Recenzije: L kot ljubezen

20.02.2008 ob 00:47

slovenija 2007, kriminalna drama, režija: Janja Glogovac, igrajo: Lucija Šerbedžija, Davor Janjić, Sebastijan Cavazza, Labina Mitevska, Marko Mandič, Ksenija Mišič, Uliks Fehim, Rade Šerbedžija, Iva Zupančič, Matjaž Latin

Le visokoproračunska inačica Okornovega filma Tu pa tam in dolgočasno obračanje ameriških klišejev, kjer boste zares verjeli le Davorju Janjiću.

L kot Ljubezen je za slovenski film zelo razkošen, poln, velik in pompozen. Tak, da mu komaj verjamemo, da je slovenski. Tak, da nas spomni na polomijo Patriot. In tak, da ga v bistvu sploh ne bi potrebovali, saj podobne zgodbe vsak dan gledamo v ameriških kriminalkah. Mamila, ljubezen, kriminal, nočni klub, transvestiti in ženska, ki si želi posneti film. Nič posebnega. Le kriminalka, ki si želi veliko, da pa zelo malo. In tukaj je tudi Matjaž Latin, ki je želel film v filmu posneti že v veliko bolj zabavnem in gledljivem Porno filmu. Tukaj resda le statira, toda to počne bolje od večine glavnih junakov. Tudi od preveč statične Lucije Šerbedžije, ki igra Gino. Zasanjano umetnico, ki si želi v Pragi posneti film. Ki pozabi na mejo med resničnostjo in filmom. In ki nima pojma, da njen fant Sebastijan Cavazza v Ljubljani poriva drugo žensko. In Gina okoli sebe nabere vse cvetke nočnega življenja. Tudi transvestita Marka Mandiča, lastnico nočnega kluba Ksenijo Mišič, navijače Hajduka, zadržano prijateljico Labino Mitevsko in prijatelja Davorja Janjića, ki bi naredil vse, da bi lahko njegova Gina posnela film. Zato jim pride prometna nesreča, kjer iz prevrnjenega avtomobila ukradejo zajeten kupček kokaina, seveda več kot prav. Okej, toda kaj, ko roba pripada mafijcu Radetu Šerbedžiji in ko se začnejo po njihovem klubu nenadoma sprehajati zelo sumljivi tipi. Četudi tegale filme ne boste videli, že na daleč vohate klišeje. Čiste stereotipe ameriških celovečercev, ki jih režiserka Janja Glogovac, sicer dama, ki s kamero baranta zelo solidno, veselo in brez sramu kopira. Tako zelo, da nenehno skače tudi iz slovenščine v srbohrvaščino, nazaj v slovenščino, nato pa v angleščino in češčino ter spet nazaj v slovenščino in srbohrvaščino. In ti preskoki so tako naivni in zoprni, da tale film še dodatno pokvarijo in nam dajo vedeti, da resnično ne gledamo čisto nič posebnega. Da gledamo le film, ki hoče na vsak način izgledati tako, kot da bi ga posneli v Ameriki.

Ocena: 5/10

 

7 komentarjev na “Recenzije: L kot ljubezen”

 1. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Aleluja. Celo strinjam se. Lepo, da si vseeno omenil spretnost kamere. Tudi montaža je dobra. Vse ostalo pa tako, ja. Veliko hrupa, malo muštra. In ambicija je res Tu pa Tamska … hehe …

 2. Katja pravi:

  Hej!

  Meni je film super! Nevem zakaj moramo vedno poudarjat, da ponavljamo za Ameriko… Res bi rada slišala kakšen film pa naj posnamemo, ki ga še ni bilo??
  Super je! Za naše razmere je prav fajna akcija! Pa ženska je nardila ta film! Bravo Janja!! Girl power! hehe malo heca!
  V glavnem: se splača pogledat!

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Katja, to poudarjamo samo takrat, ko jo res. In pri tem filmu je to močno vidmo na vsakem koraku, v prav vsakem prizoru. Če že hvališ naše režiserke, pa je bolje, da pohvališ Majo Weiss, režiserko Varuha meje in Instalacije ljubezni.
  Janja je film sicer naredila zelo dobro kar se režije, montaže in kamere tiče, žal pa jo je zajebal pretirano klišejski scenarij.

 4. Anonimnež pravi:

  Jaz vedno pravim, da je najlazje biti kritik nečesa, česar nisi nikoli delal sam. Vsak film nastane z neko inspiracijo in vsak film bi lahko primerjali z filmom ali zgodbo, ki že obstaja. Pa vendar me je film L.. kot ljubezen glede na razmere v Sloveniji pozitivno presenetil in moram reči, da to, da je v njem nekaj Hollywood-skega je za mlado slovensko režiserko lahko samo pohvalno, saj so razmere v katerih delajo naši avtorji zelo drugačne od razmer v katerih delajo v tujini. Vsekakor dovršen, kvaliteten film, z zgodbo za zahtevnega gledalca, skratka vreden ogleda. Želim mu še uspešno pot!

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Anonimnež, po tej logiki ne sme nihče o ničemer govoriti. Jebat ga, film mi pač ni bil všeč. In to je seveda le moje skromno mnenje. In prav to, da zgleda kot ameriški, je zelo slabo, saj izpade kot bleda in neizvirna kopija.

 6. marko pravi:

  bravo anja.odlična režija,odlična akcija,akcijo je delal sodeč po špici cvetkov,oglejte si film pol pa pišite komentarje,seveda če se kaj razumete na film.film je treba razumet.ocena od mene 9

 7. režiser pravi:

  najlepše v filmu mi je bilo ko se auto prevrne in se direkt uprejo luči v kamero,šok
  akcija 10.dobra režija

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !