Recenzije: Asterix Et Obelix Contre Cesar, Asterix and Obelix: Mission Cleopatre, Asterix aux jeux Olympiques

18.02.2008 ob 02:33

ASTERIX ET OBELIX CONTRE CESAR (francija 1999, avantura, režija: Claude Zidi, igrajo: Gerard Depardieu, Christian Clavier, Roberto Benigni, Michael Galabru, Gottfried John, Laetitia Casta, Claude Pieplu)

Oboževalci stripa in risank se bodo verjetno pritoževali, mi ostali pa bomo rekli, da gre za povsem luštno in neobremenjeno zabavo za vso družino.

Natanko štirideset let pred temle filmom sta Rene Goscinny in Alberto Uderzo narisala prvi Asterixov strip, že leta 1967 je nastala prva risanka, leta 1999 pa je k nam prišla še zelo razkošna, z odličnimi posebnimi efekti nafilana in vsem generacijam namenjena filmska ekstravaganca, kjer je Christian Clavier Asterix, Gerard Depardieu pa Obelix. Če imate radi dvesto let stare pradedke s smislom za humor, pajke, krokodile,v tla zapičene slone, leve, pevce brez posluha, kegljanje z rimskimi vojaki, mučilne naprave za pse in seveda Brigitte Bardot podobne punce, potem ste prišli na pravi naslov. Če boste težili s kvaliteto ter delali primerjave s stripi in risankami, pa pojdite drugam. Kaj počne Roberto Benigni? Gre se zabavnega rimskega tribuna, ki hoče zavzeti prestol in dobiti čudežni napoj. Kaj se gre manekenka Laetitia Casta? V bistvu nič.

Ocena: 5/10

null

ASTERIX & OBELIX: MISSION CLEOPATRE (francija 2002, komedija, režija: Alain Chabat, igrajo: Gerard Depardieu, Christian Clavier, Monica Bellucci, Jamel Debbouze, Alain Chabat, Claude Rich)

Zelo slabo nadaljevanje solidnega originala, ki Asterixu in Obelixu koplje zelo globok grob.

Asterix (Christian Clavier) in Obelix (Gerard Depardieu), za prijatelje Stan in Olie, za oboževalce pa največji faci na svetu, sta legendi. Zares pravi mitski figuri, ki ju poznajo celo na Marsu. Rodila ste se v stripu, svojo osvajalsko pot nadaljevala v številnih risankah in se leta 1999 končno le spremenila v celovečerni film, kjer jima je družbo delala tudi manekenka Letitia Casta. Njun prvi izlet je bil resda otročji, toda vseeno simpatičen, dinamičen in gledljiv. Takšen, da sta navdušila vsaj najbolj goreče oboževalce. Tokrat sta se na velika platna v filmski obliki podala še drugič, zakorakala v Egipt, spoznala samo Kleopatro (Monica Bellucci), zgradila velikansko palačo, okoli prinesla Julija Cezarja (Alain Chabat), se spopadla s celo kopico Rimljanov in pomagala arhitektu Numeobisu (Jamel Debbouze), ki mu zaradi nesposobnosti grozi smrt med krokodili. In samo pomislite, film o Asterixu in Obelixu, dveh pogumnih Galcih, ki pijeta čudežni napoj, spoznata Kleopatro in Julia Cezarja, gradita palačo, se tepeta z Rimljani in rešujeta prijatelja, kljub temu izgleda tako zelo grozljivo, patetično, osladno, nezanimivo, dolgočasno, razvlečno, moteče, oslovsko, blesavo in tretjerazredno, da se človek vpraša, če morda ne gleda dvajsetega dela Policijske akademije. Ali še boljše, tridesetega dela Obiskovalcev, kjer je kot veste ravno tako igral Christian Clavier. Z drugimi besedami, Asterix & Obelix: Mission Cleopatre je film, ki ga ne bi iz gnoja rešil niti prizor, v katerem bi Monica Bellucci in Letitia Casta podojili Asterixa in Obelixa.

Ocena: 1/10

null

ASTERIX AUX JEUX OLYMPIQUES (francija 2008, komedija, režija: FredericForestier & Thomas Langmann, igrajo: Gerard Depardieu, Clovis Cornillac, Alain Delon, Benoit Poelvoorde, Vanessa Hessler, Stephane Rousseau, Jean Pierre Cassel, Nathan Jones, Michael Schumacher, Zinedine Zidane, Amelie Mauresmo, Jean Todt)

Nadaljevanje, ki ga je zavrnil celo Christian Clavier.

Okej, Asterix na olimpijskih igrah resda ni tako slab kot Asterix in misija Kleopatra, toda to ne pomeni, da bo zares všeč še komu drugemu kot le največjim oboževalcem tele ne preveč posrečene filmske franšize, ki je očitno uspešna samo v Franciji. In pozor, Christiana Clavierja je v vlogi Asterixa zamenjal Clovis Cornillac, vlogo Julija Cezarja pa je prevzel legendarni in še vedno dobro ohranjeni Alain Delon. Za mešanje štren namesto Laetitie Caste in Monice Bellucci skrbi italijanska manekenka Vanessa Hessler, ki očara Galca Alafolixa (Stephane Rousseau), kateri se skupaj z Asterixom in Obelixom (še vedno Gerard Depardieu) prijavi na olimpijske igre in upa, da bo premagal lisičjega Cezarjevega sina Brutusa (Benoit Peilvoorde). V majhnih vlogicah boste ujeli cel kup znanih športnikov, kjer najdlje leti prav Michael Schumacher, ki se pomeri v dirki kočij. Benoit Pelivoorde bo šov kot za šalo ukradel prav vsem. Gerard Depardieu pa je vsaj malce zabaven le v sekvencah, ko ponovi vlogo iz filma Cyrano De Bergerac. Boljše od drugega dela, slabše od originala in resno opozorilo, da bi bilo treba Asterixa in Obelixa pustiti na stripu in v tistih starih dobrih risankah.

Ocena: 4/10

null

 

4 komentarjev na “Recenzije: Asterix Et Obelix Contre Cesar, Asterix and Obelix: Mission Cleopatre, Asterix aux jeux Olympiques”

 1. klemenix klemenix pravi:

  Hej Iztok. Zopet si mi ukradel idejo za pisanje na svoj blog :D U glavnem..super kritika meni legendarnega stripa, risanke ter navsezadnje tudi filma. Zanima me le, zakaj se je Christian Clavier (eden meni boljših igralcev) namrdnil ter zavrnil svojo pojavitev v tretjem delu filma. Imaš ti mogoče več informacij?

 2. klemenix klemenix pravi:

  aja…moram se popraviti glede Christian Claviera…res mi je izredno dober igralec…moram le poudariti, da mi v vlogi Napoleona v istoimenski nadaljevanki nekako ni bil všeč. V vseh drugih vlogah res…kapo dol.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Žal nimam pojma. Sem pa ziher, da so mu ponudili vlogo, ki jo je očitno zavrnil, ker se je naveličal eno in istega sranja. Prav zato me čudi, da je sprejel ameriški rimejk Obiskovalcev.

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] sta se z najboljšim prijateljem Obelixom že dvakrat predstavila v filmski verziji, se pravi kot Gerard Depardieu in Christian Clavier. Žalostno, saj nista dovolj kul v nobeni obliki. No ja, razen v kultnem in v 110 jezikov [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !