Kevin Brooks: Bitje

5.01.2008 ob 20:17

Bitje je brez dvoma knjiga, ki jo boste brali kot film in knjiga, po kateri ne bodo mogli nikoli posneti tako dobrega filma. Vrhunski, glasen, napet, tekoč, zanimiv, dinamičen, enkraten in prepričljiv roman leta 1959 rojenega angleškega pisatelja Kevina Brooksa, ki nas popelje v skrivnostno zgodbo šestnajstletnega mladeniča Roberta Smitha, kateri po rutinskem pregledu trebuha ugotovi, da je morda robot. Bitje, ki nima pojma od kod je, kaj je in kaj se z njim dogaja. Ker se med operacijo zbudi iz narkoze in pobegne iz ordinacije, ga začnejo loviti zelo sumljivi možje. Morda kakšna tajna služba, morda zdravniki, morda celo Možje v črnem. Vsekakor pa možje, ki se jim mora skriti in jim pobegniti. Najprej sam, potem pa s pomočjo privlačne Eddie, mojstrice za ponarejanje osebnih dokumentov, ki stoji ob strani in skuša razvozlati njegovo veliko skrivnost. Intrigantna in vseskozi zanimiva štorija, ki jo boste morali prebrati v enem šupu. Ki je ne boste mogli odložiti iz rok dokler ne boste obrnili zadnje strani. Morda najbolj napeta knjiga vašega življenja. In knjiga, ki ne rabi filma, saj se bere kot film. Ne ravno najbolj izvirna, pa vendar taka, da razmišlja s svojo glavo in se izvrstno izogiba klišejem ter primerjavam s podobnimi zgodbami. Umetna inteligenca z jajci, torej.

 

9 komentarjev na “Kevin Brooks: Bitje”

 1. tinamalina pravi:

  Nameravam prebrati

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Že prebrala?

 3. greendayfan pravi:

  ta knjiga je zakon jaz sem jo prebrala priporočam jo usem k radi berete

 4. tinkerbell pravi:

  ne.take fantastike mi pa nikol niso ble tut mal usec…

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Greendayfan, končno nekdo, ki se je spomnil na tole objavo :)
  Res je, knjiga je odlična.

  Tinkerbell, dokler ne prebereš, ne moreš vedeti.
  Saj res, a ni film The Number 23, ki ga tako zelo hvališ, prav tako fantastika?

 6. STELA pravi:

  No, pa sem se prikopala do konca:) moram priznat, da me je knjiga pustila mal zbegano. Ne vem namreč kaj naj si o njej mislim. Dejstvo je namreč, da ZF ne maram in ta knjiga ni nič drugega kot to. Dejstvo je pa tudi, da je, kljub temu, da ni moj žanr pisanja, nisem mogla nehat brat …vedno bolj me je firbcalo kako se bo zadeva razvila oz.končala – ali se bo na koncu le razjasnilo, da je šlo za neke vrste kajvemkakšno pomoto in bo pisatelj postavil konec na realna tla ali ….ja, končalo se je v ZF stilu:). Mi pa ni žal, da sem jo prebrala, ker kot je rekel Iztok “knjiga, ki ne rabi filma, saj se bere kot film”.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi jaz je skorajda nisem odložil dokler nisem obrnil zadnjega lista.
  No ja, film pa bi vseeno z veseljem pogledal :)

 8. STELA pravi:

  po moje ta knjiga ni dobra osnova za filmski scenarij – če dobro pomisliš…ni se dogajalo nič takega, nič posebnega kar bi na platnu izgledalo bolje, bolj privlačno, bolj napeto kot je to bilo prikazano v knjigi

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tako zanimiva zgodba je vedno odlična za film, vprašanje je, če zna film potem izkoristiti svoje prednosti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !