Kulti in klasike: Deliverance

5.01.2008 ob 14:36

zda 1972, pustolovska drama, režija: John Boorman, igrajo: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox, Billy McKinney, Herbert “Cowboy” Coward, James Dickey

Nedolžni odklop se spremeni v grozljivo nočno moro.

To, kar je bil Psiho za tuširanje, Žrelo pa za kopanje v morju, je Deliverance za rafting. Po letu 1972 so se namreč prav vsi začeli bati divjih rek in adrenalina, kjer človek poskuša premagati naravo. “Reke ne moreš premagati,” že na začetku pojasni Lewis Medlock (Burt Reynolds), ki seveda nima pojma, da njegov stavek še kako drži. Še posebej, če te sredi avanture, sredi odklopljene zabave, nadlegujejo perverzno nesramni hribovci. Zajebani hilbiliji, ki v tebi vidijo prašiča. In prav zaradi njih se izlet štirih mestnih prijateljev spremeni v čistokrvni pekel. V nepričakovano trpljenje, kjer bodo Lewis Medlock, Ed Gentry (Jon Voight), Bobby Trippe (Ned Beatty) in Drew Ballinger (Ronny Cox) preizkusili meje svoje vzdržljivosti. Kjer so bodo morali utrditi na zelo ekspresen in grozljiv način. Na način, ki je hribovce za vedno spremenil v negativce, rafting pa v smrtno nevaren šport. In tale film, tale izredno znana in vplivna klasika, je res odlična. Natanko taka, da zadane tja, kamor mora. Taka, da je treba še danes o njej govoriti z veliko začetnico. In taka, da ji boste težko našli par. John Boorman, ki je imel leta 1972 za sabo Point Blank in Hell in the Pacific, jo namreč režira zelo od blizu. Tako, da dobimo občutek, da smo zraven. Da se tudi sami s kanuji spuščamo po reki. In da hribovci tudi v naši riti vidijo priložnost za zabavo. Dvoboj se prične že na začetku. Resda glasbeni, toda tak, da napove tistega pravega, kjer gre za življenje in smrt. In prav ta glasbeni dvoboj, kjer Drew Ballinger igra kitaro in skuša ujeti ritem nekega hribovskega otročaja, ki igra bendžo, ni nič manj grozljiv kot tisto, kar sledi. Še posebej, ko izvemo kaj sledi in ko se spomnimo na tisti usoden pogled hribovskega otročaja, ki si naše izletnike ogleduje z mosta. Ideja, da bi glavni vlogi igrala Marlon Brando in Lee Marvin je hvala bogu padla v vodo. Sam Peckinpah je raje režiral Slamnate pse. Burt Reynolds je prvič dokazal, da ni le prazen lepotec. Ned Beatty pa je brez dvoma postal eden izmed najbolj prepoznavnih debitantov in najboljših karakternih igralcev daleč na okoli. Deliverance, po naše Odrešitev, je film, ki ga ni mogoče pustiti na filmskem platnu. Ki nas od prvega srečanja spremlja skozi celo življenje. In ki zagotovo sodi med najboljših deset filmov, ki so jih dala sedemdeseta. Čas, kjer so Američani snemali najboljše filme na svetu.

Ocena: 10/10

null

 

26 komentarjev na “Kulti in klasike: Deliverance”

 1. paucstadt paucstadt pravi:

  Se strinjam z oceno, bi dal več, pa ne gre ;)

  Super film, ki bo za vedno ostal v spominu. Nekaj scen je tako nepozabnih, da bodo dolgo ostale z mano, sploh tisto prvo srečanje z domorodci v gozdu, ko so fantje že deležni toplega sprejema :)

 2. spookymulder spookymulder pravi:

  Iztok, že uporabljaš Blu-ray tehnologijo, ali je to samo naključna slika iz interneta? Zanima me namreč, če je zares kakšna praktična razlika med gledanjem filmov na navadnih DVD-jih in Blu-ray diskih?

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, žal ne. Naključna slika.

 4. nevenka nevenka pravi:

  Aha, ta je z mojega seznama :-) .
  Je pa bil še en film iz tega obdbja, ki sem si ga pošteno zapomnila. Namreč film Open Season iz leta 1974 s Petrom Fondo v glavni vlogi.
  Ni požel posebne slave, a je imel v sebi nekaj kar je skupno vsem tem filmom, ki jih trenutno predstavljaš. V ozadju je ves čas izjemna človeška krutost in nasproti nje tudi že skoraj živalska sla po preživetju. In še malo bolj v ozadju ideja, ki je izrazito naprejene proti vojni, v Koreji, v Vietnamu….

 5. aly pravi:

  Garti, mislim da malce pretiravaš s slavospevi, četudi je Boorman spodoben režiser in rad gledam njegove filme (Zardoz, Elmerald forest, Escalibur, Out of rangun), je v Deliverance preveč bio-akcijski, približanje akcijskemu žanru se ni najbolje posrečilo, sam menim, da prav zaradi pozicije, ki je bila dodeljena Reynoldsu, njegov odnos z likom J. Voighta je premalo izdelan, četudi je Reynolds dal vse od sebe. Predstavljaj si Seana Connerya ali Terenca Stampa na na njegovem mestu: ja, z vsakim bi bil drug film, vendar je Reynold je moje za film kot celoto “a miscast”.

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Nevenka, tega pa še nisem videl. Si ga bom ogledal ob prvi priliki in spišem recenzijo.

  Aly, tale film je brezhibna mojstrovina, ki si zasluži vse moje pohvale. In prav Reynolds je v tem film klasa zase. Nikoli več ni bil tako zelo dober. Morda le v Boogie Nights mnogo let kasneje. In Stamp ter Connery bi bila popolnoma zgrešena izbira.

 7. tinamalina pravi:

  Čeprav mi banjo-hillbilly ni dal spati (bilo me je strah), mi je bil film super :)

 8. aly pravi:

  Tudi sam sem mislil tako, dokler si nisem zadeve natančno ogledal – čeprav je Reynolds definitivno najboljši doslej, to za sam film ni dovolj,
  Stampa a l i Connerija sem dal kot primer intenzivnosti igralcev njegove generacije, ki je Burt ne zmore. Po moje gre v filmu prav zato, da mora Voigt, če hoče preživeti, prevzeti nase Reynoldsovo vlogo, kar mu deloma uspe, a proti koncu filma (prizor na bencinski črpalki) spet zajadra nazaj v svojo začetno “civilizacijsko” pozicijo sožitja z vsemi, kakršni naj že bodo.
  Civilizacija versusu divjina je Boormanova konstanta.

 9. cyco cyco pravi:

  Calvaire si videl? Nekakšen evropski Deliverance na kvadrat.

 10. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, torej ne bi šla v posteljo z njim? Meni se je zdel čisto tvoj tip :)

  Aly, žal se ne strinjam s tabo. Burt je imel hudo karizmo, le filmi, v katerih je igral, so bili pač sproščeni in narejeni za biznis. Stamp je zelo dober, Connery pa niti ne toliko kot vsi mislijo. Morda le na stara leta, prej ne, v sedemdesetih pa sploh ne. In jasno, da se Voight spremeni le med odisejo. Takrat se mora. Ko je odiseje konec, spet postane mestni fant s pipo v ustih. Saj mu ni treba biti kaj drugega. Je pa res, da bi bil veliko bolj pogumen, če bi se mu kaj takega spet zgodilo.

  Cyco, ne še, ga bom pa na tvoje priporočilo.

 11. paucstadt paucstadt pravi:

  Uf ja, Calvaire je odličen. Dejansko gre korak dlje, ali pa so evropski gozdovi še bolj creepy. Garty, tudi jaz ga močno priporočam. Nekje na vaseh so pa res modeli… :)

 12. tinamalina tinamalina pravi:

  iztok: no če ga dvakrat pogledam… bi znal bit sexy, ja imaš prav :)

 13. Insomniac Insomniac pravi:

  Iztok hvala za namig. Dodan na spisek za ogled. No saj verjetno sem ga že videl, samo mi je že ušel iz spomina :D

 14. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Tina, pa še romantično bi znalo biti glede na to, da igra bendžo :)

  Insomniac, hm, dvomim da si ga videl, saj ti tak film zagotovo ne bi ušel iz spomina :)

 15. Insomniac Insomniac pravi:

  Slike delujejo izredno znano, morda sem ga gledal 10, 15 let nazaj. Kaj vem. Ti sporočim, če se bom spomnil.

 16. Bobi pravi:

  Deliverance res ne gre iz spomina, nikoli, nikdar – eden redkih filmov, ki so mi že v otroštvu pustili “brazgotine”. Le kdo bi lahko kdajkoli pozabil na gostoljubnost hribovskih altruistov, ki prišleke sprejmejo dobesedno na kolenih.

  Poleg Leta nad kukavičjim gnezdom najboljši film sedemdesetih, vsaj zame.

  Iztok, sm pa radoveden, kaj je še med tvojimi “top ten” za 70a.

 17. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bobi, zagotovo Boter, The Deer Hunter, Jaws, Star Wars, Scarecrow, Maraton Man, Let nad kukavičjim gnezdom, Apokalipsa zdaj, Dog Day Afternoon, Rocky, vse od Woodyja Allena, Jamesi Bondi, Little Big Man, Love Story, Dirty Harry, What’s Up Doc, The Last Picture Sow, The Poseidon Adventure, Last Tango in Paris, Mel Brooksovi filmi, Papillon, Serpico, Izganjalec hudiča, The Omen, Vsi predsednikovi možje, Murder by Death, Boys From Brazil, Superman, Mad Max, Kramer vs. Kramer in recimo Alien.

  To mi je zdajle prišlo v spomin.

  Huh, zdaj pa TOP 10:

  Superman
  Jaws
  The Godfather
  One Flew Ower the Cuckoo’s Nest
  The Deer Hunter
  Love and Death
  Everything You Always Wanted to Know About Sex
  Marathon Man
  Scarecrow
  Rocky
  Papillon
  The Omen

  Tko nekako :)

 18. Bobi pravi:

  Hehe, si se pa kr potrudu.

  Ampak Boormana si pa misteriozno izpustu.

 19. Bobi pravi:

  Sm se spomnu še na en kulten film, ki je deloma povezan z Deliverance, namreč z zgodbo o boju za preživetje v rovtarskih močvirjih in grapah. Gre za klasiko Walterja Hilla z naslovom Southern Comfort (Južnjaška uteha) iz leta 1981. Film je dodatno oplemeniten z glasbo Rya Cooderja.

  *Sm pred kratkim opazu DVD v Biga Bangu za 4 ojre, pa se nism dost obotavlju.

 20. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Bobi, Južnjaška uteha ja. Zlo dober film. Ne tolko kot Deliverance, a vseeno dober in vreden za v domačo videoteko.

 21. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2010: Život i smrt porno bande, The Human Centipede, Srpski film pravi:

  [...] filma Zabriskie Point Michelangela Antonionia, Urnebesne tragedije Gorana Markovića, klasike Deliverance, kultnega hororja Zadnja hiša na levi, seksploatacije, filma Sweet Movie Dušana Makavejeva, [...]

 22. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Abandoned, After Life, Squeal pravi:

  [...] filmski-spomin-na-brittany-murphy/ kulti-in-klasike-the-texas-chain-saw-massacre-1974/ kulti-in-klasike-deliverance/ [...]

 23. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: The Extraordinary Seaman, Warum Lauft Herr R. Amok, Lovesick, L’ Uccello Dalle Piume di Cristallo, Profondo Rosso, Tribute, The Bravados, Southern Comfort, Brief Encounter pravi:

  [...] vajo in naredi eno usodno napako. Tamkajšnjim domačinom, sicer očitno fanom hribovcev iz filma Deliverance, ukrade čolne in nanje za šalo strelja s praznimi naboji. To je dovolj za situacijo, iz katere [...]

 24. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Moj petkov obisk pravi:

  [...] slovenskih fac, pa dva performerja, ki sta me spomnila na tistega groznega bendžo plejerja iz Odrešitve, pa seveda skupino vampirjev, kjer je bil še posebej kul črnolasi vodja. Skratka, kul dogajanje, [...]

 25. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Šuma Summarum pravi:

  [...] filma Šuma Summarum, te hrvaške komedije absurda, ki povoha Odrešitev, Južnjaško uteho, Battle Royale in Teksaški pokol z motorko ter se zaman tudi biti še en Život [...]

 26. IZTOK faking GARTNER » Kulti in klasike: Mr. Majestyk (1974), White Lightning (1973) pravi:

  [...] in akcijo nabije do plafona. In pozor, Ned Beatty, ki je z Reynoldsom leto prej igral v klasiki Deliverance, je zdaj zlobni šerif J.C. Connors, ki mu začne Reynolds, sicer glavni junak Gator McKlusky, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !