Pravljice in pesmice mojega otroštva

29.11.2007 ob 10:47

Ko sem brskal po spominu, sem se ustavil v svojem ranem otroštvu. Tam, kjer so bile zelo popularne tako imenovane pravljice na kasetah. Pravzaprav radijske igre za otroke, kjer so glasove posojali zelo znani slovenski igralci. Takrat jih seveda nisem poznal, toda spomnim se, da so mi bili noro všeč. Žal se ne spomnim vseh pravljic, ki sem jih poslušal na teh starih kasetah. Toda spomnim se tistih, ki so mi pomenile največ in ki jih bom zdajle delil z vami.

1. Žogica Nogica

Uf, ja, imela sta boben in lajno in žoga je z njima bila. Imata še boben in lajno, a žogica jima je ušla. Noro dobra pravljica, ob kateri sem užival tako pogosto, da se je kaseta skoraj uničila. Pa Kužek Postružek, ki se je metal ven in se izdajal za strašnega psa Kastorja Poluksa, ali nekaj podobnega. Ne vem več točno. In seveda zmaj s svojimi mladički, ki so ga spihali vsi mestni otroci. Zakon pravljica.

2. Čudovito mesto Nigagrad

Vem, da sem jo oboževal, a se je žal spominjam zelo medlo. Spomnim se : “Vozi nas, vozi, čudežni vlak,vlak brez osi in koles,v pravljično mesto Nigagrad,mesto sedmerih čudes.Kdor ima misel ptičjih kril, kdor ima v srcu zaklad, pride brez truda skoro na cilj,v pravljično mesto Nigagrad. To smo mi, to sem jaz in to si ti to smo bratci mi vsi, mi, ki nas vozi čudežni vlak v pravljično mesto Nigagrad.”

3. Martin Krpan

Moja osebna klasika, ki sem jo znal na pamet. Saj veste: “Minister Gregor pa nič.” Pa cesar in njegova lipa. Pa Martin Krpan, ki je ugnal Brdavsa. Joj, kako sem užival.

4. Čudežni pisalni strojček

Zanimiva zadeva, ki pa je nisem nikoli vzel za svojo. Nisem je čisto poštekal. Očitno je bila preveč napredna za moja otroška leta. Zgodbe se žal ne spomnim čisto nič.

5. Mojca Pokrajculja

Še ena moja osebna klasika, ki sem jo vrtel ure in ure. Nepozabno in kultno doživetje.

Tehle petih se najbolj spominjam. Nisem čisto prepričan ali sem poslušal tudi Pekarno Miš Maš, pa Sapramiško, pa Trnuljčico. Nikoli ne bom razumel zakaj niso po nobeni posneli risanke ali filma. To bi bili veliki hiti. Čiste klasike.

Zelo dobro se spomnim, da sem poslušal tudi stare dobre slovenske pesmi.

Tudi:

Hudo mravljico (zapel sem jo tudi na sprejemnih izpitih za faks)

Pesjana (saj veste, en hud pesjan je živel se futral je z ljudmi)

Siroto Jerico (pesemica, ob kateri mi gre še danes na jok)

Kekčevo pesem

Bratovščino sinjega galeba

aspjpegsendbinarystampasp.jpg

Vse to na starih dobrih vinilkah. Tistih ta majhnih.

Lepi časi. Časi, ki jih ni več. In časi, ki bi jih bilo fino dobiti nazaj.

DODATEK:

Zvezdica zaspanka

Še ena klasika, ki sem jo rad poslušal. Manjka mi manjka, Zvezdica Zaspanka. Pa Boter Mesec. In kazen mora biti vzgojna. Pa razbojnik Cefizelj, ki je imel kamen namesto srca. Noro dobro.

Volk in sedem kozličkov

Joj kako sem pa ob tejle užival. Prav spomnim se vseh glasov. Noro dobro.

Šivilja in škarljice

Tudi tale mi je zdajle prišla v spomin. Joj, le kako sem jo lahko pozabil.

Kdo je napravil Vidku srajčico

Pa tale tudi. Zdaj ko sem prebiral vaše komentarje, mi spomin dela sto na uro. Nepozabna in res lepa.

 

42 komentarjev na “Pravljice in pesmice mojega otroštva”

 1. ajda pravi:

  jaz na kasetah nikoli nisem poslušala pravljic oz. se ne spomnim. Joj, tele pravljice………………..kar popeljejo te v svet otroštva. Sem le nekaj let mlajša od tebe, tako da sva ista generacija. Kasneje pa vem, da smo imeli tudi pravljice na kasetah, sam men niso ble fajn. jaz sem vedno hotela videt sliko zraven. Firbec, ni kej.

 2. kristina pravi:

  Meni pa je bila najboljša pravljica na kaseti Zvezdica zaspanka. Mislim, da jo zanam še po 26 letih na pamet ;) Ja pa Žogica marogica je meni bila tudi zakon…
  Ja kako nam je bilo lepo, ko smo bili še otroci ;) Jaz bi kar čas nazaj zavrtela in bila spet otrok. Če bi imela časovni stroj, bi se takoj vrnila par let nazaj :)
  Iztok na kateri fax, si hodil, da si pel Hudo mravljico na sprejemcih? Kaj si končal kak glasbeni fax?

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Ufff, fakkk, kako sem lahko pozabil nanjo. Lepo, da si me spomnila. Manjka mi manjka, zvezdica zaspanka. Pa Boter Mesec pa Cefizelj. Jaoo, to sem noro rad poslušal.

  Hodil sem na Pedagoški faks, kjer smo imeli sprejemnega iz glasbe. Naučil sem se to Mravljico na svoj način in bil sprejet :)

  Med pesmicami pa sem pozabil na Šmentano muho. Saj veš, Šmentana muha, kaj si tak suha.

  Pa na Majolko, majol majol majolčico.

  Pa seveda na Trzinko, ki se je usedla na ježa :)

 4. lana pravi:

  Jaz sem svojo Žogico Marogico uničila, ker sem jo tolikokrat poslušala, Zvezdice zaspanke pa nisem nikoli bosebej marala. Ja jaz sem bila čisto nora na pravljice na kasetah. Potem so prišle na vrsto knjige..

 5. kristina pravi:

  Veš da poznam Šmentano muho

  Šmenatana muha kaj si tak suha,
  kdo te bo plačal Miha Kovačev…

  Prišli so prišli 4 Poljanci,
  komaj so muho vlekli po klanci..

  Prišli so prišli 4 mesarji,
  komaj so suho muho zaklali…

  Ja uboga muha ;)

  Sama sem končala Pedagoški fax-smer glasba. In sem ful noter v glasbi. Ne samo klasika, pač pa tudi popularna in ljudska… Otroške ljudske igram in prepevam skoraj vsak dan. Pač to spada v mojo službo. Šmentano muho sem včeraj zapela pa mislim, da 30 krat. Odrasle, ki se izobražujejo za vzgojitelje, učim kitaro. Te pa skupaj pojemo otroške ljudske (Katarina Barbara, Majhna sem bila, itd.) ob spremljavi kitare ;)

 6. spookymulder spookymulder pravi:

  Poleg vseh že naštetih so bile v moji mladostni zbirki tudi kasete (v bistvu so bile cele kasetne kompilacije) Viking Vike, Ostržek, Čebelica Maja, Peter Klepec, pa še veliko bi še našlo, če bi šel malce pobrskal. Največkrat prevrtena je bila pa zagotovo Martin Krpan. :-)

 7. Alenka pravi:

  Zame pa je bila najboljša pravljica Pekarna MišMaš in sem znala celo na pamet zakon :)

 8. tinamalina tinamalina pravi:

  O kakšna fletna tema, iztok.
  Če ti povem o mojih najljubših pravljicah, bi omenila zvezdico zaspanko, volka in sedem kozličkov, sovico oko, mojco pokrajculjo in alica v čudežni deželi.
  Disneyjeve pravljice pa itak… :)

 9. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Uf, Tina, hvala ti. Po tvoji zaslugi sem se spomnil na Volka in kozličke. Joj, kako sem lahko to pozabil.

 10. lejla pravi:

  Men je pa zvabila solze v oči deklica z vžigalicami….smlk smlk…..drugače pa sem ljubiteljica pravljic od walta disneya , bratov grimm do ljudskih pripovedk…..

 11. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Mi je pa mama povedala, da ob teh pravljicah na kasetah nisem hotel zaspati in da sem jih poslušal do konca ter potem hotel še pravljico od staršev. Če so kako besedo pozabili, pa sem baje dvignil glavo in rekel, da naj ne goljufajo. Mater sem bil zahteven otrok :)

 12. kristina pravi:

  Iztok vidim, da si dopolnil seznam pravljic. Lepo… v bistvu je vsaka izmed teh pravljic nekaj posebenga…
  Ali ni lepo otrokom? Mislim, da biti otrok je nekaj najlepšega. V pravljicah vedno dobro premaga zlo. Škoda da še v svetu odraslih ni tako. Morda bi tudi odrasli morali večkrat poseči po kakšni pravljici in se malo zamisliti nad svetom, v katerem živimo ;)

 13. ajda pravi:

  Pišuka si bil pa zahteven. Tvoji starši se mi kar malo smilijo :-) ja, volk in 7 kozličkov…………..oh, kako lepo se je spomnit vseh teh pravljic……….Jaz se spomnim knjig, lepo poslikanih………….Takrat še ni bilo take izbire pravljic v knjigah. sam so ble pa res dobre pravljice. Ker nekatere sedaj so kar nekej, otroke poneumljajo. Isto je z risankami. še kdaj kaj na to temo?

 14. jana pravi:

  G.Gartner;
  iščem otroške pravljice na kasetah. Vljudno vas naprošam, sporočite mi, kje se bi jih še dalo dobiti, ravno takšne, ki jih imete navedene na blogu. Vsepovsod, kjer sem spraševala po kasetah, je bil odgovor: kaset ni več!

  Prosim za pomoč. LP Jana

 15. klemenix klemenix pravi:

  @Jana: predlagam, da se obrneš na kakšen vrtec in si tam zadevo pač izposodiš za presneti. Mislim, da bodo vzgojiteljice razumele in tudi mislim, da bi morale imeti te zadeve na voljo. Vsaj naš vaški vrtec vem, da jih ima. Vprašanje pa, če imajo na zalogi vse pravljice, saj so sedaj drugi časi kot takrat, ko sem npr. jaz hodil v vrtec in marsikatera pravljica ne ustreza več standardom.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jana, predlagam, da daš oglas na bolhi in Salamoncu, morda se najde kdo, ki bo to z veseljem prodal. Sicer pa je tudi na netu kar nekaj tega, pač potegneš dol in to je to. Če pa prav kaseto hočeš, pa pač daj oglas.

 17. Nino pravi:

  Pozdravljeni.

  Že dolgo iščem svoje pravljice iz otroštva. Če mi jih kdo pomaga najti mu bom zelo hvaležen. Ko sem bil mali mi je mama kupila takšno oranžno škatlo v kateri so bile kasete s pravljicami. Kaset je bilo pet ali deset. Ne vem točno število. Vem pa da je bila na vsaki kaseti po ena pravljica. A in B stran. Prelepo. Žal pa ne morem poklicat spominov nazaj, čeprav sem takrat vedel pravljice na pamet.
  Najbolj sta mi ostali v spominu dve pravljici. Prva govori o o dedeku mrazu.Vem samo, da se začne z eno lepo klasično pesmijo in nato začne govoriti dedek mraz. Mislim, da je tudi nekaj bolehal v pravljici. Nato pa se spomnim druge pravljice. Tukaj pa imam malo spomin pomešan, ve, da je en fant plezal po nekem drevesu in nabiral sadeže, mislim da jabolka. Bil je zelo utrujen ko je prišel do, vendar je moral te sadeže vreči v neko kočijo ko je odhaja, da se je zaustavila. Več pa se žal ne spomnim.

  Prosim za vašo pomoč.

 18. xy pravi:

  Jaz sem pa poslušala Dolgina na zvezdi, Slončka Jakončka, Tinka Polovinka, ena je bila o nekem gumbu, Miškolina, Picka in Packa itd. Sem bila zadnjič v knjižnici in videla, da nekatere še imajo. :)

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, Dedek Mraz mi je povsem neznan, ta druga pa je podobna tistemu fantu, ki je plezal po velikem fižolu, a je nekaj drugega kot berem. Ti dve žal nista del mojega otroštva in se ju ne spomnim. Veliko sreče pri iskanju še naprej, morda se tule še kdo oglasi in pomaga.

  Si mi pa prebudil nostalgijo z omembo a in b strani, jaooo, kaki stari in lepi časi.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, Slonček Jakonček je bil tudi meni kul, čeprav se mi zdi, da je nekoliko za mojim otroštvom prišel v našo hišo.
  Pa Picko in Packo, legende, kako sem ju lahko pozabil, imel sem knjigo in kaseto, nekakšna Beavis & ButtHead sto let prej :)
  Pa Tinko Polovinko tudi kul, jaz sem Tinko Polovinko al neki tazga je pel :)

 21. smoger pravi:

  Nikoli nisem tega poslušal.

  Ko sem bil star nekaj mesecev so mi dali radio zraven in vrtela se je glasba tistega časa (80’s). Pravljice pa so mi starši pripovedovali (na pamet).

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi meni so jih, ko sem bil malo starejši, pa sem užival ob teh na kasetah in ploščah.

 23. xy pravi:

  Meni Picko in Packo nikoli nista bila preveč všeč, sta bila taka gizdalina. :)

  Pesem je šla nekako takole:
  Jaz sem Tinko Polovinko z velemesta Mišji dol, česar koli se jaz lotim, naredim samo na pol.
  Vendar častna je izjema, to ti na uho povem, palačinke z marmelado, te pa zmeraj vse pojem! p

  Kadar sem priden sem slonček Jakonček, kadar nagajam sem slon Jakon. …

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nostalgija, močna otroška nostalgija, slon Jakon, ja, dobro, res dobro. Čudovit spomin na čase, ki jih ni več.

 25. hehe pravi:

  Nino, prva pravljica je verjetno “Dedkove skrbi”, druga pa “Čudno/čudežno? drevo”. Pobrskaj po partisu, če pa ne najdeš, pa vpiši v google. Imam obe na računalniku.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tole drevo se mi sliši znano.

 27. Nino pravi:

  Hehe, najlepša hvala. Sem našel ter tudi že poslušal in to je to. Ne morem verjet, da sem po več kot 10 letih našel pravljice iz otroštva. Še enkrat HVALA.

 28. Blaž pravi:

  Pozdravljeni vsi. Vidim, da se je tudi tu razvnela debata o pravljicah. Pred leti sem si rekel, škoda bi bilo tako zakladnico, katero sem tudi sam poslušal, vreči v pozabo. Zato sem se odločil in digitaliziral večina teh pravljic, še preden gredo v pozabo in preden jih pomečejo stran! Nekatere pa sem tudi kupil na cd-jih. Meni so vse po svoej dobre. Moje najljubše so vsekakor že omenjene Pekarna mišmaš, pepelka, volk in sedem kozličkov in seveda tudi legendarni ostržek, katerega še danes z veseljem poslušam! Mislim da bodo te pravljice zanimive tako za avtorja te teme, kot za ostale.
  Na strani http://www.google.si/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBQQhgIwAA&url=http%3A%2F%2Fjessy.blog.siol.net%2F2006%2F12%2F13%2Fpravljice-mojega-otrostva%2F&ei=lmyhTePDHIjpOYL39DQ&usg=AFQjCNEjo5t6182u8nUX_9-yquaiK8JEPw sem objavil celoten seznam, kjer je tudi download torrent, s katerim lahko omenjene pravljice tudi dobite. Upam, da se boste ob poslušanju spomnili še na kakšno iz svojega otrošva. Pa prijetno poslušanje vam želim!
  Blaž

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lepa hvala, Blaž, čudovita zbirka.

 30. Blaž pravi:

  Iztok povej si se zdaj, ko si pregledal moj seznam spomnil še kakšne iz svojega otroštva, katere ni na tvojem seznamu? Tudi sam iščem še nekatere, da bojo še v boljši kvaliteti, dokler se jih da še dobit!

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zanimivo mi je to, da jih je cel kup, ki se jih ne spomnim in za katere sem ziher, da jih kot otrok nisem poslušal.

  Si me pa spomnil na Brkonjo Čeljustnika, ki pa sem ga spoznal skozi knjigo in niti nisem vedel, da je pravljica na kaseti.
  Pa Janko in Metka, krasna zadeva, kako sem lahko pozabil.
  Pa Kraljična na zrnu graha, pa una Bogdanka ali kaj je že bila :)
  Pa Picko in Packo, legendi, ne vem ali sem ju omenil v komentarjih ali ne. Vsekakor ena mojih top kaset.
  Pa Makarovičeva tudi dobra.
  Snežno kraljico pa sem, če se ne motim, prvič ujel v risanki. Japonska je bila, če se spomnim prav.

 32. Blaž pravi:

  Ja, tista Bogdanka, je pravi naslov šivilja in škarjice. drugače sta pa tudi meni Picko in packo legendi! Prav tako so mi ostale všeč. Vsaka po svoej je zanimiva. Sam se zelo rad spomnim Ostržka. Res pa je tudi, da v taki interpretaciji kot so bile te pravljice, jih ne bo več! To so odigrali res legendarni slovenski igralci in taka zbirka, je res zlata vredna!

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aha, torej sem jo omenil že zgoraj :)

  Ostržka pa se je jaz ne spomnim kot pravljico na kaseti, ampak kot risanko.

 34. andreja pravi:

  pozdravček,ali je kdo poslušal pravljico na kaseti z naslovom čarovnice,zanima me ime pisatelja

 35. maria pravi:

  Zivjo,
  Mene pa zanima v kolikor se kdo spomni pravljice ki je bila na kaseti, o nekem decku kateremu oce ki je bil pilot umre v letalski nesreci….precej dramaticno prikazano…zvok avionskih motorjev itd…..naslova se ne spomnim, mogoce je bilo kaj v zvezi z lastovko? ne vem. Nujno rabim vaso pomoc pri iskanju te pravljice iz moje mladosti. Hvala vsem!

 36. sdv pravi:

  Svinjski pastir, Slavec, Mojca Pokraculja, Janko in Metka…. in to na malih vinilkah in gramofonu v škatli.

  Ko jih danes pokažem otrokom, sam debelo gledajo to čudo od tehnike… “bogi ati, a pol si moral pa sredi pravljice ploščo obrnit?”

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maria, a veš, da se tudi jaz spomnim tega dela o letalski nesreči, ampak nimam pojma katera pravljica je to. Morda je kaka znana, ki smo jo že omenili, pa smo pozabili, da je imela notri tudi ta del.

  Sdv, dobra :)
  Nimaš kaj, naše fore so današnji generaciji pošteno za luno.
  Je pa res, da so bile pri nas bolj popularne kasete. Tudi tiste majhne plošče smo imeli, ko si moral na gramofon namestiti še plastiko, da ni plesalo okoli, ampak spominjam se, da sem imel raje na kasetah vse skupaj. Ko je prišla novost, da se stran A avtomatsko obrne na stran B, pa sem bil itak v nebesih :)
  Mi je bilo pa pri ploščah všeč resketanje. Dalo je nek starinski filing in super atmosfero. Mi je pa finta, da pesmice pa sem imel pretežno na ploščah ne na kasetah.

 38. zvonček pravi:

  zanima me če kdo ve kje lahko dobim kaseto, CD ali MP3 karkoli, samo da je od Svetlane Makarovič in sicer SOVICA OKA

 39. ModniMaček pravi:

  zvonček:

  http://files.zakotnik.net/Glasba_za_1.triletje/pravljice/Svetlana%20Makarovi%C4%8D%20-%20Sovica%20Oka.mp3

  Tukaj.

 40. ModniMaček pravi:

  p.s. – ce ti ni do poslusanja v spletnem predvajalniku, klikni z desnim gumbom na povezavo in izberi “save link as” (shrani) in si lahko preneseš mp3 na svoj računalnik, ter ga poslušaš na poljubnem predvajalniku.

 41. STELA pravi:

  Evo pa sem se spet spomnila na eno biljših plošč pravljic in to je Martin Krpan….na pamet sem jo znala hehe….zdaj je žal v tisti igralski zasedbi ne najdem nikjer

 42. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz še vedno znam na pamet :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !