Recenzije: The Last Legion, Goodbye Bafana

21.01.2008 ob 13:47

THE LAST LEGION

Predzgodba Kralja Arturja in reklama za igralko Aishwaryjo Rai.

The Last Legion je za indijsko zvezdnico Aishwaryjo Rai to, kar je bil za Antionia Banderasa Desperado. Čista reklama in čisto poziranje. Premnogi bližnji posnetki. Vzdihovanje soigralcev, ki so očarani nad njeno lepoto. In pretepaški prizori, ki bi sodili v risanko ali v Pirate s Karibov. In ker filmi žal niso reklamni spoti, je The Last Legion le film na prvo žogo. Le film, ki ne ve ali naj bo nagajiva komedija, pustolovska akcija, globoka drama ali pravljica o meču v kamnu. O meču, ki ga je dal narediti Julij Cezar. In o meču, ki ga sedaj najde njegov zadnji potomec. Prestrašeni deček, ki ga pred vdori Gotov varuje pogumni general Avrelij (Colin Firth), kateri skuša iz ostankov rimskega imperija sestaviti poslednjo legijo. Vojsko, ki bo spet združila Rim in imperiju podaljšala še ne nekaj let obstoja. In potem se kot strela z jasnega pojavi drzna bojevnica Mira, reinkarnacija Rdeče Sonje, ali če hočete, še ena Xena, ki jo seveda igra Aishwarya Rai. In tukaj se film izgubi. Tukaj film postane preveč neobremenjena zabava, ki jo žal presežejo vsi podobni film iz zadnjih let. Recimo Pirati s Karibov, ali če hočete, Božje kraljestvo. Tako nam na koncu ostane le enkratni čarodej Ben Kingsley, ki pa seveda ne more rešiti povprečnega izdelka, ki so mu letos tudi čez lužo prav vsi obrnili hrbet.

Ocena 3

null

GOODBYE BAFANA

Preveč statična in premrzla biografija paznika, ki je vrsto let pazil na Nelsona Mandelo.

Filmu Goodbye Bafana lahko mirne duše očitamo pomanjkanje dobre dramaturgije. Pomanjkanje kvalitete. In pomanjkanje tistih prizorov, ki zares dober film ločijo od solidnega in verodostojnega izdelka. Okej, pred nami je resda globoka, močna in resnična zgodba mladeniča Jamesa Gregoryja (Joseph Fiennes), konzervativnega rasista, ki dobi službo v zaporu, kjer prebiva tudi legendarni Nelson Mandela (Dennis Haysbert). Toda to ne pomeni, da je ta zgodba narejena in prikazana tako kot bi bilo treba. Tako, da jo bomo vzeli domov. In tako, da nam bodo na koncu tekle solze. Nič od tega se žal ne zgodi. Zgodi se le preveč statičen in premalo prepričljiv izdelek, ki je pač lotil pomembne teme. Življenja Nelsona Mandele kot ga je videl paznik James Gregory. Vzorni, pridni in vase prepričani rasist, ki počasi le ugotavlja, da se moti. Da črnci niso barabe, ki bi jih bilo treba pobiti. Da imajo v svojem boju zoper apartheid prav. In da je Nelson Mandela dejansko dober človek, ki bi si zaslužil svobodo. Res škoda, da ni tegale filma režiral kak Steven Spielberg.

Ocena 3 in pol

null

 

5 komentarjev na “Recenzije: The Last Legion, Goodbye Bafana”

 1. katarina pravi:

  zadnja legija …. kr neki. sem gledala, pa sem bila že takoj razočarana. imam rada zgodovinske filme, ampak ne izmišljene oz. kot si rekel, ko je jasno, da film in zgodba nista tolk pomembna kot nekdo drug – nek čisto določen igralec.

  pol pa še artur in merlin in …ah, bolje, da čimprej pozabim.

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Na tokratni recenziji nimam pripomb, samo malo se mi je stemnilo pred očmi, ko si med filme “podobnim” Poslednji legiji stlačil Pirate s Karibov in celo Božje kraljestvo (prvo recimo še pod nekim pogojem, drugi je pa kot primerjava popoln strel v prazno). Če že, bi rajši navedel kakšnega Robina Hooda, Xeno in Kralja Arturja.

  Me pa zanima nekaj drugega, namreč zakaj danes (in tudi že prejšnji ponedeljek) v (in)Direktu ne morem več prebirati Iztokovih filmskih recenzij (in tudi drugi člankov) in kdo se je spomnil tako moronske prenove Direkta, ki sedaj spominja le še na enega od premnogih brezplačnih časopisov, s katerimi skušajo zadušiti moj nabiralnik, nerazrešljiva uganka pa mi ostala tudi novo ime inDirekt, ki očitno namiguje, da je IN in še DIREKTEN, ampak mene beseda indirekt najprej asociira na angleško razlago, ki pomeni POSREDEN?!?

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, ko se je Mira pretepala z nasprotniki, sem dobil občutek kot da gledam rezervno verzijo Piratov s Karibov. Če boš bral oceno natančno, sem prav Xeno tudi omenil. Božje kraljestvo sem omenil zato, ker sem pričakoval tako dober film, dobil pa sem nekaj močno slabšega.

  Glede Direkta ti moram žal povedati, da je prišel nov šef, ki je s seboj pripeljal tudi svoje ljudi, ki sedaj pač delajo Indirekt.

  Popolna prenova, ki pa je žal slabša od stare izvedbe.

  Po moje gre le za unovčitev predvolilnega časa, potem pa se bo vse skupaj zaprlo.

 4. tinamalina tinamalina pravi:

  Film Legion mi ni bil niti malo všeč.
  Bafano sem gledala z večjim zanimanjem.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Prince of Persia: The Sands of Time, Shrek Forever After pravi:

  [...] Amar in malce afnasta Gemma Arterton kot alamudska princesa Tamina. Ko sem leta 2007 videl film The Last Legion, kjer je prav tako igral Ben Kingsley, sem bil prepričan, da nižje ne gre. Sedaj sem videl [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !