Recenzije: The Girl Next Door

22.12.2007 ob 14:32

zda 2007, drama, režija: Gregory Wilson, igrajo: Blythe Auffarth, Blanche Baker, Daniel Manche, Graham Patrick Martin, Benjamin Ross Kamplan, William Atherton

Šokantno.

Če iščete šokantne filme, je The Girl Next Door vaša scena. Da ne bo pomote, tole ni povprečni The Girl Next Door z Elisho Cuthbert iz leta 2004, tole je odlični The Girl Next Door iz leta 2007. To kar je bil lani Hard Candy, je letos tole, le da gre za obratno zgodbo. Za skupino dečkov, ki se izživljajo nad nesrečno najstnico. Nad nič hudega slutečo Meg (Blythe Auffarth), ki se preseli k teti Ruth (Blanche Baker). K zelo nori in prašičji teti, ki uživa v mučenju. Ki se gre svoje stroge metode vzgoje in v akcijo potegne tudi svoje najstniške sinove. In punca resnično nastrada. Ekipa jo namreč zveže v kleti, jo obesi v zrak, sleče in začne z izživljanjem, ki je vsak dan hujše. Najprej jo zmerjajo, potem pa jo posiljujejo in režejo. Samo zato, da se bo naučila uboganja in da se ne bo, ko bo velika, spremenila v kurbo. In pozor, teta celotno dogajanje pridno nadzoruje in svoje sinove spodbuja v vsem, kar jim pride na pamet. Da je situacija še hujša, pa se mučenja udeležijo tudi sosednji otroci. Tudi prijazni poba, ki išče način kako bi nesrečno dekle rešil iz rok mučiteljev. Zelo krut film. Tak, da ga bodo zdržali le najbolj pogumni. Še posebej, ko pride do nasilnega tetoviranja in želje po zažigu klitorisa. Hudo, zelo hudo. In takšno, da prav ne morem verjeti, da se je odvilo pred mojimi očmi. Hvala bogu, da je le film. Za realnost bi bilo tole namreč preveč grozljivo. Prav zato upam, da je “based on a true story” tokrat le reklamni trik. Zajebani freak show, ki mu ni konca. In film, ki se prične zelo lepo. Zelo navihano in simpatično. Tako, da nimamo pojma, da nas potem čaka pekel. Eden najhujših, kar sem jih videl v zadnjih letih.

Ocena: 9/10

Žal sem se zmotil. Vse skupaj se je zgodilo tudi v resnici, le da je bilo punci ime Sylvia Likens in da so z njo ravnali še bolj grozljivo kot v filmski verziji, ki je nastala po romanu Jacka Ketchuma.

Dogodek, ki ga pred temle filmom nisem poznal in dogodek, ki mu skorajda ne najdem para v njegovi krutosti.

 

13 komentarjev na “Recenzije: The Girl Next Door”

 1. Pris Pris pravi:

  Uf, za tole sploh še nisem slišal. Poznam tisti filmček z Elisho, zelo simpatična in všečna najstniška komedija. Tole je pa očitno čisto nasprotje.

  “Hard candy” je, vsaj mislim, predlanski in ne lanski. ;) Tole izgleda dosti huje.

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Hard Candy je bil posnet 2005, toda v naša kina je prišel 2006. Zato sem napisal, da je lanski. No ja, v koprskem Koloseju je igral celo letos, kar pomeni, da ni lahko rekel, da je tudi letošnji.

  Izgleda huje in huje tudi je :)

 3. anubis anubis pravi:

  Ne, “posneto po resnični zgodbi” ni marketinški trik, ampak se je dejansko to zgodilo leta 1958.

 4. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Anubis, res je, malo sem raziskal in naletel na tole:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Sylvia_Likens

  Grozljivo ni kaj.

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  In pazi to, resnica je bila še boj kruta.
  Fak. Punca je morala jesti svoj drek.
  Pa to ne moreš verjet.
  In tista kurčeva teta ni šla v arest, ampak so jo spustili in je šele leta 1990 umrla zaradi raka na grlu.

 6. Ajda pravi:

  Šit, pa je to možno, da je blo po resničnem dogodku? No comment. Ta psiho od tete pa res ni bil obsojen ali kaj? saj ni res pa je. tega filma ne grem gledat, ker je preveč grozno in take stvari meni še dolgo ne grejo iz glave. Verjamem, da je dober.

 7. cyco cyco pravi:

  Pogledal. Očitno sem razvajen z japonsko shock cinematografijo, saj se mi film, razen sekvence z brandingom, ni zdel preveč krut.
  “I spit on your grave” anyone? “Irreversible”?

  Lajna ‘based on true story’ me pa že dolgo ne gane več. Imamo preveč afriških, palestinskih, iraških, afganistanskih, čečenskih ‘true stories’, kjer ljudje doživljajo precej večje muke kot to dekle…

 8. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Cyco, film ni tako krut v smislu prizorov. Krut je v smislu situacije, ki se je zgodila tudi v resnici. To me je usekalo.

  I Spit on Your Grave pa je klasika. Še posebej za ženske, ki bi se rada maščevale zlobnim moškim.

  Posilstvo iz Nepovratno je tudi grozna zadeva.

  A tule je šlo za res. Vse skupaj se je zgodilo tudi v resnici.

 9. tinamalina tinamalina pravi:

  Madonca…

 10. nocturna nocturna pravi:

  Nisem gledala še tega, ampak Hard candy je pa Film. Osvežilen, drugačen, napet, večpomenski. Pa Ellen Page carka. :)

 11. Mirko pravi:

  Sem gledal film-zelo krut, kar je delala teta v tej resnično življenski zgodbi ni opravičljivo.

 12. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mirko, res je. Teta je bila enako grozna kot Josef Fritzl.

 13. Recenzije: Mum & Dad, Arctic Blast, Mega Python vs. Gatoroid « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] iskali v kuharski knjigi, bi med sestavinami našli filme Kynodontas, Martyrs, The Loved Ones, The Girl Next Door in  recimo Tortured, če na hitro pobrskam po spominu. Pač še ena štorija o ugrabljenem dekletu [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !