Kulti in klasike: Hellraiser

18.02.2008 ob 21:14

zda 1987, grozljivka, režija: Clive Barker, igrajo: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence, Sean Chapman, Oliver Smith, Doug Bradley

Zelo krvava, mesena, ogabna, zanimiva in dovolj grozljiva štorija, ki ji čas nikoli ne bo prišel do živega.

Prvi Hellraiser je letel zelo visoko, popolnoma obnorel številne oboževalce žanra in se spremenil v čistokrvno kultno robo, kjer ga še danes prav vsi ljubitelji grozljivk izgovarjajo z veliko začetnico in vsem potrebnim spoštovanjem. Če rečeš Hellraiser, se zavedaš, da si omenil zelo dobro grozljivko. Prelomno grozljivko s konca osemdesetih, ki je potem dobila še šest nadaljevanj in legendarnega Pinheada (Doug Bradley), vodjo srhljivih cenobitov iz pekla, spremenila v del popularne kulture. V del ekipe, ki so jo sestavljali še Michael Myers, Freddy Krueger in Jason Voorhees. In Pinheadov team se v temle prvem poglavju spravi na možakarja Franka Cottona (Sean Chapman), ki s pomočjo čudežne kocke odpre peklenski portal in se preda popolnemu užitku, za katerega seveda na koncu plača s Kristusovimi mukami. In prav ta Frank Cotton potem prileze iz pekla in od svoje bivše ljubice Julie (Clare Higgins) zahteva kri in meso. Kri in meso žrtev, ki mu jih na podstrešje družinske hiše vodi prav Julia, sicer žena njegovega brata Larryja (Andrew Robinson), ki o vsem tem seveda nima pojma. In Frank potrebuje človeško meso, kri, kožo in vse tisto, kar ga bo spet spremenilo v človeka. Kar bo iz njegovega hudo grozljivega in zombijevskega izgleda spet naredilo pravega moškega. Gledalci s šibkimi koleni in slabimi želodci so omagali že leta 1987, vse tisto, kar ste o tem kultnem filmu že slišali, pa brez dvoma drži še danes.

Ocena: 8/10

null

 

22 komentarjev na “Kulti in klasike: Hellraiser”

 1. Danilo pravi:

  Ti si za filmske kritike to, kar je Damjan Murko za glasbo. Opažam namreč, da se oba na svojem področju ne zavedata določenih elementov, ki so bistveni za vajin poklic.

  Ti recimo sploh ne poznaš osnov dramatike ali pa si zelo slabo podkovan v razumevanju konteksta zgodbe. Prikrajšan si za globino. Namreč pri recenziji Se Jie-ja si naredil toliko lapsusev, da sem takoj vedel, da ta človek pač ne razume socialnega, političnega in zgodovinskega ozadja zgodbe in zato ne more zgodbo dojemati drugače kot na površinski ravni in še to v okviru enega ali dveh nasprotujočih si elementov. Ni čudno, da te zgodba ni premamila, med tem pa očitnemu sranju, katerega vrhunec zgodbe se manifestira v hodečem zombiju podariš oceno štiri.

  Pa da ne boš narobe razumel. Ne zavračam umestitev zombijev v film kot apriori nekaj slabega. Je pa problem, če se film posname zato, ker bi ga rad posnel kostumograf. Navsezadnje ti gross income po socialnih in generacijskih razredih to tudi najbolje pove. Film za mozaljaste najstnike, zreli gledalci mu niso dali pozornosti.

  Če ne verjameš meni, pojdi gledat na imdb ali druge stastične strani, v kolikor nimaš zakupljenega računa na imdbpro, kar bi po mojem mnenju, kot kritik moral imeti. Pa vmes poglej še za Se Jie.

  Očitna rigaroznost kaj?

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Danilo, ocena filma Hellraiser nima nobene zveze z oceno filma Se, Jie. In kako lahko praviš, da je sranje, če ga še videl nisi in ga očitno tudi ne poznaš.
  Smešno :)

  Danilo, Hellraiser je v žanru grozljivke zelo cenjen film, ki ga niso vzljubil le najstniki. Kaj za vraga čvekaš.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Hellraiser ima oceno 6.9, kar je prekleto dobro za tak žanr. In še enkrat, zelo se motiš, če misliš, da je Hellraiser neka povprečna grozljivka. Gre za zelo pomemben film v žanru grozljivk. Madona, saj ne morem verjeti, ob dveh zjutraj debatiram z nekim človekom o tem, če je Hellraiser boljši od Se Jie in obratno.
  Kot da bi debatiral o primerjavi Terminatorja in Gore Brokeback :)

 4. Danilo pravi:

  Tu se sploh ne gre kateri film ima boljšo oceno. Hvala bogu, da si toliko zrel, da znaš tudi sam imeti mnenje. Pač pa je s teboj nekaj narobe, če daš eni patetiki oceno 4 ( sem prepričan, da sem HR videl večkrat od tebe… jebat ga kot klinci smo palili na takšne gluposti), medtem pa daješ Se Jie, ki je po dolgem času ena zgodba, ki vnaša značajsko in trdno konsturkcijo samo tri.

  Mislim kot bi dal Dostojevskemu oceno 3 za Zločin in kazen, Levstikovi Visoški kroniki pa 4. To je deviacija, in zaradi takšne deviacije si mi tudi simpatičen kot Damjan Murko, če že vsiljuješ primerjavo z njim.

 5. Danilo pravi:

  Generacijska rigoroznost je stvar, ki jo ne razumeš, zato ti jo bom razložil. Gre za primer s katerim se označuje razporeditev gledalske strukture. Pri tvoji patetiki rigoroznosti pač ni, kar priča o temu, da je film zelo slab.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Danilo, Se Jie je zelo klišejska in v bistvu zelo dolgočasna zgodba, ki se fura na veliko boljše filme in upa, da bodo gledalci kot si ti padli na eksplicitne prizore. Ti si padel in se zdaj bojiš priznati, da ti je bil všeč samo zaradi tega. Vse ostalo je namreč zelo povprečno in čisto originalno. Pri oceni sem ti pa itak naštel druge, veliko boljše filme.
  In ja, ne podcenjuj Visoške kronike.
  In da ne pozabim, tudi jaz sem močno zabavam ob ljudeh, ki imajo v glavi, da se hudičevo močno spoznajo na filme in ki v vsakem kao cenjenem filmu vidijo mojstrovino in si ne upajo povedati svojega mnenja, saj bi jih prijatelji gledali postrani.
  Danilo, ne boj se, tukaj lahko vse poveš. Tudi to, da si zehal ob Se Jie in da na skrivaj še vedno rad pogledaš vseh sedem Hellraiserjev.

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Danilo, napisal si rigaroznost :)
  Zato sem to omenil.

 8. Danilo pravi:

  Jaz si ne mislim, da se spoznam na filme. Zase si ne bi upal trditi, da sem amater, kaj šele pravi filmski kritik, pa vseeno v debati s teboj, ki naj bi bil profesionalen kritik, dominiram in te spravljam v takšen obup, da hočeš projecirati vse svoje negativne stvari name.

  Pa mimogrede. Če bi hotu gledat sex, bi si pogledu pornič. Očitno nikakor ne moreš razumeti, da ljudji privabijo znanstvene vede kot je zgodovina, da jih znamijao medsebojni odnosi in ne samo hodeči zombiji. Kakorkoli to vse odraža tvojo plitkost v profesionalnosti.

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Če pa že čvekaš o različnih starostih, pa si le poglej grafa za oba filma, pa boš videl da sta si pravzaprav zelo podobna in da je zelo veliko glasov pri Hellraiserju prišlo od uporabnikov starih nad 40 let, najmanj pa prav od najstnikov. Torej?

 10. Danilo pravi:

  Jaz si ne mislim, da se spoznam na filme. Zase si ne bi upal trditi, da sem amater, kaj šele pravi filmski kritik, pa vseeno v debati s teboj, ki naj bi bil profesionalen kritik, dominiram in te spravljam v takšen obup, da hočeš projecirati vse svoje negativne stvari name.

  Pa mimogrede. Če bi hotu gledat sex, bi si pogledu pornič. Očitno nikakor ne moreš razumeti, da ljudji privabijo znanstvene vede kot je zgodovina, da jih znamijao medsebojni odnosi in ne samo hodeči zombiji. Kakorkoli to vse odraža tvojo plitkost v profesionalnosti.

  Mislim a te res ni sram, da te en laik tako obrača?

  p.s. ne podcenjujem Visoške kronike. Se pa ne more primerjati z Zločin in kazen. Ali trdiš ravno obratno?

 11. todi pravi:

  Seriously guys…….. get a room ! :)

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Todi, ni šans, takemu čudaku ne bom plačeval sobe. Niti sobe 102 :)

 13. escobar pravi:

  “Todi, ni šans, takemu čudaku ne bom plačeval sobe. Niti sobe 102″

  Iztok lahko pa bi mu plačal sobo 1408 … ya knah I mean :)

  drgač pa js tu ne bom pametn, kr onga ta drugega filma sploh ne poznam … ampak se pa strinjam kar je napisanga o Hellraiserju … in sploh ne vem kaki luleki ste šele vi … da se spizdiš na gartnerja zakaj je dal H-ju oceno 4 onmu sei somthing pa 3 … ka teb ni jasn kok lahko primerjaš ocene dveh filmov iz dveh čist različnih zvrsti …. to je tak kot d bi ne vem: recimo primerju K-pax z Bad Boysi …. ne glede na oceno ne morš jih … pa če ma adb boys oceno 9, K-pax pa 6 … pa ne morš primerjat … pa je K-Pax izvrsten film z briljantnim zaključkom in tako je tud BB men osebno en najjačih akcijskih filmov, kar kol praviš, amater gor dol, sem filmofil, ampak js ocenjujem filme po tem kako se men zdi, ne večini lulekov na imdbju … niti na oceno kritikev … je blo velik filmov underrated … pa sploh niso slabi … in aploh pa se ne da primerjat filme iz različnih zvrsti …

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Escobar, končno nekdo, ki šteka.

 15. Kiki pravi:

  Ej folk, predvsem Danilo. Jz osebno menim, da so hellraiserji kultna grozljivka, saj imam vseh 8 delov doma v svoji zbirki najljubših filmov. Glede debilnosti ocen na imdb-ju pa lohk rečem, da se na njih požvižgam, saj so mi velikokrat všeč filmi, k majo na imdb-ju nizke ocene in obratno – mi niso všeč oni z visokimi ocenami. Vsak ma svoje mnenje o filmih. Zato prosm ne se preveč razburjat glede opisa filma zgoraj. Pač človek je povedal kaj pač on misli o filmu. Res je da bi mogel malo premenit opis, samo pač je povedal na preprost način. Drugače pa kar se Hellraiserjev tiče, pa raje ne govort grdo čez njih, kajti če nebi bli tko prljubljeni, po moje tud nebi posnel 8 delov (ta deveti – remake prvega – pa je v postopku snemanja.
  Aja, glede IMDB ocen je pa tko tud, tisti, k jim je kak film všeč, tisti bojo zagotovo dali 9 ali 10, tisti ki jim je bil film zadovoljiv pa od 6 do 9. Tle se pa pol vzame povprečje. Tako da te ocene so bolj tko tko.

 16. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Kiki, dober komentar.

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Dread, Zombies of Mass Destruction, Crazy Eights, Borderland pravi:

  [...] in dobro izpeljana grozljivka, narejena po kratki zgodbi Clivea Barkerja, avtorja kultnega Hellraiserja, ki povoha tudi atmosfero in finte popularne Žage. Zgodba o treh študentih, ki s pomočjo [...]

 18. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Strašljive filmske babnice pravi:

  [...] Julia Cotton (Hellraiser) [...]

 19. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Puppet Master: Axis of Evil, Flu Birds, Needle pravi:

  [...] vudu pripomoček za zelo brutalne umore. Jp, tale šablonska grozljivka izgleda kot stoti del Hellraiserja, kjer noben prizor zares ne prepriča gledalca, ki je vajen boljših filmov in bolj smiselnih [...]

 20. » Televizija 21 pravi:

  [...] Jones, ki si sposoja tudi pri filmih Hellraiser in Jason and the [...]

 21. » Recenzije: New York I Love You, Blood Creek, Paycheck, Under the Tuscan Sun, 102 Dalmatians, Catch Me if You Can, Changing Lanes pravi:

  [...] ste videli Hellraiserja, ki ga je leta 1987 posnel Clive Barker, potem vam bo jasno, da je Blood Creek, ki ga ponekod [...]

 22. pnovak2 pravi:

  Hellraiser je ena navadna znanstvenofantastična grozljivka ki sploh ni strašna, prej smešna.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !