Recenzije: Open Water, Open Water 2

27.12.2007 ob 16:01

OPEN WATER

zda 2003, dramska srhljivka, režija: Chris Kentis, igrajo: Blanchard Ryan, Daniel Travis

Žrelo.

Open Water je senzacija. V vseh pogledih. Stal je 130 tisoč dolarjev in v blagajnah pustil 30 milijonov dolarjev. Kot Blair Witch Project, le da se dogaja na morju. Na odprtem morju, kjer se znajdeta zakonca Susan in Daniel. Počitniška potapljača, ki ju ladja firme, katera organizira izlet, pozabi sredi morja. Sredi jate morskih psov. Sredi srhljive, živce parajoče in grozljivo realistične situacije, ki vam bo nagnala strah v kosti. Kot nekoč Žrelo. Kot filmi, ki se jim vidi, da niso imeli denarja in so se morali zanesti le nase. Le na atmosfero in na realistično grozo. Nič čudnega, saj so snemali med pravimi morskimi psi. Za makete in posebne efekte namreč niso imeli denarja. Vse je moralo iti zares. V živo. Kot dokumentarec, ki ima zraven še zgodbo. Pa četudi se je igralka Blanchard Ryan bala morskih mrcin in čeprav jo je že prvi dan snemanja šavsnila barakuda. Neponovljiva filmska izkušnja, ki dokaže, da se da tudi v novem tisočletju posneti grozljivko brez kakršnihkoli posebnih efektov. Še je upanje.

Ocena: 8/10

null

OPEN WATER 2: Adrift

nemčija 2006, dramski triler, režija: Hans Horn, igrajo: Susan May Pratt, Richard Speight Jr., Niklaus Lange, Ali Hillis, Cameron Richardson, Eric Danes

Še ena zelo prepričljiva in izvrstno narejena morska srhljivka, ki za zadetek v polno ne potrebuje niti morskih psov.

Open Water 2, ki z izvirnikom razen naslova nima ničesar, je mimo nas odletel čisto tiho in neopazno, kar je jasno, saj so ga posneli Nemci in ni dobil ameriške kino distribucije. Pa vendar, pred vami je odličen film. Zelo dobro narejena morska srhljivka, ki ne rabi nobene pošasti, nobenega psihopata in nobenega nenadnega preobrata. Ki ima le skupino izletnikov, ki čisto po neumnem skočijo v morje in potem ne znajo več na svojo jahto. Ki ostanejo ujeti v morju in tuhtajo, kako bi se rešili. Jahta namreč nima lestve in vrvi, vrata pa se lahko odprejo le z gumbom na jahti. Zajebana situacija, ki vam bo sparala živce. Še posebej, ko se bodo začeli naši junaki kregati in izgubljati upanje za rešitev. Zelo dobrodošel film. Še posebej v času, ko nihče več ne zna posneti filma brez posebnih efektov in ko je prava atmosfera le še stvar preteklosti.

Ocena: 9/10

null

 

12 komentarjev na “Recenzije: Open Water, Open Water 2”

 1. sosed sosed pravi:

  pripričal si me. grem downloadat! :)

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Javi, če ti bo kul.

 3. Dejan Kaloh pravi:

  Enka je bila res dobra v svoji izvirnosti (no, posneto po resničnih dogodkih), dvojka pa je v zgodbi (za lase privlečena in dvomim, da je posneta po resničnih dogodkih – le kako bi bilo možno, da so prav vsi pozabili na to nesrečno lojtro) in v izvedbi že komaj kaj nad povprečjem…

 4. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Frozen pravi:

  [...] recenzije-open-water-open-water-2/   [...]

 5. olna pravi:

  Hm. Srhljive situacije in dogodki me na platnu že dolgo ne ganejo več (gledala Open Water): ljudi prestrašiti sploh ni težko – vsi vemo, česa se homo sapiens boji in to je možno prikazati z zelo malo sredstev in posebnih efektov.

  Veliko težje je napraviti dobro komedijo, ob kateri se bomo sproščeno nasmejali.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Olna, ni čisto tako, tudi dobrih grozljivk oz. srhljivk pošteno primankuje, saj so napestost in prvinski strah zasenčili pretirani posebni efekti in neizvirne ideje neštetih rimejkov. Open Water je v žanru prava redkost in dokaz, da se da z malo denarja posneti odličen film.

 7. olna pravi:

  Iztok, ko sem bila tvojih let, sem mislila približno enako kot ti.
  Zdaj sem pa svojih let in sem na poti med tvojimi in svojimi leti spoznala nekaj grozljivk in srhljivk v živo. Zato zdaj, če naj preživim uro in pol svojega življenja pred ekranom, raje izberem veselje: :D

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Te čisto razumem, tudi moja oma včasih pravi, da je žrtve na ekranu ne ganejo odkar je preživela drugo svetovno vojno in videla našo balkansko morijo in da raje pogleda kaj sproščujočega.

  Toda to še vedno ne pomeni, da pri kvaliteti filma in dejstvu, da je žanr grozljivke res v krizi, Open Water ne igra pomembne vloge. To je argument, filmski argument, ne pa nekaj na splošno, v smislu, da film ni dober zaradi tega, ker si ti pač doživela to in ono ter raje gledaš komedije.

  Ne glede na to kaj si doživela, sem prepričan, da ti srečanje z morskim psom na tak način ne bi bilo ravno nekaj za zamahnit z roko :)

  Tudi prestrašiti gledalca ni mačji kašelj, dobro in prepričljivo atmosfero narediti pa je še bolj zahtevno in je danes v žanru grozljivke zelo, zelo redko.

  Komedija pa tudi ni zamrla, jih je kar nekaj dobrih, žal tudi slabih, a vseeno se najde kakšna.

  Tule je moj nabor nekaterih meni ljubih:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/03/31/moje-najljubse-komedije-prvi-del/

 9. olna pravi:

  Ajajajajaj…da bi bila tvoja oma, sem definitivno premlada, in od vojn sem doživela samo balkanske. Ampak ko sem pogledala seznam tebi ljubih komedij, se mi je zdelo, da sem vsaj tvoja prababica.

  Črnega obupa si me rešil tik pred koncem seznama, kjer se pojavi Nekateri so za vroče. :) No res je, da večine novejših komedij nisem videla (po nekaj poskusih sem ugotovila, da nekako nismo za skupaj – one in jaz). In med ostalimi se seveda strinjam z Ribo Wando, Seligom, Ameriškim predsdnikom. Motyjev pa itak ni treba navajati v nobenih seznamih, oni so zunaj vseh kategorij.

 10. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Canyon, Furry Venegeance pravi:

  [...] pa so jim preglavice delali tudi lačni volkovi. The Canyon je Frozen v naravi, ali še bolje, Open Water v naravi, kjer namesto morskih psov spet divjajo volkovi. Še ena ultimativna in prepričljiva [...]

 11. Recenzije: The Reef, Every Day, Black Water, Ghost of Mae Nak, I Heart Huckabees « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] že drugi film, kjer morski pes lovi nič hudega sluteče dopustnike. Resda ne tako avtohton kot Open Water, prav zaradi tega pa bolj strašljiv, bolj napet in tak, da me je držal na trnjih od začetka do [...]

 12. Recenzije: Dark Tide, 21 Jump Street, Red Tails « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] prepričljivo in napeto, da gledalec pozabi na ves dolgčas pred tem. To ni več Dark Tide, to sta Open Water in Žrelo, to je zelo dober in realistično narejen morski triler, ki reže zadnje pol ure. Prav [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !