Ameriške tekme za predsednika ne razumem najbolje

30.01.2008 ob 14:10

Naj že na začetku poudarim, da se nisem spuščal v pravila in trike tamkajšnjih kandidatov, toda vseeno se mi zdi, da so prav letos  zmedli tako kot še nikoli. Vsak dan namreč slišim, da je zmagal nekdo drug. Da je eden zmagal na Floridi, drugi v New Yorku, tretji na Marsu. Igra se pravzaprav sploh še ni začela, pa že zmagujejo in se uvršajo v naslednje kroge. Pri nas je to manj zapleteno. Pri nas imamo seznam, gremo volit in predsednik je izbran. V Ameriki pa imajo tisoč različnih seznamov in še več različnih predtekmovanj ter tako imenovanih volitvenih krogov. Ampak vseeno ne razumem skoraj nič. Dva dni nazaj sem slišal, da je Florido dobil Rudy Giuliani, včeraj sem slišal, da jo je dobila Hillary Clinton, danes slišim, da jo ima John McCain. Potem sem slišal, da je Barack Obama največji favorit, nato so mi povedali, da je izpadel iz igre. Nakar mi spet povedo, da je v igri in mi čez čas znova pojasnijo, da ga ni. Nekaj podobnega se dogaja tudi s Hillary Clinton in še kom. Povedano na kratko, boli me kurac kdo bo predsednik Amerike. Važno je, da ne bo več George Bush.

 

26 komentarjev na “Ameriške tekme za predsednika ne razumem najbolje”

 1. anubis anubis pravi:

  Preveč se ubadaš z Ameriko, zato je pa ne razumeš.

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Hja, ameriški sistem se verjetno res zdi bolj zapleten, ampak je razumljivo, glede na to, da je američanov 150-krat več kot Slovencev in če imamo pri nas npr. 10 kandidatov za predsednika, pomnoži sedaj to s 150 … in dobiš popoln kaos. Potem je potrebno upoštevati, da je predsedniška kampanja v ZDA nekaj drugega kot pri nas, kjer lahko že z majhnimi sredstvi človek doseže ralativno dober uspeh, čez lužo pa lahko upaš na vselitev v belo hišo le, če zbereš nekaj 100 milijonov dolarjev. Zato je razumljivo, da se morajo najprej zmeniti v posameznih strankah, kdo jih bo sploh zastopal in to kar američani trenutno volijo so kandidati znotraj ene stranke. Zato je tudi razumljivo, kako lahko na Floridi zmagata tako demokratka Clintonova, kot tudi republikanec McCain, saj trenutno merijo moči le znotraj strank, da bodo demokrati in republikanci dobili po enega kandidata, ki se bosta nato spopadla v medsebojnem dvoboju … in verjetno bo bolj zaradi promocije zraven statiral še kakšen neodvisen kandidat, ki pa zaradi večinskega sistema nima pravih možnosti. Prav ta večinski sistem se meni zdi bolj sporen, predvsem t.i. elektorski glasovi, ki pomenijo, da zmagovalec v eni zvezni državi dobi vse elektorske glasove tiste države (ne glede na dejanske procente in število ljudi, ki je volilo). Tako potem lahko pride do kontradikcije iz prve izvolitve malega Busha, ko je dejansko dobil manj glasov volilcev kot Al Gore, a je zaradi večine elektorskih glasov (in Floridskega puča) potem zasedel Belo hišo. Kdo se bo na koncu dejansko spopadel za predsedniško mesto naj bi bilo več ali manj jasno prihodnji “super torek”, ko bodo potekale stankarske volitve v večini največjih ameriških zveznih držav, sedaj pa smo videli le ogrevanje, ko so si tekmeci poskušali s posamičnimi zmagami zagotoviti strateško prednost pred samim finišom. Tako da v bistvu ni tako zelo zapleteno, samo sistem je nekoliko drugačen in bolj razvlečen.

  Glede spopada Barack Obama/Clintonova bi pa dejal, da bi bilo za samo ameriko verjetno bolje, če bi se za predsednika potegoval Obama, saj še ni tako globoko prepleten z washingtonsko lobistično mašinerijo in bi morda dejansko naredil tudi kaj takega, kar bi bilo dobro predvsem za ljudi in manj za kapitaliste, bolj pragmatično gledano pa ima po mojem v končnem spopadu z republikanskim kandidatom več možnosti za končno zmago Clintonova, saj Amerika po mojem še ni pripravljena izvoliti temnopoltega predsednika (bom pa zelo vesel in pozitivno presenečen, če mi dokažejo nasprotno).

  Na republikanski strani mi je razumljivo bolj simpatičen (na papirju liberalnejši) Rudy Giuliani, četudi se mi zdi, da bi tudi on vladal s precej trdo roko, kar pa ne bi bilo dobro za svet, ki bi v teh časih v Beli hiši potreboval predvsem spretnega diplomata, zato se mi McCain morda zdi boljša izbira, med tem ko bi Romney verjetno znal malce bolj poskrbeti predvsem za ameriško (in preko tega tudi za svetovno) gospodarstvo.

  Ampak moj favorit je definitivno Obama, se pa tolažim že s tem, da tak gumpec kot mali Bush ne izgleda noben od trenutnih kandidatov na eni ali drugi strani. :-)

 3. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  Stvar je simpl.

  Preveč časa zapraviš za kvize na TV Piki in pisanje bloga. Verjamem, da za bolj zapletene vitalne funkcije zmanjka kapacitet.
  Po moje bi moral zamenjati naslov bloga. Tisti “razmišlja” dej ven.

 4. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  če poenostavmo… trenutno voljo znotrj strank, kokr je tud že spookymulder uredu razložu…
  pr eni stranki (republikanci) bo zmagu en starček, pr tadrugi (demokrati) pa še ni čist zihr a bo ženska, a bo črnčk…
  pol bodo pa taprave volitve- starček vs. ženska/črnčk… :D
  comprende? ;)

 5. lonDON lonDON pravi:

  Mojo sedi 5! haha

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Anubis, če bi se ubadal preveč, bi jo razumel. Prav zato, ker se ne, je ne razumem.

  Spooky, tole pa mi še Marcel Štefančič, sicer veliki poznavalec te scene, ne bi znal bolje razložiti. :)

  Mr. Mojo, hvala za nasvet, ki ga seveda ne bom upošteval.

  Veter, recimo da ja :)

 7. Iztok Gartner pravi:

  London, žal je ocena na faksu do 10 :)

 8. lonDON lonDON pravi:

  Ce bi vedel, da imas koncan faks, bi to uposteval. Oprosti!

 9. pendejo pendejo pravi:

  Bravo Mr. Moyo

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pendejo, ti si mi dolžan še odgovor pri temi o oskarjih. Ga lahko pričakujem ali je naloga pretežka?

 11. pendejo pendejo pravi:

  Kva že?

 12. lonDON lonDON pravi:

  Joj Iztok, jaz res nisem vedel kdo si. Ko sem opazil, kaj vse si napisal o sebi, sem pac malce preveril…. Ce bi ze prej vedel, da si motena oseba, te nebi zalil. Oprosti in se naprej uzivaj v svojem svetu. Lp

 13. LaLa pravi:

  Mojo :) Ker car, hehe….

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pendejo, tukajle klikni

  London, no zdaj veš. In ker si priznal, ti je pol oproščeno.

  LaLa, car je samo zato, ker je Iztoku Gartnerju povedal, da je bedak? Uf, pol je pa veliko carjev v Sloveniji :)

 15. kristina pravi:

  Ja meni je ta ameriški sistem in način izbiranja predsednika kar zapleten… Upam, da bo zmagal Barack Obama. ;)

 16. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Kristina, evo pa si še ti postala totalni kreten, ker si javno povedala, da ga ne razumeš povsem. Vsi tile fantje zgoraj so očitno strokovnjaki za ameriške volitve. In se na vso stvar spoznajo brez da bi jim bilo treba pogledati na internet :)

 17. kristina pravi:

  Iztok mi sploh ni težko priznati, da mi ni čist jasno. Vsega pa res ne morem vedet, a ne ;) Zakaj bi pa morala obvladati volilni sistem v ZDA? A morda oni poznajo našega? Verjetno 90% ameriškega prebivalsta nikoli niti slišalo ni za Slovenijo, kaj šele, da bi vedeli, kakšen je naš volilni sistem. Koliko sem ujela na poročilih vem, da gre za hud boj med demokratoma Obamo in Clintonovo. In seveda navijam za Obamo. Oziroma upam, da kdor koli bo izvoljen, ne bo delal tako velikih napak, kot jih je v zadnjih letih storil Bush. ;)

 18. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Kristina, ne skrbi, Američani še svojega ne poznajo :)
  Hm, Obama praviš? Okej, to da bo prvi črnec doslej, je kul, ampak ne vem če ima tolko karizme in sposobnosti kot Jesse Jackson.
  Mi je ideja, da bi Ameriko prvič vodila ženska, bolj všeč.

 19. kristina pravi:

  Meni je pa teh družinskih navez na ameriškem predsedniškem stolčku že malo preveč. Najprej Bush starejši, pol Bill Clinton, potem Bush mlajši. Zdaj pa spet Clintonova? Pol lahko predvidevam, bo spet kak Bush, pa pol spet Clintoni…Ne ne preveč družinskih navez. To ni dobro! Treba je nekaj novega… Bi raje videla Oprah za predsednico, kot pa Clintonovo ;)

 20. sneška pravi:

  Ja, ful fajn da ne bo spet Bush, sam nikol pa ne veš kaj se plete v glavah tistih, ki se zdaj potegujejo za ta položaj. Lahk da bo tist, ki zmaga še hujši od predhodnika. Nikol se ne ve.

 21. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Kristina, uf, po eni strani imaš kar prav, toda zdi se mi, da Hillary ne bo tak bedak, ko je bil George, saj tudi Bill ni bil tak osel, kot je bil George.
  Glede Oprah, dobra ideja ni kaj. To pa bi tudi jaz rad videl :)
  Je pa res, da bi bilo fino, da bi zmagala Hillary, da bi Billu vrnila Monico in si omislila kakega ljubimca, ki bi se z njo malce poigral v ovalni pisarni :)

  Sneška, hujši od Busha ne more biti nihče, tako da ni panike.

 22. jay pravi:

  Iztok, zakaj ti je ideja, da bi državo vodila ženska bolj všeč…zakaj se je potrebno očitati ameriki sekstizem in rasizem, ko pa je očitno da imamo ravno v sloveniji veliko komentarjev glede tega. Menda še vedno velja načelo pri ljudeh, da volijo tistega, ki je bolj sposoben po osebni presoji, pa ni važno, ali je črnc ali ženska, ali star protestant bele barve..Da ne bo slučajno Ameriki kdo očital rasizem, če zmaga McCain…Sicer pa si dejal, da ne razumeš sistema, ker mu ne posvečaš dovolj pozornosti..zakaj potem pišeš ta spis…ko pa sam priznavaš da nimaš pojma o čem se gre…raje prosi koga, da ti sistem razloži. zadeva sploh ni zapletena, ampak v sloveniji je aktualna enrkat na 4 leta, pa še takrat se ljudem ne da vtipkati nekaj ključnih besed na google in izvedeli bi vse.

  John McCain-upam da postane predsednik, je načelen človek, večni vojak, verjamem da bo zmagal.

  Sicer pa sem prepričan, da če bi Bush imel možnost še enrkat kandidirati, da bi zmagal, kljub njegovim mnogim oslarijam, tako tudi jaz kot Američani v njem vidim odločnega človeka, ki skozi vso kariero ni spreminjal načel. (Kar seveda za Obamo in Hillary ne velja).

 23. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jay, je “večni vojak” primeren za predsednika v tem času? A ni bilo osem let dovolj republikancev?

 24. jay pravi:

  Sam bi si bolj želel većnga vojaka na položaju, človeka, ki ima izkušnje iz kriznih žarišč, ki ni presedel celega življenja v pisarni in sedaj modruje o vojni. Bolj bi si želel človeka, ki je to izkusil.

  Sicer pa zunanja politika je pri vseh treh kandidatih praktično enaka, demokrati in republikanci se tukaj ne razlikujejo praktično nič. Nenazadnje, vplivni demokrati so podprli vojno v Iraku. Gre samo zato, da se ne strinjajo z načinom kako ta poteka, seveda se ne smejo povsod strinjati, politične točke se nabira le s kritiko, če si ‘opozicija’. Narediti itak ne moreš veliko.

 25. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Ko bi bil vsaj še pri pisanju recenzij tako pošten in pač napisal … “nič ne štekam, čeprav rad pogledam, kaj dogaja …”.

 26. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Simona, pri filmih vse štekam, tukajle pa res ne.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !