Recenzije: Jarhead, Pride and Prejudice, The Constant Gardener, The Matador, Transamerica, Proof, North Country, Hustle & Flow, Broken Flowers

3.03.2008 ob 15:29

JARHEAD (Zda 2005, komična vojna drama, Režija: Sam Mendes, Igrajo: Jake Gyllenhaal, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Chris Cooper, Jacob Vargas, Lucas Black, Evan Jones)

Fight the Power.

Da je Marinca režiral prav Sam Mendes, avtor Lepote po ameriško, ne preseneča. Operacija Puščavski vihar, ki jo je pred petnajstimi leti namreč pilotiral George Bush, starejši, kateri je v kuvajtsko puščavo po nepotrebnem poslal pol milijona svojih vojakov, namreč ni bila drugega kot direkten napad na ameriške vrednote, ki jih čez lužo kot vedno najraje skrivajo pod preprogo. Po operaciji Puščavski vihar bi lahko kot za šalo posneli Lepoto po ameriško, kar pomeni, da je Marinec, v originalu Jarhead, Lepota po ameriško 2, ki na piko vzame vojake. Nesrečno skupino marincev, ki čakajo na začetek vojne. Prav imate, to ni film o grozotah vojne, to je film o tem, da je čakanje na vojno še bolj grozno od same vojne. Malo Kubrickov Full Metal Jacket, malo Coppolin Apokalipsa zdaj, malo Altmanov M.A.S.H., vseskozi pa hudo ironična, ostra, zabavna, direktna in nepopustljiva masaža vojakove psihe, vojakovih možgan, ki jih na soncu in pesku perejo do konca in naprej. V prvi vrsti stoji komaj dvajsetletni Jake Gyllenhaal, ki mu za vratom ves čas diha glasni Jamie Foxx. Jima Morrisona pa seveda zamenja skupina Public Enemy, ki je s svojo veliko uspešnico Fight the Power kot za šalo ujela esenco ameriškega napada na Irak. Pa naj še kdo reče, da je bil Vietnam bedarija.

Ocena: 8/10

null

PRIDE AND PREJUDICE (Anglija 2005, drama, Režija: Joe Wright, Igrajo: Keira Knightley, Matthew MacFadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Judi Dench, Talulah Riley, Rosamund Pike, Jena Malone, Carey Mulligan, Simon Woods)

Pecanje.

Hudo dolgočasna, razvlečena, prav nič očarljiva, nepotrebna in zaenkrat zadnja ekranizacija znamenitega romana, ki ga je kultna Jane Austen spisala že leta 1797, se pravi v letu, kjer se začne tudi naša zgodba. Zgodba o petih sestrah, o petih Pepelkah, ki sanjajo o princih na belih konjih. O moških, ki jih bodo poročili in odpeljali od doma. Od revnega ognjišča, kjer možakar z 10 tisoč funti letnega zaslužka pomeni zadetek v polno. Natanko tak je simpatični gospodič Bingley (Simon Woods), ki na prvi ples pride v družbi svojega prijatelja, gospodiča Darcyja (Matthew MacFadyen), oholega, resnega, nezainteresiranega in zadržanega lepotca, ki ga prva opazi Elizabeth Bennet (Keira Knightley). Najbolj navihana in svojeglava sestra, ki mami (Brenda Blethyn) skače po živcih. In ko gospodič Bingley zapeca Jane Bennet (Rosamund Pike), začneta igro tudi gospodič Darcy in naša Elizabeth Bennet. Igro filozofije, pogledov, hrepenenja in neizrečenih čustev. To je pač leto 1797, leto, ko moški in ženske niso seksali do poroke. In leto, ko se je po mnenju oboževalcev Jane Austen rodila najlepša ljubezenska zgodba vseh časov. Romanca, ki naj bi prekašala tudi Romea in Julijo. Okej, toda kaj ko Matthew MacFadyen ni niti Laurence Olivier, kaj šele Colin Firth, ki je Darcyja igral v izjemno popularni tv seriji iz sredine devetdesetih. Keiri Knightley pa seveda ne verjamemo, da bi s seksom čakala do poroke in se jokala, ko bi ji nekdo povedal, da mu je všeč. Pač film, ki ga bodo za svojega vzeli le najbolj goreči oboževalci romana.

Ocena: 3/10

THE CONSTANT GARDENER (Zda 2005 , drama, Režija: Fernando Meirelles, Igrajo: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Danny Huston, Bill Nighy, Pete Postlethwaite)

Dolgočasna, razvlečena in premalo zanimiva dramska kriminalka, ki so ji kritiki lansko leto po nepotrebnem peli hvalnice.

The Constant Gardener je eden tistih filmov, ki narcisoidno poudarjajo svojo kvaliteto in želje po nagradah ter pri tem seveda pozabijo na gledalce in na dejstvo, da gre za film, za gibljive slike, za nekaj, kar mora tako ali drugače pritegniti gledalčevo pozornost. In film, kjer pozornost pritegne samo visoko noseča in gola Rachel Weisz, ni drugega kot film, ki bi si zaslužil oskarja za dolgočasje in brco v rit za pretirano dolžino. Pač zgodba o novinarju (Ralph Fiennes) in njegovi ženi (Rachel Weisz), ki sredi Afrike padeta v začaran krog nepoštenega zdravljenja virusa HIV. Se pravi zgodba, ki ne pokaže prav nič novega. Torej zgodba, ki to kar kaže, pokaže na sila neprepričljiv način. Na način kvazi epa, na način, ki bi vžgal samo v dobi nemega filma. Pač roman Johna Le Carreja, ki so ga na velika platna enako dolgočasno prenesli tudi v filmu The Spy Who Came In From the Cold.

Ocena: 3/10

THE MATADOR (Zda 2005, komedija, Režija: Richard Shepard, Igrajo: Pierce Brosnan, Greg Kinnear, Hope Davis, Philip Baker Hall, Dylan Baker)

Morilec na robu živčnega zloma.

Pierce Brosnan je Julian, skrajno skulirani in odbiti plačani morilec, ki ga useka kriza srednjih let. Jebena slaba vest, ki mu uniči posel in vzame ugled pri organizaciji za katero dela. Tip je kot James Bond, le da je prestopil na temno stran in obdržal dovoljenje za ubijanje. Nič čudnega, da se spoprijatelji z živčnim in nesamozavestnim možakom (Greg Kinnear), ki skupaj s svojo ženo (Hope Davis) še vedno preboleva smrt svoje hčerkice. Nenavadno prijateljstvo nenavadnega filma, ki pa na žalost nikoli zares ne zaživi in ostaja na pol poti. Na pol poti do vrhunske mešanice komedije in trilerja, na pol poti do zares dobre črne komedije.

Ocena: 5/10

TRANSAMERICA (Zda 2005 , drama, Režija: Duncan Tucker, Igrajo: Felicity Huffman, Kevin Zegers, Fionnula Flanagan, Burt Young, Carrie Preston, Elizabeth Pena, Graham Greene)

Razočarana gospodinja.

Felicity Huffman je Bree, transeksualka v krizi, moški z joški, ki ga čaka še finalni rez. Finalna preobrazba, kjer mu bodo zdravniki penis spremenili v vagino. Vse lepo in prav, toda račune prekriža njegov davno izgubljeni sin Toby (Kevin Zegers), ki ga mora iskat v zapor. Ki mu mora delati družbo. Ki mu mora povedati, da je njegov oče. Šokantna, vseskozi očarljiva, na trenutke celo zabavna in romantična cestna odiseja očeta in sina, no ja, očeta in mame, kjer enkratna Felicity Huffman pokaže več kot Hilary Swank in Charlize Theron skupaj. Film za tiste, ki si upajo.

Ocena: 9/10

null

PROOF (Zda 2005, drama, Režija: John Madden, Igrajo: Gwyneth Paltrow, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal, Hope Davis)

Čudoviti um.

Gwyneth Paltrow, ki jo je režiser John Madden vodil tudi v Zaljubljenem Shakespeareu, je Catherine, pusta, simpatična in dolgočasna mladenka, ki je svoja najlepša leta zapravila za hudo bolnega očeta Roberta (Anthony Hopkins), sicer matematičnega genija, ki ga je na koncu zapustil spomin. Nič čudnega, da je kar sama končala njegove zamisli in dokazala eno izmed najbolj drznih ter pomembnih enačb modernega časa. Enačbo, ki ji ne bi bil kos niti Russell Crowe iz Čudovitega uma. In če rečemo Čudoviti um, moramo reči, da ima Proof vse tisto, kar je Umu manjkalo. Kar je Um pozabil. Vse tisto, kar mu ni prišlo na pamet. In tisto, kar Proof spremeni v mojstrovino. V sila dober, gledljiv, zanimiv, čuteč in briljantno odigran filmček, ki so ga lani gledalci po krivici pustili na hladnem. Spomini na očeta, kruta sedanjost, kjer bo treba dokazati, da je tudi hčerka matematičnega genija lahko matematični genij, in film, ki zleze tja, kjer ni prostora za posebne efekte, kokice in seks. Se pravi tja, kjer bije srček in utripa duša.

Ocena: 9/10

null

NORTH COUNTRY (Zda 2005, drama, Režija: Niki Caro, Igrajo: Charlize Theron, Woody Harrelson, Frances McDormand, Sean Bean, Sissy Spacek, Richard Jenkins, Jeremy Renner, Chris Mulkey,Xander Berkeley, Thomas Curtis, Michelle Monaghan)

Spolno nadlegovanje na delovnem mestu.

Charlize Theron, ki spet igra tako dobro, da jo morda čaka oskar, je Josey Aimes, preprosta, pridna in ne ravno najbolj bistra samska mamica, ki se zaposli v lokalnem rudniku, kjer je žensk le za vzorec. Le toliko, da so vse po vrsti tarče moškega posmeha, primitivnih opazk, perverznih šal in nenehnega namigovanja na spolnost. Če bi še enkrat igrala serijsko morilko iz filma Pošast, bi jih seveda pospravila za zajtrk, ker igra povsem navadno in ranljivo žensko, pa najame odvetnika (Woody Harrelson) in ubere pravno pot. Malo Norma Rae, malo Erin Brockovich, malo Rudarjeva hči (jasno, njeno mamo igra Sissy Spacek), vseskozi pa zelo učinkovita, gledljiva, močna in brez napak posneta socialna drama, ki se je zgodila tudi v resnici.

Ocena: 8/10

null

HUSTLE & FLOW(Zda 2005, drama, Režija: Craig Brewer, Igrajo: Terrence Howard, Anthony Anderson, D. J. Qualls, Taryn Manning, Taraji P. Henson, Paula Jai Parker, Elise Neal, Isaac Hayes, Ludacris)

O zvodniku, ki bi rad postal rap zvezda.

Čar filma Hustle & Flow je dejstvo, da glavne vloge ne igra kak raper ali kak resnični zvodnik, marveč Terrence Howard, čedalje boljši in vse bolj odmevni temnopolti igralec, ki smo ga lansko leto v hudo dobri vlogi ujeli tudi v filmu Crash. In Howard zvodnika, ki hoče postati hip hop zvezda, igra bolje od zvodnikov in hip hop zvezd, kar je jasno, saj igra in ne pozira kot večina pravih raperjev, ki ne ločijo med filmom ter videospotom. Nič čudnega, da so mu prilepili nominacijo za oskarja in da pravi raper Ludacris le statira. In zgodba o zvodniku, ki sanja o karieri rap zvezde, gre zelo globoko in zelo daleč čez vse podobne filme. Čez vsa podobna hip hop skrpucala, ki jih zadnja leta štepajo kot po tekočem traku. In pozor, Howard tudi rapa. V živo in brez posebnih efektov. In ker rapa, mu verjamemo. Bolj kot raperjem, ki skušajo igrati. Hudiča, celo bolj kot raperjem, ki rapajo. In ko ga vidimo v doma narejenem studiu, kjer mu pomagata Anthony Anderson ter D. J. Qualls, ugotovimo, da gledamo zelo dober in skuliran filmček, ki ga dodatno poživijo še njegova dekleta, katere bi zanj storile prav vse. Tudi brezplačno fafanje za boljši mikrofon.

Ocena: 8/10

null

BROKEN FLOWERS (Zda 2005, drama, Režija: Jim Jarmusch, Igrajo: Bill Murray, Sharon Stone, Jessica Lange, Chloe Sevigny, Julie Delpy, Jeffrey Wright, Alexis Dziena, Christopher McDonald, Tilda Swinton)

Zlomljeno srce.

Najnovejši film Jima Jarmuscha je dober. Hudo dober. Tako dober, da mu lahko rečemo kar najboljši film Jima Jarmuscha. In glavni je Bill Murray, ki je od filma Izgubljeno s prevodom rojen za takšne vloge. Vloge moških, ki so ostali zadaj. Ki izgledajo tako, kot da jih je prehitelo življenje. Kot da so ostali v leru in pozabili prestaviti v višjo prestavo. In Bill tokrat igra moškega, ki dobi pismo, da ga nekje čaka devetnajstletni sin, o katerem seveda ni imel pojma. Ker kljub letom še vedno nima resne ženske, sprejme idejo prijatelja (Jeffrey Wright) in na list papirja napiše imena svojih nekdanjih ljubic, potencialnih kandidatk, ki so pred dvema desetletjema z njim delile posteljo. Ker ima čas, kupi cel kup rožic, obleče edino lepo obleko in jo mahne na pot. Na popotovanje vseh popotovanj, kjer bo obiskal vse nekdanje partnerke in poskušal ugotoviti, pri kateri se skriva njegov izgubljeni sin. Začetek je obetaven, saj se najprej oglasi pri Sharon Stone, kjer ga gola pričaka tudi njena hčerka Lolita (Alexis Dziena). Toda Bill išče sina, zato mora naprej. Do druge, tretje, četrte in pete ljubice, kjer ga med drugim čaka tudi udarec na gobec. Edinstven, globok, očarljiv, šarmanten, čisto potiho zabaven in eleganten portret moškega, ki išče svojo preteklost in seveda nima pojma, da že dvajset let ne živi v sedanjosti.

Ocena: 9/10

null

 

10 komentarjev na “Recenzije: Jarhead, Pride and Prejudice, The Constant Gardener, The Matador, Transamerica, Proof, North Country, Hustle & Flow, Broken Flowers”

 1. Lucille95 pravi:

  Iztok, mene res nekaj zanima. A ti vse tele filme za katere pišeš recenzije pogledaš?

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Lucille, ja kako bi jih pa pisal, če jih ne bi prej gledal. Je pa res, da so nekatere recenzije napisane že od prej in jih samo zdaj na novo objavim, ker se mi pač zahoče in bi jih rad počasi vse spravil na svoj blog. Prej sem jih pisal na svojem filmskem forumu, zdaj pa jih počasi prestavljam sem. Le kako bi človek napisal mnenje o filmu, ki ga ni gledal. To pa bi bilo res bedasto.

 3. Oja pravi:

  Meni se zdi nadvse čudno, da naj bi bil Zvesti vrtnar dolgočasen. Meni je v spominu ostal strašen spid, zaradi katerega skoraj nisem prišla do sape. Jaz mu dajem 4.

  Aja, Broken flowers je okej, ampak IMHO ne dosega Noči na Zemlji in Down by Law.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Oja, meni pa se je vlekel kot sto mater. Po mojem mnenju eden bolj precenjenih filmov leta 2005.
  Night on Earth je bil tudi zelo kul, Down by Law pa niti ne toliko. In ko sva že pri Jarmuschu, nujno je treba izpostaviti tudi vestern Dead Man in seveda kriminalko Ghost Dog. Oba sekata tako kot je treba. Je pa res, da je Down by Law vseeno dosti boljši kot Stranger Than Paradise in Mystery Train. Vse pa prekaša Broken Flowers, ki se mi zdi najbolj kvaliteten in močan.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Arhiv Bloga » Recenzije: Everybody’s Fine, The Greatest pravi:

  [...] Niro igra tiho, potlačeno in prav zato več kot odlično, spominja tudi na Billy Murrayja iz filma Broken Flowers, le da namesto svojih ljubic obišče otroke, prav tako ni treba posebej poudarjati. Tudi Franka [...]

 6. Zbogom, Pete Postelthwaite « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] če se ozrem po njegovi filmografiji, pa mi zastane dih. The Omen, Aeon Flux, Dark Water, The Constant Gardener, The Shipping News, Amistad, The Lost World: Jurassic Park, Romeo + Julia, Dragon Heart, The Usual [...]

 7. Leiito pravi:

  KOMENTAR IZBRISAN ZARADI NEUPOŠTEVANJA TEME ZAPISA

 8. Recenzije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] o mladenki, ki se ji med nogami zaslišijo glasovi čričkov. Ne hecam se, režiser odlične drame Hustle & Flow, je leta 2006 res posnel tole veliko bedarijo. Tale hudičevo slab film, kjer Samuel L. Jackson [...]

 9. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Best Exotic Marigold Hotel pravi:

  [...] best of, ki ga John Madden, tudi režiser Zaljubljenega Shakespeareja, Corellijeve mandoline in Proofa, vodi izvrstno, tenkočutno in tako, da vsakdo izmed njih ujame pet minut za svojo bravuro in [...]

 10. Iztok Gartner » Recenzija: Anna Karenina pravi:

  [...] delo Joeja Wrighta, tega updejtanega Jamesa Ivoryja, ki je s Keiro Knigthley posnel že dolgočasni Pride and Prejudice in izvrstni Atonement. Plus enkratni Matthew Macfadyen v vlogi grofa [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !