Recenzije: Hallam Foe, Art School Confidential, The Flock

14.02.2008 ob 17:40

HALLAM FOE (anglija 2007, drama, režija: David MacKenzie, igrajo: Jamie Bell, Sophia Myles, Cieran Hinds, Claire Forlani)

Voajer.

Jamie Bell je Hallam Foe. Malce zmedeni mladenič, ki rad gleda. Ki skozi daljnogled opazuje svoje sosede in pridno zapisuje njihovo početje. Morda zato, ker ima preveč časa. Morda zato, ker ga rajca. Morda zato, ker še vedno ni prebolel samomora svoje matere in ker je prepričan, da ga je v resnici zakrivila očetova (Cieran Hinds) ljubica Verity (Claire Forlani). Ko ima nekega dne vsega dovolj, jo iz dežele mahne v mesto in se fatalno zaljubi v svojo delodajalko Kate Breck (Sophia Myles). V simpatično in živahno žensko, ki jo vsak večer seveda opazuje skozi okno. Zelo zanimiv film. Drugačen, narejen čisto po svoje in tako, da mu boste težko očitali kako napako. Morda malce hladen, toda le za svoje dobro. Prav nič klišejski. Kljub znani temi voajerstva. Skorajda nujen ogled.

Ocena 4

ART SCHOOL CONFIDENTIAL (zda 2006, komična drama, režija: Terry Zwigoff, igrajo: Max Minghella, Sophia Myles, John Malkovich, Jim Broadbent, Anjelica Huston, Steve Buscemi, Ethan Suplee)

Umetnost je blef.

Tale film bi morali nujno videti vsi tisti, ki si želijo nekoč postati uspešni slikarji. Prav pri slikanju je namreč največ blefa. Največ kvazi mojstrovin. Največ tega, da ni važno kako si dober, ampak koga poznaš in komu boš znal zlesti v rit. In prav to ugotovi mladi, nadebudni in zelo nadarjeni Jerome (Max Minghella), ki se vpiše na umetniško šolo in mu ni jasno, da sošolci v njegovih delih ne vidijo pravega talenta. Da raje občudujejo bleferske slike in se čudijo nad stvaritvami tistih, ki še sami ne vedo kaj so narisali. In prav eden takšnih mu spelje prikupno Audrey (Sophia Myles), ki se preživlja z golim poziranjem za študente likovne umetnosti. Njegovo Audrey, punco, o kateri je sanjal že v srednji šoli, ko se je zaljubil v njeno fotografijo na brošuri za vpis na umetniško fakulteto. Profesor John Malkovich mu resda pojasni, da tako mlad fant še en sme sanjati o svojem stilu in pravem uspehu, toda naš Jerome misli drugače in upa, da bo postal najboljši slikar na svetu. Zelo dinamična, zabavna in hkrati močno poučna ter resnična štorija, ki nam o slikarjih pove več kot si mislimo. In film, po zaslugi katerega mora Sophia Myles postati nova Kate Winslet.

Ocena 4  in pol

THE FLOCK (zda 2007, dramski triler, režija: Wai Keung Lau, igrajo: Richard Gere, Claire Danes, Ray Wise, KaDee Strickland, Avril Lavigne)

Drama o razkrivanju pedofilije in nasilja nad ženskami se zelo hitro spremeni v za lase privlečeno srhljivko, ki od pretiravanja popoka po šivih.

Richard Gere je Erroll Babbage, lovec na spolne delinkvente, ki gre v svojim prijemih včasih tako zelo daleč, da se ga bojijo celo žrtve spolnih napadov. Ni mu vseeno, saj ve, da policija nima časa, socialne službe pa se ustrašijo odvetnikov. Takšni in drugačni spolni napadi so njegova specialnost. Prepozna jih še preden so se dejansko zgodili, pozoren pa je na vsako malenkost. Tudi na prstan na moški roki in na zlomljen zob v ustih ženske. Njegova na novo dodeljena partnerka Allison Lowry (Claire Danes) ga sprva občuduje, potem pa se ga začne bati, saj je tudi ona prepričana, da pretirava in da nasilje nad ženskami vidi tudi tam, kjer ga sploh ni. Okej, do tukaj je s filmom vse v redu. Do tukaj pač spremljamo zanimivo in resno zgodbo, ki ji ni vseeno. Ki hoče rešiti probleme in nam dati vedeti tisto, kar včasih morda pozabljamo. Prav zato mi ni jasno, da se film potem spremeni v bedno in za lase privlečeno kopijo veliko boljših filmov in da ostane na ravni bedarije Osem milimetrov. Ali če hočete, na ravni četrtega dela serije Žaga. Richard in Claire namreč začneta iskati psihopata, ki svoje žrtve muči, jim daje naloge, jih reže in se gre zelo ekstremne spolne prakse. Samo zato, da uživa in ker je prepričan, da bodo v končni fazi začele uživati tudi one. Hm, kaj pa če njegova teorija drži?

Ocena 2 in pol

 

6 komentarjev na “Recenzije: Hallam Foe, Art School Confidential, The Flock”

 1. Tadej Tadej pravi:

  priporočam da si ogledaš disturbia, podoben kot foe, meni zelo dober po pravici povedano.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Gledal, gledal, a nisem bil navdušen niti malo. Navadno komercialno sranje. Tale Hallam pa zadane tako kot je treba.

 3. Tadej Tadej pravi:

  hehe, no ja :) pač za nas naivneže, precej dober =)

 4. klemenix klemenix pravi:

  Kar se filma The Flock tiče mislim, da bi bil ODLIČEN, če bi bil ponset na nekoliko dugačen način. Ne vem zakaj, ampak meni bi bil odličen, če bi ga posneli npr. Švedski filmarji. Ne vem od kje mi sedaj oni…pa vseno. :D

  Lp

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Klemen, žal so ga posneli Američani.

 6. klemenix klemenix pravi:

  Se več kot zavedam tega dejstva :D

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !