Recenzije: Cop Land, Cliffhanger, The Honeymooners, Code Name: The Cleaner, The House of Usher, Hot Tamale, Fragiles

3.03.2008 ob 05:26

COP LAND (zda 1997, kriminalna drama, režija: James Mangold, igrajo: Sylvester Stallone, Robert De Niro, Ray Liotta, Harvey Keitel. Michael Rapaport, Peter Berg, Robert Patrick, Janeane Garofalo, Annabella Sciorra, Noah Emmerich, Cathy Moriarty)

Film, na katerega bi bil ponosen tudi Frank Serpico.

Dobrodošli v New Jersey. V majhno mestece, kjer živijo le policaji iz New Yorka. V čisto pravi Cop Land, ki ga nadzoruje preprosti, umirjeni, pošteni in na pol gluhi šerif Freddy Heflin (Sylvester Stallone). Mestni inventar, ki ga nihče ne jemlje resno. In možakar, ki nima pojma kaj se dogaja okoli njega. Ki ne opazi, da je njegovo mesto polno korupcije, mafijskih poslov in ostale pokvarjene pizdarije, ki se jo grejo njegovi policijski prijatelji. Ljudje, katerim zaupa in ljudje, za katere nikoli ne pomisli nič slabega. In prav ti ljudje, prav ti prepotentni policaji iz New Yorka, so hude barabe. Takšne, da sodelujejo z mafijo, prekrivajo dokaze, bogatijo na tuj račun in obvladujejo vse niti korupcije. Vse dokler ne naredijo napake. Vse dokler se jim stvari ne zapletejo zavoljo mladega policaja Murrayja Babitcha (Michael Rapaport), ki mu uredijo lažni samomor. Ga skrijejo pred roko zakona. Ugotovijo, da plan ni bil najbolj pameten. In se odločijo, da bi ga bilo najbolje pospraviti pod preprogo. Freddy Heflin, rezervna inačica Franka Serpica, ki ga je sredi sedemdesetih kot veste igral Al Pacino, seveda ne trzne, saj še vedno verjame v nedolžnost svojih kolegov. V poštenost Rayja Donlana (Harvey Keitel), Garyja Figgisa (Ray Liotta), Joeyja Randonea (Peter Berg) in Jacka Ruckerja (Robert Patrick), ki ga prepričajo, da je vse okej in da se mu vse skupaj samo sanja. In pozor, Freddy ne verjame niti Robertu De Niru, policaju za policaje, ki mu da jasno vedeti, da se v njegovem mestu dogajajo hude svinjarije in da ga potrebuje za aretacije pokvarjenih policajev. Freddy je pač dobričina. Počasni možakar, ki vidi samo naravnost. Lokalni Jurček Bedaček, ki se mu niti ne sanja kaj se dogaja v sosednji ulici. Čudno, saj ga igra Sylvester Stallone, ki bi v vseh ostalih podobnih filmih vzel mitraljez in vse barabe postrelil že v prvem prizoru. Toda Sly je tokrat v drugi sceni. V sceni, kjer je hotel po dolgem času spet dokazati, da zna igrati in da ga po krivici vsako leto znova proglašajo za najslabšega igralca na svetu. Da bi ga vzeli še bolj zares se je zredil za skoraj dvajset kilogramov in vlogo šerifa Freddyja Heflina odigral zadržano, umirjeno, potlačeno, tiho in tako, da mu resnično verjamemo. Da nas prepriča, da ni le zakamuflirani akcijski junak, marveč pravi filmski lik, ki bi se lahko zgodilo tudi v resnici. In prav Cop Land je bil film, ki je v njegovi karieri pomenil veliko prelomnico. Pravzaprav njegova zadnja uspešnica, ki jo je ujel šele devet let kasneje s šestim Rockyjem. In prav Cop Land je bil po komercialnem polomu filmov Daylight, Judge Dredd in Assassins odlična ter zelo pogumna izbira, kjer je delal praktično brez honorarja. Če bi rekli, da je Cop Land le Serpico wannabe, bi mu naredili hudo krivico. Cop Land je film s svojo hrbtenico in svojim stilom. Film, ki bi ga morali morda ceniti še malce bolj. In film, ki zastavljeno zgodbo spretno, prepričljivo ter elegantno spelje do konca in v malem človeku ponudi upanje za boljši jutri.

Ocena: 8/10

null

THE HONEYMOONERS (zda 2005, komedija, režija: John Schultz, igrajo: Cedric the Entertainer, Mike Epps, Regina Hall, Gabrielle Union, John Leguizamo, Eric Stoltz, Jon Polito)

Kratkočasna zgodba o možakarju, ki s svojimi norimi idejami vedno znova razočara svojo ženo.

Cedric the Entertainer je Ralph Kramden, simpatični voznik avtobusa, ki sanja o dnevu, ko bo obogatel z enim izmed svojih številnih izumov. Njegova žena Alice (Gabrielle Union) počasi izgublja potrpljenje, njegov najboljši prijatelj Ed (Mike Epps) pa mu stoji ob strani in ga podpira sto na uro. Tudi takrat, ko v mestni kanalizaciji najde star zapuščen vlak. In takrat, ko hoče nekaj denarja zaslužiti s pasjimi dirkami, kjer mu asistira tudi prefrigani John Leguizamo. Simpatična, gledljiva in prikupna komedija brez presežkov.

Ocena: 4/10

null

CLIFFHANGER (zda 1993, akcijska pustolovščina, režija: Renny Harlin, igrajo: Sylvester Stallone, John Lithgow, Michael Rooker, Janine Turner, Leon, Rex Linn)

Film, na katerega bi bil ponosen tudi Alfred Hitchcock.

Sylvester Stallone je tale film posnel po propadu komedij Oscar in Stop or my Mom Will Shoot. Po ugotovitvi, da ga publika ne bo sprejela kot komedijanta. Kot Arnolda Schwarzeneggerja, ki mu je podoben poskus uspel veliko bolje. In na svoje področje se je vrnil v velikem stilu. Z zelo dobro akcijsko pustolovščino. Z Die Hardom v gorah, ki ga je režiral prav Renny Harlin, avtor drugega Die Harda. In Stallone je v top formi. V liku gorskega plezalca Gabea Walkerja, ki prekriža račune kriminalcu Johnu Lithgowu. Hudobnemu prascu, ki mu spodleti zračna akcija, kar pomeni, da mu kovčki z denarjem padejo na področje, ki ga obvlada prav Gabeova ekipa, katero sestavljata še Michael Rooker iz Janine Turner. In prav Janine Turner, tista simpatična punca iz Severnih obzorij, se s Stalloneom znajde v pečini polni netopirjev, ki izgledajo kot Ptiči Alfreda Hitchocka. To seveda pomeni, da Cliffhanger izgleda kot film, ki ga Renny Harlin snema tako, kot da bi ga snemal Alfred Hitchcock. Tako, da nam je že na začetku jasno, da bomo gledali zelo dober akcijski triler. Morda celo najbolj kvalitetno Stalloneovo akcijo, ki se ji je istega leta pridružil še zelo zabavni Demolition Man.

Ocena: 8/10

null

CODE NAME: THE CLEANER (zda 2007, komedija, režija: Les Mayfield, igrajo: Cedric the Entertainer, Lucy Liu, Nicolette Sheridan, Mark Dacascos, Will Patton)

Dame in gospodje, rojen je temnopolti Chris Farley.

Če ste spremljali kariero prezgodaj preminulega Chrisa Farleyja, potem veste, da je posnel celo vrsto slabih filmov, ki smo jih gledali le zaradi njegove neverjetne energije, simpatičnosti in karizme, kjer nam je ne glede na vse napačne filme zlezel pod kožo. Cedric the Entertainer, sicer uspešni stand up komik, je nekaj zelo podobnega. Pravzaprav nekaj zelo enakega. Njegovi filmi niso nič posebnega, ker ima karizmo, energijo in neverjetno simpatičnost, pa se nam prikupi do te mere, da mu oprostimo vse napačne komedije, v katerih nastopa. In Code Name: The Cleaner, ki je morda njegov najbolj na veliko zamišljen filmski izlet doslej, je natanko tak film. Čisto nič posebnega, pa vendar dovolj zabaven in gledljiv, da ga zdržimo in da mu ne moremo očitati kakšnih večjih napak. Še posebej v prvi polovici, kjer nas večkrat močno nasmeje in sprosti. In prav Code Name: The Cleaner je film, kjer Cedric postane novi Chris Farley. Ali če hočete, novi John Candy. Okrogli komedijant, ki vedno kadar igra glavno vlogo, ne dobi pravega filma. Filma, ki bi bil vreden njegovih sposobnosti. Tokrat je Jake Rodgers, možakar, ki se že na začetku filma zbudi ob truplu in ob kovčku polnem denarja. Ker se ne spomni ničesar, mora verjeti ljudem, ki ga obkrožajo. Tudi vroči razočarani gospodinji Nicolette Sheridan, ki se izdaja za njegovo ženo. Tudi jezni natakarici Lucy Liu, ki mu ne verjame, da ni le hišnik. Da je v resnici nevarni vohun, ki dela za CIO in za FBI. Komedija, ki ji v zadnji tretjini zmanjka nekaj energije in boljših štosev. In film, ki ga ves čas seveda rešuje le karizma Cedrica the Entertainerja.

Ocena: 4/10

null

THE HOUSE OF USHER (zda 2006, srhljivka, režija: Hayley Cloake, igrajo: Izabella Miko, Austin Nichols, Beth Grant, Danielle McCarthy)

Nizkoproračunska in tretjerazredna predelava kultne štorije Edgarja Allana Poea, ki jo iz totalnega sranja rešuje le zelo solidna atmosfera.

Seksualno zaprta mladenka Jill Michaelson (Izabella Miko) pride na pogreb sošolke Maddy Usher (Danielle McCarthy) in se po dolgih letih spet zagreje za svojega bivšega fanta in njenega brata Ricka Usherja (Austin Nichols), ki ga v razkošni družinski hiši iz dneva v dan nadzoruje zlovešča služkinja Thatcher (Beth Grant). Dobra atmosfera, slabe igralske kreacije, stegovanje jezika, neumen zaključek in film, zaradi katerega se Edgar Allan Poe zagotovo obrača v grobu.

Ocena: 3/10

HOT TAMALE (zda 2006, komična kriminalka, režija: Michael Damian, igrajo: Randy Spelling, Diora Baird, Mike Starr, Carmen Electra, Matt Cedeno, Jason Priestley, Sean Blakemore)

Obetaven, svež in sila zabaven uvod se žal prehitro spremeni v klišejsko, premalo kvalitetno in prevečkrat videno kriminalno komedijo.

Randy Spelling je Harlan Woodriff, simpatični mladenič, ki jo mahne v Los Angeles, da bi ujel glasbeno slavo. Da bi zaigral v čisto pravem salsa bendu in izpolnil svoje dolgoletne sanje. Žal se med potjo naključno zaplete s sumljivim Judeom (Jason Priestley) in pade v nevarno igro lova na diamante, ki jih nevede hrani v njegovi torbi. Za petami sta mu kriminalca Al (Mike Starr) in Dewayne (Sean Blakemore), ob strani mu stoji deklina Tuesday (Diora Baird), sumljivo pogodbo mu ponuja skrivnostna Riley (Carmen Electra), stanovanje pa mu posodi vroči Caesar (Matt Cedeno), njegov sošolec, slikar in preprodajalec trave. Gledljiva, dinamična, pestra in žal na prvo žogo narejena kriminalna komedija, ki se v drugi polovici izgubi v klišejih veliko boljših filmov.

Ocena: 3/10

null

FRAGILES (španija 2005, grozljivka, režija: Juame Balaguero, igrajo: Calista Flockhart, Richard Roxburgh, Elena Anaya, Gemma Jones)

Upehano obračanje klišejev azijskih grozljivk.

Calista Flockhart je medicinska sestra, ki se ji začnejo dogajati čudne reči. Ki se ji čudne reči dogajajo v bolnici kjer dela. In ki jo te čudne reči spravljajo na rob živčnega zloma in obupa. Nič čudnega, bolnim otrokom se namreč prikazuje duh zlobne ženske, ki dela sranje. Ki jih straši, lomi stene in pokaže, da z njo ni šale. Dolgočasna, povprečna in premalo grozljivka zgodba, kjer boste morda trznili le v trenutku, ko boste prvič zagledali omenjeno zlobno žensko, ki izgleda kot Frankensteinova pošast. Kot punčka iz cunj, ki je pač mutirala.

Ocena: 3/10

null

 

12 komentarjev na “Recenzije: Cop Land, Cliffhanger, The Honeymooners, Code Name: The Cleaner, The House of Usher, Hot Tamale, Fragiles”

 1. tinamalina tinamalina pravi:

  Uf… tukaj si pa nabral enih filmov :)

  Će bi izbirala najboljšega izmed njih, bi izbrala Cop Land, v Honeymooners pa me je Cedric fajn nasmejal :)
  Najslabši House of Usher.
  Punca iz Fragiles pa mi ni dala spati kako noč ali dve :)

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Meni je bil Cedric boljši v Code Name: The Cleaner. Je pokal boljše štose. Še posebej na začetku, ko ni vedel kdo je in se je klical po telefonu in gledal v ogledalo.
  Glede Fragiles, eh pač punčka iz cunj :)

 3. tinamalina tinamalina pravi:

  Punčka iz cunj?? Bolj punčka iz železa :)

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Eh, meni je zgledala premalo tough za železo :)

 5. bentilnik bentilnik pravi:

  Ej, padem na kolena in zavoljo vsega kar je na temu svetu dobro in spodobno te prosim, da Hitcha ne vpletaš v svoje ”kritike’. Zajeten dedec je bil in se stežka obrača v krsti, ko ga prmerjaš (četudi gre za Topaz in ne kar ptiči) s takim filmskim biserom kot je Klithenger. Samo zaradi tega ker se u nekem hribu pojavijo netopirji.

  Pa še dve v razmislek:
  - Si kdaj videl plezalca. Mislim pravega.
  - Si lahko filmski kritik, če v eni sapi daš Constant Gardenerju 2 in ves Stalounov opus nagradiš s povprečnimi ocenami tam okoli 4. (po Gartnerjevi lestvici)

  Mislim no….

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bentilnik, nisem edini, ki je v Cliffhangerju opazil Hitcha. Precej Hitcha, če boš gledal dovolj natančno.
  Glede Stallonea bluziš na pamet.
  In ja, Rocky je klasika, Constant Gardener pa smo pozabili že med gledanjem. Kljub oskarju za Rachel Weisz.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: The Eiger Sanction, Shalako pravi:

  [...] to je tisti film, kjer Clint pleza po gorah. Kot Stallone v Cliffhangerju, le da je oblečen v tipične hribovske  cote. Kot Slovenec, ki jo mahne na Triglav. To je zelo [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Awakenings, Deep Blue Sea pravi:

  [...] za dejstvo, da si vrsto let nihče več ni upal na morje. Renny Harlin, avtor akcijskih mojstrovin Cliffhanger in The Long Kiss Goodnight, seveda potrebuje veliko več. Celo kopico posebnih efektov, gromozanske [...]

 9. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: The Departed pravi:

  [...] obvešča svojega mecena Franka Castella. Dobro, imeli smo Internal Affairs, Donniea Brasca in Cop Land, toda sedaj imamo novi film Martina Scorseseja, ki vse tri pošlje v malo šolo. Tripple bill z [...]

 10. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Quarantine pravi:

  [...] je lansko leto posnel Jaume Balaguero, sicer tudi avtor zelo poceni in neprepričljivih grozljivk Fragiles in Darkness, seka dobro. Pravzaprav zelo dobro. Tudi po zaslugi “ročne kamere”, ki smo [...]

 11. montebuba pravi:

  Cliffhanger eden najboljših akcijskih filmov vseh časov! Zelo dobra zgodba in odlični igralci.

 12. montebuba pravi:

  fragiles je kar strašen!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !