Recenzije: Beowulf, Michael Clayton, Good Luck Chuck

20.12.2007 ob 11:03

BEOWULF

Hudičevo dober 3D.

Ko sem leta 2005 videl film Beowulf in Grendel, kjer je postavnega Vikinga igral Gerard Butler, sem bil zelo zadovoljen. Toda vseeno se mi je zdelo, da mi nekaj manjka. Nekaj, kar bi me resnično odneslo v tiste starodavne pravljične čase. V tisoč let staro angleško epsko pesnitev, ki jo je sedaj izvrstno ujel režiser Robert Zemeckis. No ja, ki sta jo ujela 3D očala in izjemno dobra računalniška animacija, kjer so čez igralce polili ravno pravšnjo mero nenaravnosti. In Beowulf je tokrat tak kot mora biti. Čisto cel. Vključno z Grendelom, njegovo mamo, kraljem Hrothgarjem in zmajem. Vse, kar ste brali v pesmi, boste videli na velikih platnih. V izjemno dovršeni in dih vzemajoči 3D inačici, ki jo seveda najbolje ujame Xpandova dvorana v Koloseju. In pozor, Beowulf ni drugega kot čistokrvni film noir, kjer glavnega junaka zmeša in uniči fatalna ženska. Kjer ta ista ženska uniči vse glavne junake, ki za njeno telo in obljube prodajo svojo dušo. Kot Faust, le da ne gre za Hudiča, marveč za zlobno demonko, ki jo seveda igra Angelina Jolie. In prav naša Angie omreži tudi Beowulfa (Ray Winstone), ki ji ubije sina Grendela. Ki se ponosno razkazuje v kamero in se zaveda, da je velika legenda. Pravi superstar, ki bi ga rade v posteljo vse ženske v kraljestvu. Tudi kraljica Robin Wright Penn, ki stoji ob strani kralju Hrothgarju (Anthony Hopkins). Ker je scenarij napisal tudi Roger Avery, vas čakajo skulirani dodatki. Pravi Šund, ali če hočete, zelo moderne šale, ki jih v tistih časih še niso poznali. Toda sedaj so drugi časi. Časi za sveže ideje in za filme, ki nas vzamejo dih. In novi Beowulf je točno tak. Zelo podoben filmu 300, pa vendar drugačen in samosvoj. Narejen v maniri Gospodarja prstanov, pa vendar svež in takšen, da nas potegne v dogajanje. Pač film, na katerega morajo biti ponosni tudi Angleži. In film, kjer bodo Slovenci prepoznali Petra Klepca in Martina Krpana.

Ocena: 9/10

null

MICHAEL CLAYTON

»Jaz sem Šiva, Bog smrti.«

George Clooney je spet posnel dober film. Pravzaprav odličen film. Takšnega, da mu lahko rečemo Siriana in ga drugo leto čakamo na oskarjih. In stari dobri George, ki me po izgledu nenormalno spominja na mladega Milana Kučana, je tokrat Michael Clayton. Čistilec, ali če hočete, tako imenovani »spin doktor« popularne odvetniške firme, kjer je treba vsake toliko časa popraviti napake. Jih skriti pod preprogo. V omaro. Ali če hočete, nekam tja, kjer se jih ne vidi. In MC je človek za tako delo. Človek na mestu. Skriti junak. Operativec, ki poskrbi za vse kar je treba. Ravno zato ga ima šef Marty Bach (Sydney Pollack) tako zelo rad. Ravno zato uživa tako hud ugled med ljudmi, ki vedo kako težko delo opravlja. In potem poči. V glavi gospoda Arthurja Edensa (Tom Wilkinson), njegovega mentorja in še enega čistilca, ki se obrne proti firmi. Ki ga udari slaba vest in ki hoče obelodaniti, da je podjetje, ki ga bo zastopala njegova firma, krivo za rakaste bolnike. Brez skrbi, George Clooney ne rabi dekolteja kot Erin Brokovich. George Clooney gre do konca. Do notranjega očiščenja, ki je tako zelo hudo, da pošteno prečisti tudi gledalca. Krasen film. Natančen, eleganten in tak, da vas bo držal še dolgo po ogledu.

Ocena: 9/10

null

GOOD LUCK CHUCK

Film, ki vam ne bo prinesel sreče.

Predzakonske zdrahe so zgodba o moškem (Dane Cook), ki mora poseksati na stotine žensk, da lahko osvoji srce Jessice Albe. Oskrbnice pingvinov, ki bi lahko igrala tudi v rimejku Pink Panterja. Tako zelo štorasta je, da nam gre že na živce. Kot inšpektor Clouseau, le da ne išče kriminalcev, marveč pravo ljubezen. Uganili ste, pingvina ima tudi na spodnjih hlačkah, prav tja pa ne sme skočiti naš nesrečnež, če jo hoče dobiti za resno zvezo. Poba je namreč preklet. Preklet zase in srečen za druge. Vsaka ženska, ki z njim namreč skoči med rjuhe, namreč najde pravo ljubezen in se poroči. In zadeva je resnična. Tip je »lucky charm«. Srečni penis, ki seksa kot za stavo. Vse dokler ne sreča Jessice Albe in se ustraši, da se bo tudi on po seksu zaljubila v drugega. Premalo zabavna in premalo drzna komedija, ki bi jo znali na podoben način narediti tudi naši najstniki.

Ocena: 3/10

null

 

4 komentarjev na “Recenzije: Beowulf, Michael Clayton, Good Luck Chuck”

 1. Pepi pravi:

  Michael Clayton je res top film. Vreden ogleda že zaradi Wilkinsonove fenomenalne igre. Beowulf me pa po drugi strani niti ni prepričal. Sicer milijone svetlobnih let pred verzijo iz leta 1999(Christopher Lambert), vendar se mi je tudi ta na momente kar vlekel.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Si Beowulfa videl v kinu ali doma?

 3. Pepi pravi:

  V kinu… Ampak kolikor se spomnim navadno različico… Ne 3D.

 4. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: My Bloody Valentine, Taken pravi:

  [...] Za razliko od ljubljanskega Xpanda, kjer so bile recimo Muhice, Dinozavri in prej omenjeni Beowulf resnično fenomenalna dogodivščina. Morda je kriv Tuš, morda pa tale film, podobno kot [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !