Recenzije: Lions For Lambs

26.11.2007 ob 18:40

Film leta.

Da je Lions For Lambs v Združenih državah popolnoma pogorel je jasno kot beli dan. Že dolgo namreč nisem gledal filma, ki bi tako divje in čisto do konca napadel in zmaličil ameriške vrednote. Ameriško vojno proti terorizmu in vse tisto, kar imajo Američani najraje. Ker čez lužo še vedno vladajo konzervativci in ker Američani očitno še vedno podpirajo Georgea Busha, je tak film zanje čisto zlo. Čista antipropaganda njihovih vrednot. Čisti podmladek terorizma in Osame Bin Ladna. Res je, ameriški gledalci so se do tega filma res obnašali tako, kot da bi ga režiral Bin Laden. Ni jih zanimal. Zdel se jim je dolgočasen in nezanimiv. Popolnoma isto so rekli tudi kritiki, ki očitno nimajo jajc in lastnega mnenja. Film je zelo pogumen, zelo dober, zelo velik in zelo pomemben ter prelomen. Toda žal je prišel ob napačnem času, pa čeprav je prišel več kot naročen. Edino s takimi filmi si lahko Amerika reši čast. Edino taki filmi so dokaz, da še ni vse izgubljeno. In da nekoč največja nacija na svetu ni popolnoma zašla s poti. In pozor, pred vami so trije filme za ceno enega,. Tri zgodbe za ceno eno. Kot Grindhouse, le da gre za veliko bolj pomembne reči. In prav vse tri zgodbe so brez napak. Vse tri tečejo kot namazane in se zlijejo v brezhibno celoto, ki me je zbila na tla. Celoto, zavoljo katere sem se začel zavedati, da je situacija resnično huda. Celoto, zaradi katere sem na koncu komaj dihal. In celoto, ki me bo držala za vedno. In tukaj je profesor Stephen Malley (Robert Redford). Večni sanjač, ki upa, da bo kakšen izmed njegovih študentov svet spremenil na bolje in začel razmišljati s svojo glavo. Prav zato si vzame čas za mladega in obetavnega Todda Haynesa (Andrew Garfield) ter ga povabi na enourni razgovor. In prav eno uro imata tudi popularni desničarski senator Jasper Irving (Tom Cruise), Busheva desna roka, in prekaljena novinarka Janine Roth (Meryl Streep), ki dobi možnost ekskluzivnega intervjuja. Možnost, da ameriški javnosti prva predstavi sveži protiteroristični plan za Afganistan. In prav v Afganistanu se po nesrečno speljani prvi misiji znajdeta ameriška vojaka Ernest Rodriguez (Michael Pena) in Arian Finch (Derek Luke), ki ju sredi snežnega meteža obkolijo talibani. In prav Ernest ter Arian sta bila najbolj obetavna študenta našega profesorja Stephena Malleyja, ki sta bila pač prepričana, da se da svet na bolje obrniti z aktivnim sodelovanjem v boju proti teroristom. Vrhunska režija Roberta Redforda, enkratna igralska predstava Toma Cruisea in Meryl Streep ter film, o katerem bodo bolj spoštljivo govorili naši zanamci. Zdaj je klima namreč preveč čudna in bedna, da bi lahko takšne mojstrovine prišle do izraza. Še en dokaz, da ameriška publika nima pojma kaj je dober film in da so ameriški kritiki le podaljšana roka Georgea Busha.

Ocena 5 

 

6 komentarjev na “Recenzije: Lions For Lambs”

 1. Petra pravi:

  Ob tem filmu sem tudi sama obsedela v dvorani… me je povsem prevzel in mi dal precej misliti… super film… in če pomislim, da sem sama hotela it gledat kakšno romantično komedijo, še dobro, da je moj mož karte kupil. Škoda bi ga bilo zamuditi.

 2. paucstadt paucstadt pravi:

  Ocena: 5?

  Huh, torej se ga splača videti? sam imam nekako mešane občutke, ali počakam dobro kopijo ;) , ali pa ujamem zadevo v kinu.

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Pauc, takoj v kino. Da ne slišim več debate o piratstvu :)

 4. mare mare pravi:

  Joj, in jaz sem šel namesto tega filma gledat 3:10 za Yumo (kjer sta Crowe in Bateman sicer carja, samo film, mislim zaključek, je pa kr neki) … ta vikend že vidim, da zdrvim gledat Toma ;)

 5. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Yume še nisem videl in kr dost pričakujem od nje.
  Tile Jagenjčki pa so zakon film. Le ujeti jih je treba na pravi način in ne nasedati anti propagandi.

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: The Conspirator pravi:

  [...] Milagro Beanfield War, A River Runs Through It, The Horse Whisperer, The Legend of Bagger Vance in Lions For Lambs, pa boste točno vedeli o čem govorim. Redford zna tudi z igralci, saj vedno znova iz vsakega [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !