Kateri slovenski filmi so mi bili všeč, katere pa bi lahko mirne duše zamudil (prvi del)

19.02.2008 ob 04:05

Na svoji zemlji, prvi pravi slovenski film, ki ga je leta 1948 posnel France Štiglic, je zelo dober in tak, da me je usekal tako močno, da ga še vedno nisem pozabil. Morda tudi zato, ker je prvi in ker sem zelo ponosen, da je naš prvi film tako zelo dober film.

Prvi Kekec, ki ga je že leta 1951 posnel Jože Gale, je še vedno najboljši Kekec in morda eden najboljših mladinskih filmov vseh časov. Film, kjer vam ne bo treba prebrati knjige.

Vesna, ki jo je leta 1953 posnel František Čap je resda legendarna, toda vseeno ne taka, da bi jo proglasil za najboljši slovenski film vseh časov.

Dolina miru, ki jo je leta 1956 posnel France Štiglic, je še vedno čista bomba, ki me drži od prvega srečanje v ranem otroštvu.

Ne čakaj na maj je leta 1957 posnel František Čap. Nadaljevanje Vesne je seveda slabše od Vesne, a še vedno dovolj simpatično in luštkano, da zadane na prave tone.

Ples v dežju, ki ga je že leta 1961 posnel Boštjan Hladnik, je hudičevo dober in moderen film tudi za danajšnji čas.

Tistega lepega dne je leta 1962 posnel France Štiglic. Film mi je bil zelo všeč, saj gre za komedijo nravi, ki izgleda tako, kot da bi jo režiral František Čap.

Naš avto, ki ga je leta 1962 režiral prav František Čap, je eden mojih favoritov za najboljši slovenski film vseh časov.

Peščeni grad, ki ga je leta 1962 posnel Boštjan Hladnik, je zelo dober ljubezenski trikotnik, ki pravzaprav ne zaostaja kaj dosti za Plesom v dežju.

Srečno, Kekec je leta 1963 nastal pod taktirko Jožeta Galeta. Enako dober kot original. Za vse generacije.

Ne joči Peter je mojstrovina, ki jo je leta 1964 režiral France Štiglic. Absolutna klasika slovenskega filma.

Lažnivko je leta 1965 posnel Igor Pretnar. Zelo dober in premalo cenjen film, kjer Majda Potokar igra kot nora.

Na papirnatih avionih je leta 1967 posnel Matjaž Klopčič. Zelo dobra ljubezenska drama, ki bi jo lahko uporabljali namesto eteričnega olja.

Sončni krik je leta 1968 posnel Boštjan Hladnik. Totalni odklop in film, ki bi bi ga lahko na isti način posneli tudi Američani. Edina zamera so seveda zelo slabe igralske kreacije.

Kekčeve ukane, ki jih je leta 1968 posnel Jože Gale, so zadnji in še vedno izvrstni mladinski film za vse, ki bi radai ostali mladi za vedno.

Rdeče klasje, ki ga je leta 1970 posnel Živojin Pavlovič, je seveda znano po vročem seksu Majde Potokar in Radeta Šerbedžije, drugače pa niti ne gre za ne vem kako dober in prelomen film.

Maškarada, ki jo je leta 1971 posnel Boštjan Hladnik, je verjetno najboljši slovenski film vseh časov. Če že ni, pa vseeno izgleda tako kot da je.

Na klancu, ki ga je leta 1971 posnel Vojko Duletić, je eno zares dolgočasno sranje, ob katerem bi se v grobu obračal tudi Ivan Cankar.

Ko pride lev, ki ga je leta 1972 posnel Boštjan Hladnik, je seveda močno slabši od Maškarade, a to ne pomeni, da ni vreden vaše pozornosti.

Cvetje v jeseni, ki ga je leta 1973 posnel Matjaž Klopčič, je še ena klasika, ob kateri sem prvič zajokal že v ranem otroštvu.

 

15 komentarjev na “Kateri slovenski filmi so mi bili všeč, katere pa bi lahko mirne duše zamudil (prvi del)”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Meni je bil najboljši film Pretnarjev Idealist.

 2. Loni pravi:

  Zame so najboljši trije Ne čakaj na maj, Vesna in Tistega lepega dne (delijo si prvo mesto).
  Pa še vprašanje: Kje človek lahko vidi film Naš avto? Po TV prav gotovo ne,vsaj jaz ga še nisem zasledila.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nevenka, žal se ga spomnim premalo, da bi lahko podal mnenje.

  Loni, mislim da sem ga videl prav po televiziji, kjer so vrteli ciklus filmov Františka Čapa. Če že ni bil ciklus, pa so zavrteli prav ta film. Hudičevo dobra stvar, zagotovo najboljši film Františka Čapa.

 4. todi pravi:

  Naš avto je res legendaren….

  Drugače pa se mi je odličen zdel tudi Balada o trobenti in oblaku…. pretresljiv.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Todi, Balado žal še nisem videl. Ali pa sem pozabil, da sem jo, saj se mi je morda zgodila le v ranem otroštvu. Ampak bi se ga spomnil zagotovo, zato bom raje rekel, da ga še nisem videl. Tako kot Akcije, ki jo je leta 1960 posnel Jane Kavčič.

 6. mgerencer mgerencer pravi:

  @Loni

  Filmski sklad je pred kratkim izdal 10 slovenskih filmskih klasikov na DVD-ju.
  Med njimi je tudi Naš avto.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Res je, in tudi slika, ki sem jo prilepil pod tem filmov, je ovitek iz te zbirke.

 8. nevenka nevenka pravi:

  V Idealistu sta blestela Radko Polič in Marjeta Gregorač. Pretnar je bil kot režiser velik perfekcionist in je ustvaril umetnino za vse večne čase.

 9. klemenix klemenix pravi:

  Uh, večina filmov je legendarnih in zares zelo zelo dobrih. Jaz bi se ob vsem tem spomnil na igralca Janeza Čuka, ki mi je bil pojava brez primere. Izredno dober igralec, ki pa je na žalost umrl zelo mlad.

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Janez Čuk je bil kul ja. Zablestel je v Vesni in Ne čakaj na maj. Poslovil se je s filmom Naš avto, prav njemu pa je pela kultna Hiperbola. Uf, ko je umrl, je bil star le 31 let.

 11. milan pravi:

  Kje maš pa samorastnike?

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Milan, žal jih še nisem videl.

 13. Slovenski filmi: Vojko Duletič: Na klancu, Med strahom in dolžnostjo, Draga moja Iza « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] še dve zanimivi povezavi do slovenskih filmov, ki so mi bili in ki mi niso bili všeč: LINK [...]

 14. montebuba pravi:

  Kje pa je prekmurski film: Povest o dobrih ljudeh? :)

  Zelo dober mogoce malo razvlecen 8/10

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nisem ziher, da sem ga gledal :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !