Happy Birthday: Gene Hackman

30.01.2008 ob 13:54

Veliki Gene Hackman danes praznuje častitljivih 78 let. Nekoč je dejal, da je filmski svet zares krasen, saj je v njem lahko uspel tudi tako grd dedec kot je on. In čeprav res ni bil ravno lepotec, se je prebil med najboljše in najbolj prepoznavne igralce vseh časov. Med žive legende, ki imajo za pasom vsaj dvajset odličnih filmov in še več brezhibnih vlog. Svoj zaenkrat zadnji film je posnel leta 2004, kar pomeni, da ga že močno pogrešam. Še posebej zato, ker se bojim, da se je upokojil in da nas ne bo več obiskal na velikih platnih. V osemdesetih je filme štepal kot za stavo, v devetdesetih se je le malce umiril, v novem tisočletju pa je počasi ustavil konje in me poslednjič v pravem pomenu besede navdušil leta 2003 v filmu Runaway Jury.

Oskarja je dobil dvakrat. Prvič za Francosko zvezo, drugič pa za Unforgiven. Nominirali so ga tudi za Bonnie & Clyde, I Never Sang For My Father in seveda za Mississippi v plamenih. Če bi moral našteti njegove najboljše filme, bi seveda naštel Francosko zvezo, Francosko zvezo 2,  The Poseidon Adventure, Supermana, Scarecrow, Target, Unforgiven, Hoosiers, Bat 21, I Never Sang For My Father, The Package, Mississippi v plamenih, Narrow Margin, No Way Out, Crimson Tide, Get Shorty, Heartbreakers, Bonnie and Clyde in seveda Runaway Jury.

 

5 komentarjev na “Happy Birthday: Gene Hackman”

 1. sneška pravi:

  Men je bil fajn tud v filmu Under suspicion, kjer je igral z Morganom Freemanom in Monico Belucci

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sneška, meni pa ta film ni bil ne vem kako kul. Igralska ekipa je bila hudo dobra, film sam pa me ni preveč prepričal.

 3. sneška pravi:

  Men je bil film všeč zarad konca, ker je pokazal kaj lahko naredi neutemeljeno ljubosumje. In kaj lahko to ljubosumje naredi človeku, ki dejansko ljubi osebo, ki je neupravičeno ljubosumna. Da začneš priznavati stvari, ki jih nisi naredil, samo zato, da bi oseba, ki jo ljubiš mislila da ima prav. Ne vem, men je bil tak odbit.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Sneška, glede tega se bom pa v celoti strinjal, drugače pa sem filmu zameril, da je bil preveč statičen in tak, da bi bolje funkcioniral na gledališlih deskah.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: I Never Sang to My Father pravi:

  [...] kako dobro je bilo spet gledati Genea Hackmana, tega igralskega velikana, ki je na mojo veliko žalost zadnja leta v pokoju. Tokrat igra [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !