Halloween H20 (1998)

12.11.2007 ob 10:02

režija: Steve Miner, igrajo: Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett, Adam Arkin, LL Cool J, Michelle Williams, Jodi Lyn O’Keefe, Adam Hann-Byrd, Joseph Gordon Levitt, Janet Leigh

The Revenge of Laurie Strode.

Halloween H20, ali če hočete, Halloween 7, seka sto na uro. In to tako, da pozabi na vsa nadaljevanja ter se ozira le na original iz leta 1978. Le na Carpenterjev Halloween, ki se mu pokloni že v naslovu. Prav imate, minilo je dvajset let. Dvajset let med prvim in sedmim delom. Dvajset let odkar je divji Michael Myers lovil svojo sestro Laurie Strode in zverinsko poklal nekaj njenih kolegic. In tale Halloween ima več kot prav, da se požvižga na svoje predhodnike. Na ne preveč dobra nadaljevanja izvrstnega originala, kjer je omembe v pravem pomenu besede vreden le drugi del iz leta 1981. Tisti del, kjer je MM na koncu kot veste umrl. In to tako zares. Sto odstotno in zagotovo. Tako, da sta zgorela skupaj s psihiatrom Samom Loomisom. Toda, ker je šlo za uspešno franšizo in ker je bilo treba rešiti čast, katero je zapravil porazno bedni Halloween 3, so pač posneli četrti del in Myersa poklicali nazaj. Toda vse to našo sedmo epizodo ne zanima. Naša sedma epizoda raje odfura svojo zgodbo. Svojo originalno idejo, kjer pokaže, da ni na prvo žogo. Da ve kaj dela. In da si želi nekaj več.

Tudi zato, ker v eno izmed stranskih vlogic postavi kultno Janet Leigh, resnično mamo Jamie Lee Curtis in igralko, ki jo je Norman Bates kot veste razkosal v Hitchockovem Psihu. In tukaj je tudi naša nesrečna Laurie Strode, ki jo po dolgem času spet igra Jamie Lee Curtis, nekdanja scream queen, ki svoj renome upraviči že v svojem prvem prizoru. Halloween 7 resnično uživa in se zabava. Nič manj kot Michael Myers, mojster črnega humorja, ki se vrne. Ki spet najde svojo sestro in ki hoče dokončati misijo, katero je začel leta 1978. Toda Laurie ne bo bežala. Laurie ima dovolj. Laurie začne celebrity death match in se z Michaelom sooči iz oči v oči. Tako kot Rambo. Ali če hočete, tako kot vsi tisti junaki, ki imajo vsega dovolj in ugotovijo, da je napad najboljša obramba. Skuliran film. Tak, da se zaveda, da nosi težko nalogo in hudičevo dober original. In pozor, režira ga Steve Miner, avtor drugega in tretjega dela serije Petek trinajstega in režiser kultne grozljivke House, ki se je na svoje področje vrnil po desetih letih. In kul je, da možakar, ki je vodil Jasona Vorheesa, sedaj vodi tudi Michaela Myersa. Zelo kul. Poseben in izvrsten občutek za ljubitelje žanra. Žanra, ki ga tu in tam rešijo tako dobri in vseskozi zabavni predstavniki. Fanom Noči čarovnic bo seveda prišlo, vsi ostali pa bodo mogli priznati, da gledajo prekleto dobro grozljivko.

Ocena 4 in pol

null

 

7 komentarjev na “Halloween H20 (1998)”

 1. tinamalina tinamalina pravi:

  Super zadeva, ta del mi je bil zlo fajn, Mike je nepremagljiv. Komaj čakam na novi Halloween :)

 2. Escobar pravi:

  ej ka pa je z resurrection iz leta 2002 al 2000 … vem d so ga sukal še v starem metropol kinu v celju … si ga opisu pa ga ne najdem, al še ne?

  drgač pa dobri opisi vseh delov ….če se pa strinjam z vsem napisan, pa ne morem rečt …. sem gledu sam prvi del, H20 pa zombijev remake … in o teh se strinjam z napisanim, pa da je trojka neprebavljiva tud, sn probu gledat, ni šlo :)

 3. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Escobar, Resurrection je bil 2002. Ni ne vem kako dober. Le začetek zadane, ko MM končno ubije Jamie Lee Curtis.

 4. montebuba pravi:

  ravno včeraj sem si jo ogledal. Nevem no… Saj je dober pa napet ampak manjka pika na i. Myersa v prvih 45 minutah skorajda ni razen na začetku. pa tisto mamo z deklico pusti pri miru kar ni ravno v njegovi navadi.
  Konec je dober ampak ne razumem kaj je hotela Laurie da ga je z rešilcem sama nekam peljala potem pa sta oba zgrmela v prepad.
  pa kak je lahiko Myers 2002 spet živ če mu odseka glavo?

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ni prvič, da je umrl in v novem delu spet oživel. Itak ni človek.

 6. montebuba pravi:

  pa dobro ko je zgorel je še nekak logično da je preživel če mu pa odsekaš glavo ki zleti 2 metra stran pa je malo čudno.
  Seveda itak da je film samo vseeno.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Takole se začne naslednji del:
  “Three years after the events that happened in California, Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) had been sent to a psychiatric hospital after it is revealed that she had beheaded a paramedic instead of her brother Michael; the paramedic had located the body of Myers in the dining hall of Laurie’s school, but Myers had attacked the paramedic, crushed his larynx so he wouldn’t cry out and forcefully switched clothing and his mask. Myers then goes into hiding for the next three years.”

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !