Tapkanje, v originalu Footbag, mi je zelo kul in po svoje sila zabaven šport

20.02.2008 ob 16:45

Footbag pri nas še vedno ni to kar bi moral biti. Očitno ni dovolj zanimiv za medije, za sponzorje in za gledalce. Jasno, saj gre za majhno mehko žogico, ki jo fantje in dekleta brcajo z nogami in izvajajo razne žonglerske vragolije. Najboljši je tisti, ki mu žogica seveda ne pade na tla in tisti, ki med tem izvede čim več trikov in nemogočih udarcev. To kar fuzbalerji z veliko žogo počnejo v prostem času, počnejo tapkarji na prvenstvih. V Evropi so bojda najboljši Čehi, pri nas pa se zadeva še posebej razvija v Laškem, kjer je glavni poba po imenu Aleš Zarič. In prav Zarič se zavzema tudi za podmladek in med Laškimi otroci vodi celo nekakšno šolo footbaga. Srečanja, kjer jih uči tega športa in skrbi za čim večjo prepoznavnost.

Ker mi je bil zelo kul, sem ga pred leti povabil na enega izmed svojih šovov, kjer je na odru s prijateljem izvedel vrhunski nastop in povzročil pravo evforijo med gledalci.

 

7 komentarjev na “Tapkanje, v originalu Footbag, mi je zelo kul in po svoje sila zabaven šport”

 1. rockstar rockstar pravi:

  Sem enkrat probala. *pih*… izgleda veliiiiko lažje, kot v resnici je. :D

 2. Doktor Živago pravi:

  Pri nas so igrali tale šport na hodniku gimnazije, nisem pa vedela, da se imenuje tako. ;)

 3. klemenix klemenix pravi:

  he he…fajn šport sam jako zajeban. :D

 4. tinamalina tinamalina pravi:

  Probala tapkat, pa ni šlo…žogica je šla v vse smeri, le v željeno ne :)

 5. jakasan pravi:

  hmm, da razjasnim, footbag NI tapkanje, kot mnogi mislijo.brcanje z pleteno žogico je le izpeljanka športa in je namenjena zgolj zabavi. sam footbag kot šport se pa deli na dve disciplini, to sta footbag net in footbag freestyle( o čemer je napisano zgoraj). Medtem ko je freestyle bolj individualen šport, pa je net popolnoma drugačen. je kot odbojka, ki se igra z nogami.
  še link, kjer se predstavi footbag net
  http://www.youtube.com/watch?v=Mb_e-6ZW9DA
  v sloveniji obstajata 2 kluba, ki se ukvarjata z footbag net igro (ŠD Bunkabrc in Footbag Kranj) in skupina iz laškega, kjer izvajajo izključno freestyle.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jakasan, od nekdaj smo mu rekli tapkanje. Šele čez čas so nam povedali, da je footbag v originalu. Da se deli na dva dela, pa prvič slišim. Lepo, da si pojasnil.

 7. jakasan pravi:

  ni problema:) načeloma obstajajo tudi druge kategorije, ki pa (še) niso tekmovalne. to so npr. footbag golf, kjer moraš, tako kot pri golfu, z čimmanj udarci zadeti določeno točko, luknjo(seveda z brcanjem), potem je tu še 4 square, ali kocka po domače, in footbag cosequtive(?), kjer moraš pač obdržati žogico s udarjanjem čimdalj v zraku. slednji je tudi v guinesovi knjigi rekordov, vendar so rekordi že dokaj stari, ker se zadnje čase s tem noben več ne ukvarja. če koga zanima več o footbagu, je na linku več tem linku največ informacij;)
  http://www.footbag.org

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !