Recenzije: Gone Baby Gone, Aliens vs. Predator – Requiem, A Mighty Heart

17.01.2008 ob 01:31

GONE BABY GONE

Zelo globoka, zelo močna, a žal tudi zelo nerealna kriminalna drama, ki jo pokoplje skrajno neumen zaključek.

Kot pravi privatni detektiv Casey Affleck: “Zakaj za vraga niste šli na socialno službo?” Točno tako, zakaj za vraga niste šli na socialno službo in ste iz ene nesrečne deklice naredili zgodbo o kriminalcih, mamilaših, pedofilih, rasistih, homofobih, skorumpiranih policajih in še vsaj stotih rečeh, ki so v filmu samo zato, da mine čas. Še posebej, ko pridemo do šokantnega preobrata, kjer nas prime srat. Kjer se zavemo, da nas je film jebal v živi mozak. In kjer nam je jasno, da smo gledali znanstveno fantastiko, v kateri so manjkali samo še marsovci. Če ste dobili občutek, da čutite atmosfero veliko boljšega Eastwoodovega filma Mystic River, je to zato, ker je tudi tale film nastal po romanu pisatelja Dennisa Lehanea. Po romanu, ki bi ga na koncu zagotovo zabrisal v steno. Prav besen sem bil, ko sem ugotovil, da je vse skupaj eno navadno sranje, ki se nikakor ne bi moglo zgoditi v resnici. Le kdo bi namreč zavoljo želje, da neki deklici pričara lepše življenje, storil tako veliko nevarnih bedarij. Nihče. Le prej omenjeni Marsovci, ki niso še nikoli slišali za socilano službo. Okej, resda je šlo tudi za lepo vsoto denarja, v katerega je bila vpletena njena mamica, toda vseeno tako trapastega zaključka ne bom kupil. Škoda, saj gre drugače za dober film. Za elegantni, fini in dobro narejeni režijski debi igralca Bena Afflecka, ki je poleg svojega brata v glavne vloge dobil tudi Morgana Freemana, Eda Harrisa in Michelle Monaghan.

Ocena: 5/10

A MIGHTY HEART

Zelo dolgočasna zgodba o ženski, ki sredi Pakistana išče svojega ugrabljenega moža.

Da Angelini Jolie v resničnem življenju ni vseeno za usodo sveta, je dobro. Da nam to želi pokazati tudi v svojih filmih, pa je slabo. Niti ne tako slabo, bolj dolgočasno, nezanimivo in polno klišejev. Še posebej zato, ker se je zgodba odvila tudi v resnici. Vse resnične zgodbe so namreč večino zelo dolgočasne, če jih na velika platna prenesejo na preveč verodostojen način. Tako kot da bi gledali dokumentarec. In ker me dokumentarec, kjer visoko noseča Angelina Jolie igra novinarko Mariane Pearl, ki ji v Pakistanu ugrabijo moža, sicer prav tako novinarja Dannyja Pearla (Dan Futterman), ne zanima, bi raje videl film, kjer bi ta ista Angelina v roke vzela brzostrelko in moža rešila kar sama. In če mi je bila že v filmu Beyond Borders malce sumljiva, mi je tukaj celo malce zoprna. Takšna, da ji ne verjamem. In takšna, da bi jo lepo prosil naj nam neha težiti o rečeh, ki bi jih verjetno na isti način počela tudi v resnici. Povedano drugače, če bi moža igral Brad Pitt, bi tale film morda celo kupil. Ker ga ne, ga bom pustil v trgovini. Režiser Michael Winterbottom, ki me je lani razočaral tudi s filmom The Road to Guantanamo, leta 1997 pa se je vojne tematike dotaknil že v filmu Welcome to Sarajevo, torej hoče na vsak način postati režiser s težo. Režiser, ki nam bo prodajal pomembne zgodbe. Škoda, saj mi je bil veliko bolj všeč, ko je v kina poslal filma Jude in I Want You.

Ocena: 3/10

null

ALIENS VS. PREDATOR – REQUIEM

Celebrity Death Match, drugič.

Filmi, kjer skupaj združijo dve popolnoma različni franšizi, mi niso všeč, saj vsako močno užalijo in ji dajo vedeti, da je sama zase premalo zanimiva za gledalce. No ja, za Predatorja, ki nas je obiskal le dvakrat, bi tole še nekako razumel. Za aliena, legendarnega osmega potnika, ki nas je obiskal štirikrat, pa se mi zdi izpod časti in povsem nerazumljivo. Še bolj kot leta 2002, ko se je to zgodilo prvič. Ko sta se predator in alien udarila prvič. Kot Freddy Krueger in Jason Voorhees. Kot ostanki veliko boljših predhodnikov, kjer gre le za posebne efekte. In za obupan poskus vlečenja naftalinske tematike. Okej, filmu resda ne moremo očitati kakšnih večjih napak, saj ima zelo dobre efekte, presenetljivo dozo dramaturgije, dinamiko in dovolj akcije, da največji oboževalci ne bodo ostali na suhem. Toda to ni dovolj za uspeh. To ni dovolj za primerjavo s predhodniki. No ja, drugi Predator bi še nekako šel skozi, prva dva Aliena pa nikakor ne. Prva dva, no ja, tudi četrti, so bili namreč tako zelo dobri, da si mešanja s Predatorjem ne zaslužijo. In prav Predator, ta neuničljiva in tehnično dovršena pošast, jih v temle filmu popolnoma zasenči in izpade veliko večji frajer. Alieni so le za dodatek. Le zato, ker so pač napisani v naslovu. In prav alieni učinkujejo samo takrat, ko jim druga pošast ne zmeša štren. Ko je v filmu druga pošast, padejo v drugi plan. Za razliko od Predatorja, ki ima lažje delo, kadar ga v gozdovih ne pričaka Arnold Schwarzenegger. In jasno, obe vesoljski zalegi si za svoj dvoboj, za svoj celebrity death match spet izbereta Zemljo. Ubogo nesrečno mestece, kjer pred njunim prihodom največji adrenalin pričara lov na jelene. In ker predator ter alien nista jelena, ljudi zagrabi panika, ameriško vlado pa divji načrt, ki ga doslej niste videli še v nobenem filmu. Film, kjer si ne boste zapomnili prav noben človeški lik in film, kjer vam bo popolnoma vseeno kdo bo preživel kdo pa umrl, je film, ki ga skorajda ne bi potrebovali. In film, ki bo zares všeč samo tistim, ki se še vedno sprašujejo, zakaj Alien 3 ni dobil oskarja za najboljši film leta.

Ocena: 5/10

null

 

14 komentarjev na “Recenzije: Gone Baby Gone, Aliens vs. Predator – Requiem, A Mighty Heart”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  O filmu Zbogom, punčka:

  Socialna služba? Očitno nisi prav pozorno sledil filmu, ker če bi, bi verejetno dojel, da socialna služba v tem primeru ne bi mogla storiti kaj dosti. Če si že kdaj natančno sledil kakšnemu težavnemu primeru, kjer je bila udeležena socialna služba (pa ne nujno v ZDA, temveč tudi pri nas), bi vedel, da socialna služba niso specialci, ki bi vdrli v hišo, preverili zadeve in takoj odpeljali otroka, ampak so precej omejeni z zakoni in raznimi državljanskimi svoboščinami ter pravicami, ki jih znajo izrabiti tudi starši, ki nemara zanemarjajo svoje otroke. Saj je bil nedavno tudi pri nas ena taka odmevna afera.

  Sicer pa, morda bi se bolj kot na preobrat lahko osredotočil na končno dilemo glavnega junaka – naj podpre laž, ki bo morda boljša za otrokovo odraščanje, ali pa naj sledi resnici, ki utegne otroka znova vrniti v slabe razmere? Recimo da si za trenutek predstavljaš, pa naj se ti zdi še tako neverjetno, da bi se v tej situaciji in pred to izbiro znašel ti – kako bi izbral?

  In še glede (ne)verjetnosti preobrata in razpleta – kot izvemo na koncu, so imeli glavni (anti)junaki filma povsem drugačne načrte, kot so se potem dejansko odvili, tako da antagonisti niso načrtovali teh svojih “nevarnih bedarij”, temveč so tudi sami postali žrtve nepredvidljivih dogodokov, ki so jim na koncu tudi prekrižali in pokvarili osnovni (prav nič bedast in neverjeten) načrt.

  Pri recenziji filma Alieni proti predatorju: Rekviem me je pa v oči zbodel stavek o “divjem načrtu ameriške vlade, ki ga doslej niste videli še v nobenem filmu”. Si pozabil na Izbruh (Outbreak)? Pa dan neodvisnosti (Independance Day)? In nedavni film o Simpsonovih?

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, preveč sva izdala o Gone Baby Gone, a naj bo, saj debata potem sploh ni mogoča. Zaključna dilema glavnega junaka je krasna in hudo dobra narejena ter izpeljana in bi o njej lahko posneli še en film. In prav tako dobro vem, da se je nesrečen splet okoliščin obrnil tako kot se je za vse, ki so bili vpleteni. Tudi jasno mi je, da socialna služba ne vdre v hišo in da so to dolgi postopki. Toda glede na to, da je bila mama mamilaš, da je dilala drogo in da je bila vpletena v hudo kriminalno dejanje, sem prepričan, da bi ji lahko otroka zelo hitro vzeli ali ji podtaknili še kako dejanje, če bi bilo treba (prav s tem se Ed Harris namreč med drugim tudi pohvali), kar pomeni da bi ji lahko otroka čisto na preprost način tudi vzeli, če bi res želeli. Ni jim bilo treba se iti tretje svetovne vojne in zapletov, kjer so izgledali kot da rešujejo ves svet ne pa ene uboge punčke. Tega žal nisem kupil, zato me je film, ki je kot sem že dejal, zelo dobro narejen, močno razočaral.

  Res je Spooky, toda tam načrta niso izvedli, tukaj pa. In to na način, ki ga doslej v ameriškem filmu še nisem videl. To je bilo zelo dobro, toda vseeno premalo za res dober film.

 3. beatnik pravi:

  Tvoje mnenje o filmu (to pač ni recenzija) je kot vedno površno in na prvo žogo. Se podpišem pod Spookyjev komentar (moralna dilema na koncu ti očitno ni bila preveč zanimiva). Da ne govorim o enkratni atmosferi skozi cel film. Pa odličen prikaz temačne plati Bostona – vsaj v tem oziru je boljši od Mystic River in Departed. In zanimivo, da navedeš vse igralce (ki so sicer zelo dobro odigrali svoje vloge – zlasti pohvala Afflecku in Harrisu), pozabiš pa na odlično Amy Ryan, ki je za to vlogo nominirana za cel kup nagrad (in tudi dobila jih je že veliko).

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Beatnik, se strinjam s tabo in s Spookyjem. Vse to, kar sta dejala štima. Zelo močno, tudi huda dilema na koncu. Toda kot sem že dejal, zmotilo me je to kar me je in filmu ne moram dati višje ocene. Če moje recenzije imenuješ mnenje, pa naj bo mnenje. Me ne moti. Igralce sem na koncu omenil v kontekstu, da je Afflecku uspelo v film zbrati hudo dobro in zvezdniško ekipo, kar pomeni, da so ga že v prvem poskusu vzelo zares. Zato sicer zelo prepričljive Amy v tem kontekstu nisem omenil. Vseh reči pa se tudi ne da omeniti. Ene se vedo že same po sebi.

 5. turbofolker turbofolker pravi:

  moram gledat drugi del predatorja in aliana :D

 6. beatnik pravi:

  Hahaha, ja ene reči se res vedo že same po sebi.

  Amy Ryan je letos zaigrala še eno mini vlogico v Before the Devil Knows You’re Dead. Eden najboljših filmov letos, vsaj zame. Izvrstna zasedba: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney, Marisa Tomei. Se splača pogledat!

 7. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Beatnik, si ga bom probal čimprej ogledati in spišem “mnenje”, da vidim, če se strinjava :)
  Glede na to, da ga je režiral legendarni Sydney Lumet, bi znalo biti res tako kot praviš.

 8. spookymulder spookymulder pravi:

  @iztok: Kot si že sam ugotovil, ni šlo samo za deklico, temveč tudi za lepo vsoto denarja. Ampak če bi natančno sledil filmu (in končni razlagi strica od deklice), je šlo v prvi vrsti za denar, deklica pa je bila le del “kupčije”. Torej, zakaj bi se ubadali s socialno službo in s tem vpletali policijo, ki bi jim lahko pokvarila pot do denarja?

  In očitno si spregledal tudi dilemo, ki jo zariše Harris s priznanjem o podtikanju dokazov … je podtikanje dokazov (in s tem laž) pravi način za zaščito otrok? Je upravičeno postati negativec, da storiš neko dobro dejanje (in je to potem spoh še zares dobro dejanje?). Ali cilj opravičuje (slaba) sredstva?

  Film mi je bil najbolj všeč ravno zato, ker postavi nekaj zares težkih vprašanj, na katera ne da dokončnih odgovorov, temveč prepusti gledalcu, da sam tuhta in premišljuje o tem – no, jaz si še vedno nisem prišel na jasno, kako bi se na koncu odločil glede dileme glavnega junaka.

  In da si pozabil na Amy Ryan je res kapitalna napaka, zato se kar lepo brez izgovorov posuj s pepelom! ;-)

  Aha, še enkrat se vračam na tvojo misel pri Alienu proti predatorjem 2 – če se boš spomnil so načrt v Dnevu neodvisnosti izvedli, ko so (neuspešno) poskusili uniči eno od vesoljskih ladij, ki je lebdela nad mestom … sicer ne vemo, koliko ljudi je še bilo takrat v mestu, ampak princip je bil popolnoma identičen. Dodatna porcija pepela?!? :-)

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, Amy Ryan je kul, a spet ne tako, da bi ji moral zapeti največje hvalnice na svetu. Smo videli že tudi boljše igralke. Zato se tukaj s pepelom ne mislim posipati.
  Vse, kar si rekel, ti bom spet dal prav, a vseeno mislim, da zapleti ne nesejo dejstva, da bi se dalo to deklico rešiti na drug način. Če pa je bila res samo del kupčije, potem pa končna dilema glavnega junaka sploh ne bi smela biti dilema, mar ne.

  Res je glede Dneva neodvisnosti, toda tukaj so dejansko pokazali smrt ljudi. Tam nismo vedeli kdo je v mestu, tukaj pa razločno vemo, da so. Kot vemo, da ji nameravajo res ubiti in da jim dajejo le lažno upanje. In čeprav tudi sami upamo, da jih ne bomo res ubili, vidimo da smo se žal zmotili. Pepel je tudi tu torej odveč.

  Madona, tole ni dobro Spooky,saj odkrivava preveč vsebine za tiste, ki teh filmov še niso videli.

  Za to pa se posipam in to direktno v oči :)

 10. Buba pravi:

  tu dalje je puno spojlerov, tak da ne čitat, če grete film gleat…ker nem vračala dnara za vstopnico!!!!

  spookymulder
  jaz sem pa razumela, da je bil stric zainteresiran za denar in je bila to pač tudi cena, za katero bi se on nečakinji “odpovedal”. ker če dobiš 130 000 dolarjev te je lažje prepričat, da bo doyle boljši oče od helene.zastonj je ziher ne bi iz dobrega srda prepustil…po filmu je fant reko, da bi se odločil drugače kot casey, jaz pa bi naredila isto kot on…moralna dilema je bla pa tukaj huda, vsaka stran je imela po svoje prav…interes otroka…jemanje pravice v svojo roko…ne vem…na koncu zgleda, da mu je malo žal, ker drugače se ne bi javo, da bo bejbisitera igral…

  full dobro so ga skup naredli…jaz bi temu filmu dala 4,5 in ne trojke…

  iztok – socialna služba v ameriki pa deluje tako, da je otrok žogica in si jo vsi podajajo. otroci ki grejo v “sistem” so večinoma kasneje v življenju neizobraženi, razen če si sami s svojo iznajdljivostjo, delom in nadčloveškimi trudi prigarajo boljši prihodnost. ameriški rejniki so plačana, tudi naši so, ampak tam po 8 letu več ni denajra za otroke in takrat tudi izgubijo motiv za vzrejo otrok. ameriški sistem, od koraka ko vzamejo staršem otroka in dalje do 18 leta je prav tako neperspektiven za otroka kot pa življnje pri tako obupni materi. rejniki ponavadi niso nič boljši. ampak mi slovenci, pa se full čudimo, enemu američanu ki pa pozna tisti sistem, pa bi bila taka reakcija precej logična….(pa ne serjem klanf na pamet, imam nekaj znanja o otrokovih pravicah v različnih pravnih sistemih ter zagotavljanjanjem pogojev bivanja in preživljanja)…sicer sama ne bi ravnala tak, ker če vzameš enkrat pravico v svoje roke in se to dovoli, se prag postavlja vedno višje in višje…pravila pa imajo svoj namen…sistem je treba spremenit…tud pri nas.

 11. Buba pravi:

  po 18. letu ni dnara…popravek :D

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Buba, moralna dilema je tudi mene zadela, toda reči, ki so pripeljale do nje, so mi pa naravnost bedne. Ne glede na to kar praviš za socialno službo. Niti poskusili niso. Raje so se zapletli v nevarno situacijo, kjer so potem padala celo življenja. In tega ne kupim. Žal.

 13. spookymulder spookymulder pravi:

  @Buba: Hm, ne, ne bi rekel, mislim da je stric v prvi vrsti želel najti boljšo družino za svojo nečakinjo, sploh ko pripoveduje, kako jo je našel “spečeno” v vročem avtu. Mislim, da se je bal, da bo umrla, če bo ostala z mamo in je zato iskal neko rešitev, pa četudi sila sporno. Tisti denar je bil neke vrste “prepričevalno” sredstvo, da je v stvar vpletel policijo, da so varuhi zakona privolili, da ne bodo šli nove družine iskati po legalnih poteh (socialna služba), ker so pač vedeli, da zelo verjetno ne bodo uspeli, temveč so zanjo “poskrbeli” na drugačne način. Pri vsem tem se mi je tudi ves čas postavljalo vprašanje, do kakšne mere je bila pri stricu, policistoma in šefu policije bolj pomembna skrb za punčko, kaj pa so delali zgolj zavoljo denarja, ampak kolikor se meni zdi, je bila vseskozi mešanica enega in drugega … morda nekoliko sprevrženo, vsaj po mnenju detektiva, glede na njegovo zadnjo odločitev, a zopet ne moremo trditi, da niso imeli na nek način tudi prav, glede na zadnji kader filma. Skratka dejansko film, ki mu ne moreš priti do dna.

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Unstoppable, The Town pravi:

  [...] in ljubezensko zgodbo ter gledalcu servira izjemno dodelane like, ki jih zlepa ne bo pozabil. Jp, Gone Baby Gone je bil vaja, The Town pa je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !