Moj prijatelj je postal diler, službo pa so mu zrihtali na Zavodu za zaposlovanje

19.02.2008 ob 13:35

Malce nazaj me je poklical zelo dober prijatelj in mi pojasnil, da je preko javnih del dobil službo, kjer bo pomagal odvisnikom od mamil. Sprva sem imel v glavi, da se bo z njimi pogovarjal, potem pa mi je pojasnil, da jim bo vozil igle. Da jih bo pravzaprav oskrboval z robo. Huh, ali naša država potemtakem podpira odvisnike in jim sploh ne skuša pomagati, marveč jim le lajša jemanje mamil? Se jim gre le za to, da se ne bi okužili z aidsom in da igel ne bi kradli v lekarnah? Potem pa je ja boljše, da jim priskrbijo še drogo in jim pomagajo na oni svet. Bil sem prepričan, da odvisnikom pomagajo tako, da jim skušajo preprečiti odvisnost, ne pa da jim le olajšajo delo in skrbijo, da se ne bi med uživanjem mamil okužili.

Zame je to zelo šokantna novica. Takšna, da ji skorajda ne morem verjeti.

Smo res tako zelo zavoženi, da odvisnikom po novem le lajšamo muke?

 

54 komentarjev na “Moj prijatelj je postal diler, službo pa so mu zrihtali na Zavodu za zaposlovanje”

 1. danijel24 pravi:

  Ja to bi lahko vedel….kaj hočemo, tako je…žalost….
  pravijo.da jih zdravijo z metadonom, ki je isto močna droga
  jebi ga….

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  OK, me preseneča, da tega nisi vedel, ampak poglej, odvisnost od drog pač ne moreš ozdraviti v enem zamahu. Ga ni zdravila, ki bi telo takoj odvadilo od mamil, še hujši in dolgotrajnejši pa je psihološki vidik zasvojenosti. Sploh pa, odvisnika ne moreš prisilno zdraviti, ker se bo ob prvi priložnosti spet zadel, temveč mora biti to njegova osebna odločitev in vsi pač tega kar lep čas niso sposobni sprejeti.

  Kaj nam je torej storiti? Naj mirno gledamo, kako se zbadajo z rabljenimi iglami in se okužijo s aidsom, hepatitisom in drugimi krvnimi boleznimi? V tem zares ne vidim nobene etike in morale. Mar ni dovolj, da imajo probleme že z odvisnostjo? Jih moramo res kaznovati še tako, da se navlečejo kakšne smrtonosne bolezni in si tako dokončno uničijo življenje.

  In brez skrbi, igle državo (in davkoplačevalce) stanejo veliko manj, kot pa bi nas stala zdravila za aids, hepatitis in podobno. Ti povem še eno bolj šokantno novico? Na Norveškem (in verjetno še kje) imajo celo t.i. “clean rooms”, torej čiste sobe, kamor si lahko pridejo odvisniki vbrizgat svoje mamilo. Sporno? Mogoče res, ampak v teh sobah do sedaj ni prišlo še do niti enega predoziranja in posledične smrti, kar se nenehno dogaja na ulici.

 3. danijel24 pravi:

  spookymulder-tole me je zmotilo”Jih moramo res kaznovati še tako, da se navlečejo kakšne smrtonosne bolezni in si tako dokončno uničijo življenje.”-mi jih kaznujemo??sej so se oni z prvim ubrizgom predali tej usodi-ampak ne ,takrat jo frajerji, ko pa zagusti so pa največji revčki.To mene strašno moti

 4. spookymulder spookymulder pravi:

  @danijel24: Poglej, če stojiš ob človeku, ki se poskuša ubiti – ga boš ustavil ali ne? Če ne, mar nisi potem tudi ti sokriv za njegovo smrt? Naj npr. rešujemo samomorilce, če pa so si sami povzročili stanje, ki ogroža njihovo življenje? Naj zdravimo kadilce s pljučnim rakom, ko pa je očitno, da so si to sami povzročili? Naj dajemo zdravila bolnikom z aidsom, ko pa je to rezultat njihovega nerazsodnega spolnega življenja? Naj v prometnih nesrečah nudimo pomoč samo tistim, ki so bili žrtve, ne pa tudi tistim, ki so nesrečo povzročili? Seveda, res je, odvisniki so si v prvi vrsti sami krivi za svojo usodo, toda glavni pokazatelj sočutne družbe je, da pomagamo tistim, ki so v stiski, ne glede na to, če so si sami krivi, za to kar počnejo.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, ja potem pa jim dajmo še kvalitetno robo kokaina in heroina, da se ne bodo slučajno zastrupili s slabo.

 6. Morska pravi:

  Gre za enega izmed t.i. nizkopražnih programov v boju zoper zasvojenost. Skozi raziskave so namreč ugotovili, da je cilj po takojšnji prekinitvi jemanja mamil previsok in utopičen, saj se veliko zdravljenih pacientov vrača na stara pota in je zato prijem velikokrat neučinkovit. Nizkopražni programi pa so usmerjeni na zmanjšanje morebitnih posledic uživanja drog, ki so sevede okužbe in podobno. Temu služi tudi “dobava” igel. Ne gre za podporo vztrajanju pri zasvojenosti, temveč le za nekakšno “pripravo” na popolno opustitev.
  Primer: http://www.ne-odvisen.si/index.php?sv_path=9,39,1340&THEME=162

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Ah ja no, ne bodi smešen, dilerjem in proizvajalcem drog pač ne bomo dajali denarja.

 8. spookymulder spookymulder pravi:

  P.S.: Zgornji komentar je bil namenjen Iztoku!

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Morska, če mu boš redno nosil igle, ne vidim razloga zakaj bi potem sčasoma to razvado opustil.

  Spooky, saj lahko sami proizvedemo pa jim tako delo še olajšamo ter jih damo mamila gratis. Samo zato, da bo fina roba in da ne bo koga vrglo po tleh zaradi slabe. Idilično, mar ne.

 10. spookymulder spookymulder pravi:

  Iztok, ne delaj se neumnega, ker dobro veš, da odvisnost ne prihaja od igel, temveč od drog in da nekomu, ki si zna preskrbeti drogo, ne bo noben problem nekje dobiti tudi iglo, pa četudi že uporabljeno, tako da z ne-nudenjem čistih igel ne boš ozdravil prav nobenega odvisnika, temveč jih boš verjetno pahnil samo še v večjo bedo. Bravo! Očitno se zares še nikoli nisi od blizu srečal s to problematiko.

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, potem pa dajmo še pedofilom majhne tajske otroke, da preprečimo, da bi zlorabljali naše. Nasilnežem pa ženske, ki se bodo pustile posiliti in pretepsti, saj bomo tako rešili nedolžne ženske.

  Ne strinjam s tem, da bi morali narkomanom pomagati na tak način. Tudi zato, ker gre denar za igle tudi iz mojega žepa.

 12. danijel24 pravi:

  dobro si to povedal iztok!!!

 13. spookymulder spookymulder pravi:

  Eh Iztok, Iztok, s takimi abotnimi primerjavami se spet delaš bolj neumnega, kot si v resnici. Povej mi torej, ali je razlika med iglo in drogo? Če je ne poznaš, potem pojdi v bolnico in se pusti enkrat špikniti, pa boš videl, če boš postal odvisen. Ali pa pojdi do odvisnika in mu v eni roki ponudi iglo, v drugi pa drogo … kaj misliš, da bo vzel?

  In povej mi, če raje plačuješ za igle, ali za zdravljenje aidsa in hepatitisa? In če se ti zdi odvisnik z aidsom bolj spremljiv in za tvojo moralo manj sporen, kot odvisnik brez aidsa? Eno ti lahko zagotovim – za zdravljenje aidsa bo šlo iz tvojega žepa več denarja, kot za igle, tako da tvoja “argumentacija” pogori tudi na ekonomskem področju, ki pa pri vprašanju človeških življenj tako ali tako ne bi smel igrati prav nobene vloge.

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, zakaj bi moral jaz na kakršenkoli način podpirati odvisnike? Bolje eno kot drugo, pa taka sranja. Lepo te prosim. Vse je sranje. Tako igla kot vse drugo. Jebemti ej, kot da bi prehitre voznike zdravili s tem, da bi jim v roke dali 100 tisoč evrov in jim svetovali, da naj si kupijo dirkalni avto. Če jim denarja ne bi dali, bi ga namreč ukradli ali oropali banko.

 15. danijel24 pravi:

  spookymulder:Povej mi torej, ali je razlika med iglo in drogo? Če je ne poznaš, potem pojdi v bolnico in se pusti enkrat špikniti, pa boš videl, če boš postal odvisen-kako si je pa narkoman vbrizgal prvič, če mu je bilo špikanje neprijetno, pa drugič itd.mislim da ima iztok prav in ne ti….in ni lepo nekoga ocenjevati koliko je neumen…

 16. spookymulder spookymulder pravi:

  Iztok, prosim povej mi, če si že kdaj poznal kakšnega odvisnika in si se dejansko pogovarjal z njim, ker se mi vse bolj zdi, da ne poznaš resnične problematike. In še vedno mi nisi odgovoril, če se ti zdi bolje običajen odvisnik, ali odvisnik z aidsom? Prosim, da mi nedvoumno odgovoriš na to vprašanje, ne pa da se greva tukaj slepe miši. Če boš trdil, da je eno isto drugemu, bova skupaj šla do kakšnega odvisnika, ki ima aids in mu boš osebno razložil, zakaj ni v prav nič večjem zosu, kot odvisnik brez aidsa!

  @danijel24: Narobe si me razumel saj ne predlagam, da bi si Iztok moral vbrizgati mamilom, temveč mu zgolj predlagam, da se špikne z navadno iglo, da bo videl, če bo že samo zato postal odvisen. Ker tako kot pripoveduje tukaj, pač očitno ne pozna razlike med drogo in iglo, če se mu eno in drugo zdi enako ZLO!?! In ne pravim, da je Iztok neumen, ker ga osebno poznam in vem da je prav nasprotno, toda če mi daje tako abotne in nerealne primerjave, si pač ne morem misliti drugega, kot da sam iz sebe dela norca.

 17. Morska pravi:

  Ozko gledanje na kompleksno problematiko bi se temu reklo. Obsojanje nikoli nikomur ne pomaga, kvečju še priliva ogenj. Paralele s pedofili so totalno nevmestne. Kako “ponudba” igel pomaga pri zdravljenju odvisnosti? Tako, da poleg le te dobijo še kakšno drugo storitev v obliki psihoterapije in podobno, le da tisti, ki hočete videti samo eno stran, tega pač ne vidite.

 18. Sveljub Sveljub pravi:

  Iztok,

  kaj je potem z vsemi tistimi, ki se ne gibajo dovolj, ki vse popoldneve preležij(m)o v svojih udobnih kaučih pred TVjem, se neprimerno prehranjuje(m)o itd…ter v svojih štiridestih, zaradi načina nezdravega življenja, obolij(m)o za raznimi boleznimi, ki jih je potem potrebno zdraviti na ručun skupnega budgeta?

  Glede deljenja kondomov, igel itd…pomisli scenarij…mogoče ti bo “kapnil” v glavo…Živiš in prehranjuješ se po vseh pravilih zdravega življenja, nisi strošek skupne blagajne. Imaš hčerko, zdravo, ki živi po tvojih zdravih normativih. Pride dan, ko se slučajno zaljubi v fanta, kateri je imel pred (“ničhudegasluteč”) tem spolno izkušnjo z dekletom, ki je uporabljajo okuženo iglo…

 19. david pelko (north) pravi:

  Ja, Iztok Gartner, kaj se pa čudiš?

  Za tem metadonskim programom stojijo isti (enaki) ljudje, ki so napadali dr. Ruglja, ki je edini imel res prave uspehe pri zdravljenju odvisnosti od alkohola.

  Se pa zagotovo tudi pri tem”zdravljenju” vrtijo lepi denarci za farmacijo in vse sotale sodelujoče.

 20. Martin pravi:

  Vi se resno pogovarjate s tem … človekom?

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, kaj je zdaj važno kaj se mi zdi bolj hudo, ali odvisnik z aidsom ali brez. Važno je, da tole z organiziranim raznašanjem igel ni nobena rešitev in da dejansko s tem podpiramo narkomane.

  Morska, ne govorim o psihiatrični in psihološki pomoči, marveč le o službi mojega prijatelja, ki bo za 500 evrov na mesec narkomanom vozil igle. Daj no, če ni tole totalno čudno pa tudi ne vem. In voznik kombija vsekakor ni človek, ki bi takšnim ljudem lahko nudil še strokovno pomoč.

  Sveljub, brezplačni kondomi so eno, brezplačne igle pa drugo. Tretje pa je seveda to, da jim jih bodo sedaj prinesli k riti in dejali: “Izvolite, dragi narkomani, za vsak imamo darilo, čisto nove igle.” In če bomo dajali čiste igle do takšnih primerov kot si ga opisal ne boi prihajalo?

  Martin, ne moreš verjet a ne?

 22. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mater ej, kaj ste vsi naenkrat tako zelo razneženi glede odvisnikov, ki svoje dragocene ure zapravljajo z lenobnim posedanjem pred bloki in žicanjem denarja za drogo. Prav takim bo moj prijatelj namreč k riti sedaj vozil še igle.

 23. 1čarownca pravi:

  Izzztok…..pejd prrred kšššn blok….pa ssse pogggovorrri sss kakšššnim odvisssnikom……ti bo rrrazzzložil s prrrve rrroke…..kako je sss to zzzadevščččino…..resssno missslim…..Ččče ssse pa bojiššš….pejd pa prašššat une k ssso na zzzdrrravljenju……ti bojo razzzložžžil zzzakaj je ponujanje igggel boljššša izzzbirrra……(med dvema ssslabima alterrrnativama).

 24. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Čarownica, pred blokom, kjer sem nekoč živel so po cele dneve sedeli fantje, ki so pili in se fiksali. Ko sem jih prašal, zakaj to počnejo, so mi pojasnili, da vlečejo socialko in da se imajo prav fino. In takim bomo sedaj nosili igle, a ne?
  Madona, zakaj bi radi v vsaki preprosti stvari našli sto zornih kotov? Zdaj govorimo samo o nošenju igel mladini, ki poseda pred bloki in se ji ne ljubi delati.
  Jasno, da je boljša alternativa, toda žalostno je, da je še vedno samo alternativa.

 25. spookymulder spookymulder pravi:

  Iztok, ker se izogibaš odgovoru lahko samo domnevam, da očitno zares nisi v resničnem stiku s problemom in da pač zgolj izpoveduješ neke svoje splošne občutke in razmišljanja, ki na žalost nimajo prav trde osnove.

  Če se želiš dejansko seznaniti s problemom, pa te stik z odvisniki odbija, greš lahko tudi v kakšno odprto komuno, kjer ti bodo bivši odvisniki radi razložili, zakaj je bolje, da jim dostavimo igle in ne zbolijo za aidsom, kot pa da jim ne dostavimo igel, oni se bodo pa še vedno zadevali, le da na še bolj nevaren način.

  Veš, jaz sem že dejansko govoril s temi ljudmi in niso prav nič drugačni od mene ali tebe, so pa imeli zaradi tega ali onega – upravičenega ali neupravičenega – razloga to nesrečo, da so postali odvisniki.

  In kako bi potem npr. pogledal v oči nekdanjemu odvisniku, ki zaradi tvojega razmišljanja v fazi drogiranja ne bi mogel priti do čiste igle in bi po uspešnem boju z drogo umrl za aidsom? Kje vidiš pravico v tem?

 26. spookymulder spookymulder pravi:

  P.S: Iztok, če boš imel možnost, se enkrat pogovori tudi z bolnikom, ki ima aids in zagotavljam ti, da tega ne boš privoščil prav nikomur, niti lenim narkomanom ne!

 27. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, zakaj bi moral v komuno? Zakaj bi moral na stvar gledati drugače? Zakaj bi se moral osvetliti z vseh koncev in krajev? Zakaj bi moral izbrati med iglo in aidsom? Nepotrebno. Povsem nepotrebno. Povem lahko le to, da se nikakor ne strinjam s tako vrsto pomoči in da je žalostno, da je vse skupaj prišlo tako zelo daleč, da so nam na voljo le alternative. Kje smo imeli glavo, ko so bile v igri še prave rešitve? Recimo ta, da bi mlade, ki so imeli preveč časa zaposlili s kakšnimi koristnimi aktivnostmi in poskrbeli, da ne bi po cele dneve posedali pred bloki ter rešitev našli v drogi.
  In prav to je problem, saj imajo občutek, da so kul, ker jim po novem še igle prinesejo k riti.
  Vsak si svojo usodo kroji sam. In če se bo piknil z iglo, ki ni njegova, je čisto sam kriv, da je tako nepreviden.
  Zakaj bi moral jaz zato plačevati za igle?
  In zakaj bi moral podpirati to dejavnost?

 28. 1čarownca pravi:

  Jaaa…..sssaj jazzz sssem tudi žžže possskusssila sss čččarrrobno paličččico odčččarrrat vesss ta narrrkomanssski nesssmisssel………veššš……..pa ssse ne da!!! Nisssi pa ššše nobeneggga od njih vprrrašššal…..zakaj misssli, da ssso sterrrilne igggle boljššše kot uporrrabljene…..vprrrašššaj koggga od njih za ssstatissstiko…..

  In ššše HIPPPOTETIČČČNO podvprrrašššanje zzzate…..Ali bi enako rrrazzzmišššljal, ččče bi (bogggnedaj)…..tvoj otrrrok kdaj ssstal med tema dvema alterrrnativama??? Ali pa kdo od tvojih bližžžnjih……ki jih pozzznaššš in ti rrrecimo nekaj pomenijo??? Bi ggga v tisssti sssilni nuji po drrrogi pussstil, da poberrre s tal uporrrabljeno iggglo…..ali bi mu vendarrrle ponudil svežžžo….sssterrrilno….(ččče bi jo rrrecimo imel) ???

 29. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, a je aidsa še vedno tako zelo veliko prav med odvisniki? A niso že skoraj vsi zelo osveščeni glede tega?

 30. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Čarownica, taki primeri niso fer, ker nanje odgovarjamo s čustvi. Jasno, da bi izbral sterilno iglo. Saj nisem bedak. Toda pred tem bi me raje zanimalo zakaj mojega otroka nenadoma ni več pravočasno domov. In zakaj se je začel družiti s tako čudnimi prijatelji.

 31. 1čarownca pravi:

  Nooo….hvaaala za issskrrren odgggovor. Tisssta ideološšška vprrrašššanja pa nassslovi karrr na tisssto mafffijo, ki ssstoji za vsssem tem odzzzad……in pobirrra massstne dnarrrce……žžže od nekdaj……………
  It’s not about THE money……………………….
  it’s jusst ALL about THE FFFUCKING moooooneeeey!!!!!!!

 32. spookymulder spookymulder pravi:

  Res je Iztok, hvala za iskren odgovor s katerim smo prišli do bistva problema … v tem primeru ti pač očitno primanjkuje čustev, ki so pri obravnavi vsakega človeškega bitja nujno potrebna, toda ker osebno ne poznaš problematike narkomanov, se zato tudi ne zavedaš resnosti in vseh aspektov teh težav.

  Glede igel pač ne moreš postavljati vprašanja vzgoje in preventive, saj gre za realen problem pred nami, ki se ga pač lahko lotimo samo na dva načina – ali na nek način pomagamo narkomanom, da si ne bodo še dodatno poslabšali zdravja, ali pa brezčustveno gledamo, kako se še bolj zafurajo. In veš, vsak narkoman ima tudi nekega starša ali sorodnika, ki bi prav tako kot ti rad videl, da njegov otrok dobi čisto iglo … zakaj naj bi bil torej ravno ti (oziroma tvoj otrok) izjema?

  Osveščenost glede aidsa pa ne pomaga prav dosti, ko odvisnik potrebuje drogo. Takrat se bo pripravljen špikniti tudi s povsem zarjavelo in zapacano iglo, če drugega ne bo imel pri roki.

 33. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Ja potem pa res ni druge, da podprem novo službo mojega kolega in upam na najbolje ter zaključim, da je žal to edina dobra alternativa.

 34. 1čarownca pravi:

  Takooo, jaaa Izzztok…..takkko bo ššše najbolj prrrav……in nikkkoli ne pozzzabi, da vsssak čččlovek…..naj bo narrrkoman ali bolnik zzz AIDSem……čččisto vsssak prrripada nekkkomu…..da je nekkkomu marrr zzzanj……In, da je dobrrro, da tudi zzza tissste, ki se jim je lassstna drrružžžina odrrrekla……nekkkako possskrbi vsssaj drrržžžava.

  Spoooooky……lahko noččč tudi tebi!

 35. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Čarownica, vse lepo in prav, toda zdi se mi, da država zaradi takih skrbi pozablja na nas, ki s tem nimamo nobenih težav.
  Zakaj recimo meni ne dajo brezplačnega bencina? Se ne bojijo, da bom ponorel in oropal ali v zrak vrgel črpalko, če ga ne dobim ko mi zmanjka denarja?

 36. 1čarownca pravi:

  Izzztok…..toplo ti prrriporrročččam, da grrreššš spat…..deluješšš nekako zzzzmedeno….utrrrujeno…..saj tvoje prrrimerrrjave nikakorrr nissso logggične…..

  Težžžave z odvisssniki boššš imel tudi ti……tako kot mi vsssi…..ččče ssse bodo med njimi rrrazzzššširrrile bolezzzni…..šššštekašššš???
  Prrrimerrr: ččče ssse sss hepatitisssom okužžži nek “one-time-shooter”……in kasssneje sssexa sss tvojo prrrijateljiccco…..sssessstričččno…..ssssosssedovo Mici……hčččerrrko……boššš imel takoj prrroblem…..čččustven….ane……

  Zzzzakaj misssliššš….da ssso tvoja čččussstva bolj pomembna od čččustev drrrugih???

  Nenazzzadnje ssse tudi ti lahko okužžžiš posssredno……ssse ti ne zzzdi??? A misssliš, da ssse bolezzzni kot ssso AIDS, hepatitisss……ššširrrijo le na rrrelacijah narrrkoman-narrrkoman??? Sssi pomissslil na to, da ssssi morrrda že okužžžen…..le da teggga še ne veššš?…..Ssss kom vssse si ssse žžže vssse v lajfffu…..ničččhudeggga sluteččč…..izzzmenjeval ssslino npr.??? Potem bi v tem prrrimerrru bil tvoj prrroblem ne le čččustven……paččč pa vsssestrrranski…..in prrrrecccej konkrrreten……ane. Evo ti šššok terrrapijo…..sorrry…..a občččutek imam, da drrrugggače sssploh ne poššštekaššš nekaterrrih zzzadev…..
  Pa ne meni odgggovarrrjat……rrrazzzmisssli prrri sebi o vsssem tem……pa sssi odgggovorrri sssam…..

  Laaahko noooočččččč!

 37. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi:

  iztok: ne dajo ti zastonj bencina, dajo ti pa zastonj plastične rokavice, da si ne umažeš in zasmradiš ročic.

  Pa da ne bo potrebna še dodatna razlaga, jo raje pripoam kar zdajle: igla = plastična rokavica, heroin = gorivo
  Vidiš zdaj, kje si napačno sklepal?

 38. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stric, res je, toda iz rokavic ne teče bencin, kar pomeni, da bi lahko iglo kvečjemu primerjal s cevjo, po kateri teče. Nadalje, če avta ne natankamo, pač stoji. Če pa odvisnik ne dobi droge, pa se mu strga. In jasno, ko tankam nikoli ne uporabljam rokavic, saj mi je vonj bencina seksi.

 39. Connard pravi:

  Pizda, si ti trmast Gartner. Verjetno bi raje crknil, kot pa priznal, da se motiš

 40. danijel24 pravi:

  iztok vstrajaj, ker se NE motiš

 41. spookymulder spookymulder pravi:

  Res je, Iztok in danijel24 se ne motita … dokler kaj takega ne bo doletelo koga, ki ga dejansko poznata in ki jima je kaj mar zanj.

  danijel24, ko si tako prepričan, pa še ti povej, če bi npr. tvoj otrok postal odvisnik, če bi bilo bolje, da bi se zadeval s sterilno, ali že z uporabljeno iglo?

 42. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, pravilno vprašanje se glasi: “Daniel, kaj boš naredil, da tvoj otrok ne bo postal odvisnik?”

 43. danijel24 pravi:

  iztok si me prehitel z odgovorom!tako je, otroke treba prej spoznati s tem, kam to pelje, zato vprašanje kero iglo bi moj otrok uporabil nima smisla!!Nobeno, če že rabiš vedeti.
  Da bi jst prišel domov z razširjenimi zenicami, bi me fotr tako mahnil, da nebi tut pomislil več na to, da bi še enkrat probal, pa naj bo še tko dobro
  In ja, prava se mi zdi taka vzgoja!
  p.s.spooky če poznaš koga,ki ima problem z odvisnostvo in ti je mar zanj, pa eno vprašanje:kje si bil prej, da bi ga ustavil??

 44. spookymulder spookymulder pravi:

  No OK, recimo da sedaj najdemo neko čudežno rešitev in od tega trenutka dalje nihče več ne bo postal odvisnik – kaj naj sedaj naredimo s tistimi, ki SO ŽE odvisniki? Naj dopustimo, da se zaradi vajinega prepričanja okužijo z aidsom, hepatitisom itd.? Objasnita mi torej to!

  Se pa seveda strinjam, da bi se morali veliko bolj posvečati preventivi in vzgoji, da do tega ne bi prihajalo v takem število. A ne glede na vso pozornost, sta lahko prepričana, da se bo vedno našel kdo, ki bo postal odvisen od drog. Bog ne daj, da bi bil to vajin otrok, ampak kljub vajinemu prepričanju, da je to tako zelo nemogoče, verjetno ne moreta 100% trditi, da se to ne bo zgodilo, ker pač ne moreta nadzorovati usode, zato bi bilo nemara prav, da v obzir vzameta tudi to možnost in razmislita, kaj bi storila v takem primeru. Bi raje videla, da ima sterilne igle, ali ne? Saj Iztok je že imel toliko poguma, da je odgovoril po pravici (čeprav še vedno meša hruške in jabolka), tako da me zanima samo še to, koliko časa se bo danijel24 še izogibal odgovoru, ki ga tako ali tako že pozna, a (si) ga noče priznati.

  Aha in da ne boš rekel, da nisem odgovoril na tvoje vprašanje. Da, poznam odvisnika, za katerega mi je kar precej mar. Kje sem bil, da ga nisem ustavil? Nisem imel pojma, da to počne. Če bi vedel, bi ga zagotovo skušal odvrniti. Seveda se zato tudi sam počutim krivega, ampak sedaj pač ne bo pomagalo, če se posuvam s pepelom, temveč mu lahko pomagamo samo tako, da se soočim z danim problemom in mu stojim ob strani, da bo morda našel pot iz tega pekla. A zares ne vem, kako mu bo pomagalo, če si bo poleg težav z drogo nakopal še aids? Če mu namreč sedaj vzamem čisto iglo, si lahko prepričan, da bo hitro našel novo, pa četudi že uporabljeno! Tvoje metode z batinami pa tudi ne bodo delovale, ker bo zgolj odšel stran od mene (tako kot je zapustil tudi svojo družino, ki ga je skušala “prevzgojiti” na ta način) in mu zagotovo ne bom mogel več pomagati.

 45. danijel24 pravi:

  No pa bomo našli rešitev.
  Seveda da čista igla.samo to ni rešitev,s čistimi iglami jih ne bomo ozdravili nikoli!naj se jim dajejo, samo dost ne bodo pomagale-treba jih je rešiti odvisnosti, ne pa lajšati!samo je s trdimi drogami to težko, in odvisniki so verjetno zelo občutljivi.glede kolega in batin je seveda prepozno, to bi mogoče zaleglo na začetku.
  če bi bilo po moje še vedno nebi delil igel, ampak bi namesto da mu dam iglo, ga odpeljem zdraviti-pa smo potem pri denarju in stroških in je za državo boljš, da deli igle!

 46. spookymulder spookymulder pravi:

  danijel24, hvala za iskren odgovor – saj ni bilo tako težko, mar ne. ;-)

  No, kar se pa zdravljenja odvisnikov tiče, je pa na žalost tako, da nobeno zdravljenje ne bo zaleglo, dokler se tudi sam ne bo odločil, da se želi spremeniti. Veliko staršev je že poskušalo svoje otroke ozdraviti z bolj ali manj prisilnimi zdravljenji, ampak večina jih je ob prvi možnosti zopet začela uživati drogo. Seveda jim lahko pomagamo s prepričevanjem, da jim odpremo oči, v kakšni mizeriji so se znašli in da vendarle obstaja neka rešitev, ampak to je dolgotrajen proces, kjer pa vseeno nekako moramo poskrbeti, da se ne okužijo s kakšno smrtonosno boleznijo. Zdravljenje zasvojenosti pač ne poteka iz danes na jutri in ravno zato je potrebno poskrbeti, da ne dobijo kakšne bolezni, dokler sami ne zberejo dovolj poguma in moči, da se odločijo za zdravljenje.

 47. danijel24 pravi:

  Ja to je res.
  jaz npr. sem nehal kaditi mesec nazaj, na žurih polno čikov, v stanovanju isto, pa nisem niti enega prižgal, prej se mi je pa kar kadilo.vendar sem si rekel, da je dost, in je.

 48. Matic pravi:

  Dragi Iztok! Igel ne delimo zato, ker si želimo, da bodo odvisniki zdravi, v bistvu nas en kurc briga za njih. Je pa statistično dejstvo, da je cca 70% HIV okuženih narkomanov, da o prevalenci s hepatitisom C med narkomani niti ne govorimo.
  In evo: faza 2: kako dobiti denar? Eno je nasilje [možen prenos pri kontaktu], drugo pa prostitucija. Da boš malo bolj dojel razsežnost problema ti pa povem, da je pred dvema letoma ob smrti neke ukrajinske cipe prišlo cca 850 ljudi se testirat. A ti veš koliko okuženih je to?

  In resno: a misliš, da odvisnika zanima a se ga bo zadel s svežo ali staro iglo? Ne – ker ko je kriza je kriza! In ne moreš nič naredit!

 49. tinamalina tinamalina pravi:

  To je pa že stara reč, iztok. To ‘rihtanje’ igel bstaja že dolgo časa

 50. gerard pravi:

  Kakšna kriza, dej no mir! Alkoholna je veliko,kr prečekirite malo znanstvene in medicinske strani! Pa alkoholika nihče ne ujčka z metadonom,po treh dneh ga naženejo s psihiatrije. Tudi heroinska kriza mine v treh dneh. Je pa pri obeh drogah skupno to,da mora znači reči NE ponovnemu uživanju. Odvisnost je doživotna.

 51. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Matic, tista cipa je bila Elenia Popik, toda to nima nobene zveze z našo debato o iglah. Leni mulci, ki posedajo pred bloki in si pikajo, niso prostitutke. Saj pravim, zakaj pa jim potem še mamil ne prinesemo. Tako vsaj nasilni ne bodo, pa še v prostitucijo se jim ne bo treba podati. Vem, da ga ne zanima s kakšno iglo se bo zadel, vem pa tudi, da to sploh ni moj problem.

  Tina, a prav to da se s kombiji vozijo okoli in delijo gratis igle? Kot da bi delili hrano?

  Gerard, ne gre za krizo, gre za lenobo in dolgčas. Dobro si povedal.

 52. marko pravi:

  Ej samo tole bom reku Iztok tvoje izjave glede problematike odvisnosti kažejo,da nimaš pojma o tem. Zato se ne delaj tako pametnega.
  Seveda tudi niso vsi odvisniki enaki, tebe pač najbolj motijo umazani đankiji. Kot vsakega normalnega človeka in tudi dejstvo je, da se jih velika večina ne bo nikoli rešila iz tega začaranega kroga.
  Toda kaj naj jih sedaj vse pobijemo ali kaj?
  Pa če se sedaj delijo brezplačne igle, da bi se zmanjšale možnosti raznih ukužb in podobno. To po tvojem mnenju ni v redu ker kot davkoplačevalec to tudi tebe nekaj stane.
  Verjemi mi to je kaplja v morje proti temu koliko nas stane
  zdravljenje npr. alkoholikov ali kadilcev, ki zbolijo za rakom. Ki jih je 100× več kot pa odvisnikov od heroina v Sloveniji.
  In tudi razlogi zakaj nekdo začne jemati droge so različni in verjetno si noben odvisnik, ki je prvič probal kakšno drogo ne želi, da bo nekoč na igli in pristal na ulici.
  Si se mogoče vprašal, kdaj koliko ljudi srednjega sloja je odvisnih od npr. (heroina, kokaina, protibolečinskih tablet ipd.) A to je pa potem uredu, ker pač plačujejo davke in jim ni treba krasti, da bi potešili potrebo, ki jo imajo v sebi.
  Dejstvo je, da dolgotrajna uporaba heroina,kokaina in podobnih drog naredi maso kemičnih sprememb v možganih in ne moreš enostavno reči ne, nebom se ga več zadel ker sem se tako odločil.
  Tako, da morajo obstajati različni programi za pomoč odvisnikom (čeprav sam menim, da jih večina to zlorablja).

 53. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, nisem vedel, da če nekdo napiše svoje misli, da se dela pametnega. Zanimiva teorija, ni kaj.
  Jasno, da si ni želel na iglo, toda na igli je, kaj mu naj jaz zdaj, naj mu postavim spomenik in mu rečem, da je faca? Vem, da je veliko tega, a to ni moj problem, sami so krivi, da so šli v to. To so zame slabiči, to je zame najlažji izhod iz krize, kot samomor. Bodi pogumen in se sooči brez tega sranja s problemi.
  Eto, bravo, pa si zadel bistvo s stavkom v oklepaju. Po moje jih večina niti noče se rešiti tega in jim tele igle pač podpirajo lenobo.

 54. STELA pravi:

  mah, boljš da jim dajejo vsaj igle – itak jih ne morejo ozdravit, če tega nočejo sami.

  ad 30 – -drž se Iztok, ker eni komentarji so pa tud taki, kot da bi jih pisal uni na iglah

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !