Je ljubezen lahko patetična?

18.02.2008 ob 13:59

Zame v ljubezni ni patetike. Če si zaljubljen, ti je dovoljeno vse. Tudi na tisoče različnih in pocukrano sladkih izrazov za osebo, ki jo ljubiš. Tudi po sto smsjev na dan, kjer čvekaš eno in isto. Tudi pisanje osladnih pesmic, verzov in citatov. Tudi gledanje najbolj tipičnih romantičnih komedij v dvoje. Tudi nenehno čvekanje o ljubljeni osebi pred prijatelji. Tudi poslušanje najbolj klišejskih ljubezenskih pesmic na svetu. Tudi kupovanje skrajno otročjih darilc. Ko si zaljubljen, ti je dovoljeno vse. In prav taka je prav, da svoja čustva pahneš na dan. Da se ne bojiš, da ti bodo rekli, da si patetičen. Da ne razmišljaš, če se boš morda partnerju zdel pri vsem tem naravnost smešen. Ljubezen je krasna stvar. In v pravi ljubezni je tudi največja patetika naravnost krasna.

 

22 komentarjev na “Je ljubezen lahko patetična?”

 1. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi:

  patetika -e ž (e) pretirano navdušenje,
  pretirana vznesenost: njegova patetika je
  vzbudila posmeh; slabš. frazerska patetika / pri
  predavanju je zašel v patetiko

  patetičen -čna -o prid. (e) pretirano
  navdušen, pretirano vznesen: patetičen govor;
  patetična deklamacija / spregovoril je s
  patetičnim glasom; patetično vedenje / patetičen
  slog pisem / patetičen človek

  Še vedno istega mnenja?

 2. bonboniera bonboniera pravi:

  bolj se ne bi mogla strinjati. edino včasih lahko to preraste v pretiravanje, kot naprimer ogledovanje pohištva, za skupno stanovanje, če si star 18 let. to se mi pa ne zdi prav nič prikupno, temveč rahlo grozljivo.

 3. anubis anubis pravi:

  Na tem blogu so sami lažni prijatelji. Jaz jim ne bi zaupal.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stric, prave ljubezni ni mogoče najti v slovarju, zato moje mnenje ostaja nespremenjeno :)

  Bonboniera, morda je tudi to kdaj čisto iskrena in prava pot.

  Anubis, kot je rekel raper Ice T: “Myself, that’s who I trust.”

 5. Tadej Tadej pravi:

  a pa to priporočaš tudi drugemu ? ker na začetku lah tole izpade prej negativno kot pozitivno ??

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tadej, pri ljubezni je najbolje poslušati svoje srce. In če le to že prvi dan zahteva tisoč smsjev in dva tisoč ljubezenskih izlivov, pa naj bo tako. Tako je moje mnenje. Ni pa seveda rečeno, da bo to vedno najbolj prav. Problem je seveda v tem, če to kažeš napačni osebi in se potem opečeš.

 7. tinamalina tinamalina pravi:

  iztok… vse gre, razen osladnih romantičnih komedij a la Just Married itd :)

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, Just Married je kul komedija. Večji problem je v kaki 27 Dresses :)

 9. Tadej Tadej pravi:

  aha zanimiv nasvet.

  pri 27 dresses je že osladno to kako so jo prevedli :S :S :S

 10. Morska pravi:

  Kot je stric navedel definicijo pojma, lahko rečemo, da pojem izraža pretiranost, v katero pa zadeve, ki jih opisuješ, ne sodijo, vsaj ne, če ne gre za osnovno vedenje. Če nekdo napiše ljubljeni osebi recimo 10 pesmi na dan, ji vsakih 10 minut pošlje ljubezenski sms, ji vsak dan kupi darilo, ji vsakih 5 minut pove, da jo ljubi.. potem je to patetika. V času zaljubljenosti je sicer ta meja veliko tanjša, ker je sama zaljubljenost vsaj do določene mere patetična. Gre pa za subjektiven odnos do samega pojma..nekateri namreč pojmu pripisujejo izrazito negativno konotacijo, kar pa velikokrat odraža njihov negativen odnos do ljubezenskega odnosa samega, ali ker ga sami niso deležni ali pa ker se ga bojijo.
  Napomembneje pa je to, kako partnerja take in drugačne izraze ljubezni sprejemata… če je obema kul, potem ni problema, če pa enemu ali drugemu to ne paše, pa je že vprašanje.

 11. Lucille95 pravi:

  Iztok, se takoj podpišem pod tale blog. Problem tega bloga je, da ga ne razumejo ljudje, ki še niso srečali PRAVE ljubezni.

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Morska, patetitka je takrat, ko enemu ne paše. Vse ostalo ni, pa četudi gre za vse tisto, kar si opisala, da naj bi bilo pretirano.

  Lucille95, saj jo bodo. Ne skrbi. Tudi za Strica Bedanca se bo našla prava ženska.

 13. Stric Bedanc Stric Bedanc pravi:

  Seveda, in zdaj, ko se nekdo strinja s teboj, ni izkusil prave ljubezni. Plosk, plosk, Iztok, le tako naprej z osebnimi napadi.

 14. anubis anubis pravi:

  Mene tudi ne moti, če za telefon zapraviš pol plače, saj si vendar zaljubljen! Takrat si v stiku sam s sabo, takrat se ti pokaže tista čista surovost duše, ki je drugi, sploh če še nikoli niso izkusili PRAVE ljubezni, nikoli ne bodo razumeli.

  Zato Iztok, ne pusti se zrevoltirati. In kot sem že rekel, lažni prijatelji oz. lepše po angleško false friends znajo biti hudo naporni.

 15. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Stric, si izgubil smisel za humor :)
  In če sem ti želel pravo žensko za pravo ljubezen, to ni napad, marveč lepa želja.
  Sem pa prepričan, da je nimaš, saj drugače ne bi citiral slovarja :)

  Anubis, meni je kul, ne skrbi. Vsi tisti, ki v takem izkazovanju ljubezni vidijo patetiko, pa se mi smilijo, da niso okusili tega, kar drugi so.

 16. Tina pravi:

  Meni pa tako obnasanje ni vsec samo zato, ker je velikokrat zlagano.

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, kaj pa ko ni zlagano?

 18. :) pravi:

  uhh, kr nebi rad odgovoril, ker bom spet čudn in ga bom sral :) ..ampak jebat ga..patetika je ogabna, če jo je preveliko … mene bi prav strah blo, če bi mi moja punca vsake 3minute poslala sporočil, me klicala, me nenehno zasipavala s čim … in čeprav sem tudi jaz poslal 10sporočil punci in ona men nazaj je to zato, ker je bila daleč stran od mene in sem jo pogrešal…danes ko živima skupaj nerabima patetike, da vema da ljubima drug drugega…že samo pomežik, kretnja, poljub mi vse pove in nerabim več. pri meni je ljubezen krasna stvar, samo brez patetike :)

 19. :) pravi:

  joj joj, ,kje jst komentiram …za 2leti nazaj :) … veš te mam, kr med “favorites” na šihtnem compu in mi je pač shranilo kaj sem takrat pač gledal…in vedno ko pridem morm refrešat stran …aaaa jebi ga, je nisem :) hahaha …pa budala komentiram 2leti stare bloge :) … ahhh tut najboljšim se zgodi :)

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kaj je pravzaprav patetika? In seveda, ljudje smo različni, kar pomeni, da eni nekaj vzamejo kot patetiko, drugi pa seveda ne.

  Zakaj pa ne, saj so dobre teme, ti kar, ne bo prvič pa nisi edini :)

 21. NoMercy pravi:

  Na kruh namazat pa pojest :) .. da ti žez leta ni žal, da je nisi takrat, ko je bila še užitna :)

 22. Pikova dama pravi:

  Ojoj, kaj vse pišete. Ravno dnes sem se ukvarjala s pojmom Patetičnost. Torej po spletu iščem in iščem in najdem tudi tole.

  Kdor komu reče ali si mislim o njem, da je patetičen, naj najprej pomisli, kakšen je sam. Mislim, da smo v kakšnih trenutnik, eni manj drugi bolj patetični.

  Kdor pa se zgraša nad mislijo Iztoka Gartnerja, bi pa vas vprašala če je moj partner tudi po vaše patetičen glede zaljubljenosti. Po več kot 20 letih skupnega življenja me še vedno kakšen dan tudi po 2 x pokliče in mi reče, da me ima rad, ali da je zaljubljen vame, ali pa da je želel slišati moj glas.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !