem temnopoltem posamezniku videli terorista. Člana ekipe, ki je minirala železnice in povzročala lokalne nemire. In ker naš Patrick nekega dne po končani tekmi za nekaj uric izgine v neznano, pade pod drobnogled zagrizenega policaja Nica Vosa (Tim Robbins), ki je prepričan, da je našel novega terorista. Novo barabo, ki bo svoje grehe priznala tudi tako, da ji bodo pred očmi mučili ženo (Bonnie Henna). Resnična zgodba možakarja, ki ima danes v Afriki zavetišče za sirote in ki se na koncu filma pojavi tudi osebno. V družbi igralca Dereka Lukea, ki z njim odigra prijateljsko partijo nogometa. Zanimiv film. Takšen, da mu ne moremo očitati kakšnih večjih napak. Pa vendar le eden izmed mnogih, ki se zadnje čase ukvarjajo z isto temo.

Ocena: 6/10

null

THE BALLAD OF JACK AND ROSE (zda 2005, drama, režija: Rebecca Miller, igrajo: Daniel Day-Lewis, Camilla Belle, Catherine Keener, Paul Dano, Jena Malone, Beau Bridges, Ryan McDonald, Jason Lee)

Po krivici spregledan biser, kjer Daniel Day-Lewis igra veliko bolje kot v filmih Gangs of New York in There Will Be Blood.

Da ne bo pomote, Jack (Daniel Day-Lewis) in Rose (Camilla Belle) nista mož in žena ali divja ljubimca, ki ropata banke. Jack in Rose sta oče in hči. Skorajda patološko in sila iskreno navezani bitji, ki po odhodu mamice živita sama v podeželski hišici. V gnezdecu, kjer ni niti televizorja in kjer se je zadnji sosed izselil pred mnogimi leti. Prav zato ju ideja, da bi Jack v hišo povabil svojo ljubico Catherine Keener in njega dva sina (Paul Dano, Ryan McDonald), močno zdela. Ohladi, odtuji in mednju postavi prepad. Toda Jack ni samo oče, Jack je tudi moški, ki imajo svoje potrebe. Potrebe po ženski, s katero bo tudi seksal. In po ženski, ki bo po njegovi smrti skrbela za Rose. Toda Rose se s tem ne strinja. Rose postane ljubosumna, čudna in drugačna. Takšna, da sredi noči okoli hodi z nabito puško in da v hišo prinese zelo strupeno kačo. Še več, Rose očetu vrne tudi seks. In to tako, da nedolžnost podari enemu izmed sinov in krvavo rjuho potem izobesi pred hišo. Zelo posebna, tenkočutna, realistično posneta, očarljiva, že skoraj bergmanovska in brez dvoma premalo cenjena zgodbica, ki jo je oscenarila ter režirala gospa Rebecca Miller, resnična žena Daniela Day-Lewisa. In prav zato je tale film tako zelo oseben. Tako zelo čuteč in prepričljiv. Narejen za peščico ljudi, ki so ga uspeli videti in v njem prepoznati drobno mojstrovino. Štejem si v čast, da sem pravkar postal eden izmed njih.

Ocena: 9/10

null

KICKING & SCREAMING (zda 2005, komedija, režija: Jesse Dylan, igrajo: Will Ferrell, Robert Duvall, Kate Walsh, Mike Ditka)

Klišejska mladinska športna komedija, ki jo iz povprečja ves čas uspešno dviguje Will Ferrell, kateri si seveda vzame dovolj časa za svoje bedarije.

Filmov, kjer nekdo v takšnem ali drugačnem športu trenira ekipo otrok, ki sprva nimajo pojma, potem pa na koncu zmagajo, je bilo že veliko. Eni so simpatični in nam dajo pozitivno energijo, drugi pa so preveč klišejski in nam gredo celo na živce. Kljub otrokom, ki so ponavadi cela mešanica različnih karakterjev in ras. In tokrat bi se lahko kaj kmalu zgodila druga varjanta, saj tale nogometna komedija ni čisto nič posebnega. Prav zato sem bil zelo vesel, da trenerja igra Will Ferrell. Tisti Will Ferrell, ki je že postal sinonim za športne komedije. Tokrat se resda ne more zafrkavati kot v filmih Blades of Glory in Talladega Nights, toda to ne pomeni, da dovoli, da bi ga otroci zasenčili. V prav vsakem prizoru si vzame čas zase in za svoje značilne ter zelo zabavne štose. Za tekmovanje s svojim očetom Robertom Duvallom, ki trenira nasprotno moštvo. In za svoj osebni boj, kjer si želi zmage za svoj ranjeni ego. Povsem simpatična in gledljiva komedija, kjer seveda ne boste potrebovali možganov marveč le usta.

Ocena: 6/10

null

BEYOND THE SEA (zda 2004, glasbena drama, režija: Kevin Spacey, igrajo: Kevin Spacey, Kate Bosworth, John Goodman, Bob Hoskins, Brenda Blethyn, Greta Scacchi)

Biografija pevca, ki si je želel postati Frank Sinatra, nato pa je postal Bob Dylan.

Kevin Spacey je od tega filma pričakoval veliko. Bil je njegov tako imenovani dream project. Film, ki ga je tudi režiral in se zanj močno angažiral. Prav zato mu ni bilo jasno, da ni dobil pravega odziva. Da so ga spregledali pri oskarjih in da so tudi gledalci obrnili hrbet. Šel je celo tako daleč, da je napadel kritike in pokazal svoj prehud ego, ki ga kmalu butnil na realna tla. Da njegov film ni dosegel tistega kar bi moral, je povsem jasno. Manjka mu namreč vse tisto, kar imajo filmi, ki dosežejo to kar bi morali. Tukaj gre le za kič. Za film brez stila. Za film brez karizme. In za film, ki ga že na začetku zdela pretirana želja po uspehu. Pred leti so bili za glavno vlogo v igri Tom Cruise, Bruce Willis in Leonardo DiCaprio, Kevin Spacey pa je vskočil ravno v trenutku, ko je projektu spet grozilo, da ga ne bodo nikoli posneli. Hm, če prav pomislim sploh ne bi bilo škode, da ga ne bi. Da bi kultnega Bobbyja Darina za vedno pustili pri miru. Prav imate, Beyond the Sea je biografija Bobbyja Darina. Tistega bolehnega mladeniča, ki je leta 1973 umrl star vsega 37 let. V svoji kratki in zelo pestri ter uspešni karieri je nanizal kar nekaj uspešnic, se kot za šalo preselil še na velika platna in se poročil z lepotičko Sandro Dee, ki jo sedaj igra Kate Bosworth. No ja, stari dobri Bobby se morda ne obrača v grobu, Kevinu Spaceyju, ki ga igra slabše kot bi on igral njega, pa se bi moralo zaradi tegale poloma še dolgo časa močno kolcati.

Ocena: 3/10

null

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !