Podelili oskarje, jaz pa sem seveda močno razočaran

25.02.2008 ob 22:14

Danes zjutraj je bil spet moj dan. Dan, ko se talajo zlati kipci. In dan, kjer me ne sme od enih do sedmih zjutraj motiti nihče. Ob enih se namreč na kanalu PRO 7 začne tako imenovani nemški red carpet šov, kjer domači novinar vsako leto skuša uloviti čim večje številko znanih obrazov. Ob dveh se prične uradni red carpet šov, ob pol treh pa se začnejo oskarji. Moj najljubši in najbolj pričakovani dogodek leta.

Letos sem bil zaradi stavke scenaristov, ki je vzela zlate globuse, seveda na trnih, toda potem se je vse skupaj hvala bogu končalo tako kot je bilo treba. In tako, da sem v udobnem fotelju začel z gledanjem jubilejne Osemdesete podelitve oskarjev.

Pravih favoritov za najboljši film leta nisem imel, saj je v kinih igralo veliko boljših filmov, kar pomeni, da me zmaga glavnega favorita No Country For Old Men seveda ni presenetila, marveč razjezila. Kot veste mi tale film sploh ni bil všeč, zato sem rohnel tudi pri zmagi za najboljši scenarij in najboljšega režiserja, kjer sta slavila brata Coen.

Nič kaj navdušen nisem bil tudi nad zmago Javierja Bardema, saj sem navijal za Philipa Seymourja Hoffmana, ki žal ni imel šans, saj je Javier od vsega začetka veljal za glavnega favorita.

Zelo sem bil vesel zmage Tilde Swinton, saj je bila moja favoritka. Nič manj pa nisem skočil v zrak zavoljo zmage Marion Cotillard, ki je bila prav tako moja izbira.

Presenetljivo kratko prireditev je povezoval Jon Stewart, ki je bil premalo drzen in preveč umirjen. Praktično vsi presenterji pa so se le pokazali in povedali nekaj takšnih ter drugačnih stavkov, ki sem jih pozabil že med prireditvijo.

Premalo glamurja, premalo šova, premalo pravih zvezd. Le prireditev, ki je resnično izgledala le kot make up sex, kot je že v uvodu dejal Jon Stewart.

Zelo malo je bilo tudi nostalgije, kar me je pošteno presenetilo, saj je šlo za jubilejno podelitev, pri spominu na preminule zvezdnike, pa so nesramno pozabili na Brada Renfra.

Morda najslabši oskarji doslej, a še vedno prireditev, ki jo bom drugo leto spet komaj čakal in upal na boljši šov, na boljše filme in na več zvezd med občinstvom in na odru.

 

13 komentarjev na “Podelili oskarje, jaz pa sem seveda močno razočaran”

 1. Tadej Tadej pravi:

  a zej pa si navijal za Philipa Seymourja Hoffmana :D

  sicer pa po polivici pogledanega, se mi zdi da je jon stewart bil veliko boljši dve leti nazaj :) kakor tudi sami oskarji …

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Muhahahaha (*ob tem prihuljeno sključen zlobno manem roke)… res je, globalna zarota temnih filmskih sil je uspela praktično na vseh področjih in Iztoka spravila v obup. Ni prostora za starce, Ratatouille, Bournov ultimat, Javier Bardem, Daniel-Day Lewis … sami filmi in igralci, ki si niso zaslužili oskarjev (kot trdi Iztok), a so uspeli prepričati praktično vse kritike in pobrali malo morje nagrad nagrade, toda očitno zgolj po nekem čudnem naključju in nerazumljivem spletu čudnih okoliščin. ;-) Brata Coen, Bardem in lewis so si definitivno zaslužili oskarje, saj so ustvarili filmske presežke, a nekateri bodo pač očitno, tudi če piha orkanska burja, še vedno urninirali proti vetru. :-)

  Letošnji oskarji so me zelo pozitivno presenetili predvsem zaradi Marion Cotillard, ki sem ji nagrado zares želel od vsega srca in ko sem videl, da ji je uspelo tudi na oskarjih, je bila zame prireditev rešena, ne glede na nadaljni razpet podelitve, tudi če bi z oskarji nagradili Norbita. ;-)

  Letošnja podelitev je bila močno pod vplivom 80. jubileja, zato smo bili priča neskončnim kolažem bivši nagrajencev, kar je odjedlo precej časa Jonu Stewartu, ki pa se je po mojem mnenju kljub vsemu izkazal, seveda v sebi značilnem slogu, ki je v prvi vrsti namenjen satiri Amerike, zato s(m)o se mu lahko smejali predvsem tisti, ki malce bolj poznajo tamkajšnji (predvsem politični) prostor.

  Poleg Cotillardove me je najbolj presentil oskar za Tildo Swinton, vendar ne v negativnem smislu, saj je bila v Michaelu Claytonu zares briljantna in si je nagrado zaslužila, a vendarle ni bila med favoritkami. Tretje zelo prijetno presenečenje so bili trije (tehnični) oskarji za Bournov ultimat, kjer sem bil prepričan, da bodo slavili Transfomerji, a niso uspeli dobiti niti oskarja za posebne učinke (Zlati kompas), a to zagotovo ne bo ustavilo Michaela Baya, ki že pripravlja nadaljevanje robotskega spektakla.

  Ne vem pa, kakšne zvezde je na odru in med občinstvom še pričakoval Iztok? Lahko navedeš kakšno konkretno ime, ki si ga pogrešal?

 3. beebzzzz beebzzzz pravi:

  @ spookymulder : js lahko navedem eno in edino ime, ki sem si ga zares želela videti: Angelino Jolie- Pitt. Njo sem res želela videti, tudi zaradi njenega novega nosečniškega trebuščka.

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  @beebzzzz: Morda pa ni želela razkazovati svojega trebuščka, ker bi nevoščljive zvezdnice opravljale, da sploh ni noseča, ampak se je samo zredila. ;-)

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tadej, to sem zapisal že tukaj:
  KLIK

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, stari posnetki so bili posledica scenarija, ki so ga planirali v primeru, če bi scenaristi še vedno stavkali in ga potem niso spreminjali. Sicer pa me to sploh ni motilo, saj vedno rad pogledam kako je bilo nekoč.
  Pogrešal sem Brada Pitta, Angelino Jolie, Antonia Banderasa, Sylvestra Stallonea, Jeffa Bridgesa, Toma Cruisea, Morgana Freemana, Ala Pacina, Roberta DeNira, Dustina Hoffmana, Clinta Eastwooda in tako naprej.
  Glede zmage ne gre za zaroto, ampak za slab filmski okus, kjer se po novem presežke vidi v čisto navadnih rečeh.

 7. MG pravi:

  @ Spooky Zdej pa res že malo brezveze težiš. Saj vsake stvari, ki jo nekdo napiše tud ni treba spluvat.

  Prireditve si sicer nisem ogledal, sem si pa pogledal vseh 5 filmov, ki so bili nominirani za najboljši film. Tudi po mojem mnenju No country for old man ni bil najboljši film. Veliko boljši se mi je zdel film Atonement, ki bi po mojem mnenju moral dobiti Oskarja.

  But that’s just me.

 8. spookymulder spookymulder pravi:

  @MG: Očitno si povsem narobe razumel moj komentar, kot tudi moj odnos do Iztoka, saj ga osebno poznam in gojiva zelo prijateljske odnose, kar pa vsaj po mojem mnenju še ne pomeni, da se bom strinjal z vsem, kar napiše, temveč da bom lahko povedal, kje nisva na isti dolžini, brez strahu, da bi se mu s tem zameril. Pljuvanje? Pljuvanje je zame če nekomu oporekaš z žaljenjem, jaz pa tega absolutno ne počnem (sploh pa ne z Iztokom), temveč zgolj podam svojo perspektivo na določeno zadevo, iz česar se potem lahko razživi dokaj strastna debata (kar po mojem zgolj prispeva k večji zanimivosti tega bloga), vendar kot se lahko prepričaš, se pri tem z Iztokom nikoli nisva spustila na nivo žaljivk, ali – kot sam praviš – pljuvanja.

 9. MG pravi:

  @ Spooky Se oproščam. Nisem vedel za vajin prijateljski odnos in da je vse to samo zajebancija med vama.

 10. Dejan Kaloh pravi:

  Toplo priporočam umetniško bizarko Sweeney Todd, ki je nedavno snel dva zlata globusa (najboljši mjuzikl in najboljši igralec) in oskarja (naj umetniška režija)…

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  MG, tudi meni je bil Atonement veliko boljši, toda člani akademije so se žal odločili drugače.
  Glede Spookyja pa ne skrbi. Malo je tečen, ker ima po novem službo in ne more več zjutraj spati :)

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Dejan, videl, videl. In vedno počakam z objavo kritike, če filma še ni v kinu. Zdi se mi fer. Drugače pa krasen film, ki sem ga videl že dva meseca nazaj. Če boš prebral recenzijo, ki jo bom objavil zelo kmalu, boš videl, da mi je bil zares všeč.

 13. 1001 FILM » Objave » Oskarji 2008 - igen pravi:

  [...] mnenja, bravo. Verjamem, da je samo v Sloveniji napisanega še dosti; pa seveda ne gre spregledati Iztoka Gartnerja. Ampak na koncu šteje lastni vtis. Svojega sem predstavil pred dnevi, vi pa le razvijte svojega, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !