Recenzije: Rambo 1-4

2.03.2008 ob 18:13

FIRST BLOOD (zda 1982, akcijska drama, režija: Ted Kotcheff, igrajo: Sylvester Stallone, Richard Creena, Brian Dennehy, David Caruso, Bill McKinney, Chris Mulkey, Alf Humphreys)

Čudež: Sylvester Stallone se razjoče kot majhen deček.

Sylvester Stallone, ki je imel leta 1982 v kinih še tretjega Rockyja, je John Rambo, vietnamski veteran in zelena baretka, ki ga ne pustijo na miru. Ki ga gnjavijo, tuširajo z ledeno mrzlo vodo, zasmehujejo in tepejo po ledvicah. Samo zato, ker ima dolge lase, ker pride obiskat svojega prijatelja in ker gre na živce šerifu Willu Teasleu (Brian Dennehy). Nič čudnega, da se mu zrola. Da pobegne s policijske postaje, se skrije v gozdovih Oregona, se spomni svojih vietnamskih dni in zasledovalcem pokaže koristno uporabo svojega znamenitega noža, ki so ga v osemdesetih na veliko kupovali tudi Slovenci. »Dajte mi en Rambo nož,« je bil najljubši stavek naših najstnikov, ki so potem dobili še dve nadaljevanji in uživali sto na uro. Tako kot Sylvester Stallone, ki je istočasno fural dve sila uspešni franšizi. In pozor, Ramba bi morali igrati John Travolta, Dustin Hoffman, Clint Eastwood, Al Pacino in Steve McQueen, za poročnika Samuela Trautmana, ki ga je uspešno upodobil Richard Creeena (»Nisem prišel, da bi varoval Ramba, prišel sem, da bi varoval vas«), pa je bil v igri Kirk Douglas, ki mu ni bilo všeč dejstvo, da se scenarij ne drži romana. Da Rambo na koncu ne napravi samomora. Toda pazite, Rambo se na koncu zjoče. Kot otrok, ki so mu vzeli igračo. In to je klasika. Oskar za pogum. Dejanje, ki mu v celotni filmski zgodovini ne najdem para.

Ocena: vredno ogleda

RAMBO: FIRST BLOOD PART II (zda 1985, akcija, režija: George Pan Cosmatos, igrajo: Sylvester Stallone, Richard Creena, Charles Napier, Steven Berkoff, Julia Nickson, Martin Cove)

»Kar je za vas pekel, je zanj dom,«

pojasni polkovnik Samuel Trautman (Richard Creena) tik preden njegovega Johna Ramba (Sylvester Stallone) pošljejo nazaj v Vietnam. Na posebno misijo, kjer naj bi fotografiral zaporniške kampe in ugotovil, če so tam še vedno ujeti ameriški vojaki. »Ali bomo vojno tokrat dobili?« vpraša mišičasti, resni, zagreti in herojski Rambo. »Tokrat je odvisno od tebe,« mu odvrne polkovnik Trautman, ki zelo dobro ve, da njegov Johnny ujetnikov ne bo pustil v Vietnamu in se šel le fotografa. Problem je namreč v generalu Marshallu Murdocku (Charles Napier), vodji misije, ki se požvižga na ujetnike, Ramba pusti v Vietnamu in upa, da zadeva ne bo prišla v javnost. Toda pozor, Murdock pozabi kdo je Rambo. Možakar, ki Vietnamki Co Bao (Julia Nickson), pove, da je nož njegov lucky charm. Možakar, ki lastnoročno pobije in postreli 57 vojakov. In možakar, ki bi čisto sam dobil tudi drugo svetovno vojno. Velika uspešnica in prvi film, ki je štartal v več kot 2000 ameriških kinih. Ideja, da bi John Travolta igral mladega vietnamskega veterana, je padla v vodo. Scenarist James Cameron se je pritoževal, da je Sylvester Stallone povsem spremenil njegovo zgodbo. In film, ki sta ga leta 1985 po zaslužku presegla le Rocky 4 in Back to the Future. Ravno prav blesav in neumen, da nam je všeč in da uživamo v vsakem njegovem trapastem stavku, pogledu in gibu. Verjetno najboljši najslabši akcijski film vseh časov.

Ocena: vredno ogleda

RAMBO III (zda 1988, akcija, režija: Peter MacDonald, igrajo: Sylvester Stallone, Richard Creena, Kurtwood Smith, Marc De Jonge, Spiros Focas)

»God would have mercy. He won’t,«

ruskim okupatorjem Afganistana razloži polkovnik Richard Creena. Prav ste slišali, John Rambo, one man killing machine, se je leta 1988 boril na strani Mudžahedinov, na strani Osame Bin Ladna. Sredi Afganistana, ki so ga skušali zavzeti Rusi. Jasno, Guinessova knjiga rekordov je naštela 221 nasilnih dejanj in 108 trupel ter tretjega Ramba proglasila za najbolj nasilen film vseh časov. Nič čudnega, da je podivjal tudi zloglasni Michel Ryan, britanski serijski morilec, avtor 14 umorov in 16 ranjencev, ki je priznal, da ga ja navdihnil ravno Rambo 3. Film, ki so ga potem zaradi tega prepovedali v številnih angleških kinodvoranah. In pozor, Johnny ima tokrat tudi smisel za humor (Well, surrounding them’s out of the question). Za razliko od drugega dela ga močno ranijo (prizor, kjer si zakuri rano je klasika). Svojim sovražnikom pove, da je njihova najhujša nočna mora. Ko ga skupaj s polkovnikom Trautmanom obkolijo Rusi, pa sikne: »Let’s fuck em’.« Scenarij je Slyju pomagal spisati Sheldon Lettich, ki se je potem specializiral za filme Jeana Claudea Van Dammea, ameriški gledalci pa niso ravno ponoreli od navdušenja. Če je prvi Rambo najbolj kvaliteten in najmanj napihnjen, je tretji najbolj nor in simpatično blesav. Tak, da komaj čakamo, da bo Sly vendarle posnel še četrtega.

Ocena: vredno ogleda

JOHN RAMBO (zda 2008, akcija, režija: Sylvester Stallone, igrajo: Sylvester Stallone, Julie Benz, Matthew Mardsen, Graham McTavish)

Hard Core.

Novi Rambo je vse tisto, kar sem od njega pričakoval. Vse tisto, kar mora pokazati akcijski junak iz stare šole. In vse tisto, o čemer lahko vsi mladi mulci, ki se zadnja leta podijo po velikih platnih, le sanjajo. Novi Rambo izgleda kot grozljivka, kjer Jason Voorhees kolje svoje žrtve, le da ne gre za najstnike, marveč za Tajske vojake, ki sredi Burme izvajajo genocid. Prav imate, če bi Rambo živel v resnici, bi Amerika vse svoje vojne dobila že prvi dan. Ker živi na filmu, pa vojne dobiva le zase. Za svoj užitek. Za hobi. Da se mu nekaj dogaja. In da vedno znova ugotovi, da še miga. Da še ni za v staro šaro. Kljub temu, da bo letos dopolnil že 62 let in da se je po Afganistanu nazadnje potepal pred skoraj dvajsetimi leti. Da ne bo pomote, tretji Rambo je čez lužo popolnoma pogorel, kar je jasno, saj se je boril na strani mudžahedinov. Na strani svete vojne. Na strani, ki jo je zagovarjal tudi nedavni Charlie Wilson’s War. Tokrat se raje bori v Burmi, kamor jo mahne skupine mirovnikov, ki želijo pomagati nesrečnim domačinom. In bori se zase. Za svoje srce. In za gušt, ki ga je izgubil med lovljenjem kač ter prevažanjem turistov. Ali kot samemu sebi pojasni med skuliranim monologom: »Ne pretvarjaj se. Takšen si. To imaš v sebi.« In prav tak je tudi film. Divji, energičen, zelo brutalen, krvav, perverzen in tak, da mu zlepa ne boste našli para. Pred vami je zajeban masaker, kjer trupla letajo kot v Vojaku Ryanu. Kot v mokrih sanjah plačancev, ki jo skupaj z Rambom mahnejo v akcijo. To je film, kjer bi se Matt Damon, Tom Cruise in Nicolas Cage posrali od starhu. Film, kjer bi bilo strah celo Brucea Willisa. In film, kjer se odlično znajde le Sylvester Stallone, ki se je po uspehu šestega Rockjya vrnil še k svoji drugi blagovni znamki. K najbolj legendarnem in norem akcijskem junaku v filmski zgodovini. K junaku, ki si lahko dovoli vse. In k junaku, ki je tako zelo filmski, da vedno pomislimo, da se bo nekoč zgodil tudi v resnici. In pozor, gospod Stallone s kamero baranta kot Steven Spielberg. Ali če hočete, kot John Woo. Njegovi prizori so mojstrsko zmontirani, odlično posneti in prepričljivo izvedeni. Taki, da komaj verjamemo, da jih je posnel prav on. Še posebej zato, ker je zadnje čase le lenaril in tonil v pozabo. Sedaj je spet v prvi ligi. Sedaj je končno spet dokazal, da obvlada filmski posel in da ga čaka še vrsta novih izzivov. Morda celo sedmi Rocky in peti Rambo. Meni je prav, saj živimo v času, ko bi še Zack Braff rad postal akcijski junak. Akcija je žanr za prave dedce. Za dedce, ki imajo jajca nafilana s testosteronom. Za dedce, ki jim verjamemo, da lahko popolnoma sami postrelijo celo vojsko in za to ne potrebujejo niti enega posebnega efekta. Tako je, John Rambo je lik, ki bi ga rabilo prav vsako gospodinjstvo.

Ocena: presežek

 

49 komentarjev na “Recenzije: Rambo 1-4”

 1. beebzzzz beebzzzz pravi:

  ql vse recenzija in filmi

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Kar se tiče štirice:

  Iztok, imaš prav, Rambo 4 je produkt stare šole, tam nekje iz mišljenja hladne vojne, ko je bilo potrebno ob neumnih in brezupnih vojnah (Vietnam) ljudi doma prepričati, da ZDA kljub vsemu zmaguje … in ker se ni kaj dosti spremenilo (ZDA je še vedno oziroma že spet zapletena v neumne in brezupne vojne – Afganistan, Irak …), tudi ni čudno, da Rambo izgleda tako kul … izredno nerealistično, neumno in absurdno, saj zaradi krvoločnosti akcije najbolj okrutno nasilje izgleda kot nekaj povsem normalnega … ampak še vedno kul, ker gledalca pač oddalji od realne slike in realnih problemov, v zameno za površinski akcijski horror show.

  Nič ne rečem, akcija je zares fenomenalna. Taka, da človeku mandibula obvisi nekje zelo nizko na vratu. Taka, da gledalca prepriča, da so Michael Myers, Norman Bates, Freddy Krueger, Jason Voorhees, Jigsaw in Hannibal Lecter pravi amaterji, ko se nekaj matrajo z noži, sekirami in motorkami, ko pa lahko človeka tako dobro na prafaktorje raztrešči protioklepni mitraljez! In taka, da se gledalec na koncu filma počuti, kot da je stal nedaleč od detonacije tiste 5 tonske bombe!

  OK, če je pač zgolj akcija tisto, kar si pričakoval in iskal v tem filmu, potem lahko sledim tvoji oceni, si pa kardinalno zavozil z besedami o: “junaku, ki je tako zelo filmski, da vedno pomislimo, da se bo nekoč zgodil tudi v resnici.” NE, to pa nikakor ne more držati, saj je četrti Rambo ZELOOOOOO daleč od resnice, če že ne zaradi akcije, pa zaradi vseh drugih elementov, ki (verjetno prav zaradi fantazmagorične akcije) očitno nekaterim ostanejo prikriti.

  Preden nadaljujem seveda opozorilo vsem, ki filma še niso videli, pa ne bi radi izvedeli preveč vsebine, naj ne berejo dalje (SPOILER ALERT!!!).

  Nekaj najbolj očitnih napak in lukenj ob katere se spotika Rambo:

  1.)povsem neverodostojna in na silo zaigrana romanca med Rambom in misijonarko, ko iz sebe mečeta take fraze, da človek ne ve, če se je nemara znašel v kakšnem Doktor Romanu.

  2.)OK, če recimo nekako prežvečimo, da se med njimi vzpostavi neka naklonjenost, bi potem človek tudi pričakoval, da bo Rambo, ko izve, da so jo ugrabili in da je bila organizirana reševalna akcija, takoj skočil in ji šel v pomoč (ker še celo eksplicitno vpraša, kdaj bodo plačanci pripravljeni na pot in dobi odgovor, da takoj, ko bo tudi on). In kaj naredi on? Gre si kovat mačeto in ob tem še malce meditira z neko “Sun Tzu” filozofijo. Pa kaj potem, če medtem morda “njegovo” bejbo kruto posiljujejo, mučijo ali jo pri živem telesu žrejo prašiči. Glavno, da izgleda mega kul! Isto je na reki. Pač, človek bi pričakoval, da Rambo ve, kakšni sadisti so ugrabili misijonarje in bo vendarle malce dodal plin, ampak ne, ker mora v primerjavi z naspidiranimi vojaki izgledati kul, bo pač počel stvari v sojem stilu.

  3.) Ampak, saj se mu ob takih amaterskih vojakih sploh ne bi bilo potrebno veliko razkazovati, temveč bi počakal zgolj na konec filma, ko celotno skupino plačancev zajamejo žive in zdrave, torej so očitno dovolj neumni, da so videli mučilne metode nasprotnikov, a se kljub temu niso upirali, dokler bi v sebi še imeli vsaj atoma moči?!?

  4.) Najbolj izprijen del filma pa je zagotovo vzpostavljanje črno-bele slike med dobrim in slabim, oziroma rečeno bolje, tukaj so slabi le stranski liki (pirati), med tem ko so Rambotovi nasprotniki dobesedno demonski, taki, da jih zares MORAMO sovražiti … to pa zato, da nam ni prav nič žal, ko jih Rambo na najbolj ogabne načine razstreli in zdrobi na milijon koščkov. Skrajno nasilje pač zahteva skrajne negativce, mar ne? Ampak na žalost to potegne za sabo tudi celotno sporočilo filma (in Rambotovo) filozofijo, da nasilja ne moreš ustaviti drugače, kot z nasiljem. To dobi še posebej izprijen prizvok ob koncu filma, ko še celo tistemu ubogemu misijonarju v roke posadijo kamen, da vendarle uvidi, da na tem svetu ni prostora za dobroto, temveč je najboljši nasprotnik … v pašteto spremenjeni nasprotnik.

  5.) In v vsej tej mlaki krvi in človeških trupel lahko verjetno zares le Rambo najde neko filozofijo odpuščanja starih zamer, da se končno lahko vrne domov. Hej, to pa je res huda filozofija: ubij zilijon sovragov, da boš našel dušni mir. Ala ti vera, Rambo!

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, meni pa prav Rambo zgleda zelo prepričljivo in tako, da mu res verjamem. Za razliko od kakega Jasona Bournea, ki je mogoč samo na filmu. Pa četudi izgleda kao moderno in trendovsko. Rambo je produkt stare šole in če prav pomisliš je prav Irak Vietnam, tale Burma pa recimo kaka Bosna. In v takih razmerah ni prostora za blef. Za take razmere je potreben prav Rambo. Če seveda nočeš, da se zadeva vleče deset let.
  Spooky, le kje si videl romanco. Le naklonjen ji je bil, saj se ga ženska roka očitno ni dotaknila že dolgo časa. To je vse. Nobene ljubezni. In Spooky, Rambo se tokrat bori zase. Za vse druge ga boli kurac. Bori se zato, ker uživa v krvi in ubijanju. In prav to ti pojasni v tem monologu, iz katerega se ti zdajle delaš norca.
  Tako je, Spooky, nasilje je zdravilo za nasilje. Še posebej v filmu, kjer je glavni Rambo. In jasno, da uživamo ko postreli in pokolje negativce, ker so pač prikazani kot hude barabe. Le zakaj bi v tem iskal smisel in primerjave z resnico, če dobro veš, da gre za film.
  In prav tak junak najde mir v tem, da popoka nekaj barab in naredi svet boljši. In prav takega človeka takšna zadeva seveda odreši. To je pa res najbolj razumljiva zadeva.

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  Eh Iztok, pomisli malo, kaj govoriš in ne mešaj preveč fikcije z realnostjo – če je nasilje zares edino zdravilo za nasilje, potem je človeštvo obsojeno na propad!!!

  In jasno, eno je film, drugo je realnost, toda v vse bolj virtualnem svetu meje ene in drugega niso več tako jasne, zato marsikdo ne utegne potegniti prave ločnice, še posebej pri tako ekstremnih stvareh, kot je četrti Rambo, ki dobesedno poveličuje nasilje in v njem išče življenjsko filozofijo. Druga stran izprijenosti takih filmov je seveda ta, da Rambo NE OBSTAJA! Zato je pač vsaka primerjava z Vietnamom, Burmo ali Bosno povsem neumestna, kvečjemu pesek v oči za naivne, ki mislijo, da bodo nekam vkorakali, pobili nekaj negativcev, nato jih bodo domačini zasuli z rožami in vse bo spet lepo in prav. In potem se zgodi masaker Vietnama, zgodi se Srebrenica, dogaja se klavnica Iraka, ljudje pa še vedno naivno mislijo, da je odgovor v nasilju, ker tako pač pravi (tudi) Rambo! Edini resnični blef je zato ravno Rambo!

  Če ti ni jasno, zakaj je Bourne bolj realen od Ramba je pač očitno, da si tudi sam podlegel mašineriji forsiranja nasilja pred razmišljanjem. Npr. razmišljanjem, da imajo v resničnem življenju tudi negativci nek vzrok, da so postali negativci in da dokler tega vzroka ne bomo odpravili, bodo vedno prihajalo samo vedno novi in novi negativci, zato zares nima prav nobenega smisla in pomena, če jih Rambo nekaj pokolje, razen seveda, da s tem izgleda neizmerno kul.

  Glede romance sem bil pa nekako prepričan, da bo možak, ki “se ga ženska roka očitno ni dotaknila že dolgo časa” še bolj dovzeten za ženske čare … in očitno se dejansko to tudi zgodi, če Rambo v nekaj dneh spremeni svojo filozofijo “sveta ne moreš spremeniti in mene ne zanima, tudi če se vsi utopite v lastnem dreku” v “živi za nič ali umri za nekaj”. Če je to zgolj rezultat naklonjenosti, je pa Rambo zares občutljiva duša!?!

  In ne, Rambo se ne bori zase, bori se za svoj ego … pa kaj potem, če je popokal regiment barab, ko bosta pa že jutri prišla dva nova regimenta in verjetno še bolj krvavo zatrla vse, ki so mu pomagali. Heh, bravo Rambo, našel si duševni mir in tisoče drugih porinil v nemir!

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, nasilje je zdravilo za nasilje v filmih o Rambu in to je zelo kul, saj ne blefira in ne ovinkari.
  Če bi Rambo obstajal, bi bil svet veliko lepši, vse vojne pa bi se končale že po enem dnevu.
  Naš ego smo mi. Če se boriš za svoj ego, se boriš zase. In jasno, da se Rambo bori za svoj ego, saj je že v letih in rabi spet malo akcije.
  Sicer pa, Spooky moj, kako je mogoče, da filozofiraš prav pri Rambu. Rambo je ultimativna mašina za ubijanje in jasno je, da bo njegova vrnitev taka kot je bila. Nisi menda mislil, da bo sadil rožice in barabe le potegnil za ušesa.

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Ravno to me moti, namreč da Rambo v filmu blefira in ovinkari z neko filozofijo o nasilju (v bistvu predvsem zato, da opravičuje svoje nasilje), namesto da bi se odločil, ali bo zares inteligentno filozofiral (ampak to ne gre, ker bi se potem moral nasilju odpovedati) ali pa bo zgolj nasilen.

  Vidiš, jaz v filmu ne iščem filozofijo, temveč mi film visljuje neko poceni in povsem nesprejemljivo filozofijo, ki nasilje opravičuje, česar pa ne morem in ne želim sprejeti, ne na nivoju smiselnosti in konsistence filma, še manj pa na bazi realnega življenja.

  In vidiš, ti si očitno Rambovo filozofijo sprejel, ko si vojne zamišljaš tako lahkotno, ampak to je na žalost zgolj zato, ker se film konča tam, kjer zadnjemu negativcu Rambo razpara čreva, med tem ko bi v resničnem življenju priletelo še toliko negativcev, da bi prej ali slej Rambu zmanjkalo nabojev (ali pa bi se utopil v krvi sovražnikov) … in ravno v tem se skriva Pandorina skrinjica nerealnega opravičevanja nasilja, pa četudi zgolj v filmu.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, Rambo pojasni, da se je nesmiselno pretvarjati. Da je ubijalec in da je tak bil od nekdaj. Torej ne blefira in pokaže svojo naravo. S tem ničesar ne opravičuje in ne dokazuje. In Rambo je filmski junak. In kot tak si lahko dovoli prav vse. Tudi to, da pobije vse nasprotnike in da mu nabojev zmanjka ob pravem času.

 8. spookymulder spookymulder pravi:

  Huh, a tako, zanimivo … in potem spet postane neubijalec, ki je našel duševni mir in se vrne domov, kjer bo kaj??? … še naprej ubijal ali se zgolj pretvarjal, da ni več ubijalec?!? Torej, če prav razumem, Rambo blefira in zanika svojo naravo na začetku, nato končno spet najde svoj pravi jaz, potem pa na koncu filma spet začne blefirati in zanikati svojo naravo?!? O madonca, toliko preobratov v enem filmu je pa zmožen zares zgolj Rambo! Iztok, to je bila brca v temo! :-)

  Ampak imaš prav, Rambo je zares zgolj filmski junak, ampak potem ne vem, zakaj napišeš, da je “junak, ki je tako zelo filmski, da vedno pomislimo, da se bo nekoč zgodil tudi v resnici.” Ne, Rambo se ne bo nikoli zgodil v resnici, ker nobena vojna v resnici ne izgleda tako, kot izgledajo tiste, ki jih bije Rambo in ker v resnici nikoli ne moreš pobiti vseh nasprotnikov, ne da bi ob tem ubil tudi sam sebe – heh, evo, sedaj sem pa še jaz začel filozofirati, tako da si grem samo še skovati mačeto … jutri pa bo nov dan.

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, Rambo ničesar ne zanika. Le nam gledalcem pojasni zakaj se gre. Le zato, ker ga ni bilo že premnogo let in smo nanj pozabili. Sam sebi nima kaj razlagati.
  Tako kot sem rekel, če bi se Rambo zgodil v resnici, bi Amerika vse vojne dobila že v pol ure.
  Skuj si mačeto Spooky. Pa ne zato, da boš koga zaklal, ampak zato, ker ti bo nekoč morda prišla prav. Nekoč, ko boš tudi ti želel postati Rambo.
  Magari za en sam dan :)
  V temo pa brcaš ti, dragi prijatelj, saj analiziraš vse tisto, kar ni potrebno.
  Še posebej pri takem filmu, kjer je vse jasno.

 10. spookymulder spookymulder pravi:

  In zakaj se torej gre? Za to, da je Rambo ubijalec? Očitno ne, če se vrne domov, kjer upam, da ne bo več ubijalec? Če že kaj, se gre ravno za to, da ima sam sebi ZELO veliko za razložiti, kajti če nisi opazil, preko filma močno spremeni svoje poglede na svet in filozofije, torej tudi on išče sam sebe!

  Dejansko je jasno zgolj to, da je film poln (nes)miselnih lukenj, ki jih lahko spektakularna akcija le delno prekrije, ampak to pač ni tako hudo, ker Sly računa, da ga bodo hardcore oboževalci sprejemali (in ne bodo nič analizirali), ne glede na to, s kakšno poceni filozofijo jih posili, ker jih bo tako ali tako povsem zamotil s spektakualrno eksplozijo ali z mitraljezom-mesoreznico. In ob tem seveda ne bodo opazili, da tudi če bi Rambo obstajal v resnici, ZDA ne bi dobivale vojn v pol ure, ker noben sovražnik ni tako neumen ter črno-bel in ker nobena vojna ni tako enozložna (ti sovrag, jaz tvoja smrt), kot jih doživlja Rambo.

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, domov gre, ker po takem masakru na stara leta pa vendarle potrebuje nekaj oddiha. Nekaj normalnih reči v svojem življenju. Očeta, ki ga ni videl že vrsto let. Razlaga nam in ne sebi. Le zakaj bi razlagal sebi, če je ubijalec v vseh treh filmih in če je bil ubijalec tudi v Vietnamu. Morda vmes le malce zaspi in rabi malo novega zagona. In če se spomniš, misijonarjem že na začetku pove, naj gredo domov, saj s čvekanjem ne bodo dobili vojne. Torej že na začetku ve, da je vojno mogoče dobiti le z nasiljem.
  Spooky, to je moški film. Film, kjer ni prostora za filozofijo in olepševanje stvari.
  Vojna je pizdarija in Rambo je edina možnost, da se pizdarija konča zelo hitro.
  Žal le na filmu.
  In čudi me, da nisi opazil zelo dobre režije in montaže, ki bi jo lahko zavidal tudi Vojak Ryan.
  Tvoj problem je očitno to, da ne veš kdo je Rambo in da si lahko prav Rambo dovoli čisto vse.
  In ko ga eden izmed plačancev vpraša, kdo za vraga je, ga zagrabi in ga vpraša, kdo za vraga pa je on.
  In prav to je glavna finta.
  Kdo si ti, Spooky, da se spravljaš nad Ramba :)
  Rambo je edinstven filmski lik, kjer je mogoče prav vse in kjer med metki in trupli ni treba iskati filozofije.
  Tisti, ki jo iščejo, ga hočejo spremeniti v pičko.
  To pa na srečo ne bo šlo.
  Pičke so Jason Bourne, Ethan Hunt in ostali malinovci, John Rambo pa je dedec, da se reče.

 12. spookymulder spookymulder pravi:

  He, he, he … no, prav, saj sem že rekel, tako pač govori hardcore Rambo oboževalec, za katerega je Rambo bog in batina in ki ne sprašuje, kaj in kako Rambo počne, temveč v Ramba in vsako njegovo besedo in dejanje zgolj veruje. Lepo, Sly je zagotovo vesel in upam, da ti pošlje avtogram. :-)

  Jaz sem na film gledal tudi preko oči filmskega analitika in si dovolil podvomiti v nekatere dogme ter narediti tudi nekaj analiz in primerjav z realnostjo, kjer, kot sem že rekel, sem bil vsekakor in na vse kriplje navdušen nad akcijo, montažo, posebnimi učinki in kar je še tega, precej manj pa nad smiselnostjo celotne zgodbe in prepričlivostjo igre glavnih igralcev (takrat ko ravno niso zaposleni z ubijanjem), kar vsekakor tudi spada pod režijo.

  In kot sem že povedal, jaz ne iščem filozofije v Rambotu, temveč zgolj analiziram filozofijo, ki nam jo ponuja ON. In če nisi opazil, sam Rambo skoraj polovico filma išče filozofijo (ali pa se mora zgolj spomniti tiste filozofije, ki jo je pozabil, kot praviš ti), zato se po tvojih merilih očitno kar sam želi spremeniti v “pičko”. Ajaj, nič ne bo z avtogramom od Slyja. :-)

 13. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, pa nisi menda globoke podtone iskal tudi v prvih treh delih, ali bog ne daj v Slyjevem filmu Cobra, kjer je dejal: “Vi ste bolezen, jaz sem zdravilo.”
  Spooky, eni filmi so čista zabava in Rambo je eden izmed njih.
  Brez medvrstic in filozofije.
  Direktno in ostro. Tako kot se od njih pričakuje.
  Kam pa bi prišli, če bi začel še Rambo filozofirati in razmišljati pred vsakim ubojem.
  No ja, potem bi ga namesto Slyja lahko igral Woody Allen :)
  Stallone je car in njegov novi Rambo je točno tak kot sem si žele da bo.

 14. spookymulder spookymulder pravi:

  Alora, one more time: jaz NISEM iskal nobenih podtonov, temveč sem zgolj analiziral tisto, kar je bilo ponujeno. Če je bila ponujena numnost, pač to ni moja krivda. In ravno v tem je problem, namreč da četrti Rambo ne želi biti zgolj zabava, temveč se POL FILMA ukvarja s filozofijo nasilja, da upraviči (ali razloži, kot praviš ti) ultra ostro nasilje v nadaljevanju. In na žalost v tem filmu eno z drugim preprosto ne gre skupaj in ne drži vode.

  Oprosti, morda pa sva gledala različna filma? Jaz sem gledal film, kjer Rambo najprej pol filma filozofira, šele nato pa sodeluje v vojni. Ti si očitno gledal film, kjer rambo ubija od prvega kadra do zadnjega in vmes čisto nič ne filozofira. Sporoči, kje si dobil to kopijo! :-)

  Jaz pa sem si želel ravno obratno verzijo filma, kjer bi npr. v začetku ubijal, nato pa (če bi že moral za neke vrste zaključek sage) našel neko smiselno filozofijo, ki bi ga vrnila domov. Ne pa, da najprej filozofira in odkrije smisel v nasilju ter znova izkoplje sekiro … eee, pardon – skuje mačeto, nato pa po hektolitrih prelite krvi zopet vse postavi na glavo in dobesedno vrže puško v koruzo. Ne, to pa zares nima nobenega repa in glave!

 15. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, žalostno je le to, da si si bolj zapomnil prvo polovico.
  Filozofija je samo takrat, ko kuje mačeto. Pa še takrat ni filozofija, marveč pojasnilo za gledalce, ki so podvomili v prave akcijske junake.
  Rambo je lik, ki mu ni treba ničesar opravičevati.
  Prav zato ima vedno take nasprotnike, ki bi jih z veseljem razkosal tudi gledalec.

 16. spookymulder spookymulder pravi:

  To ni nič bolj žalostno od dejstva, da si ti videl le drugo polovico. Filozofira namreč celotno prvo polovico filma, ko s svojimi pogledi na svet ves čas posiljuje misijonarje, od trenutka, ko ga prvič ogovorijo, pa do trenutka, ko zapustijo njegovo barko, šele nato pa se začne njegov pravi notranji konflikt (ne, to ni MOJE iskanje podtonov, temveč zgolj navajanje dogodkov v filmu!). In v tem času tudi dodobra preoblikuje svoja stališča ter tako na nek način kar sam dvomi vase in za to ne potrebuje nobenih skeptičnih gledalcev.

  In kaj naj rečem na trditev, da je Rambo lik, ki mu ni treba ničesar opravičevati? Verjetno lahko rečem samo AMEN, HVALJEN BODI JOHN RAMBO, NA VEKE VEKOV, AMEN! :-)

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, na misel mi je prišel citat, ki sem ga zapisal že v oceni za tretji del. Gre pa takole: »God would have mercy. He won’t.«

  Zato le pazi, da se kje ne srečata.

  Ali kot je svojim zasledovalcem povedal v prvem delu, ki so mu težili : “Don’t push it.”

 18. beebzzzz beebzzzz pravi:

  sam ja zdj bo spookymulder nova simona rebolj (ne zamirit prosim nobedn ker je hec) :smile:

 19. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Beebzzz, imaš kar prav. Včasih res dobim občutek, kot da se moj dragi Spooky spreminja v Simono. Joj, pa toliko boljših žensk je imel na izbiro :)

 20. spookymulder spookymulder pravi:

  Sicer s Simono ni nič tako hudo narobe, kot ji bi morda številni radi naštemplali na čelo, ampak ne bi rekel, da se spreminjam vanjo (razen če mi kdo lahko pokaže kakšno njeno sliko s kocinami na prsih ;-) ) – bolj gre za to, da filme jemljem zelo resno in zato ob določenih Iztokovih filmskih eskapadah doživim nezaželjeno in več ali manj nenadzorovano metamorfozo iz Dr. Jekylla v Mr. Hyda.

  Ampak proti Iztoku drugače nimam čisto nič in si ga štejem za osebnega prijatelja, samo se mi zdi, da zadnje čase (morda zaradi hiperproduktivnosti?) filmskemu področju ne namenja več prave količine časa za (us)trezen razmislek in ga zato skušam usmeriti iz slepe ulice, da ne bi opazil, da je zašel šele takrat, ko bi z glavo treščil v zid. :-)

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, filmi so še vedno na pravem mestu, kar pomeni, da ostale dejavnosti nimajo nobene zveze z mojim dojemanjem tega in onega filma. Pač tebi je nekaj všeč, meni ni. Enkrat je tako, drugič je drugače. V tem ne vidim nobene panike. Pač nimava istega okusa. Se pa bojim, da si padel v čredni nagon, kjer ti je všeč samo tisto, kar je ostalim. Da si izgubil upornika v sebi. In da boš začel kmalu zanikati, da je Pleše z volkovi tvoj najboljši film vseh časov. Mi je pa smešno, da vedno najdeš film, kjer se ne strinjaš, nikoli pa se ne oglasiš tam, kjer se, kar pomeni, da vedno izpadeš kot nekdo, ki je proti meni.
  To moraš pa malo bolj paziti, da ne bi kdo pomislil, da sva sovražnika :)
  Najino nekdanjo rubriko, kjer sva se klala po radiu si vzel malo preveč zares :)
  In če mi določeni filmi pač niso bili všeč še ne pomeni, da sem zašel v slepo ulico. To pomeni le, da imam svoj okus in da se ne pustim zmesti.
  Problem bo nastal takrat, ko mi bo 27 Dresses film leta :)
  Dokler mi je všeč Rambo 4, torej junak moje mladosti, pa je stvar še v mejah normale :)
  Zatorej dragi prijatelj, malo milosti prosim. No ja, razen če nisi postal John Rambo.
  Samo potem pa te moram opozoriti, da bom tudi jaz postal John Rambo, kar pomeni, da se bo treslo kot še nikoli.
  God would have mercy, Iztok won’t :)

 22. spookymulder spookymulder pravi:

  Ravno v tem vidim problem, namreč da si v zadnjem času postal sila površen in pri veliko filmih zgrešiš bistvo, potem pa vso svojo recenzijo utemeljuješ na narazličnosti “okusa” oziroma razlikah v “všečnosti”. Ok, res je, tudi okus igra svojo vlogo, toda filmska kritika vendarle mora pogledati preko meja subjektivnosti in najti neke objektivne okvire, ki so lahko zastavljeni tudi na temeljih uporništva, vendar je za to vendarle potrebno najti nek smiseln argument.

  Trditev, da je npr. film Ni prostora za starce povsem povprečen film, ki prepričuje kritike in dobiva nagrade zgolj zaradi odmevnosti, NI UPORNIŠTVO, temveč čisto navaden kritiški samomor, pri katerem se je izgubila prava merodajnost. Isto je pri Rambu. Saj je lepo, da malikuješ svojega junaka iz mladosti, ampak to bi lahko storil enako učinkovito, če bi preprosto zapisal, da se ti zdi odličen junak, ki zna pričarati najbolj spektakularno akcijo, ki pa vseeno ne more zakriti nekaterih lukenj, ob katere se spotakne film. Vidiš, ravno to pri tebi pogrešam v zadnjem času, namreč da pozabljaš osnovno nalogo, ki jo ima filmski kritik do bralca, namreč neko objektivnost.

  Glej, glede mojega pisanja na tvojem blogu je pa verjetno res, da najbolj izstopam tam, kejr se ne strinjam s tabo, ampak to je zgolj zato, ker so take debate najbolj zanimive. Si npr. predstavljaš Trenja, kjer bi opozicija samo hvalila pozicijo in ne bi bilo nobenega kresanja misli? Take oddaje bi bilo sila hitro konec, saj bi gledalci raje pretaknili na program s TV prodajo. ;-)

  Pred časom si se pritoževal, da na blogu komentiram vse drugo, samo filmov ne. Sedaj, ko aktivno komentiram tvoje zapise o filmih, se pa spet pritožuješ. Ampak dobro, ni problema, če tako rečeš, bom pač komentiral samo še tiste filme, kjer se bom strinjal s tabo, če pač raje vidiš, da božam tvoj ego (kot bi se izrazil Drnovšek), kot pa da se krešejo različna filmska mnenja. Just tell me and I’ll do it, ker roko na srce, mi je najino prijateljstvo veliko več vredno kot vroče debate na teh straneh.

 23. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, malce preveč resno si vzel moj zapis :)
  Velikokrat sem ti že povedal, da uživam v kresanju mnenj, zato te pozivam, da nadaljuješ s tem tempom in ostrino.
  Hkrati pa dodajam, da se moje pisanje ni spremenilo in da je vedno takšno kot je bilo. In če pri Rambu recimo ne vidim napak, ki jih vidiš ti, jih pač ne bom zapisal. To seveda ne pomeni, da gledam površno in da da nimam objektivnosti. To pomeni le, da je moje mnenje drugačno od tvojega.
  In če ti meni očitaš površnost, bom jaz tebi pretirano natančnost. Še posebej pri rečeh, ki tega niso vredne. Tukaj pa si se spremenil ti.
  Glede prijateljstva, le to je preveč močno, da bi ga lahko skvarile take blogerske pizdarije :)
  Zato, don’t worry and let’s get it started again :)

 24. 1001 FILM » Objave » Mi, blog muvij kritiki pravi:

  [...] me je zadnjič pogrelo pri Iztoku Gartnerju, ko sem bral njegovo recenzijo Rambov 1–4, kjer zapiše prav tole: Pozor, gospod Stallone s kamero baranta kot Steven Spielberg. Ali če [...]

 25. Niko pravi:

  Wassup Izkot,

  Včeri sem bil z fotrom v koloseju k sva šla gledat Rambota. Kjer hud filem stari. Oči je reku da ni tok dober k prejšni ker je Stalonne že star. Sam men je bil ful hud. Men se tut zdi da je Rambo itak bolši k te filmi Bourne. Kr neki.

  Zdej moremo pa za šolo napisat opis enga filma k nam je bil hud. Jz sm se itak da odloču za Rambota. Stara bo zihr znurela k ona ma rada komedije. Ampah who cares! Če loh mau od tebe preplonkam sam itak da ne tok hudo k si ti napisu. pou ne štekam stari ;) Ka bi ti vn vrgu da bo k 7m klas. Ful tenx če bi mi pomagu stari.

  Jz bi tut pisu tko na bloge o filmih. To je men itak ful dobr. Sam ne vem kje najbol za daunlodat. K bom začeu bom mau gledu kere filme maš ti k so ful dobri. Ej pa kjes na tvju? Jst sm z lublane. Ajd. Seka mi mori da mam dost.

 26. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Niko, lepo da si se oglasil. Rambo 4 je res hudo dober ja.
  Pa da se ne boš slučajn ti tako obnašal v šoli juter :)
  Kar naredi obnovo za šolo in razjezi učiteljico. Vzami kak moj stavek, a povej ji, da si si pomagal z blogom Iztoka Gartnerja. Drugače ni panike.
  Ti kar odpri svoj blog in začni pisat. Več ko boš pisal boljši boš.
  Imej svoj okus in svoje mnenje. To je najbolj važno.
  Če si iz Ljubljane pa bi moral loviti TV PIKO in oddajo Denarja da se ti zmeša, ki jo vodim.
  Danes jo imam še ob 22.30 uri, juter pa ob 19.00 uri.
  Počekiraj, če boš imel čas.
  Ostani kul.

 27. Niko pravi:

  Wassap I-men!

  Tanx za help stari. Napisu sem tko k si rek:, da je Rambo legenda, da ni več mužehadin k u USA ne amrajo (al neki ;) pa da bo zihr posneu še dobrih folmou (ej prou upam da bo še Rambo 5 – u Iraku more bit nujno). Napisu sm da je dobra montaža (sploh ne vem kaj to lol) itak pa nism napisu da je k Spilberg. to je prehudo pa pomojem še tastara ne bi vedla kva sm mislu s tem. Sej ni filemski kritik. Ej kva je š kšnpodobn moderen film k je zdej u kinu al pa ne netu za daunlowdat podobn k Rambo. Ene par jih me frend k so bli u novicah al neki. Tko da to bom gledu takoj. Sm pa gledu na Piki. Ej kjere maš stari. Prou rofl. To se kr mau zajebavate u studio al kva. Kva pa bossi praujo. Sam zihr nč k po mojem je tud njim ful smšn. Sam pol je pa seka uletela pa je vn padla da kva to bedo gledam. Njej je kao to ful bed pa ti si ji čist neumen pa bedne fore pa da to sam folk nategujejo – po mojem je vate sam ne prizna aš kao. Sm nazaj znoru sam je starejša pa še fotr je reku da nej dam mir pa poslušam sestro pustim gledat neke dokumentarce.Biatch! Ej kok stane če poličem.

  Rispekt!

 28. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Niko, frajer si. Lepo, da si si pomagal z mojo oceno. Montaža drugače pomeni pripravo filma. A veš, ko film snemajo, je cel kup prizorov takih in drugačnih, ki jih je treba skupaj zložit in sestavit v smiselno zaporedje. No, to je montaža. Jaz to oddajo vodim na tak način. Da je zabavno tudi folku, ki ne kliče. Čudno, da grem sestri na živce. Morda še nikol ni gledla tako kot bi blo treba. Če pokličeš stane nekaj več kot evro. Ostani kul in ne pusti se sestri :)

 29. filmoljub pravi:

  Rambo 4 ni noben presežek. Pika. Še najbolje bo, če se ogleda filma lotiš brez pretiranih pričakovanj, zlasti v luči nekaterih aktualnih recenzij, ki ga kujejo v nebo. Saj ni slab film in nemara je celo dostojen zaključek rambojade (vsaj upam, da ne bo še kakšnega dela) — vendar mu ostane bore malo vsebine, če mu odvzameš videz, okvir, formo. In ta forma je brutalno, krvavo, eksplicitno nasilje v svoji najbolj sočni obliki.

  V okviru te forme je akcija brezhibna, nič ne rečem. Hitri, eksplozivni crescendo zlasti druge polovice filma, posnet sijajno, pristno, iz prve roke, malone dokumentaristično in tako, kot se od prekaljenega akcijskega junaka tudi pričakuje. A če odšteješ bodycount, kot bi ga vzel direktno iz prvoosebne streljaške igre, odtrgane ude, brizgajočo kri in črevesje, zabodene in zažgane otroke, vsevprek razkosana trupla, odrezane glave, od prašičev do živega telesa dobesedno požrte ujetnike, ročno odtrgana grla in s puščicami iz loka preluknjane ude in telesa — kaj torej ostane?

  Zgodba je pravzaprav sila preprosta. Rambo v Burmi (lahko pa bi to bila katerakoli država tretjega sveta), ki ji vladajo vojaške hunte pod vodstvom sadističnih vojaških poveljnikov (kje smo že to videli?), rešuje skupino misionarjev, humanitarnih delavcev, ki so ujeti v taborišču (kje smo že to videli?). Posredno in simbolično rešuje tudi celotno zatirano ljudstvo, med katerim na silo novačijo nove soldate, in pri tem mu tokrat delno pomaga peščica plačanih vojakov. Rambo seveda v pravičnem boju nazadnje zmaga (kje smo že to videli?), nakar se zasluženo vrne domov, k pozabljenemu očetu, po mnogih letih prostovoljnega izgnanstva — ko ga je očitno mučila predvsem dilema o tem, ali ubijanje upravičuje vojaška etika, če tako pomaga zatiranim, in ali je itak vse zaman, če pa “ima vojno v krvi”. In če v resnici ubija zase, ne za domovino.

  Ramba seveda ne gre ocenjevati drugače kot v okviru celotne zgodbe, franšize, trademarka, ki se je začel s Prvo krvjo leta 1982. V tem smislu je lik Ramba ameriška ikona, je tragični vojni junak, ki ga je lastna dežela izkoristila, zavrgla in pozabila (kje smo že to videli?). Bori se z lastno vestjo in moralo ter kot idealist seveda proti vsem, ki zatirajo, izkoriščajo in morijo nedolžne. Pri čemer z leti postaja vse bolj ciničen in vdan v usodo, saj se zaveda, da v resnici ne more spremeniti sveta. Ko pa si zastavi dilemo o tem, ali se je proti nasilju vredno boriti z nasiljem, je odgovor premočrten: absolutno DA. Tako pač je. Itak tukaj ni boga, tukaj je samo Rambo. Ki raje “umre z namenom, kot da bi živel brez smisla”.

  Le da Rambo ne umre. (Sorči za spoiler, če je kdo morda mislil, da tokrat škripne.) In tukaj je po mojem usodna napaka filma. (Anti)junak, ki bi dal življenje za to, da ga nekomu reši, bi bil seveda mitska, herojska, arhetipska figura, vredna občudovanja, in ultimativna potrditev življenja, zavoženega na račun zgrešenih idealov. Ter dostojen, smiseln zaključek zgodbe o še enem predanem ameriškem vojaku, ki je položil srce na oltar domoljubja. A kot rečeno: Rambo — ta neizprosni in neustavljivi ubijalski stroj — se z zgolj nekaj praskami vrne domov, kjer ga bo po možnosti prej ali slej spet našla naslednja naloga. Ne glede na to, da bo takrat star krepko čez 60 let in le še bolj zavaljen, zguban, utrujen in ciničen.

 30. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Filmoljub, ne bo držalo, Rambo 4 je presežek v žanru akcijskega filma. Še bolj natančno, v žanru akcijskega filma, ki ga zadnje čase furajo mulci. Rambo 4 jih lahko pošlje v osnovno šolo. In prav zato ne teži z vsebino, ampak useka preprosto akcijsko bombo, se pravi tempo, ki ga današnje akcije ne znajo več ujeti.
  Stallone že pripravlja peti del, ki se ga sveda močno veselim.
  In le zakaj bi bodycount in vse tisto, kar si opisal, vzel? Le zakaj bi vzel bistvo filma? Po tej logiki bi lahko vsakemu filmu kaj vzel in dobil sranje. Rambo 4 je film, ki mu ni treba nič vzeti.
  Točno tako, Rambo je bog. Nič drugega. Le bog in batina. To mu zadošča. In tokrat se ne pretvarj ater gre do konca. Na nasilje odgovori z nasilejm. Boli ga kurac. Končno si prizna, da je mašina za ubijanje.
  Umreti ni mogel, saj ga kmalu čaka še peti del.

  Da ne pozabim, zelo dobro spisana recenzija. Končno nekdo, ki pove nestrinjanje z argumenti in nekdo, ki prav tako obvlada pisanje recenzij.

  I Like it.

 31. Filip pravi:

  Iztok, a si gledal komedijo Son of Rambow? Moraš si ga pogledat, če nisi. Govori o dveh mulcih, ki sta bila totalno mahnjena na Rambota in sta se sama spravila delat film. Pomoje bi ti bil OK.
  imdb: http://www.imdb.com/title/tt0845046/
  trailer: http://www.youtube.com/watch?v=em39YmVPTYs

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hvala za info, nisem še gledal, me pa zanima in si bom takoj ko ga dobim v roke.

  Drugače pa je bil kul parodija na Ramba tudi Hot Shots 2, pa del filma UHF. Na nek način pa tudi bedarija A Man Called… Rainbo, kjer so nove dialoge dodali Stalloneovem filmu The Rebel.

 33. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Intacto, Tears of the Sun, Bend it Like Beckham, White Oleander, Swimfan, Shanghai Knights, Mies Vailla Menneisyytta pravi:

  [...] samo statirali, gozd in številna premoč nigerijskih gverilcev pa nas je spomnila na nepozabnega Johna Ramba, ki bi neprijetno situacijo zaključil na veliko bolj preprost način. In seveda, če bodo posneli [...]

 34. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Expendables pravi:

  [...] recenzija-sex-and-the-city-2/ portret-mickey-rourke/ filmski-safr/ recenzije-rocky-1-6/ recenzije-rambo-1-4/ recenzije-predators-streetdance/ [...]

 35. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The King of Fighters, Malone, Solitary Man, Four Lions, The Killer Inside Me pravi:

  [...] recenzije-rambo-1-4/ kulti-in-klasike-fatal-attraction/ recenzije-casino-wall-street-the-hitcher/ recenzija-ghosts-of-girlfriends-past/ michael-douglas-komaj-cakam-da-spet-posnames-zelo-dober-film-in-mi-spet-dokazes-da-si-hudicevo-dober-igralec/ recenzije-i-could-never-be-your-woman-king-of-california/ vladimir-bartol-alamut/ recenzije-the-messenger-the-men-who-stare-at-goats-los-abrazos-rotos/ kulti-in-klasike-bonnie-and-clyde-chinatown-the-yakuza/ recenzije-halloween-cisto-vsi-filmi/   [...]

 36. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: The Extraordinary Seaman, Warum Lauft Herr R. Amok, Lovesick, L’ Uccello Dalle Piume di Cristallo, Profondo Rosso, Tribute, The Bravados, Southern Comfort, Brief Encounter pravi:

  [...] za šalo strelja s praznimi naboji. To je dovolj za situacijo, iz katere jih ne bi rešil niti John Rambo, kaj šele Ice T, ki se je v podobnih razmerah znašel v filmu Surviving the Game. Hudiča, to je [...]

 37. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Avatar pravi:

  [...] ja, sami prizori, kjer boste v uvodni akciji v gozdu poleg Gibsonovega Apokalipta prepoznali tudi Ramba (jp, Cameron je bil koscenarist drugega dela). In kjer vas bodo orjaški roboti, kamor se [...]

 38. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: In the Heat of the Night pravi:

  [...] odlično odpel legendarni Ray Charles. Jp, Tibbs je na začetku tegale filma kot John Rambo v filmu First Blood, totalni outsider, ki ga lokalna policija jebe v glavo. Ker se zelo hitro izkaže, da je tudi sam [...]

 39. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Chronicles of Schupakface, Dead Duck, Finished Movie pravi:

  [...] Ki Schupakfacea, kateri se umakne v osamo, pusti rasti brado in obupa nad svetom (kot John Rambo, jebemti), najde le zato, da bi dobil oralne užitke neke dekline. Ti prizori so brez dvoma [...]

 40. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Sylvester Stallone: delna filmografija pravi:

  [...] povezava do vseh štirih Rambotov: LINK [...]

 41. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Apocalypto, The Passion of the Christ pravi:

  [...] Milles and running.« Kot Harrison Ford v Beguncu, ali še boljše, kot Sylvester Stallone v prvem Rambu. V filmu, ki ga Apokalipto vseskozi voha in obrača na svoj način. Ko se Šapa namreč znajde v [...]

 42. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Predator, Predator 2, AVP: Alien vs. Predator, AVPR: Aliens vs Predator – Requiem pravi:

  [...] ne bodo mogli do živega. Hudičevo dobra pustolovska akcija, Žrelo v gozdu, kjer je tudi precej Ramba. In film, ki spretno obrača napetost, posebne efekte in občutek nevarnosti, ki jo začuti tudi [...]

 43. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: The Bridge on the River Kwai pravi:

  [...] Sessue Hayakawa, ki mu začuda ni uspela kariera Toshira Mifuneja) sredi gozdov Burme (jp, tudi Rambo 4 se je dogajal na isti lokaciji) zgraditi most. Zelo zahtevno konstrukcijo, čez katero naj bi [...]

 44. Recenzija: The Hunger Games « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] šov sreča First Blood, ali še bolje, Trumanov šov sreča Battle Royale, ali če hočete, Trumanov šov sreča Running [...]

 45. Kulti in klasike: Commando (1985) « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Schwarzeneggerjev odgovor na Ramba, je tista prava old school akcija, ki jih danes ne delajo več in ki so jih znali na tak način [...]

 46. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Teen Wolf (1985) pravi:

  [...] Hours, Trading Places, Weird Science, The Goonies, The Woman in Red, The Warriors, The Dirty Dozen, First Blood, Back to the Future, Terminator in seveda Teen Wolf, ki sem ga po moje videl vsaj petkrat. In Teen [...]

 47. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: District 9 pravi:

  [...] in Enemy Mine, kjer sta nekaj podobnega počela Dennis Quaid in James Caan. Hudiča, tudi nekaj Ramba in celo Vojaka Ryana je v teh strelskih obračunih. Pa vendar, osnovna ideja filma je tako zelo [...]

 48. IZTOK faking GARTNER » John Rambo praznuje trideset let pravi:

  [...] First Blood je poanta osemdesetih, je eden izmed najbolj znanih filmov dekade, ki je dobil tudi tri nadaljevanja, zadnje, zares odlično, celo štiri leta nazaj. Rambo v First Bloodu ni le ubijalska mašina in [...]

 49. IZTOK faking GARTNER » Dolph Lundgren overdose pravi:

  [...] M. Emmet Walsh, niti ne začenjam govoriti. Jp, Lundgren v tem filmu, v tej skulirani reciklaži Ramba 3, res nima sreče, pa še škorpijon ga ugrizne v vrat preden končno pride v roke prijaznemu [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !